Skocz do zawartości
IGNORED

Skrzynki proac ukończone... piękne??

dialer

Rekomendowane odpowiedzi

robilem dzis symulacje na dwoch roznych programach

oba proponowaly do tego 18w/8535-00 obudowy w granicach 40-45 L i storjenie dosc niskie kolo 28 hz

jak symulowalem obudowe proac to wychodzila mala gorka w okolicach 50 hz ale nie 3 db tylko moze 1 db max rozwiazac mozna to oczywiscie to wsztsko teoretyczne wydluzajac troche BR wtedy strojinie jest inne ale mysle ze tym za bardzo nie ma sie co przejmowac jak ktos sie tak bardzo upiera zawsze mozna wlozyc worek ziemniakow :) i zobaczyc jak to bedzie gralo

Tdrozd, jakiwe to były programy? Liczyły też odpowiedź impulsową? Jeśeli to były wersje Winisd, to wyniki nadają się tylko do zabawy. Zawsze wychodzi ok. dwukrotnie za duża obudowa. Inna sprawa, że klonerzy tego efektu nie słyszą, a może nie chcą słyszeć...

Winisd to pierwszy program drugi to bas box impuls ponizej 12 ms w calym pasmie wiec chyba nie tak zle fakt gorke widac w okolicy 50 hz poetm wyraznie spada przy symulacji z zamknietym BR impuls wyraznie spada do okolo 8 ms max zobaczymy kjak bedzie w rzeczywistosci anrazie nie mam mozliwosci tego sprawdzic jeszce skrzynki nie gotowe ale poczekamy ocenimy

Tdrozd, jeżeli od razu sobie wkleisz listewki na których później mółbyś oprzeć ewentualną przegrodę, to sobie ułatwisz eksperymenty. Niezależnie czy wybierzesz małą czy dużą objętość warto sprawdzić obie opcje.

wlasnie o takim zmiejszeniu obudowy myslalem tylko o ile ja by trzeba zmniejszyc aby bylo wyraznie lepiej bo wiaze sie ze zrobieniem listewek wewnatrz a to musz wczesniej zaplanowac

W końcu nadszedł ten dzień, odpaliłem swoje Proaci :-)))) Jestem trochę zmęczony, gdyż trzeba to było wszystko spasować, polutować itp.itd., poza tym słuchałem od 19 do teraz bez przerwy, po prostu nie byłem w stanie przestać. Zmieniałem tylko płyty. Muzyka została ukazana w sposób zupełnie inny niż na poprzednich kolumnach. Nie będę pisał w tej chwili ostatecznej recenzji, gdyż jest na to za wcześnie, muszą się wygrzać, ja muszę się przyzwyczaić. Jednak pierwsze co rzuca się w uszy to przestrzeń, jak dla mnie niesamowita, baaardzo głęboko i szeroko, w dół i w górę również :-) Kolejna cecha to szczegółowość, na bardzo wysokim poziomie, ponadto detale przekazywane są w sposób nienachalny, one po prostu są i można się im bez zmęczenia przyglądać. Dźwięk się otworzył. Jedną z pierwszych płyt jaką odsłuchałem było moje ulubione Requiem Marinera wydanie Philipsa, i tutaj szczęki, która mi opadła szukałem bardzo długo ;-) Dźwięk był po prostu prawdziwy, naturalny, mimo iż to nagranie nie jest najwyższych lotów jeżeli chodzi o rozdzielczość to i tak Proaci wyłapywały niuanse, szepty, pogłos, oddający klimat nagrania. Co do basu to nie będę się wypowiadał, gdyż na razie mam włożony nie przycięty bas-refleks, który ma 15,5 cm, a jak wiadomo powinno być 14 cm i to może mieć wpływ na moje odczucia. Jutro go przytnę do prawidłowej długości i coś na temat basu napiszę.

Aha, na moment wróciłem to Avanców, ale tylko nam moment bo nie było sensu dłużej słuchać ...

Jak na razie jestem bardzo zadowolony, wiem że to pierwsze odczucia pisane gorącą reką, dlatego nie chcę wyrokować, ostateczną recenzję napiszę za ok. 1 miesiąc, kiedy to już będzie w pełni wygrzany system.

Nie wiem, na ile ważne są kable, ja w swoich Proacach umieściłem Audioquest CV-4, które mam też w Gainclonie, także występuje u mnie kablowa synergia :-)

Pozdr.

No wreszcie się dorwałęm do klawiatury i mogę popisć. (Po przejechaniu dziś 420km jestem z lekka padnięty.)

-> gipsy2: napisz cokolwiek do mnie, bo nie znasz/nie umiesz podać swego przawidłowego adresu mailowego ;)) Stąd z przesłania fotek, wyszły tylko moje nerwy i irytacja. Ale w porzo. Zrób tylko jw.

-> Frank: 2.5 grają b.db., wiem, słuchałem z Jazzem. Mnie się ta szkoła i charakter nieco osłuchały. Chciałbym spróbować czegoś innego ale lepszego, przynajmniej w swoim odczuciu. Uważam, że potencjalnie p. W.A. stać na zaprojektowanie i wykonanie lepszej dźwiękowo konstrukcji kolumn za mniejszą cenę niż u nas proponuje sprzedać się ProAc. Przypuszczam, że p. W.A. skorzystałby z ciekawszych przetworników. I to wszystko. ProAc ma swoje zasłuzone u mnie miejsce - spoko ;) Paru innych producentów też.

-> lancaster: oczywiście, że najlepsze złożone do kupy nie oznacza automatycznie najlepszego z najlepszych dźwięków, nawet jeśli projekt jest bez zarzutu. Tak już jakoś wbrew logioce jest ;)

-> gipsy2: ja tą prawdę poznałem i uprzytomniłem sobie dwa lata temu... Jest kilka takich polskich powiedzeń (do tego, co piszesz i jak reagują inni). Pierwsze pominę milczeniem, bo mi nie wypada ;), a następne to np. nic na siłę, rozmawiać należy z tymi, którzy chcą rozmawiać...

Rozumiem Cię.

Jestem za wygodnym facetem, by się kłócić, tak samo, by brać udział w każdej, jałowej dyspócie.

-> jozwa: Słuchałeś kiedykolwiek choć z kilku poważnych konstrukcji Akkusa ? Ty masz ProAc'a i ja też..., obaj wiemy, co wybraliśmy i dlaczego. Tak samo, jak wiemy, co piszemy.

Założę się, że na AS'02 do pokoju Akkusa nie dotarłeś (jeśli byłeś). Tzn. myśle, że nie słuchałeś (bo byś wsiąkł ;)

Powiedz jaka prawda. Proszę : )

-> kravietz7: radość i satysfakcja z własnymi rękami zrobionych konstrukcji jest największa... Wiem coś o tym.

A jeśli tą wybraną, potrafisz jeszcze udoskonalić (i to słychać) to hoho Można patrzeć na wielu innych nie tyle z góry, co ze spokojem zawodowca... Niejednemu potem we łbie może się poprzewracać i to jest normalny, typowy objaw poczucia swego geniuszu ;))

Oby każdy to przeszedł.

->rhs: nie wiem, czy zauważyłeś: wychodzi na to, że ja też "reklamuję" Akusa tu "reklamuję" Akkusa. Tylko, że ani ja, ani gipsy2 nie mamy w domu jego konstrukcji;)

Z tym Marantzem... Frankowemu zdaniu można wierzyć. Może rzeczywiście niezbyt udana wyszła konfiguracja ? Nie wiem, trudno ocenić na odległość.

-> rogos: rozsądny wpis.

->gipsy2: z CA słuchałeś... Lepiej, byś tego nie pisał i ni esłuchał, bo było na pewno kiepsko albo tak sobie. CA ma za małą wydajność prądową nawet do Tabletek. One wolą silnych facetów ;) Ad. Vincentów - nie przepadam za nimi, wiec też niezbyt to fortunna kombinacja myślę. Ale się odsłoniłem ;)

Do McGyver'a ( i nie tylko) wybieram się w styczniu, zobaczymy co i jak będzie słychać. (Dla poznania prawdy, gotów jestem zabrać CAŁY swój sprzęt.) Baza wypadowa: Kraków. Będę 7 dni, jak to wyżej napisałem. Gdzieś nie za daleko mieszkają Voyt i zyzio...

Uff...

Pozdr. nocne marki.

->Rogus i inni "klonowicze"

Gratuluje ukończenia dzieła pamiętam jakie to jest przeżycie!

Co do wygrzania to u mnie przez pierwsze kilka godzin wysokie tony były tak natarczywe że się słuchać nie dało a niskie mruczały jak ze studni jak pograją kilka godzin to dopiero zobaczycie (a będzie tylko lepiej :)

Pozdr,

dialer

rhs

Na Creeku słuchałem tylko parę minut, na pierwszy rzut ucha jest gorzej, ale dłuższą sesję porównawczą planuję na weekend, wtedy też wezmę się za przycięcie bas-refleksu, gdyż na razie nie mam na to czasu.

Pozdr.

A oto zdjęcia moich klonów.

[obrazekLUKASZ-220612_1.jpg] [obrazekLUKASZ-220612_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-225-100001343 1170262036_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć Rogus!

Rewelacja, świetnie wygladaja!!! BRAWO!

Moje są jeszcze przed wykończeniem i z tego co sie orientuje bede mial z tym spore problemy :(

Fornir to czereśnia?? Przyciemniana??

Na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest projekt obudowy. Czy z niego kożystałeś??

Chyba tak:( ale z tego co widze chyba nie czytales objaśnienia, napisane jest:

Tweeter positioned 50mm from top of cabinet and off set 35mm from side edge (Note: CAD drawing mistake should read 84mm from side of cabinet not 74mm), with 10mm gap between drivers. Woofer located 25mm from side edges or centred in middle of cabinet and 160mm from top. Both drivers are recessed into the cabinet.

Z tego co widać na zdjęciu masz przesunięty tweet do srodka o 1cm za bardzo

Ale nie martw sie, 1cm ma wpływ praktycznie tylko na wyglad;) a moze to i nawet ładniej wyglada:)

Pozdrawiam

Plik

Ukryta Zawartość

Dla mnie EXTRA. Jestem przekonany, że w takiej cenie nie da się kupić tak dobrze wyglądających kolumn. A jak grają to wiesz najlepiej i jeżeli Ci się podoba to sukces w 100% osiągnięty.

Mam nadzieję, że moje DIY (nie klony ProAc-a) też będą wyglądały tak ładnie.

A narazie wyglądają tak...

[obrazekLUKASZ-220792_1.JPG]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pilne!!!

Do klonerów z Warszawy.

W poniedziałek będę prawdopodobnie w Warszawie i stąd moje pytanie do Was. Czy można gdzieś w Wawie kupić MDF 25 i 18 mm w mniejszych ilościach niż jeden arkusz? Jeśli tak, to podajcie jakieś namiary.

Dziękuję wszystkim :-)

Plik

O tym jednym centymetrze faktycznie zapomniałem, nie zaznaczyłem jak dawałem do zakładu, ale czasem tak bywa, chyba byłem za bardzo podekscytowany ;-) Ciekawe jaki to ma wpływ na brzmienie ?

Jeżeli chodzi o fornir, to nie jest to takie trudne, trzeba tylko trochę cierpliwości, zręczności. Najlepiej forniruje się w dwie osoby, ale samemu też można. Trzeba trochę siły bo skrzynki ciężkie. Mój fornir to czereśnia amerykańska, a takiego koloru nabrał sam z siebie, po okresie ok. miesiąca. Na początku był jaśniejszy.

Pozdr.

dzis poskrecalem i pokleilem moje proac .Nizej to bedzie taki maly subek>:)

kupilem razem ze zwrotka w polinku zaciski co o nich sadzicie? nadadza sie wygladaja niezle a czy nie bedzie sniedziec albo cos podobnego!!

[obrazekLUKASZ-221171_1.jpg] [obrazekLUKASZ-221171_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-4575-100001313 1170262083_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tomant....

Programy, które podałeś (może oprócz Microsoft PhotEditor) są programami profesjonalnymi i instalowanie ich w celu zmiany rozdzielczości zdjęcia uważam co najmniej za zbyteczne.

Ale to nie forum komputerowe więc zmieńmy temat.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.