Skocz do zawartości
IGNORED

Skrzynki proac ukończone... piękne??

dialer

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kaszio

(Konto usunięte)

Wiesz to nie chodzi o to zeby kupic kolumny gotowe bo ja posiadam bardzo dobre monitory ale o to zeby zrobic cos samemu i dopasowac kolor forniru do mebli (wymog malzonki).

I naprawde chcialbym miec cos na skanach.

Pozdrawiam

To na osiemnastce Skana nie zrobisz węższej niż ok. 20cm. Na jakich głośnikach są Twoje monitory? Bo żeby nie było że "zamienił stryjek siekierkę na kijek". Vify pierścieniowej nie radzę, są lepsze głośniki w tej cenie, choćby Vifa D25AG czy Morel, albo Seas KT27. A jeżeli chcesz wąskie podłogówki, to 2x15cm Revelator w układzie symetrycznym jest godny polecenia.

Gość kaszio

(Konto usunięte)

Tak tez myslalem ze ta 18 nie pozwala na zbyt duze zwezenie przedniej scianki.

Ten revelator 15 jest fajny ale ciekaw jestem jaka cena w audiokomponent. U akkusa 990 PLN szt.

Moje monitory oparte sa na :

gora Seas kt 19 tf

dol perless csc 145 czy jakos tak

A ja tak może z innej beczki - przeczytałem ten wątek i jest ciekawy. Ciekawy bo z pasją.

Może jednak zrobić ogólne zestawienie ekonomiczne? Budowa klonu Proaca wynosi 2.6-4 kzł.

Przyjmuję że 3.5 (wydaje mi się że konstruktorzy zaniżają z lekka). A teraz praca - dodajmy

konktretną ilość godzin które ktoś spędził nad całym projektem i pomnóżmy to przez średnią

godzinową zarobków danej osoby czy też może średnią jakąś tam. Co wyjdzie?

Jeżeli ktoś siedział przy tym 100 godzin (a to możliwe biorąc pod uwagę wszelkiego rodzaju informacje

które trzeba zdobyć, zamówienia, gadki ze stolarzem, itp itd) i mnożąć to przez 20 zł to da

2000. ćzyli klony kosztują 5.5 tysiąca. Teraz podejmijcie wyzwanie i pokuście się o porównanie

do używanych kolumn w tej cenie. Nie, nie nowych ponieważ i tak gwarancji nie ma na całość.

Może i jest na głośniki no to wysyłajcie je z powrotem .... W końcu to nie jest ProAc. To coś na wzór Proaca,

wierząc że zwrotnica jest taka sama, że wymiary są dobre, że wytłumienie takie samo... Może i są....A może i nie, czyż nie chodzi cały czas o jakieś małe zmiany i niuanse, drobne rzeczy?

Teraz - ja nie przesądzam niczego i życzę konstruktorom jak najlepiej, ale wypada zrobić test bezwzględny:

porównać te kolumny z innymi używanymi w tej cenie i powinno być to zrobione przez osoby bezstronne.

Wtedy może coś można powiedzieć.

witam walsnie dzis opdobralem wieczorem moje obudowy od stolarza jutro porobie fotki i podzile sie opiniami narazie nie sa keszce zlozone bo mnie grypsko dopadlo i nie mam sil na skonczenie a wlasciwie niewiele zostalo jesli chodzi o jakies kolejne zamowienie jestem wstapnie chetny za zamowienie z audiocomponents Mcgiver jak tylko wydobrzeje i skoncze moje kolumny to nieomieszkam umowic sie i wpasc do ciebie na porownia

oto moje fotki

[obrazekLUKASZ-229210_1.jpg] [obrazekLUKASZ-229210_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4575-100001000 1170262576_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oto moje fotki

[obrazekLUKASZ-229211_1.jpg] [obrazekLUKASZ-229211_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-4575-100000998 1170262579_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wlasnie doklikam cos jeszcze

[obrazekLUKASZ-229227_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a oto moje skrzynie,tzn nie moje ale dla kogoś.... :)

[obrazekLUKASZ-229266_1.jpg] [obrazekLUKASZ-229266_2.jpg] [obrazekLUKASZ-229266_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-1618-100000993 1170262589_thumb.jpg

post-1618-100000994 1170262587_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie ja tez jestem zainteresowany kupnem głosników po nowym roku, jak wpadnie trochę kasy, więc nasza "gromadka" kupujących rośnie:). McGyver ( jestem z Dąbrowy G.) oczywiście, że po świetach... chciałbym posłuchać oryginalnego klona i Twojej przeróbki:) i wtedy zdecydować co robić. Słyszałem niezbyt pochlebne opinie na temat przegród w kolumnie, więc może niższa obudowa.

PS: Wczesniejszy przedmówca policzył czas pracy nad kolumnami i ogólny bilans kosztów... Uważam, że jedni lubią siedziec w knajpie i spedzac kazdy wolny czas "podnosząc cieżary" a inni majsterkować i robic coś ciekawego, i interesującego, oczywiście ze swojego punktu widzenia. Podobno o gustach sie ni mówi:). Wybór pozostawiam zainteresowanym:) ..."podnoszenie ciężarów"???:)

Pozdrawiam

Witaj.Tak to jest moje własnoręczne dzieło.Zrobiłem je klientowi,a teraz w zasadzie możnaby powiedzieć już teraz przyjacielowi Tomkowi z Jastrzębia Zdroju.Co do ceny to lepiej proszę pisać na maila,troszkę głupio mi tak na forum pisać ile się cenię.Powiem że mniej niż 700zl za parę ;),albo nieco więcej z całym wytłumieniem,okablowaniem,terminalami itp. Dziękuje za pochlebną opinie.Pozdrawiam!

Witam, moje kolumny są już na ukończeniu, jeszcze bejca, lakier oraz budowa zwrotnic. W tej chwili mam już zakupione rezystory Millsa, chciałem spytać jakie pozostałe komponenty zastosowaliście w swoich kolumnach. W sekcji wysokotonowej chcę na początek dać MKP Jantzena, zastanawiam się czy kondensatory tej samej firmy będą nadawały się do sekcji niskotonowej czy może lepiej dać coś foliowego? No i na koniec jakiej firmy dać cewki. Czy Alpha-Core będzie dużo lepszy od naszego rodzimego Polinka? W Polinku zrobią mi cewki o takich samych parametrach jak na schemacie, patrzyłem w necie i ciężko jest znaleźć coś o indukcyjności i DCR tak jak jest to zaznaczone na schemacie. Powiem tylko że i w sekcji wysokotonowej jak i niskotonowej chcę dać cewki taśmowe. Jakieś sugestie?

Fotki wrzucę wieczorem, najpierw przedświąteczne sprzątanie :)

Zebrało mi się za to podliczenie kosztów...... I że bazy nie kumam.

No bazy to ja chyba nie kumam, bo mało kumam w ogóle.

Ale chodziło mi o wprowadzenie czy ustalenie pewnych obiektywów.

Że jest to fajne zajęcie to ja się zgadzam i na ten temat nie chcę gadać.

Ale...robicie sobie głośniki i popadacie w kółko wzajemnej adoracji, ponieważ

nikt ich bezstronnie nie ocenił. Czy jest choć jeden wpis typu:zrobiłem te głośniki

ale dźwięk mi nie pasuje? Czy taki wpis może w ogóle się pojawić?

I czy każdemu styl Proaca tak bardzo pasuje?

Czy nie jest tak że opcja zrobienia kolumn za n-tą część wartości (wartości oczywiście umownej)

przyćmiewa całą resztę?

Może nie. A może tak.

Ale na tym forum (jak i w ogóle) sprawa jest odsłuchów, właściwego łączenia sprzętu, itp itd.

a tu kupa ludzi ładuje po kilka tysięcy rzeczy w coś czego nie słyszało, coś co nie można zwrócić do sklepu

jeżeli nie zagra po naszemu. Z góry wiadomo że będzie wspaniale. Głosów krytyki nie ma.

Nikt się nie pokusił o jakieś bezstronne porównanie dźwięku, nikt nie podsumował rzeczywistych kosztów.

Więcej - nikt tego nie chce robić. Bo może i by się okazało że nie tak dobrze i nie tak tanio?

Wiem że się narażam ale robię to bez złośliwości. Ja nie krytykuję i nie chcę krytykować bo ja od tego nie jestem.

Zastanawiam się po prostu.

A że jest to ciekawa rzecz? - przecież inaczej bym tu nie pisał.

SunshineGreg popatrz tu na moje posty,ostro skrytykowałem proaci,wg mnie to kiepskie kolumny i tyle.Niebede juz pisał czemu bo i tak pisalem.A racje masz,ten kto kupił,wydał pieniądze niebedzie przecież krytykował swojego sprzętu,z resztą sam zobacz,stawiali sie moim opiniom Ci co je zrobili.McGyver fajnie napisał że kolumny w cenie 10 tys je zniszczą,fakt,ale dobre DIY powali je za 2 tyś! I nikt niech tu nie zaprzecza,bo to święta racja.Znowu poleci na mnie obłok sprzeciwów ;)

Mam juz swoje klony od wczoraj. O dzwieku jeszcze nie za duzo moge powiedziec. Wygrzewaja sie. A do tego czekaja na gainclona.

Jak juz troche pograja postaram sie napisac.

Jak dorwe aparat zamieszcze kilka zdjec.

Co do Proaców to moje zdanie jest takie, że kolumny te nie upiększają, co wychodzi przy zastosowaniu słabych lub średnich kombinacji CD-Wzmacniacz. To się nazywa neutralność, oczywiście nie każdemu to się podoba, niektórzy oczekują wręcz że kolumny np. ożywią posiadany sprzęt, więcej basu, więcej średnicy, słodkie wysokie itp. Słuchałem swoich kolumn na niżej wymienionych zestawach:

1. Creek 4330 MkII + CA D500 SE - dźwięk zaledwie poprawny, proste wysokie, bez większych uniesień, problemy z basem.

2. Mój Gainclone + CA D500 SE - Poprawa na wysokich i średnicy w stosunku do zestawu nr 1, poprawa basu. Tego zestawu można już słuchać jednak nadal czegoś brakuje.

3. Gainclone forumowicza Kaszio + kompleksowo tuningowany CD Sony (Modelu niestety nie pamiętam) - I to był dźwięk jaki bym mógł mieć na parę ładnych lat, wysokie jak z dobrej lampy, średnica pełna, prawdziwa, wokaliści jakby stali w moim pokoju, bas sprężysty, głęboki, krótki, z dobrą kontrolą. Wreszcie pojawiła się namacalność, i mimo że przekaz był bardzo analityczny to odczuwało się ogromną przyjemność ze słuchania praktycznie każdej muzyki.

Moim zdaniem fajnie jest mieć kolumny, kiedy to po wymianie wzmacniacza lub CD ( albo przemyślanego tuningu), przenosimy się na zupełnie nowy poziom, a wszystkim którzy mają zamiar podłączyć klony do urządzeń niezbyt wyrafinowanych dźwiękowo, szczerze odradzam bo mogą się zawieść. W tanich systemach czasem lepiej grają kolumny o charakterze który niweluje wady posiadanej elektroniki. Przy Proacach nie można już sobie na to pozwolić.

U mnie ograniczeniem jak na razie jest CD, nie wiem jeszcze czy będę tuningował CA D500 SE, czy kupię używany z dobrym transportem pod tuning, sprawa jest nadal otwarta. Jak dla mnie, w moim przypadku to CA D500 SE ma słaby bas a nie Proaci, one po prostu potrzebują sprzętu który je rozpędzi, czyli albo bardzo drogie klocki ze sklepu, albo dobre DIY, ja wybrałem drugie rozwiązanie z oczywistych względów :-)

Pozdr.

Boże kochany,jeśli proaci są neutralne to ja normalnie zostane baletnicą....Te kolumny grają ciepło,z sporą ilością basu (głębia),lekko cofniętą średnicą.Wysokie tony nie są szczegółowe,aczkolwiek poprawne i także ciepłe.A odsłuchy robione na Aleph'ie trójce z cd marantza 63 . I resztą na moim marantzu oraz na innych wzmakach które kiedyś tam wymieniałem było podobnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.