Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki cd do Harman/Kardon HK 670

Sebastian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam wzmacniacz Harman/kardon HK 670, oraz głośniki Avance omega 503 (modyfikowane - wymiana zwrotnic, usztywnienie skrzynek, dociążenie itp). W tej chwili źródłem dzwięku jest DVD Denon dvd 1600 (dvd audio). Mam pytanie jaki cd polecilibyście do tego zestawu i ewentualnie kabelki do głośników! ?? moze też jakieś interconekty? (kable głośnikowe EAGLE skyline 2x4mm2 + interconekty to sonic link Melody)

dziękuję za pomoc

pozdrawiam wszytskich na forum

https://www.audiostereo.pl/topic/3123-jaki-cd-do-harmankardon-hk-670/

Hey,

Brzmienie najlepiej neutralne, muzyki jakiej słucham to: smooth jazz, muzyka filmowa. Zespoły m.in. to: PINK FLOYD, YELLO, DEPCHE MODE itp.

co do ceny powiedzmy maksymalny pułap to 3 tys. zł.

Dzięki za pomoc!

Może inaczej czy dobrym wyborem by był Harman/kardon HD 750? (cena około 1000), czy w tej cenie niemożna spodziewać się dobrego brzmienia?. Myślałem też nad CA 500, Rotel. Może jakieś sugestie?...

Zapraszam do dyskusji!

PS

Może ktoś z szanownych grupowiczów ma swojego faworyta !!!

Gość rtocki1

(Konto usunięte)

no tak hd750 oczywiście, w okolicach do 1.5 tys. nie znajdziesz nic lepszego (na pewno nie cambridge) ew. second hand, ale napisałeś że do 3tys. a to już jest i rotel i nad itd. chyba że faktycznie hd 750 a resztę np na zestaw słuchawkowy (forum+hd600) a i jeszcze na druty może zostanie

To uważaj by ci klawisze nie powyskakiwały ....!!!!

Jak nie wiem to pytam, a nie od razu się nawalacie z kogoś....

Poszukałem w postach i znalazłem andrea29 (ksywa oczywiście).

Może i faktycznie mogłem wcześniej poszukać, ale również dobrze można by się czepiać gości którzy zamiast odpisywać zgodnie z tematem piszą zupełnie coś innego.

“kto pyta ten nie błądzi”

Pozdrawiam

Sebastian

Nie marszczę się :) w sumie palnąłem głupotę towarzystwo się pośmiało zresztą bynajmniej nie jesteście ponurakami. :)

Jak tak czytam to teraz sam z siebie się śmieję heheh.

Tak przy okazji co sądzicie o kablach Van den Hul CS 122, ewentualnie co proponujecie do 70 zł/m godnego uwagi, co warto było by odsłuchać! (bynajmniej znajomy zachwala mi te kabelki.), podobno też niezłe są (zapomniałem nazwy … zagadka dla grupowiczów ) wygląd cienka taśma, przewodniki są bo bokach (czerwony i niebieski), dość oddalone od siebie takie cieniutkie niepozorne na wygląd.

Pozdrawiam

Sebastian

Gość Dziesiaty

(Konto usunięte)

->Sebastian

proponuję ci rozejrzeć się za nowościami - NAD542 i Marantz7300, ja czekam na premiere tego ostatniego, oba w granicach 2500zł, albo ich tańsze odpowiedniki NAD521BEE i Marantz5400 - ok 1500-2000zł

Dzięki za zainteresowanie ....!

Kazik, Dlaczego ? niewarto? czy może lepiej zainwestować kasę w coś innego. ?

Pomysł z kablami to podsunoł mi sprzedawca wzmacniacza. Mówił żebym sobie posłuchał jakiś kabelków bo te co ja mam (dla przypomnienia Eagle SkyLinie 2x4mm2) zbyt odstają od reszty sytemu. Dlatego też i moje pytanie. Chciałem zaczerpnąć jezyzyka. Dopiero zaczynam zabawę z Audio, i pewnie jeszcze wiele się nauczę. A wiedzę zdobywa się czytając i pytajać.

Pozdrawiam

Sebastian

Sebastian, eee tam nie warto. Pewnie, że posłuchać różnych kabli warto, jeśli nawet się na nic nie zdecydujesz, zaczniesz powoli wiedzieć czego szukasz :) Może nie warto decydować się na jakieś kable "docelowe" (hehe, spodobało mi się, docelowy klocek audiofila ;))), ale czemu masz się męczyć na tym, co masz? Wszystko zależy... jak dużo spędzisz czasu słuchając na obecnym sprzęcie przed wymianą CD, ile możesz wydać (czytaj stracić na późniejszej ponownej wymianie kabli), na ile bawi cię pożyczanie kolejnych drutów i odsłuchiwanie... A może ów sprzedawca wzmacniacza pożyczy ci kable demo na dłuższy odsłuch, aż wybierzesz CD i dopiero potem zdecydujesz?

Jeszcze jest jedna opcja - posłuchanie w sklepach, gdzie już wydałeś pieniądze (żeby nie mieć skrupułów ;), i kupno kabli używanych - wtedy z zasady nie tracisz dużo na odsprzedaży.

Moim zdaniem nie warto, lepiej posłuchać i trochę później? Teraz nie będziesz wiedział co ten kabel ma ci zrobić/zmienić. Chyba nie potrafisz teraz nawet powiedzieć jakiego brzmienia oczekujesz, a jak trochę posłuchasz zestawionego sprzętu (chociaż z miesiąc) wszystko się zmieni.

Tzn. coś kupić musisz, może Cordial bo tani i podobno dobry.

Nie licz na to, że poprawisz kablami coś, co na etapie kupowania ci nie pasuje, np. we wzmacniaczu - mam nadzieję, że nie to doradzał ci sprzedawca.

>Sebastian

A zapytałeś tego sprzedawcę na jakiej podstawie twierdzi że odstają od reszty. Pewnie dlatego, że są tanie, a tak naprawdę nigdy ich nie słuchał i nawet na oczy nie widział. Zwykle kilka pytań i uważna obserwacja reakcji wystarczy aby się zorientować czy facet ma własne doświadczenia czy też powtarza obiegowe opinie.

Tak czy inaczej, bezwzględnie najpierw kup odtwarzacz, osłuchaj się z brzmieniem systemu i dopiero zabierz się za kable.

Widzę że się ruszyło... :)

Tzn wzmacniacz sam odsłuchiwałem i w sklepie w domu.

Porównywałem go m.in z Rotel RA02, CA 500, NAD 350.

Spodobał mi się Harman, a dokładnie to długo myślałem czy NAD czy Harman. Ich brzmienie najbardziej mi odpowiadało,oczywiście a nie twierdze że poprzednie wzmacniacze są gorsze! tzn z pożyczeniem Kabli nie ma problemu, jedynie co mnie zastanawiało to czy naprawdę teraz moje kable głośnikowe są do D... (o interkonectach nic nie mówił). Bardzo zachwalał właśnie te DNM Reson. Ale nic chyba się wybiorę zabiorę coś do posłuchania! I podzielę się wrażeniami.

Bynajmniej dziękuję za zainteresowanie i pomoc!

Pozdrawiam wszystkich !

Sebastian

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.