Skocz do zawartości
IGNORED

Ciągły szummm.... Nie ma na niego rady..

gibon007er

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

tak jak to w/w ...

odpaliłem już Syma .. ale miałem dziwny szum w kolumnach ... następnie moim "dziełem" był clona na LM4780 w opcji równoległej.. z niego tez miałem dziwny szum w kolumnach ..

wymieniałem kable ... wtyki RCA .. no nic nie dało..

Dawałem sygnał z komputera .. i z CD'ka (takie pospolite radio.)

w tygodniu przyjdzie mi CD'k yamaszki wiec zdam z tego relacje..

ale czy teraz macie na to jakieś rady ?

pozdrawiam i dzięki za pomoc

gibon

Przerobiłem już kilka wzmaków,większość na LM i jeden pa300,wszystkie maiały większy bądz mniejszy szum/przydzwięk..zdaję sobie sprawe że to pewnie brak doświadczenia .Dopiero teraz mam idealną cisze z Alepha..ale tu również przesądził budżet(full dualmono)

Przydałoby się więcej informacji w jakich warunkach ten szum, przy włączonym jakimś źródle czy bez niczego.

Przed chwilą sprawdziłem swojego clona na LM3875, przy odłączonych źródłach słychać lekki brumik tylko jak się przyłoży ucho do głośnika :)

prawdopodbnie jest to przydzwiek ale o bardzo szerokim spektrum. Szumy lm3886 i podobnych sa na poziomie -90db i mniej. A to nie jest slyszalne z glosnikow. No chyba ze kolulkowca do ucha wsadzisz? tego typu zaklocenia to zle prowadzona masa. W ukladach mono mozna to lepeij zrobic gdyz w stereo prady z drugiego kanalu moga wywolywac wzajemne dzielenie sie brumem. Oczywiscie w prawidlowo zrobionych masach nic takiego nie ma. Inna ew. to wzbudzanie sie pola magnetycznego w ukladzie. Rada na to jest ekranowanie trafa lub jego odsuniecie od ukladow,

Jeśli chodzi o syma to raczej nie ma możliwości by on szumiał ... będzie brumiał jesli się mu nie sparuje tranzystorów, ale nie szumiał. Z mojego jest absolutna cisza i 0,002V stałego. Co do LMa to już tym bardziej ... Może ten szum to nie szum z kolumn a np. z jakiegoś wiatraka ?? TV projekcyjny czy termoobieg w kuchence ??

To naprawde wydaje się baaardzo podejżane ;) no bo tak ... komputer raczej nie szumi (miałem pare i żaden nie szumiał, nie licząc wentylatorów), kolumny raczej tez same nie brają no bo jak ... kable też nie... no bez przesady ... od sieci tez to nie idzie, no chyba że masz 190V albo mniej w gniazdku... radze sprawdzić.

No wiec tak

Kolumny sa DIY (Tesla ARN150 i Vifa TC20SD)

Nie sprawdzałem firmowego sprzętu pod clonem ani symkiem....

a baaaardzo dziwne bo jest cos takiego :

Kiedy mam podany sygnał z kompa jest takie lekkie jakby (pierdzenio-piszczenie) :)

Kiedy komputer ma jakies zadanie .. czyli Wszystko zwiększa swoja wydajnosc w komputerze (powiedzmy odpalam Przeglądarke.. komputer zaczyna pracowac i przez tą chwile jest bez tego dźwięku.. (ten dziwny tajemniczy Dzwięk znika).. ale kiedy komputer jest w stanie wolnym(czyli odpalony i normalnie działa )// pojawia się ten dziwny dźwięk ..

Zacznijmy od tego co Ci szumi? Weź odłącz źródło sygnału od syma wejscie zewrzyj do masy i sprawdź czy szumi. Jeżeli nie to będzie wina szumiącego źródła dzwięku. Jeżeli przy sygnale z karty muzycznej słychac prace kompa np twardego dysku, to masz do bani zasilacz albo karte muzyczną albo jedno i drugie.

przy zwartym sygnale jest cisza...

jak podawałem sygnał z laptopa kolegi było wszystko ok .. ale sygnał był cichszy.. :(

ale nie tak szumiacy i bez zadnych trzasków..

gibon007er, 31 Sty 2007, 12:44

>przy zwartym sygnale jest cisza...

>

to bez sensu wyslales tego symka do mnie.... wyglada na to, ze jest OK...

pobawilbym sie natomiast prowadzeniem sygnalu

Jestem pewien ze moje karta dzwiękowa jest uszkodzona ..

ale nie kupie czegos wypasionego bo moj komputer sie rozpada..

cos baaardzo taniego mozecie doradzic albo sprzedać ?

w sumie i tak bede miał do kompa tylko wzmaka słuchawkowca na tpa i opa i słuchaweczki ..

pozdrawiam

te syfy pochodzą z karty dźwiękowej na 100% - mam podobnie - jak mam włączone chłodzienie procka poprzez jego uśpienie instrukcjami HLT to też są zakłócenia nawet na słuchawkach (zakłócenia wzrastają podczas pracy dysków itp.) - jak to wyłączę to jest cisza (ale procek się bardziej grzeje)

R 1 to obciązenie wyjscia z którego kożystasz by nie chulało nadmiernie reszta to filtr , i nzleży dobrać eksperynentalnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ha, oddziaływanie komputera na audio - mój 'ulubiony' temat ;-) Jak mam ochotę posłuchać radia siedząc przy komputerze to muszę wyłączyć monitor. Jeśli tego nie zrobię to mam w pełnym zakresie częstotliwości sygnał stereo, a przy odbiorze jakiej kolwiek stacji są takie śmieci, że słuchanie wymaga sporego samozaparcia.

Macie pmysł jak to wyleczyć?

Amplituner (Sansui - antena typu 'kawałek druta') stoi około 45 cm od monitora (iiyama HM903DTA) i przesawienie go nie wchodzi w grę - musi być w zasiegu ręki.

>Tanto

Miałem podobny problem z odbiorem. Gdy monitor działał - słuchanie radia było prawie niemożliwe. Pomogła ... wymiana monitora na LCD. Niestety ale większość zabiegów takich jak odsuwanie radia, anteny czy monitora nie dawała pozytywnych skutków. Dodam, że antenę miałem aktywną ale taką pokojową więc z pozorów powinno być dobrze.

Myślę, że powinieneś zrobić jakąś lepszą antenę (najlepiej zewnętrzną i ze wzmacniaczem) i przede wszystkim zastosować ekranowane kable. Z tego co wiem, odbiorniki Sansui mają bardzo czułe tunery więc taki zabieg powinien coś pomóc. Powodzenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.