Skocz do zawartości
IGNORED

Ocieplenie czy oziębienie?

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

>>ABs

Nie no spoko. Po prostu troche sie zapędziłeś i podałeś na tacy juz gotowe piękne brzmienie kolumn, które oczywiście każdy chciałby mieć :)

Ja natomiast chciałem wyjść ze wspólnego mianownika jakim były ostatnie wpisy, poprzez barwną dyskusję prowadzącą właśnie do twojego stwierdzenia.

Jak dla mnie ma to coś wspólnego ze zniekształceniami a nie z tonacja(podbiciem jakiegokolwiek pasma).

Klasa A, lampy - jakie tam harmoniczne są dodawane? Gdybym miał zgadywać to bym powiedzial, ze głównie parzyste.

Głośniki podobnie: XT18WH ma przewagę parzystych - brzmienie cieple.

Membrany metalowe chyba maja przewagę nieparzystych, bo jakoś chłodem wieją:) Chociaż moj ulubiony tani alu tweeter 27TBFC/G ma sporo drugiej harmonicznej - pewnie dlatego brzmi przyjaźnie ?

Brzmienie ocieplone czy oziębione może byc jednocześnie dynamiczne/płaskie/detaliczne/zmulone/jakietamchcecie.

Pytam, bo wydaje mi się(może to tylko to), że jeżeli wexmiemy dwa podobne glośniki(podobny mms itd), ale różniące sie rodzajem harmonicznych(jeden parzyste, drugi nieparzyste), a te harmoniczne będą na podobnym poziomie, to głośnik mający przewagę parzystych zabrzmi cieplej, a nieparzystych chłodniej.

To tyle moich teorii na ten temat :)

Pozdrawiam

Audio Academy, 2 Lut 2007, 17:20:

">Nie wydaje mi sie, żebym napisał coś odwrotnego. Ja napisałem cos zupełnie innego niż Snajper, który ma zresztą racje."

Nieprecyzyjnie się wyraziłem. Chodziło mi o to, że Snajper odniósł się moim zdaniem do kwestii zniekształceń, zaś Ty do kwestii ilościowych. Ale widzę, że się zgadzamy.

No więc jak to jet z tym ciepłem i zimnem? Nie widzę wspólnego mianownika... :-)

Snajper, 2 Lut 2007, 12:31

>A mnie się wydaje, że panowie mylicie trochę pojęcia. Ciepło/zimno to jest określenie barwy

>dźwięku, a nie ilości tonów w poszczególnych pasmach.

>

>Można mieć dużo sopranów, szczegółowych i z wysoką rozdzielczością, ale mimo to ciepłych,

>przyjemnych, nie kłujących. I wtedy jest ciepło. Można mieć ich dużo mniej w sensie informacyjnym,

>ale za to krzyczących, niemiłych w odbiorze. I wtedy jak dla mnie jest zimno.

>

>Podobnie z basem. Ilość, kontrola, rozdzielczość to jedno, barwa to drugie.

mam dokładnie podobne odczucia

PS ja wolę lekko "ocieplone" brzmienie :)

> jar1

"...

Ale harmoniczne to tony wyższe od podstawowego.... czyli im wiecej harmonicvznych tym więcej góry ;-) Tak więc ocieplenie to więcej góry."

Nie.

Tam była mowa o PARZYSTYCH harmonicznych. Ich udział daje pewne ocieplenie.

Ale harmoniczne NIEPARZYSTE, to też tony wyższe od podstawowego, a ich udział powoduje oziębienie.

I to jest bardzo dobry przykład na to, że ocieplenie i oziębienie nie są związane tylko z ilością wyższych czy niższych tonów.

Janusz z Torunia

>Tam była mowa o PARZYSTYCH harmonicznych. Ich udział daje pewne ocieplenie.

>Ale harmoniczne NIEPARZYSTE, to też tony wyższe od podstawowego, a ich udział powoduje oziębienie.

To sa jedynie dywagacje.... Inne kryterium to rząd harmoniczych 2,3 ocieplaja a > 4 oziebiają .

Ale w tym wątku nie oto chodzi.

>I to jest bardzo dobry przykład na to, że ocieplenie i oziębienie nie są związane tylko z ilością

>wyższych czy niższych tonów.

Właśnie o to ! A panuje stereotyp wśród audiofili, że ocieplenie jest związane z mniejszą ilością wysokich.

dla mnie to tak wygląda:

ocieplenie - bas wolny, misiowaty; średnica pełna, mięsista, lekko zamulona;wysokie lekko przygaszone, zaokrąglone

oziębienie - bas świetnie kontrolowany (wydaje się, że nie schodzi tak nisko jak o "ocieplacza"), twardy, suchawy; średnica dosadna, szczegółowa, lekko odchudzona; wysokie bardzo szczegółowe, niekoniecznie w dużej ilości

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.