Skocz do zawartości
IGNORED

ciche słuchanie a parametry kolumn

rosim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam zamiar skompletować jakiś zestaw stereo kupując osobno każdy klocek oraz osobno kolumny, chciałbym przede wszystkim, żeby przy cichym słychaniu dźwięk był selektywny, w związku z tym na jakie parametry kolumn zwrócić szczególna uwagę przy doborze? Wiem, że najlepiej posłuchać na żywo, ale może wskazówki tym kierunku (parametry) pozwolą na wstępną selekcję, pozdrawiam.

Czym mniejsze kolumny tym lepiej wzmacniacz może być za silny ale wtedy uważaj bo wyprujesz membrany ja mam n.p. taki układ niedopasowania mocowego.Bardzo złe przy podawaniu charakterystyki jest już dosyć silne napięcie,przy jego zmniejszeniu wcale wtedy nie bedziesz miał takiej "linijki"

pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

IMHO stratność zawieszeń może być odpowiedzialna za utratę detali przy cichym słuchaniu. Niestety trudno jest to zmierzyć i podać w sposób umożliwiający porównania.

najwazniejsze zawiezszenie

ale dlaczego jak najmniejsze ? wydaje mi sie ze im wieksze tym nizej schodza przy cichym sluchaniu

Swoja droga ja slucham cicho na kefach i mam basu pod dostatkiem chociaz znajomi go nie slysza mysle ze

musisz przesluchac sobie pare zestawow i ocenic

Pozdrawiam

Panowie, nie przesadzajmy! namieszacie koledze i zacznie się dopytywać o parametry, których najczęściej w specyfikacjach BUDŻETOWYCH kolumn nie znajdzie - w dodatku podajecie tak naprawdę własne przypuszczenia.

> rosim

nie tędy droga! nie znajdziesz tutaj PEWNEJ reguły przekładającej parametry na cechę, o której piszesz. szczególnie, że w dolnych strefach cenowych (a przypuszczam, że jako początkującemu, chodzi Ci o takie?) wiele danych technicznych podaje się "z księżyca".

po pierwsze: gra zestaw, a nie tylko kolumny - te same z różnymi wzmacniaczami mogą zabrzmieć inaczej.

po drugie: poszperaj w sieci, poszukaj recenzji i opinii - w niektórych zwraca się uwagę na ciche granie.

po trzecie i najważniejsze: słuchaj, słuchaj, słuchaj! jeżeli nie masz doświadczenia, to wg mnie nawet nie jesteś w stanie przewidzieć, jakie kolumny naprawdę przypadną Ci do gustu i czy rzeczywiście to, co napisałeś, jest dla Ciebie najistotniejszą właściwością. znajdź najbliższy sensowny salon, weź własne płyty, poproś o podłączenie paru różnych zestawów - i będziesz mógł się jakoś ukierunkować.

Rafaell, 7 Lut 2007, 15:38

>Czym mniejsze kolumny tym lepiej wzmacniacz może być za silny ale wtedy uważaj bo wyprujesz

>membrany ja mam n.p. taki układ niedopasowania mocowego.Bardzo złe przy podawaniu charakterystyki

>jest już dosyć silne napięcie,przy jego zmniejszeniu wcale wtedy nie bedziesz miał takiej "linijki"

Próbowałem to zrozumieć, ale ni cholery.... Ale o co chodzi?

wa-lo-dia, 7 Lut 2007, 15:45

>Kolumny i wzmacniacz są jak małżeństwo,muszą się różnić charakterami,inaczej będzie nieprzyjemnie.

A najlepiej, jak się jeszcze róznią kształtem :-)

Parametrami kolumn to ja bym się nie przejmował za bardzo. Producenci kolumn żonglują parametrami jak chcą i bardzo często niespecjalnie odpowiadają one prawdzie.

Ja akurat przy wyborze kolumn zawsze zwracałem uwagę na granie przy niskich poziomach głośności. I muszę przyznać, że różnice pomiędzy różnymi modelami (zarówno różnych producentów, jak i nawet w obrębie jednej marki) były bardzo duże. I najczęściej bez korelacji z parametrami.

Nie ma więc innej opcji, niż słuchanie i sprawdzanie konkretnych modeli.

Jar1 no wiesz, czego tutaj nie rozumieć?

Przy zachowaniu membran (brak wyprucia) i silnym wzmacniaczu, czyli brak dopasowania mocowego, źle podawanej charakterystyce i wysokim napięciu ale jego zmniejszeniu zamiast "linijki" wychodzi "ekierka" nie?

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

wiem, że parametry na papierze nia zastąpią odsłuchu na zywo, w związku z tym prosze o pomoc - godzi w okoicach Zielonej Góry mogę posłuchć? Może ktos zna jakies miejsce blizej niż Wrocław/Poznań? Pozdrawiam

Wielu malo doswiadczonych sluchaczy myli selektywnosc ze wszelakimi aberacjami przetwornikow takze sluszna jest uwaga przedmowcow. Jak zawsze w tej sytuacji proponuje zapoznac sie z dzialaniem sluchawek Shure E2 (350zl), przetwornikow Jordana (1000zl) lub Mangera (3000zl). Sa to zrodla ktore gromadza bardzo malo energii i przy cichym sluchaniu mozesz miec pelny wglad w nagranie.

rosim, 8 Lut 2007, 10:21

> godzi w okoicach Zielonej Góry mogę posłuchć?

Zerknij tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Możesz spróbować posłuchać Paradigmów. Z moich odsłuchów wynika, że dobrze grają na cicho. Bawię się aktualnie drugą parą kolumn tej firmy, a jak już wcześniej wspominałem, zwracam na to dużą uwagę. :)

Ukryta Zawartość

Jacek może wcześniej nie napisałem, chodzi cały czas o niski budżet (okolice 2-3k) i wybór sprzętu z tej półki cenowej, który najbardziej odpowiada przeniesieniu sceny muzycznej przy cichym słuchaniu, pzdr

Jeden z naszych grupowiczow kupil juz Jordany JXR6 (1000zl plus obudowa), a mogl kupic sprzet wartosci samochodu. Sam zobaczysz pozniej co napisze. Nie oszczedzaj na glosnikach. Cala reszta moze byc z supermarketu - myla sie Ci ktorzy przedkladaja kabelki, C/A, wzmacniacze i co tam jeszcze nad przetwornikami elektroakustycznymi i optymalizacja polozenia w pomieszczeniu.

Pisze tutaj o czyms takim:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jacek, też tak myślę, tj. za jakość dźwięku najbardziej odpowie to, co na końcu, czyli głosniki/słuchawki, dlatego wątek (kompletowanie sprzętu) zacząłem od kolumn, bo pozostałe elementay zestawu będzie chyba łatwiej dobrać tj. między nimi nie będzie aż tak dużęj różnicy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.