Skocz do zawartości
IGNORED

GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE.....

Rekomendowane odpowiedzi

Do PC na biurko cudów się nie kupi.

Taaa, dla jednego cudy dla innego pierdołki.

Wszystko się opiera o to co się słyszało najlepszego w życiu.

Nie twierdze że masz jakiś badziew, twierdzę że każdy ma swój poziom oczekiwania.

"Na biurko do PC" można sobie kupić np. Genelec 8351 - i co? To popierdółka jest?

Łoooboże a większych nie było ?

Prześledź temat dokładnie opisałem co potrzebuję i jak ma wyglądać.

Monitory które mają prawie pół metra wysokości na biurko ?

Podejrzewam że kolumny podłogowe też być na biurko upchnął ?

Jak masz biurko jak stół do ping-ponga to zwracam honor.

Świat nie kończy się na tym, czego akurat Ty potrzebujesz. I w czym masz problem przy monitorach 45cm wysokości na biurku? W kartonie mieszkasz?

Edytowane przez Kyle

Nie karton mi ukradli, zostało pudełko po zapałkach - serio do bezdomnego mnie sprowadzasz ?!

Niski poziom.

Wyskoczyłeś z tymi monitorami i mam ci pokłony robić.

Czytaj stronę temu czego szukałem potem coś wymyślaj.

Monitory studyjne jak nazwa wskazuje mają najczęstsze zastosowanie w studiu.

Do komputerów co innego wymyślili.

Tak samo możesz mi polecić dowolne monitory podstawkowe z wzmacniaczem - mniejszych niż twoja propozycja jest masa.

Czego innego szukam i o czym innym piszemy.

Ale co ja ci będę tłumaczył.

Przyznam ci rację bo nie lubię ciągnąc takich konwersacji: TWOJA PROPOZYCJA MIAŻDŻY !

Jest najlepsza, dziękuję ci że istniejesz.

PS> moje biurko w karonie ma 75x180cm.

Edytowane przez maxdila

Eve Audio sc203

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Eve Audio sc203

Mają zadziwiająco niskie zejście jak na tak malutkie gabaryty (~62Hz@-3dB, przy głośniczku 3") - pod tym wzgl. konstrukcja z membraną bierną jest po prostu niesamowita. Oooo i mają nawet wejście optyczne - choć tutaj raczej problem pętli mas nie wystąpi, ale jednak fajny dodatek.

ps. szkoda, że EVE Audio nie pokazuje jeszcze pomiaru waterfall dla swoich konstrukcji

Edytowane przez Kyle

Bardzo fajne te Evy. A tutaj dwa razy tansza propozycja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i test:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tutaj dwa razy tansza propozycja:

i test:

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem nie można nazwać po prostu rozwlekłej, bardzo subiektywnej opinii testem ;) Nic po tym "teście" na temat brzmienia praktycznie nie wiadomo. Lanie wody. Istotne info jest takie, że bez pilota te kolumny nie bardzo nadają się do użytku (jak dla mnie wielki minus, za brak panelu sterowania w samej kolumnie)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle

Eve Audio sc203 - super "kompaktowe" to jest dobra propozycja.

Wada na pierwszy rzut oka: pasmo od 62hz - co w zasadzie jest normalne przy tych wymiarach.

Kyle - prawda, dawno przestałem czytać testy kolumn - po kilku zaczynają się robić identyczne nie zależnie od kwoty.

Jednak do Monacora mam delikatne zaufanie bo mają w ofercie kilka perełek, np. sph-165 kep ; ]

Edytowane przez maxdila

sph-165 kep był perełka kiedy kosztował 180 złotych . W obecnych cenach już nie.

Jest kilka innych Monacorów nawet tańszych i lepiej wykonanych

Eve Audio sc203

Jednak cena ponad 2000 złotych. Gdy za 1300 złotych są podobno najlepsze w cenie Behringer Truth B2030 na 8" basie

Wymiary. Nie kazdy chce trzymac studyjne pudla na biurku z uboga funkcjonalnoscia. Dlatego np. ja mam to co mam.

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

W necie znalazlem z A na koncu, czy to to samo?

Właśnie te. B2030A na 6" głosniku ze wzmacniaczami 75 i 35 W. B 203A na 8" głosniku i wzmacniaczach 150 i 75 W. Ceny to około 1300 i 1700 złotych.

Te modele się trochę zmieniały. Starsze wykonanie miały jakąs wadę chłodzenia. Modele teraz dostepne nie maja takich problemów, dołozyli radiator zewnętrzny czy coś tam zmienili w mocowaniu wzmacniaczy.

Wymiary. Nie kazdy chce trzymac studyjne pudla na biurku z uboga funkcjonalnoscia. Dlatego np. ja mam to co mam.

Behringer B2030A ma wymiary 32x22x21cm. Nie są to ogromne pudła.

Behringer B2030A ma wymiary 32x22x21cm. Nie są to ogromne pudła.

Simple Audio Listen maja 20x11x11cm.

Ukryta Zawartość

Nie chce studyjnego dzwieku na biurku. Nie zamienil bym ich na zadne inne. Najblizej byly DT Incline, ale odstawaly funkcjonalnoscia w moich kryteriach. :)

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Na "biurku" mam Logitech Z10 bo są na USB. Do komputerów z kartą dźwiękową wystarczają Creative T20 - T40 - T50 (już bezprzewodowe), Microlab C6, C7.

Pewnie te co pokazałeś mają lepszą jakość wykonania, ale dźwiękowo raczej podobna klasa co najmniejsze M-Audio do homerecordingu.

Wiadomo, monitory odsłuchowe nie będą tak wyposażone jak zestawy głośników do PC.

Ich jakosc dzwieku to poziom B&W MM1/Focal XS Book/DT Incline. Wiec jest to wyzszy poziom niz to co dales, roznica wyraznie slyszalna.

Edytowane przez DawidM

• 2 tygodnie później...

Jakie ładne kolumienki od Edifier sięukazały:

EDIFIER S1000DB

... jeśli jeszcze grałyby choć w połowie tak dobrze jak wyglądają, to byłoby super :)

ps. ta pinkna maskownica akustycznie może być mniej pikna (krawędzie przy wysokotonowcu)

s1000_product_2_5a46e772-edca-4895-a432-503ee26db031.jpg

Edytowane przez Kyle

Obudowy ladne, ale te przetworniki nie wygladaja na cos niebywalego. Maja one chociaz bi amping i aktywna zwrotnice? Na biurko wydaja sie byc ciut za duze.

Edytowane przez DawidM

Jakie ładne kolumienki od Edifier sięukazały:

EDIFIER S1000DB

... jeśli jeszcze grałyby choć w połowie tak dobrze jak wyglądają, to byłoby super :)

ps. ta pinkna maskownica akustycznie może być mniej pikna (krawędzie przy wysokotonowcu)

I maja bluetooth z aptx'em! ;) I pilota maja! I aktywna zwrotnice! I calkiem ciekawe przetworniki: tytanowy wysokotonowiec i aluminiowy 5,5 cala niskosredniotonowy. Wszystko wyjdzie w praniu, czyli w odsluchach... Ale faktycznie ciekawie sie zapowiada.

Ukryta Zawartość

Te tez ciekawe designersko:

Ukryta Zawartość

ale wyglad to nie wszystko, a raczej to tylko niekonieczny dodatek dla prawdziwego audiofila ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SZROT

Maja one chociaz bi amping i aktywna zwrotnice? Na biurko wydaja sie byc ciut za duze.

Tak, mają bi-amp i aktywny podział (2x25W RMS na gwizdki i 2x35W RMS na basy). Mają też wejścia COAX i TOSLINK. Duże nie są (weź pod uwagę, że bas to 5,5", a nie np. 7", wiec wg. proporcji można wydedukować wielkość).

5.5 na wibrujace biurko to duzo. Ba, ja mam 2X3 w swoich i dzieki DSP - ktore jest bardzo kulturalne swoja droga - tez czasem czuje. :)

ivmyffz.jpg

y87L2Gh.jpg

457936097.jpg?mw=1920&mh=1080&q=70

Edytowane przez DawidM

Te twoje kolumny przypominają mi pod wzgl. budowy Eve Audio SC203 (3" woofer + membrana bierna z tyłu)

Ukryta Zawartość

mam 2X3 w swoich

Zgodnie z materiałami które pokazałeś, to masz 3" woofer i 3" membranę bierną. Membrana bierna oczywiście też "gra", bo jest pobudzana energią głośnika, ale to nie są dwa głośniki. ... analogicznie jak monitor dwudrożny z bassreflex - wylot tunelu też gra, ale to nie głośnik.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle

Tak, uzylem skrotu myslowego. ;)

Dosc podobne do tech Eve Audio. Szkoda ze te "Listen" nie maja podanych pomiarow jak te Eve. Zas internet milczy. Choc najwazniejsze ze graja, sluchu sie nie oszuka na dluzsza mete.

Edytowane przez DawidM

Choc najwazniejsze ze graja, sluchu sie nie oszuka na dluzsza mete.

Żart to ci się udał ;)

Mowa oczywiście o tym że "słuchu się nie oszuka".

Edytowane przez Przemysław_51508
  • 2 tygodnie później...

Witajcie,

Mam nadzieję, że nie ma tu powitalni i nie dostanę zaraz łomotu, jakby co mam na imię Daniel. A piszę tu ponieważ poszukuję od pewnego czasu głośników na biurko, budżet jaki chcę na to przeznaczyć to między 1 - 2 tys. zł. Naczytałem się trochę o takich lub innych tego typu głośnikach ale jestem w trakcie organizowania sobie jakiegoś sposobu na odsłuchanie kilku modeli a w grę wchodzą.

Monitor Audio WS 100 lub Polk Audio Hampden. Co najlepsze, rozmawiałem przed chwilą z Audiocenter z Krakowa które jest dystrybutorem MA na Polskę i z rozbrajającą szczerością potwierdzili, że posłuchanie WS 100 gdziekolwiek przed zakupem jest niemożliwe. Kuriozalne ale może tylko dla mnie. Zatem WS 100 odpadają, a to jeszcze z takiego powodu, że właśnie tu na forum znalazłem opinie pełne zachwytu nad Simple Audio Listen. Szczególnie, że aktualnie są nowe na jednym z portali aukcyjnych w konkurencyjnej cenie.

Jednego jestem pewien, że cokolwiek kupię będzie to o niebo lepsze od tego co aktualnie gra na moim biurku. Przemilczę nazwę tego czegoś aby uniknąć publicznej kompromitacji i to w pierwszym poście na forum :)

Może ktoś z Was słuchał Hampdenów i może subiektywnie opowiedzieć o różnicy pomiędzy nimi a Simple Audio Listen ? Bo o ile z tego co udało mi się dowiedzieć to odsłuch Hampdenów można zorganizować to z Simple Audio Listen może być różnie.

pozdrawiam

Daniel

Hampden bardziej analityczne. Mowiac w jednym zdaniu. Do Simple Audio Listen podlaczysz sub, gdyby Ci brakowalo basu, w Hampden nie masz takiej mozliwosci. To samo z pilotem, Hampden go nie posiadaja. Choc sam basik, trzyma klase. Doloz do tego DT Incline. Ja bym wybieral miedzy DT Incline a Listen. Choc jesli sluchasz wiecej muzyki rozrykowej to Incline moga byc dla Ciebie lepsze. :)

Hampden bardziej analityczne. Mowiac w jednym zdaniu. Do Simple Audio Listen podlaczysz sub, gdyby Ci brakowalo basu, w Hampden nie masz takiej mozliwosci. To samo z pilotem, Hampden go nie posiadaja. Choc sam basik, trzyma klase. Doloz do tego DT Incline. Ja bym wybieral miedzy DT Incline a Listen. Choc jesli sluchasz wiecej muzyki rozrykowej to Incline moga byc dla Ciebie lepsze. :)

No tak, tylko DT Incline przekracza mój budżet a abym miał go znacząco przekroczyć to tylko wówczas kiedy był by to produkt znacząco lepszy. A pewnie nie jest. Simple Audio Listen ma jakiś człowiek na aledrogo za 1200 zł, twierdzi że są nowe kupione (ma dokument sprzedaży) na jakiejś wyprzedaży za granicą. Stąd ta cena. Kupione pól roku temu a więc mają 18 miesięcy gwarancji. Za tą cenę to mam dwie Simple Audio Listen w cenie jednej DT Incline :) Słucham tylko muzyki rozrywkowej i gadaniny w radio. To co ? Brać ?:)

DT Incline:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja kupilem swoje Listen ponizej 1000zl. Jesli nie masz ich gdzie odsluchac, to posluchaj B&W MM1, teraz wyobraz sobie ze Listen maja troche gorsza gore pasma, ale wieksze i lepsze dolne pasmo. Reszta (m.in tony srednie, scena...) jest na podobnym poziomie. Byla to okazja stulecia, nie chce juz ich zmieniac. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DT Incline:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja kupilem swoje Listen ponizej 1000zl. Jesli nie masz ich gdzie odsluchac, to posluchaj B&W MM1, teraz wyobraz sobie ze Listen maja troche gorsza gore pasma, ale wieksze i lepsze dolne pasmo. Reszta (m.in tony srednie, scena...) jest na podobnym poziomie. Byla to okazja stulecia, nie chce juz ich zmieniac. :)

Kompletny bałagan. Wiele sklepów podaje cenę 1495,00 za sztukę DT Incline, inny sklep że to cena za parę. Ehhhh... No dobra, biorę Simple Audio Listen. DT Incline nie mają pilota, przecież nie będę wstawał co chwilę :) Dzięki za pomoc !

pozdrawiam

Daniel

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zycze owocnych odsluchow. :)

Warto je dobrze ustawic, dac im troche oddechu. Dodam ze jakbys chcial dodac sub, idz w kierunku Tannoya. Tanio, a dobrze. Kolumny w tej konfiguracji oddawaja wszystko ponizej 60hz do subwoofer'a. Zas same skupiajac sie na tym co powyzej.

Edytowane przez DawidM

• Pokaż nowe odpowiedzi