Skocz do zawartości
IGNORED

Dolina Rospudy zabetonować czy nie

ASURA

Rekomendowane odpowiedzi

Referendum nie ma znaczenia bo nie można w ten sposób uchwalić decyzji niezgodnej z prawem. UE i tak zaprotestuje. Premier musi sobie z tego zdawać sprawę, a do referendum jeszcze daleka droga i nie wiadomo zy wogóle do niego dojdzie, tym bardziej w tym samym terminie co ponowne wtybory samorządowe, co miałoby podnieść frekwencję. Kaczyński chyba zachowuje sie jak Piłat by pokazać mieszkańcom, że on niby jest z nimi, ale jakby przeciw. Rację ma lewica i muszę się z nimi zgodzć chociaż to nie jest mja opcja polityczna. Gdyby referendum było ogólnopolskie to wynik byłby zupełnie przeciwny!

Zapowieź referendum budzi więc moje ogronme zdumienie - jeśli nie wymyślił tego sam, to ten pomysł podsunąć musiał któryś z "gienialnych doradcuff". Takie referendum można było robić 15 lat temu a nie teraz, kiedy ma się nóż na gardle. Pozostanie więc ono mało znaczącą dywersją.

Dolina Rospudy to nie jest tylko lokalna sprawa, tylko krajowa czy europejska (fuj). Mieszkam w Wielkopolsce więc do tematu mam dystans, jakiego brakuje mieszkańcom Augustowa czy Podlasia i którzy śmią twierdzić, że to oni robią najwięcej dla ochrony tego miejsca a atakują ekologów.

Droga właściwie nie jest potrzebna - ruch samochodowy można z powodzeniem ograniczyć stosując inny rodzaj transportu. Przede wszytkim kolejowy.

Nie liczenie się z reperkusjami ze str. UE to też samobójcze działanie.

Może jeszcze jakaś obwodnica przez Wesołą, minister Szyszko nie będzie miał chyba nic przeciwko? To jak, estakada, dwie nitki i pusty pas na środku dla myśliwców?

Wspaniale jest móc się bezkarnie mylić i nie ponosić konskwencji, jak ja im tego zazdroszczę!

Sądzę że najpóżniej dziś w nocy góra jutro nad ranem wejdzie policja i drwale to całe zamieszanie ma na celu odwrócenie uwagi ekologów,efekt zaskoczenia to najlepszy sposób do zwycieństwa, przerabiałem to w armii jak ćwiczyliśmy zwalczanie amerykańskich cichociemnych na zapleczu kraju i nie sądzę zeby dużo od tego czasu w taktyce się zmieniło ,zmieniły się tylko środki transportu no i oczywiście elektronika a tu mamy do czynienia z tzw siłą żywą. Metoda kroków dokonanych marzy nam się "naszej"władzy bez względu na unijne konsekwencje

pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Molibden, 23 Lut 2007, 16:53

>Kaczyński chyba zachowuje sie jak Piłat by pokazać

>mieszkańcom, że on niby jest z nimi, ale jakby przeciw.

Dokładnie. Będzie: robiłem, co mogłem, ale zła Unia nie pozwoliła mi obronić niewinnych augustowskich istnień przed zagłada przez TIRy.

Dobra wiadomość to ta, że prace które się rozpoczęły, są prowadzone na razie przy Augustowie, czyli tam ,gdzie oba warianty sie pokrywają.

Przypuszczam, że w końcu rząd odpuści. Ale chłoptasie, żeby pokazać, że mają dłuższego niż jakieś Wajraki, nie przyjmą wariantu "ekologów". który jest skażony cięzkimi chorobami lewicowości, tylko wywalą kasą na trzeci...

Hm, lewicowa histeria w wykonaniu Dziennika (sic!), czy cos jednak jest na rzeczy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dolina Rospudy słuszną sprawą ale tak patrzac z boku to idealna okazja do odsunięcia innych drażliwych spraw z widoku opini publicznej n.p lokalizacji amerykańskiej tarczy antyrakietowej,trzech milionów niewybudowanych mieszkań dalej wysokiego bezrobocia i innych niezrealizowanych obiecanek przedwyborczych,ferowaniu wyroków przed jego zapadnięciu .......... .........

przypomina mi się stary już kawał

Thony Blair i George Busch mówią na konferencji o wojnie w Iranie -Musimy jeszcze zabić 2 miliony irakijczyków i jednego dentystę

z sali pada pytanie dla czego jednego dentystę ,na to cicho Blair do Buscha a nie mówiłem że nie zapytają o te dwa miliony

POZDRAWIAM EKOLOGÓW Z DOLINY ROSPUDY SZACUNEK DLA WAS naprawdę ta noc będzie ciężka -22 stopnie Przypomniały mi się jeszcze za stanu wojennego moje zimowe 5 dniowe ćwiczenia na poligonie przy -14 stopniowym mrozie (tylko pod chmurką bez namiotów ile jedliny obłożyłeś tyle miałeś ciepła+ 3 posiłki dziennie w nocy myślałem że stracę szczękę z telepania)po pięciu dniach ćwiczeń temperatura spadła do -18 stopni dołączyła powołana rezerwa powiedziała że ćwiczenia mają w dupie i cała brygada zaczeła się grzać przy ogniskach ,sztabowcy musieli sobie pozwijać mapy ot co nawet komuna nie była w stanie wojennym taka silna..

Dziewczyny i chłopaki jesteście DE BEST

>utopia, 23 Lut 2007, 18:11

N000 pięknie...

Mistrzostwo świata w pozycjonowaniu, specjaliści od PR musieli się sporo napracować ;-).

No, ale jak się napracowało, to się ma.

Jestem Europejczykiem.

pq, 23 Lut 2007, 17:13

>Dokładnie. Będzie: robiłem, co mogłem, ale zła Unia nie pozwoliła mi obronić niewinnych

>augustowskich istnień przed zagłada przez TIRy.

No i zgadłem.

"Premier dodał: - Jeśli mieszkańcy powiedzą "nie", uczynimy wszystko, by ten szlak był inny, co oznacza opóźnienie budowy o dobrych kilka lat i wszystkie konsekwencje, czyli śmierć wielu ludzi w Augustowie.

Rząd zacznie informować m.in. o groźbie zatrzymania przez protesty obrońców przyrody programu budowy autostrad. - To wybór cywilizacyjny. Jeśli przyjąć takie kryteria, wybudowanie 7 tys. km autostrad do 2020 r. i prawie 3 tys. do 2013 r. jest niemożliwe - mówił premier."

Ukryta Zawartość

Co za wredny sk***ysyn. Wie dobrze, że można spokojnie zbudowac objazd Augustowa w pierwszej kolejności, zaraz, a potem gdy sprawa się rozstrzygnie pociągnąc resztę trasy.

To, co te Pisiory napsują w kraju, to jedno. Ale najgorsze, jakie doły kopią, jaką nienawiść budzą między ludźmi. Polska ma najniższe w Europie wskaźniki zaufania do ludzi, durne Pisiory chcą zniszczyc nawet to, co jest. Co im się ku*wa, wojna domowa marzy??

Ukryta Zawartość

>pq

WOW!!!

:-O

ONI nie mogą się przecież przyznać do błędu, a właściwie wycofać się z podjętej raz decyzji, muszą postawić na swoim wykorzystując przy tym projekt zrobiony kiedyś za rządów SLD...

Wszędzie przysparzają sobie coraz więcej wrogów. Nie tędy droga panowie!

Referendum, to oczywista strata czasu i pieniędzy i bez mocy prawnie wiążącej.

"Rząd zacznie informować m.in. o groźbie zatrzymania przez protesty obrońców przyrody programu budowy autostrad. - To wybór cywilizacyjny. Jeśli przyjąć takie kryteria, wybudowanie 7 tys. km autostrad do 2020 r. i prawie 3 tys. do 2013 r. jest niemożliwe - mówił premier."

Boże te Pisiory wierzą w cuda!!!przy znakomitym wietrze to sie uda do 2013 wybudować 700KILOMETRÓW autostrad ...i to bedzie w polsce ZAJEBISTY SUKCES...przeciez u nas nawet chodnika prosto nie umieją połozyć a się za autostrady biora!!!!!!!!!! ha ha ha ha ha!!!!

Mam nadzieję, że tej nocy tej bandzie naciągaczy i karierowiczów tak zadki zmarzły ,że odechce im się nocowania nad Rospudą.

Ale chyba się przeliczę, zbyt mocnych mają mocodawców.

Niestety ! :-((

A na ch.. komu te zafajdane autostrady? Na razie nie potrafią nawet w nieuciążliwy sposób ustalić i pobierać opłat za korzystanie z nich. Przez to jeszcze do niedawna TIRy jeździły drogami krajowymi a autostrady były puste. Niech się zajmą remontami tras szybkiego ruchu i dróg międzynarodowych. Za jeden 1km zafajdanej autostrady można zmodernizować 10km drogi...

I tak będzie ze wszystkim - gówno chłopu, nie zegarek (jak mu go dać, to kłonicą nakręci).

Całej naszej ludności i przyrodzie można pomóc n.p.tak:

W ramach ekologii można by pomóc takiej kolei i uruchomić program "Tiry na tory" chałas ,niszczone drogi,wypadki śmiertelne były by wyeliminowane.Na razie tory jeszcze mamy gdyż komunistycznych torów jeszcze nie zdążono zlikwidować. Trzeba zacząć coś chcieć robić dla siebie. Unia napewno by dała pieniądze na lawety,stacje za i wyładunkowe oraz całą infrastruktórę Taka Szwajcaria czy Austria dzięki temu nie straciła warunków ekologicznych,turystycznych,zdrowotnych.Program ten powinien być nadrzędny do pozostałych rozwiązań drogowego transportu i nie powinien go byle dupek z ministerstwa o innym kolorze politycznym póżniej zmieniać i ograniczać.Podaję link

Ukryta Zawartość

Co do problemów kolei to mają oni problem z brakiem myślenia.Mając taką sieć aż dziwne jest że nie mają na początek w większych miastach kurierskiej spedycji kolejowo drogowej-na to też by się znalazły pieniądze.czy faktycznie kupić parę samochodów ,przerzucić zamiast redukować pracowników do obsługi dowozu i odbioru paczek bezpośrednio od klienta ?

Myślcie Panowie Politycy,Ministrowie,dyrektorzy to nie boli

pozdrawiam

Rafaell

Ukryta Zawartość

Rafaell

powoli,wpierw rozloza kolej,sprywatyzuja,wyodrebnia spolke z majatkiem ,dlugi zostawia panstwu,i sie okaze ze tiry na tory to swietny pomysl.pojawia sie zadania o dotacje z unii.

stary sprawdzony sposob.jak ze wszystkim w tym biednym kraju,zamieszkalym przez totalny ciemnogrod.

ten koles od ekologow co tak czesto gada w TV,to redaktorek z gazety wyborczej,ktora ostro sobie z rzadem pogrywa wszystkimi mozliwymi sposobami.

wiec sorry,ale to nie ekologia,to sprawa calkowicie polityczna.takie kretowanie.

To skoro już jesteś taki bardzo wnikliwy politycznie może wytłumaczysz nam także dlaczego Wojewoda chce budować drogę na 500 metrowym wiadukcie, która jest droższa o 0,5mld PLN od drogi bez takiego wiaduktu? Orżnięcie budżetu na pół miliarda złotych to wg ciebie nie jest sprawa polityczna??? Może dlatego że orzynać będą twoi krajanie wszystkich pozostałych obywateli tego >biednego państwa

=>Qubric, 24 Lut 2007, 19:29

0,5mld PLN piękna kwota za to można by wybudować moje wymażone high endowe Sanktuarium Muzyki na 18'000 ludzi to naprawdę jest bardzo dużo kasy za to można wybudować 1'190 mieszkań o powierzchni 60m2 w dobrym standardzie przy cenie 7'000zł za metr .Która partia nie chciała by dotacji w postaci n.p. 30%-40% nieopodatkowanej "prowizji"nagrody za poparcie jednej z wielu takich inwestycji inwestycji.wykonywanej za pieniądze podatników -czyli nas jeleni.

Teraz widzimy gdzie się robi dobre interesy i dla czego mamy w kraju takie gówno ,to nie komuniści kapitaliści ani układ to prywatny folwark !

Rafaell

Mam jak najgorsze zdanie o tzw. ekologach. Z wielu przyczyn. Nie będę ich tu podawał, by nie zaogniać sytuacji na forum.

A co do referendum, gdyby iść tokiem argumentów tzw. ekologów, to najlepiej gdyby referendum obejmowało całą UE albo cały świat.

=>k.mik, 24 Lut 2007, 22:15

jeśli chcesz odwrócić uwagę od mojego wcześniejszego wpisu to informuję że Ci się nie uda [ponownie cytuję

To skoro już jesteś taki bardzo wnikliwy politycznie może wytłumaczysz nam także dlaczego Wojewoda chce budować drogę na 500 metrowym wiadukcie, która jest droższa o 0,5mld PLN od drogi bez takiego wiaduktu? Orżnięcie budżetu na pół miliarda złotych to wg ciebie nie jest sprawa polityczna??? Może dlatego że orzynać będą twoi krajanie wszystkich pozostałych obywateli tego >biednego państwaQubric, 24 Lut 2007, 19:29

0,5mld PLN piękna kwota za to można by wybudować moje wymażone high endowe Sanktuarium Muzyki na 18'000 ludzi to naprawdę jest bardzo dużo kasy za to można wybudować 1'190 mieszkań o powierzchni 60m2 w dobrym standardzie przy cenie 7'000zł za metr .Która partia nie chciała by dotacji w postaci n.p. 30%-40% nieopodatkowanej "prowizji"nagrody za poparcie jednej z wielu takich inwestycji inwestycji.wykonywanej za pieniądze podatników -czyli nas jeleni.

Teraz widzimy gdzie się robi dobre interesy i dla czego mamy w kraju takie gówno ,to nie komuniści kapitaliści ani układ to prywatny folwark !

Rafaell

Z drugiej strony, jestem gorącym zwolennikiem idei "Tiry na tory". Zresztą w ogóle jestem, może nie fanem, ale zwolennikiem kolei. Tylko obawiam się, że wdrożenie takiego programu wymagałoby rozbudowy sieci kolejowej, także na terenach przyrodniczo wartościowych. I tu znowu tzw. ekolodzy podnieśliby krzyk.

nie wiem czemu, ale jakoś nikt nie wspomina o przyszłych akcjach odsnieżających przyszły most (jesli stanie).To bedą przy tych tam mrozach tysiące ton soli spływającej do torfu.A jak natąpi wypadek i tir wyładowany dowolnym gównem spadnie z mostka.

K.mik odczep się ty już od tych ekologów.Oni róznią sie tylko tym od ciebie, że wiedzą to samo co ty,tylko im się chce wisieć a tobie się chce tylko pieprzyć slogany.

moze do tego niech sie tzw ekolodzy ustosunkuja.

Mam pecha, mieszkam w jednym z najbiedniejszych regionów UE, w Podlaskim

Mamy tu 4 Parki Narodowe i 89 rezerwatów przyrody, a 43 % powierzchni mojego województwo objętych jest ochroną prawną, co znaczy, że trudno tu o jakiekolwiek inwestycje. Nawet nieźle pomyślane, bogata Polska z centrum i zachodu zatrzymuje inwestorów na linii Wisły, rozwija się i bogaci, a przy okazji truje wszystko co może wytruć, ale to nieważnie, na pogardzanych kresach jest skansen, gdzie ludzie mają żyć w łapciach bez prądu i kanalizacji, ale za to tamtejsze lasy przeczyszczą wasze smrody i sumienia. Wygodnie jest zarabiać krocie pracując przy nowoczesnych technologiach pod które wytrzebiono lasy, osuszono bagna i odwrócono bieg rzek, i jednocześnie żądać, by ktoś tam gdzieś nie ważył się tknąć trawki, bo to szkodzi. Jak śmiecie nas pouczać, jak śmiecie mówić nam, na czym polega ochrona przyrody, nam, mieszkańcom regionu, w którym nadal aktualne są masowe i REGULARNE sadzenia drzew po wyrębie. Przez Podlaskie co dnia mkną tysiące Tirów - na Białoruś, na Litwę, do Obwodu Kal. Nie przeszkadza wam, że spaliny niszczą środowisko, ale przeprowadzenie krótkiej obwodnicy, która uratuje życie co najmniej 30 osobom rocznie, a przecina bagna na kilkudziesięciu metrach przy ponad 100 km2 powierzchni całej Rospudy, jest dla was zbrodnią? Żądacie referendum dla wszystkich? Ja nie wtrącałem się w wasze złote tarasy, a przecież i tak od lat decydujecie za nas, kolejne rządy szerokim, pańskim gestem powiększają raz za razem granicę parków narodowych, by przypodobać się zurbanizowanej Unii, skazując mieszkających tam ludzi na wyplatanie koszy z wikliny, bo nic innego nie wolno im zrobić, nawet kosić własnych łąk na terenie parku. Chcecie się zamienić? To zróbcie to, hipokryci, ściana wschodnia wymiera. O jakim projekcie alternatywnym mówicie? Narysowanie kreski na mapie przez dyletanta nazywacie projektem? Ktoś z uprawnieniami to podobno podpisał, tylko wstydzi się do tego przyznać - rzecz niesłychana i niedopuszczalna. Nowy przebieg trasy to olbrzymie koszty unieważnienia tej inwestycji, a potem: nowe POWAŻNE projekty, nowe przetargi, nowe postępowanie administracyjne, nowe procedury w ministerstwach, nowe, znacznie większe koszty, bo tylko aktualna trasa jest najkrótsza, nowe wykupy działek, nowe negocjacje z władzami lokalnymi i mieszkańcami, i na koniec NOWE PROTESTY EKOLOGÓW. Po kilkunastu latach jesteśmy w punkcie wyjścia.

Nie mam żadnych złudzeń, że ekoterroryści finansowani są z zewnątrz. To się opłaca, haracz zazwyczaj zwraca koszt i przynosi zyski. Ważne szyszki siedzą w KE i PE i mają się dobrze w tej komunie. Przy okazji, może ktoś wyjaśni, gdzie podziała się kukułka wędrowna, o szczęście której kiedyś tak zajadle walczyli niedojrzali czerwoni? Ktoś widział takiego ptaka w okolicach miast?

Taka impreza to świetna okazja by się pokazać w `słusznej sprawie' i przypomnieć światu o swoim istnieniu, dlatego jak muchy do gnoju zlatują się różni zapomniani działacze i czwartorzędne aktorzyny. Wielu z nich nawet nie wie w jakiej sprawie protestuje. Jesteście siebie warci, szlag z wami. `Życie żaby więcej warte niż życie człowieka', `u nas giną pod kołami, to i u was mogą', `nie umiecie przechodzić przez jezdnię' - ludzie, jesteście po lobotomii, żeby gadać taki bzdury ?!?!

Zrównajcie z ziemią Warszawę, bo zagraża puszczy kampinoskiej, zrównajcie z ziemią Kraków z Nową Hutą, bo trują Wisłę, zrównajcie z ziemią Trójmiasto, bo robi z zatoki szambo, o Katowicach nie wspomnę - a wtedy będziecie mogli dawać nam dobre rady.

W USA startowisko wahadłowców znajduje się na terenie parku narodowego. Od pół wieku z Cape Cannaveral startują rakiety w kosmos, ale w żaden sposób nie zagroziło to żyjącym tam gatunkom roślin i zwierząt. Ale w Ameryce maja skuteczne metody na walkę z lewactwem. Dlatego to Europa od lat stara się dogonić USA, a nie odwrotnie.

Mam pecha, mieszkam w jednym z najbiedniejszych regionów UE, w Podlaskim

Brawo! Od siebie jeszcze dodam że wariantów przebiegu obwodnicy Augustowa było pięć. Po wielu konsultacjach również z organizacjami ekologicznymi wybrano ten obecny...Dlaczego tak jest że teraz jacyś inni ekolodzy dyktują nam swoje widzi mi sie bo jak nazwać to że wytyczyli sobie nową trasę tylko linią na mapie bez żadnych uzgodnień,lokalnych konsultacji,analiz, badań, uwzględnienia realiów i mówią że tam będzie najlepiej bo oni tak uważają.Ten niby projekt narysował ktoś kto nie ma upranień, nawet ekolodzy to przyznali. Równie dobrze każdy z nas mógłbym "machnąć" nową obwodnicę...A jak nawet to czy wzięli pod uwage większe koszty (bo trasa będzie dłuższa o 17 km i bedą dwie estakady), że ich trasa będzie przecinała Rospudę dwa razy (rzekę i jej dopływ), trasa będzie szła przez 10 wsi i trzeba będzie wyburzyć kilka gospodarstw rolnych. Do tego w miejscu obecnej trasy pokłady torfu mają około 4 metry a tam gdzie proponują pseudoekolodzy nawet 21 metrów (oczywiście ekolodzy tego nie sprawdzili)...No i jeszcze jeden szczegół; na nową trasę trzeba będzie wykupić 2 tys. działek (na obecny przebieg wykupiono 600 i trwało to 8 lat...). Łączny czas od załatwiania procedur do rozpoczęcia budowy to jakieś 10 lat o ile za te 10 lat jacyś inni nawiedzeni nie zacznął protestować bo im sie nie podoba przebieg obwodnicy...W Polsce jest około 960 organizacji ekologicznych a tu protestuje kilka w tym żadna z regionu Podlasia.

~MARTINES, 26.02.2007 12:34

• Redaktorzy

"nie wiem czemu, ale jakoś nikt nie wspomina o przyszłych akcjach odsnieżających przyszły most (jesli stanie).To bedą przy tych tam mrozach tysiące ton soli spływającej do torfu.A jak natąpi wypadek i tir wyładowany dowolnym gównem spadnie z mostka."

Pisałem o tym. Ale widzę że w międzyczasie wypowiedział się Tomek, ale trochę dużo, zaraz spróbuję po kolei.

tomek7776< nie bym chciał krytykować ale to że wykup ziemi trwał 8lat to tylko wina tych co to przeprowadzali.... i jak podejżewam parę osób musiało kupic tam działki by odsprzedać je potem z zyskiem - taka sytuacja miała miejsce w pile gdzie pani prezydent wykupiła ziemię znajac plany zagospodarowania przestrzennego i przebieg trasy obwodnicy przy okazji dosłownie wyruchała własną rodzine odkupujac od nich ziemie za bezcen i strasząc że dostaną jakieś śmieszne grosze..

co do pseudoekologów mogę powiedzieć tylko tyle że pomagają rozwiązania siłowe.. znajomy stawiał fabrykę - przyszli ludzie pod krawatem i kawa na ławę.. -400tys i poprzemy projekt a jak nie.... powiedzmy że kilka osób przemówiło im do rozsadku na tyle skutecznie że teraz nawet niezbliżają sie do miasta... niepolecam tego bo to jakby niebyło z pogranicza "a po śliskim cza umieć ślizgać bo inaczej dupa zbita " jak ktos mawiał..

super fajno

jesteśmy w środku europy, to prawie jak środek Chin, środek świata

może nasz rząd postanowi jak trzeba poprowadzić drogi na zadupiu państwa pt. Bruksela

co sądzicie o drogach na brukselskich prowincjach?

to taka europejska słowacja, która ochoczo się dała wydupczyć Niemcom w wojnach Światowych

(europejskich- rozgrywały się raczej w europce :-)

co sądzicie o drogach na brukselskich prowincjach?

proponuję się przyjrzeć doskonałości autostrad na brukselskich zadupiach

i dopier**lić władzom tej niedużej Brukseli- toż to prawie podlasie

niech nasi ekologowie molestują ichniejszych tissów czy giertychów

wieśniacy brukselscy na pewno też dadzą się zastraszyć

• Redaktorzy

"Mamy tu 4 Parki Narodowe i 89 rezerwatów przyrody, a 43 % powierzchni mojego województwo objętych jest ochroną prawną, co znaczy, że trudno tu o jakiekolwiek inwestycje. Nawet nieźle pomyślane, bogata Polska z centrum i zachodu zatrzymuje inwestorów na linii Wisły, rozwija się i bogaci, a przy okazji truje wszystko co może wytruć, ale to nieważnie, na pogardzanych kresach jest skansen, gdzie ludzie mają żyć w łapciach bez prądu i kanalizacji, ale za to tamtejsze lasy przeczyszczą wasze smrody i sumienia. [itd.]"

Otóż, Tomku, tak się składa, że przez 9 lat mieszkałem w Białowieży, praktycznie całe lata 90., i tam słysząłem dokładnie te same argumenty i wypowiadane z podobnym zaangażowaniem. Że ochrona środowiska to spisek bogatych przeciw biednym, że ludzie są ważniejsi, że pójdziemy z torbami. Pewien pan (słynny z tego, że skłusował dzika we własnej stodole, uprzedni go zanęciwszy) powiedział nawet, że proponowane Białowieżanom zarabianie na turystyce polegać ma na tym, ze ich obdarte dzieci będą stały na szosie na Warszawę z wyciągniętymi rączkami i błagały o jałmużnę. Tak więc wszystkie możliwe demagogiczne argumenty słyszałem już wcześniej. Minęło kilka lat, Białowieża jest obecnie bogatą gminą, przez ten krótki czas zbudowano coś z dziesięć hoteli, ludzie żyją z kwater prywatnych i z restauracji. Nikt nie chciałby powrotu do dawnego postkomunistycznego syfu, który świetnie pamiętam. A wszystko to dizęki tej pogardzanej przyrodzie, o której mieszkaniec Białowieży jak słyszy, to spluwa, bo on la lasem walczy od pokoleń. Ale interes się kręci, a to najważniejsze, więc nawet ten las jakoś przyjdzie wytrzymać.

"Wygodnie jest zarabiać krocie pracując przy nowoczesnych technologiach pod które wytrzebiono lasy, osuszono bagna i odwrócono bieg rzek, i jednocześnie żądać, by ktoś tam gdzieś nie ważył się tknąć trawki, bo to szkodzi. Jak śmiecie nas pouczać, jak śmiecie mówić nam, na czym polega ochrona przyrody, nam, mieszkańcom regionu, w którym nadal aktualne są masowe i REGULARNE sadzenia drzew po wyrębie."

Nie rozumiem, Tomku, co masz na myśli. Jeśli chodzi o gospodarkę leśną, to nie chcesz mi chyba wmówić, leśnikowi z zawodu, że sadzenie drzew na zrębach jest czymś nadzwyczajnym, za co należy mieszkańcom Podlasia dziękować? To jest zwyczajna część procesu pozyskowania drewna i obowiązek nadleśnictwa. I co masz na myśli mówiąc "nadal są aktualne"? Sugerujesz, że gdzieś z tą praktyką zerwano? Wybacz, ale zanim coś takiego napiszesz, sprawdź, bo wchodzisz w czyjąś profesję nie mając do tego podstaw. To są jakieś kurioza.

"Przez Podlaskie co dnia mkną tysiące Tirów - na Białoruś, na Litwę, do Obwodu Kal. Nie przeszkadza wam, że spaliny niszczą środowisko, ale przeprowadzenie krótkiej obwodnicy, która uratuje życie co najmniej 30 osobom rocznie, a przecina bagna na kilkudziesięciu metrach przy ponad 100 km2 powierzchni całej Rospudy, jest dla was zbrodnią?"

To nie jest przecięcie na kilkudziesięciu metrach tylko pół kilometra wiaduktu, który aby wybudować, tzreba będzie załatwić unikalne i chronione prawem torfowisko na amen.

"Żądacie referendum dla wszystkich?"

Osobiście nie żądam żadnego referendum. Wytyczanie takich tras jest obowiązkiem administracji samorządowej i rządowej, referendum to bazprawna ucieczka od odpowiedzialności ze strony rządu. Ten rząd bardzo nie lubi podejmować odpowiedzialności.

"Ja nie wtrącałem się w wasze złote tarasy, a przecież i tak od lat decydujecie za nas, kolejne rządy szerokim, pańskim gestem powiększają raz za razem granicę parków narodowych, by przypodobać się zurbanizowanej Unii, skazując mieszkających tam ludzi na wyplatanie koszy z wikliny, bo nic innego nie wolno im zrobić, nawet kosić własnych łąk na terenie parku."

Kompletna nieprawda, pisałem już na przykładzie BPN. Nota bene, projekt powiększenia "pańskim gestem " parku Białowieskiego jest raz za razem utrącany. Zaś koszenie łąk na terenie BPN jest wręcz wymagane, a nie zakazane. Bez tego zarastają unikalne biotopy.

"Chcecie się zamienić? To zróbcie to, hipokryci, ściana wschodnia wymiera. O jakim projekcie alternatywnym mówicie? Narysowanie kreski na mapie przez dyletanta nazywacie projektem? Ktoś z uprawnieniami to podobno podpisał, tylko wstydzi się do tego przyznać - rzecz niesłychana i niedopuszczalna."

Ależ skąd, jest gotowy projekt przygotowany przez pracownię jednej z Politechnik. Nic nie słyszałem o tym, aby był anonimowy. Tak że tego chyba nie musisz się obawiać. Jest to zresztą akt dobrej woli, bowiem oczywiście projekty powinien przygotować inwestor, prawda?

"Nowy przebieg trasy to olbrzymie koszty unieważnienia tej inwestycji, a potem: nowe POWAŻNE projekty, nowe przetargi, nowe postępowanie administracyjne, nowe procedury w ministerstwach, nowe, znacznie większe koszty, bo tylko aktualna trasa jest najkrótsza, nowe wykupy działek, nowe negocjacje z władzami lokalnymi i mieszkańcami, i na koniec NOWE PROTESTY EKOLOGÓW. Po kilkunastu latach jesteśmy w punkcie wyjścia."

Jakie są koszty unieważnienia decyzji? A poza tym, kto odpowiada za niewłaściwe poprowadzenie trasy i za forsowanie wariantu przez obszar chroniony prawem, PRAWEM!? Komu będziemy zawdzięczać te lata opóźnienia, i w ogóle dlaczego lata? A może dlatego lata, ze administracja rządowa i samorządowa nie jest w stanie porzygotować porządnie inwestycji nie wywalając się o własne nogi? Dlaczego zawsze muszę słyszeć, że co prawda decyzja jest niesłuszna, ale już została podjęta i trzeba ją wykonać, bo będą straty. To jest właśnie powód dla którego w Polsce żaden nieudacznik na "odpowiedzialnym" stanowisku nie boi się odpowiedzialności - bo jej nie ponosi, gdyż wszystkie złe decyzje zyskują sankcję post hoc.

"Nie mam żadnych złudzeń, że ekoterroryści finansowani są z zewnątrz. To się opłaca, haracz zazwyczaj zwraca koszt i przynosi zyski. Ważne szyszki siedzą w KE i PE i mają się dobrze w tej komunie. Przy okazji, może ktoś wyjaśni, gdzie podziała się kukułka wędrowna, o szczęście której kiedyś tak zajadle walczyli niedojrzali czerwoni? Ktoś widział takiego ptaka w okolicach miast?"

Ten niby-prawicowy bełkot może sobie odpuścimy? A przy okazji, co to jest kukułka wędrowna? To wprawdzie mój zawód, ale o takim gatunku ptaka nigdy nie słyszałem. Możesz wyjaśnić, bo jak na razie, to wygląda mi na wymyślony.

"Taka impreza to świetna okazja by się pokazać w `słusznej sprawie' i przypomnieć światu o swoim istnieniu, dlatego jak muchy do gnoju zlatują się różni zapomniani działacze i czwartorzędne aktorzyny. Wielu z nich nawet nie wie w jakiej sprawie protestuje. Jesteście siebie warci, szlag z wami. `Życie żaby więcej warte niż życie człowieka', `u nas giną pod kołami, to i u was mogą', `nie umiecie przechodzić przez jezdnię' - ludzie, jesteście po lobotomii, żeby gadać taki bzdury ?!?!"

Co to znaczy, że niby życie żaby więcej warte niż życie człowieka? Stawiasz nas tutaj w sztucznym sporze, nie istnieje takie przeciwstawienie, chodzi tu tylko o poprowadzenie inaczej drogi. Słysząłem że lokalna prasa i działacze na Podlasiu właśnie w ten sposób sprawy przedstawiają, ale co innego przekonać się na własne oczy.

"Zrównajcie z ziemią Warszawę, bo zagraża puszczy kampinoskiej, zrównajcie z ziemią Kraków z Nową Hutą, bo trują Wisłę, zrównajcie z ziemią Trójmiasto, bo robi z zatoki szambo, o Katowicach nie wspomnę - a wtedy będziecie mogli dawać nam dobre rady."

Warszawa już została raz zrównana z ziemią, kochasiu, i może nie proponowałbyś nam tego więcej? Wisła się oczyszcza, w Warszawie żyją wydry, Trójmiasto ma oczyszczalnie ścieków i w Zatoce od wielu już lat można bezpiecznie się kąpać, Śląsk ograniczył o ponad połowę emisję zanieczyszczeń - tylko ty, Tomku, na twoim Podlasiu, masz daleko do tych informacji. Ale to nie znaczy, że świat jest taki, jak za PRL.

"W USA startowisko wahadłowców znajduje się na terenie parku narodowego. Od pół wieku z Cape Cannaveral startują rakiety w kosmos, ale w żaden sposób nie zagroziło to żyjącym tam gatunkom roślin i zwierząt. Ale w Ameryce maja skuteczne metody na walkę z lewactwem. Dlatego to Europa od lat stara się dogonić USA, a nie odwrotnie."

Jak oni sobie z tym radzą, nie wiem, ich sprawa. Natomiast zrównywanie ochrony środowiska z lewactwem to smarkateria i brak pojęcia. Za komuny władze uważały to za kapitalistyczną fanaberię... A USA wydaje na ochronę środowiska takie sumy, że można by za nie kupić całe Podlasie i jeszcze by zostało. Proszę mi tu nie mieszać polityki do sprawy najprostszej w świecie - paru urzędasów z SLD popełniło błąd przypuszczając, ze prawo ochrony przyrody jest tylko dla picu i nie trzeba go przestrzegać. A teraz "prawicowi" działacze bronią tego jak niepodległości i podjudzają ludzi, zamiast sprawę szybko rozwiązać. I tyle. Bo zawsze fajniej i taniej wodę mącić, niż zażegnać kryzys i zrobić coś konstruktywnego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.