Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica - wyzwanie

Andy777

Rekomendowane odpowiedzi

jak zmieniłeś C2 to C3 i C4 również . Ciągle mnie jednak dręczy czy to jest 22uF( średnica takiego miałaby min 5 cm czy takie duże sa te twoje ?) czy może 22nF ? Bo jesli mikro to faktycznie droga impreza taka wymiana na mundorfy . W tej sytuacji proponowałbym mniejszy ( 4,7 ) dac Supreme a większy ( 22uF ) zwykły MKP SCR . Ewentualnie sprawdź nowe kondensatory w Polinku - pojawiły sie ciekawostki w dobrych cenach ( srebrna folia itp ).

...there is no spoon...

arturp, 28 Kwi 2007, 21:01

dzięki.

to jest z pewnością 22u, kilka razy większy od tego 4.7u. oba chyba kiepskiej jakości, rzeczywiście niewielkie.

co będzie lepsze za tego C4 - SCR czy Mundorf MCap czy MCapZN, zakładając że C3 wstawiam Supreme?

pozdro.

C4 to powinno byc cos w dobrym standardzie ale niekoniecznie drogiego . I tak charakter dźwieku zdefiniuje bypass czyki Supreme 4,7uF . Ja wstawiłbym SCR lub Z-Cap Standard od Jantzena ( Polink )

...there is no spoon...

• 1 rok później...

Witam,

dojrzałem do zwrotnicy aktywnej (na początek zwykła analogowa 2 lub 3 drożna), i pytanie do Speców: które z elementów wylecą z tej zwrotnicy dla wersji dwudrożnej, a które dla trzydrożnej (wszystkie?):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeszcze żeby się upewnić - dla biampu ma wyglądać tak?:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Andy , nie licz na to ,ze usuniecie kilku elementów pozostawi podziały w pozostałych podzakresach na tym samym poziomie - tak sie dzieje tylko w teorii dla prostych kalkulatorów . W praktyce usuniecie kondensatora z filtra średniotonowego głosnika zmieni ci równiez podział między średnicą i górą .Ronbiłem to wielokrotnie i zawsze mnie to doprowadzało do furii ;p Zmienisz jeden element i cały układ ci się sypie .

Moim zaniem w układzie trójdroznym musisz zastosować zwrotnice aktywną 3way lub całkowicie przemodelować pasywną . I tu bez pomiarów nic ci nie wyjdzie . No chyba ,że masz słuch idealny .

Na dodatek każdy głosnik przenosi inaczej( to znaczy spadki charakterystyk na ich skrajach sa inne ) co w praktyce oznacza tylko tyle ,że zastosowanie zwrotnicy aktywnej o zboczu 12dB/oktawa nie dla każdego głosnika da faktyczny spadek 12db na oktawę . Dla jednego to moze byc 3d na oktawę a dla drugiego 24dB/oktawa .Np Scan Speak 18w8535 wymaga filtra 3 rzędu lub 2 rzędu z pułapką/pułapkami na górki w charakterystyce . Natomiast Peerlessy SDS dają ładny wynik 12dB/oktawa z pojedynczą cewką czyli czysty 1 rząd co w teorii daje przeciez tylko 6db/oktawa.

Dla tego pasywne są bardziej praktyczne . Do aktywnych trzeba mieć mozliwośc wyboru spadku dla każdej cz.podziału .

O ch-kach fazowych juz nie będe pisał bo to dodatkowa sprawa .

...there is no spoon...

Artur,

dzięki po wielokroć.

Jeśli dobrze zrozumiałem, w co ciut wątpię :), najlepiej będzie zrobić od razu trójdrożną? czyli trzeci wzmak... Planowałem na dół dać JVC, na środek i górę AN. Jeśli AN zostanie na środku (to chyba jego najlepsze miejsce), muszę zrobić coś zacnego na górę. Co? Wiem tylko, że wysraczy pewnie 1W...

Andy ten jeden wat to chyba nie wysraczy.Mnie natomiast ciągle nurtuje te 22uF.Czy mierzyłeś ten C4 miernikiem?Do biampingu wszystkie elmenty zostają na swoim miejscu.Po prostu rozdzielasz zwrotnicę na 2 części.Szybko dojrzewasz.Pa pa

Wydaje mi się że powinieneś zwrócić uwagę na polaryzację głośników basowych. W oryginalnym schemacie są one podłączone na odwrót, pewnie L6 przesuwa w fazie i jest ok. Jak usuniesz L6 to trzebaby głośniki podłączyć normalnie, tak myślę.

Pzdr,

Asiki

molibden,

pwit1,

głośniki mają niezłą efektywność jakieś 93dB, więc może z tą mocą nie trzeba szaleć, owszem, co innego moc ciągła - dla gwizdków pewnie znikoma, co innego moc w pikach; obiło mi się o uszy, że problemem w takim rozwiązaniu jest zagrożenie zjarania gwizdków, czyli wzmak musi mieć niską moc ciągłą i jednocześnie brak limitu w pikach, czy takie coś istnieje?

wojkubi, 22 Maj 2008, 00:44

>Andy ten jeden wat to chyba nie wysraczy.Mnie natomiast ciągle nurtuje te 22uF.Czy mierzyłeś ten C4

>miernikiem?

wiesz co, jak Cię tak to męczy, to znajdę gdzieś tego wyluta i zmierzę; dałem w jego miejsce Mundorfa i jest cacy.

• 1 rok później...

Po trzech latach :) jestem w przeddzień zakończenia projektu. Ostatecznie filtracja będzie cyfrowa na DCX2496, czyli dowolne kształtowanie zboczy, częstotliwości i fazy. W pierwszym kroku chcę odpalić jeden podział na 400Hz. Coby nie popełnić jakiejś głupoty dysponuję DEQ2496 z mikrofonem.

I pytanie: czy przy tych założeniach schemat kilkanaście wpisów powyżej jest ok, bo może cyfrówka pozwoli jeszcze coś uprościć?

Molibden, 11 Mar 2010, 00:50

>Daj taką pojemność by cięła wyraźnie poniżej podziału, w tym przypadku to może być jakieś 50-100uF

>zalżnie od impedancji głośnika.

Policzyłem, że dla głośnika 6 Ohm i podziału 4000 Hz, 3dB spadek będzie przy 6uF. Zostawię zatem parkę C3+C4, czyli 27 uF, obecnie Mundorfy, tak?

• 10 miesięcy później...

Mam pytanie,jaki prosty filtr zastosowac do tego glosnika wysokotonowego ?

oto opis glosnka

Imp. (Zn/O). 6

Music (W). 30

Nominal (W). 15

Resonanzfrequenz fs (Hz). 1.300

Re (O). 5,1

SPL (2.83v/1m)(dB). 90

Gewicht (KG). 0,14

Schwingspule/ Kalotte (mm). 28

Schwingspule Material. Aluminium

Magnetsystem. geschirmt

Magnetmaterial. Neodym

Recommended crossover frequency 2.3-3 kHz

Dziekuje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.