Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalny Duplikator JVC BR-7000ERA

Rekomendowane odpowiedzi

Do ^Nixa

Od dwustu do trzystu złotych za sam sprzęt w takim stanie jak na zdjęciu, a jeżeli Ktoś do niego dodaje dodatkowy osprzęt, części zamienne lub kasety naprawdę wysokiej klasy to więcej.

Pozdrawiam

Zbyszek

< Tych VHS i S-VHS kiedyś na morgi kupowanych w kioskach nie polecam >

Rozumiem że do takiego duplikatora można podłączyć odtwarzacz CD i zgrać CD na kasetę VHS ?

Jeśli tak, to jaki jest wpływ CD na jakość nagrania na VHS ?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

>>> Dulon, Korwin ... dzięki wielkie - dokładnie takie kwoty chodziły mi po głowie ... jego stan techniczny i wizualny jest idealny - tylko kilka bardzo delikatnych rysek na brzegach.

Chyba jeszcze raz zarezykuję ... bo niestety z ERą ma mieszane doświadczenia ...

Dzięki!

Do Nix-a

ERA to "Na los szczęścia Baltazarze" albo ideał albo całkowity złom. Z zapisu na taśmie przerabiałem: analogowy a)dwie/trzy głowice stałe b) zespół głowic wirujących [JVC BR-ERA] i cyfrowy DCC i DAT. Najlepszy w moim przypadku okazał się zapis z UHER-a REPORT 4200 MONITOR I TANDBERGA TD-20A

Moja Era była pośrodku - niestety nie można było na niej polegać ... raz było w porządku a czasami po kilku godzinach nagrania stwierdzałem, że był to czas stracony ...

Może teraz .... będzie lepiej ....

2-3 stówki? Byle jaki kaseciak w średnim stanie bywa droższy. Po doświadczeniach z BR7000 chętnie przygarnąłbym takiego SVHS z obrazka sporo powyżej tej kwoty.

Do czołgisty - nagranie cd > vhs na tym sprzęcie jest świtną kopią. Vinyl>VHS także. Ta maszyneria odtwarza z tą samą jakością jaką się jej poda na wejście. Z pewną dodatkową "nutką" analogu w przypadku CD. Zauważyłem nieznaczną, ale zbawienną kastrację cyfrowej naleciałości odtwarzaczy CD. Notoryczne i uciążliwe sybilanty i wszechobecne darcie mordy cyfry duplikator bardzo elegancko wygładza.

dla mnie wart jest więcej ... ale bez przesady ;) nie chcę brać kredytu by go kupić - tylko się dogadać by dwie strony były zadowolone ... ;)

Do^Nix-a

Jest to sprzęt specjalistyczny przeznaczony do kopiowania kaset VHS - nośnika który obecnie jest wypierany skutecznie przez DVD i HD. Można taki duplikator zastąpić normalnym magnetowidem średniej klasy wiem bo już coś takiego robiłem na sprzęcie otrzymanym od Jacka011 i to on jest podany przy pierwszym wpisie tego wątku. Mimo wielu zalet archiwizowania [praktycznie kopia = nieomal oryginał] z duplikatorów obecnie nie korzystam wystarczy mi UHER VARIACORD 263 z dwuśladowym blokiem głowic przesuwem 4/76cm/s taśmą podwójnie cienką i szpulą 18-tką a gdyby mi zupełnie odbiło to jest jeszcze potrójna 18um a dla ocipiałych ze skąpstwa szkotów 12um

Korwin, wiem, wiem ... ten zakup to raczej forma onanizmu - bo czyż nie jest śliczny!? ;) Na codzień nagrywam na AIWie HKS7000

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (ten czarny na dole) i powiem szczerze, że jestem więcej niż zadowolony. Pisząc o HD miałeś na myśli Blue Ray (?) bo HD DVD już padło ... Co do UHERów miałem tylko do czynienia z deckiem CG350 ... jakoś mi nie przypadł do gustu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Idę zaparzyć dobrą kawę - ktoś ma ochotę? ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co by nie pisać,to ja sobie wymieniam nagrania analogów na taśmie VHS nagrywanej na Erze i jeszcze nie było powodów do narzekań.A ten jest śliczny i pewnie to nastepca ery.

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Mnie osobiście zdecydowanie bardziej podoba się nasz, starszy model. Doskonale poukładany front-panel, nie ma uchwytów, które moim zdaniem szpecą. Ale o gustach się nie dyskutuje :-).

Pozdrawiam

Jacek

Tylko nie bijcie i nie krzyczcie !!

Zaszalałem .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zacichło... Nagrywacie ? Ale co ? Podobno winyle są o wiele trwalsze od CD, moje czarne płyty sprzed prawie 40 lat (!) są w świetnym stanie i zastanawiam się czy jest sens przenosić je na kasety VHS, chyba, że po to aby co kilkanaście minut nie wstawać z wygodnego fotela i nie przerzucać naleśnika. Tylko,że w tej całej zabawie analogowej także o to chodzi aby czasami ruszyć się i obrócić płytę lub przełożyć szpule z taśmą albo zmienić kasetę. Więc może lepiej nagrywać muzę z CD ? Właśnie, co nagrywacie i dlaczego ?

Wojtek

Wojtek

Nagrywam właśnie na TDK HS240 dyskografię Jthro Toll, z płytek CD. Jeszcze nie wiem jak to wyjdzie, kupiłem kilka kaset po niezłej cenie, na próbę. Dla mnie możliwość słuchania ulubionego zespołu przez 4 godziny to jest to.

Z innej beczki: czy ktoś wie co wskazuje licznik w Erze ? Czy wskazania są wprost proporcjonalne do długości taśmy czyli czasu ?

Wojtek

Wojtek

Do ^ Filwoja

Jak zainwestujesz w naprawdę dobre kasety a nie polecane przez licznych guru tylko przez producenta to masz szansę, że szczęka Ci tuż przy piętach odpadnie i nie znajdziesz jej mimo usilnych poszukiwań na podłodze.Szukaj: Cartridge IBM 1/2" do streamera, jeszcze kilka lat wstecz było tego dobra wszędzie dosłownie na morgi

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin, 20 Lut 2010, 19:22

Jaką grubość miał ten nośnik?

Czy podobna do nośnika magnetycznego na szpulach używanego w ośrodkach obliczeniowych?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Do ^ Mamel-a to ta sama bajka i grubość jeżeli pochodzą z jednego rocznika obecnie są produkowane taśmy o znacznie większej pojemności ale pudełko nie zmieniło kształtu to co kiedyś miało n Megabajtów ma obecnie n Giga im młodsze taśmy tym cieńsze. Odpytaj Mirka Dulona On je ciął

Pracowałem z nimi sporo lat (65-80) też je ciąłem do tonetki ale tamte do analogu były mocno kiepskie

ale...

... to były lata "bieżnikowania" (nacinana łysych) opon

więc nawet FR 75 z PR to był rzadki rarytas

• Pokaż nowe odpowiedzi