Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalny Duplikator JVC BR-7000ERA

Rekomendowane odpowiedzi

A nie pomyślałeś przypadkiem, że taśma była OK a Tonette CDD. Odpytaj Mirka szpule z taśmą po wyjęciu z obudowy mają średnicę wewnętrzną 47mm zewnętrzną 100mm wysokość 16mm. Miałem kiedyś taśmę z Odry cudo to nie było ale można było na nim pracować UWAGA TAŚMA DO ODRY NA DUŻEJ SZPULI WYMAGAŁA REGULACJI BIAS W PRZYPADKU TEJ IBM NIE JEST TO KONIECZNE .

Pozdrawiam

Zbyszek

Tonette, enerdowski Szmaragd czy B42 Tesli niczym nie ustępowały TKxx Grundisia jak do dziś je pamiętam jednak cięta z 1/2 " nie umywała się w nagraniu analogowym do podłej, jak dziś się ocenia, enerdowskiej ORWO 35

Nadmienię, że o kalibracji biasu mieliśmy już właściwe pojęcie

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Do ^ Dulona

Ja kiedyś miałem.

Trochę tego mi jeszcze zostało nikt tego nie chciał wszyscy na nie pluli nie wiem dokładnie kiedy ale Ci je podrzucę, gdybym kipnął zrobi to w moim imieniu mój Syn, obecnie jestem w trakcie tak zwanego okresowego generalnego remontu < nie wchodźmy w detale , ani to miłe ani ciekawe ale niestety konieczne>. Myślę,że najprościej będzie te taśmy sprowadzić z USA nowe nieużywane w oryginalnych kartonach są hitem z przed lat 10 a w informatyce oznacza to, że obecnie są starociem z epoki kamienia łupanego. Podam o ile się zgodzisz komuś Kto może je sprowadzić do Polski Twój adres i róbcie razem interesy ponieważ to nie moja bajka, nie moja palma i nie moje małpy.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS zacznij robić szpule filmówki 13-tki

Korwin, 20 Lut 2010, 23:23.

jak masz te kasetki to oczywiscie jestem chetny .

Odnosnie 13 .

wszystko mozna ,tylko problem nadal aktualny .

KASA!

potrzebne 5-6 tysiaczków ,aby mocno obnizyc cene końcowa .

Nauke -dość dla mnie kosztowna -pobrałem . Ale co wiem -to moje .

Pozdrawiam.

Do ^Dulona

Przyślę i nie tylko kasetki wyprute z kasetek szpule też, oraz rzeczy inne mam nadzieję że jak dojedzie to wszystko do Ciebie to zrobisz rzadką kupkę. Obecnie jestem bardziej goły niż turecki święty ale staram się nie miauczeć jak kocur w trakcie kastracji, złe musi się kiedyś skończyć

Pozdrawiam

Zbyszek

Spokojnie! .

Również nie narzekam . na szczęście mam zdrowy stosunek do kasy .

jest -to jest .

Jak nie ma - to nie ma ..

Zeby mi tylko co innego nizli serce stanęło zobaczywszy tą przesyłke .

Pozdrawiam.

Do^Dulona

Ostatnio pozbywam się nadmiaru dobra i robię wszystko aby nie ściągać następnego jutro chociaż mnie na samą myśl aż skręca nie robię wycieczki krajoznawczej na pchli targ.

trzymaj się ciepła

Pozdrawiam Twoją Rodzinę i Ciebie

Zbyszek

Witam i ponawiam pytanie o licznik ERY, czy wskazania są wprost proporcjonalne do długości taśmy ? Sprawdzał to ktoś ?

Wojtek

Wojtek

Nie wiem, nie sprawdziłem, ale chyba będę musiał. Nagrywając ostatnio spisałem licznik, policzę czas nagrań i porównam. Myślałem, że ktoś to rozpracował

W.

Wojtek

Pobawiłem sie w pomiary kręcenia licznika .

Wychodzi tak .

1/4 tasmy na prawej szpulce . Start od 0 na liczniku . Pomiar co minutę .

1 minuta grania to na liczniku cyfra ok 12.Pomiar 5 razy z rzedu .

Tasma pod koniec kasety .

1 minuta grania to na liczniku cyferka ok 7 . Pomiar powtórzony 5 razy .

Kaseta nawinieta cała .Wynika z tego że nie ma jakiegos precyzyjnego wskazania licznika .

Chyba że sie myle .

Moja nowa zabawka pokazana na tym wątku właśnie MA licznik elektroniczy . I co dla mnie bardzo istotne ,płynne sterowanie opcją play .

Sprawdziłem czasy nagranych płyt i spisane stany licznika. Podobnie jak u dulona nie stwierdziłem zależności proporcjonalnej zmian licznika i czasu. Dla pierwszej z 4 płyt średnio na 1 min. zmiana na liczniku wyniosła 16 . Dla następnej 11, dla trzeciej 9 i dla ostatniej około 7. Jak widać licznik może służyć do znajdywania na przykład początków płyt jeżeli zapiszemy jego stany, ale powiązania z czasem nie ma takiego jakie pozwoliłoby np ocenić ile jeszcze jest miejsca na taśmie. Szkoda.

Do nagrań używam obecnie kaset TDK HS240 "Life on Record" i oceniam je b. pozytywnie, zwłaszcza, że kupiłem nówki po 7,99 zł.

Wojtek

Wojtek

Gdyby licznik podłączyc pod miejsce gdzie jest stała prędkośc ,to wskazania były by w miarę miarodajne. Przykladowo -dodatkowa rolka która napędza taśma . Wtedy i na play i na przewijaniu predkość była by adekwatna do przesówu tasmy .

Studer ma osobna rolke ktora napedza tasma.Oczywiście w tym klocku licznik jest elektroniczny i pewnie [połączony z jakimś komputerkiem ktory tym steruje . Każda zmiana predkośći -czy nagrywania ,czy Play powoduje momentalną zmianę czasu -na prawdziwy czas grania ,czy przewijania .

W Koncercie nie sprawdzałem . Koncert na mechaniczne połączenia licznika z napędem ,ale jutro to sprawdzę .

Z ciekawści sprawdziłem w Koncercie.

Licznik jest połączony z prawą rolka -obok napinacza . Jutro sprawdze czy pkazuje metry ,czas ,czy cos innego .

Spokojnej nocy .

Dalsze sprawdzanie CO pokazuje licznik Koncerta.

1 minuta grania na predkości 4,75 to na liczniku cyferka 6 .Skoro licznik jest podłaczony do osobnej rolki napedzanej przesówająca sie taśma prędkośc 9,53 pokaże na liczniku 12 , itd.

Gdyby licznik byl 5-6 pozycyjny ,byłby bardziej precyzyjny we wskazaniach .

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Znalazłem trochę czasu i zasiadłem do Duplikatora,wyczyściłem ślimaka i kółko zębate z nim współpracujące (do czysta,wacik,izopropanol i ząbek po ząbku usunąłem stary smar),następnie odtłuściłem pasek i jego tor (izopropanol),wreszcie obficie nasmarowałem TF-em i na chwilę obecną PLAY odpala 100 na 100 :-))). Dzięki za pomoc,

pozdrawiam

Jacek

A mojej nowej zabawki jeszcze nie ma . Wyslałem maila z prośba o podanie terminu wysyłki 4 dni temu i ..............CISZA!

zaczynam sie martwic ,choc sprzedajacy ma prawie tauzena pozytywow i zero negatywów.

Gość sofistan

(Konto usunięte)

dulon, ja gdy coś kupię, maile z prośbą o wyjaśnienie (gdy spóźnia się przesyłka) wysyłam regularnie, codziennie. Myślę, że to zwykłe opóźnienie, może przeoczenie, więc ślij spokojnie swe prośby i bądź dobrej myśli :-), ja jestem :-)

sofistan, do tego czyszczenia musiałeś rozbierać dodatkowo ERĘ, czy wystarczyło odchylić płytkę drukowaną ? Jak czyściłeś pasek ? Zdejmowałeś go ?

Wojtek

Wojtek

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Nie rozbierałem nic, odchyliłem tylko płytkę drukowaną. Pasek zsunąłem i delikatnie,wacikiem go przeczyściłem.

Zauważyłem jeden drobiazg, białe kółko zębate przy głowicy w pewnym momencie (gdy wraca z pozycji PLAY) jakby miało minimalny przeskok, czyli nie kręci do końca idealnie płynnie. Nie wiem, czy tak już jest, czy to jakaś usterka. Sprawdź proszę w swojej ERZE, bo mi to spokoju nie daje, niby drobiazg, a nocka będzie zawalona :-)))

Jacek

sofistan, popatrzę jutro, dzisiaj za prace ręczne precyzyjne już się nie biorę... Porter poprawia mi humor i świetna muzyczka z Akai GX-65mkII. Poobserwuję to kółko i powalczę z paskiem i przekładnią.

Ostatnio dokonałem niemal hurtowego zakupu kaset Panasonic SuperHi-Fi HD E-180. Nie sprawdziłem jeszcze jak się na nich nagrywa ale mam nadzieję, że dobrze; jutro próby.

Wojtek

Wojtek

sofistan, u mnie kółko chodzi płynnie bez przeskoków, ale ja nie mam wałka czyszczącego którego ramię jest przez to kółko sterujące obsługiwane. Zobacz moje zdjęcia stronę lub 2 wcześniej. Zabrałem się dzisiaj do czyszczenia i smarowania ale gdy odpaliłem ERĘ to zaczęła zaskakiwać za każdym razem i zwątpiłem. Oczyściłem tylko i na nowo nasmarowałem kółko sterujące i ramię które popycha i na razie na tym poprzestałem.

Wojtek

Wojtek

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Filwoj,

dzięki za informację, może coś uszkodziłem podczas czyszczenia, poczekam jakiś czas,(być może nałożyłem zbyt dużo smaru). Fajnie, że u Ciebie JVC przestał stroić fochy i odpala jak należy :-). Ja dziś nagrywam ile się da. Nabyłem ostatnio 15 taśm, FUJI SUPER HI-FI, więc nie mogę pozwolić by stały bezczynnie :-). Ostatnio nagrywałem na taśmach Panasonic HD STANDARD i jestem nie zadowolony, dźwięk ok, ale po nagraniu dwóch głowice były bardzo zabrudzone, nie ma takiego zjawiska przy FUJI, przed chwilą sprawdziłem i głowica czysta jak łza, a nagrałem już cztery 180-tki.

Jacek

• Pokaż nowe odpowiedzi