Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 3500zł

?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

jak w temacie, czego warto posluchac w tej cenie? Podłogówek jak i podstawkowców, oczywiscie chodzi o uzywane. Moje preferencje to cieplutkie

granie, przeslodzone, z basem ale nie za duzym, wyciagnieta, gorącą średnica i kulturalną górą. Spodobaly mi sie VA Haydny ale brakowalo im czegos.. szukalbym cos w tym kierunku ale mierzyłbym troche wyżej. Slucham Jazzu, Rocka... Na razie skupiam sie na VA Mozart, Dynaudio audience 52se,contour 1.1, 1.3, na co jeszcze można by rzucic uchem?:)

https://www.audiostereo.pl/topic/31972-kolumny-do-3500z%C5%82/

A na allegro były kolumienki - Elac 510 monitor - nowe 5999, w lakierze prawie 8000 kzł , Elco exim sprzedał je w wyprzedaży za 3500 zł , wziąłem parke i koleś drugą , powiem tak ... odlot -basik średnica super , a to co robi wysokotonowy głośnik wstęgowy JET -to mistrzostwo świata w tej kategorii !!! Może jeszcze Ci się trafi taka super cena na Allegro albo poszukaj na niemieckim ebay.de !!! Tylko uwaga , elacki mają niską skuteczność mierzalnie ok 86 db przy 4 ohm !!! Po drugie mój następny typ to głośniki firmy SONICS model Argenta ...stworzone przez konstruktora Audio Physic ..rewelacja ale trzeba dopłacić do 4 kzł !!! I oczywiście nasze Harpia Acoustic ale model Amstaff - prawdziwy high-end ale cena ...7600 zł ...możę jednak warto uzbierać albo raty ?

Za szorstkie brzmienie góry w Elakach 121 nie jest odpowiedzialna ich metalowa kopułka, tylko gówniane elektrolity w zwrotnicach. Miałem niedawno EL121 w tuningu. Wyszło brzmienie... prawie słodkie, a zarazem detaliczne i rozdzielcze. Kopułka jest dobra, tylko przyoszczędzono na zwrotnicach niestety.

a co jeszcze sie zmienilo w tych elakach? ogolnie sie charakter zmienil? co z basem i srednica? one suchotniki straszne byly, chociaz za taka cene to o klka półek wyzej niz chwalone dali 505(oczywiscie subiektywnie rzecz biorac). Charakter duzo bedzie sie roznil od Dynaudio contour 1.3 mk2? mam je okazje kupić,a moze i nie okazje:), tuningowałes tez dynaudio? co w nich mozna poprawic?

W Elakach 121 poprawiła sie też srednica i stereofonia, brzmienie się ociepliło i wypełniło.

Dynaudio z niższych serii da się tuningować. Producent we wszystkich seriach stosuje bardzo zbliżone głośniki, więc to, że wyższe modele grają lepiej to zasługa głównie aplikacji. Jednak uwaga! Większość kolumn Dynaudio jest dość ciężka do napędzenia, i z mało wydajnym wzmacniaczem bas może być bułowaty a średnica zamulona.

McGyver, 5 Mar 2007, 22:04

>Za szorstkie brzmienie góry w Elakach 121 nie jest odpowiedzialna ich metalowa kopułka, tylko

>gówniane elektrolity w zwrotnicach. Miałem niedawno EL121 w tuningu. Wyszło brzmienie... prawie

>słodkie, a zarazem detaliczne i rozdzielcze. Kopułka jest dobra, tylko przyoszczędzono na

>zwrotnicach niestety.

LOL - do tej pory myślałem że elektrolity ładują tylko w najtańszych produktach made in China ...

Kyle, no niestety, elektrolity siedzą również w Avancach serii Epsilon (bez MK II) marnując w dużym stopniu potencjał drzemiący w naprawde fajnych Scan-Speakach. W powszechnie chwalonych Dali 450 również siedzą elektrolity.

Polecam rzucic okiem i uchem na monitory Argos Beta.Wczoraj spedzilem przed tymi kolumnami trzy godziny i jeszcze jestem pod wrazeniem ich przejrzystosci i szczegolowosci przy gladkim,nienatarczywym charakterze.To konstrukcja zamknieta,nie ma wiec bas nie jest stale obecny jak w wielu konstrukcjach br.Nie namawiam,ale polecam posluchac,bo warto.

Z rzeczy obecnie na rynku swietna relacje jakosci do ceny maja Dali Icon 6 - cena pasuje. Mam na mysli jakosc dzwieku, uniwersalnosc co do wspolpracy z elektronika i co do rodzaju ulubionej muzyki. Swietna rzecz i wedlug mnie w tej cenie naprawde bez wad. Nie dziwie sie wcale, ze obrane produktem roku w UK.

pzdrw

soso

Ciężko będzie. Może poszukaj na allegro jakiegoś solidnego, chińskiego lampiaka push-pull na lampach KT88? A może spróbuj Delta Studio EL34 (jest w ogłoszeniach)? Generalnie Contoury będą sprawiać problemy wielu wzmacniaczom, nawet bardzo dobrym wzmacniaczom.

• Redaktorzy

Łukasz - posłuchaj tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tanio a podobno na prawdę nieźle.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Łukasz,

Ja bym do twoich typów dorzucił Duevell planet-nieprawdopodobny wygląd i bardzo nietuzinkowy dzwięk,,w zakładanym budżecie powinieneś się zmieścić.Wejdz na stronę Duevela i zobacz co to za stwór.Muszę powiedzieć,że przesłuchałem je jako ciekawostkę przyrodniczą, w trakcie odsłuchu opadła mi szczęka!!Nieprawdopodobne!!

Witam serdecznie. Mam dla Pana do zaoferowania własnie wymieniane Sonics Argenta by Joachim Gerhard - nowiutnie, nie uzywane, poniewaz mam pokoik ok. 9 mkw i są po prostu do niego za duze. Proponuje cenę 3200 zł - czyli miescił by się Pan w zakładanym przez siebie przedziale cenowym.

no tak tylko ze juz kupilem kolumny,DA contour 1.3mk2,jak nie dopasuje do nich zadnego wzmacniacza to trzeba bedzie sie rozejrzeć za czymś innym..

poza tym oferty niewypada podawac chyba oglonie na forum, raczej na pw;)

Petarda ten exposure, w połączeniu np ze spendorami 2/3 jak dwie połówki jabłka.Były takie, może jeszcze są

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Łukasz Bułka, jesli ten Exposure XXV gra podobnie do XS to swietny wybor...ale dla zony jako deska do rozbijania kotletow!

Inoformuje wszyskich ze to moje zdanie ( i znajomych ktorzy ze mna sluchali) i nic niekomu do tego;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.