Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Artur jak będę następnym razem to musimy te lampki podmienić bo się mnie wydaje podobnie jak Grześkowi...

Przez Święta porównałem pod katem „basiora” Telefunkeny EC86 i EC806s bo pozostałe aspekty są na korzyść 806s … no i oprócz „bardziej pochylonego kontrabasu” przy EC86 różnic zasadniczych nie zanotowałem :))) Może EC86 daje odrobinę lepszą kontrolę na dole … ale to jest tak subtelna zmiana, że nie ma co się zastanawiać nad wyborem.

Wstawiłem też do sprawdzenia lampy Siemens EC86 (zwykłe piny) … dołem grają z bardzo dodrą kontrolą, sprężyście i niezłą rozdzielczością, podobnie jak Telefunken … ale pozostałe zakresy znacznie odbiegają od Tele EC806s. Dla mnie jak na razie dla SET42 król jest jeden: Telefunken EC806s.

Edytowane przez artuku

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

...

Tak będzie odbierał maile i telefony z treścią " proponuję 13 tysiecy i biorę bez odsłuchu;)

...

;)

Ok, daje pietnastaka. Bez odsłuchu. !!

----------------------------------------------------

Paweł,

Troche humoru nam nie zaszkodzi ;)

Nie przyszłoby mi do głowy żeby zadzwonić do producenta i zaproponować 50% za TAKI wzmacniacz.

----------------------------------------------------

• 1 miesiąc później...

Dzień dobry ,

Postanowiłem poszukać CDka do mojego Amplifona WT40 II i doszedłem do wniosku ze najlepszy byłby Amplifon TACD01.

Czy ktoś z kolegów zamierza sprzedać lub wie o kimś kto chce sprzedać taki odtwarzacz?

Proszę o informację na maila , adres w moim profilu „o mnie”

Dzień dobry ,

Postanowiłem poszukać CDka do mojego Amplifona WT40 II i doszedłem do wniosku ze najlepszy byłby Amplifon TACD01.

Czy ktoś z kolegów zamierza sprzedać lub wie o kimś kto chce sprzedać taki odtwarzacz?

Nie dzień dobry,tylko dobry wieczór.

Gratuluje wyboru,oczywiście,że ten cd jest b. dobry.

Gdzie kolego nabyłeś tą czterdziestkę?

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

No tak, dobry wieczór, ale pisać zacząłem dużo wcześniej stąd dzień dobry. WT40 kupiłem od człowieka z Częstochowy jakieś 3 lata temu , była już w serwisie u pana Andrzeja . Szukam TACD najchętniej z bokami akrylowymi bo taką mam 40-stkę.

Dzień dobry ,

TACD to chodliwy towar, po wymianie kondów na V-capy, duelundy (nie wszystkie się mieszczą do środka) i na dobrych lampkach typu Siemens CCa lub Amperex Bugle Boy może to być cedek docelowy.

Znam przypadki, że używka była sprzedawana sporo drożej niż nowy.

I gra muzyka :)

Teraz czas na pełen set Amplifona :)

Najlepiej by pasował SET 140!

Edytowane przez Szymon

No cóż panie Andrzeju, wzmacniacze pan odświeżył, teraz czas na nowy odtwarzacz CD!

Niekoniecznie,p.Andrzej powinien popracować nad następcą WT-40!

Rezysław,

masz racje.

...ale,dobra polska lampa w przedziale 5-10 tyś pożegnała by "rozpychające" się chińskie konstrukcje.

Edytowane przez newadec

Owszem ale za dużo zachodu logistycznie i zbyt duży kłopot dla małej manufaktury jaką jest Amplifon. To jest w takim układzie zupełnie nieopłacalne i dlatego Pan Andrzej nie ma tego w planach. To ma sens dla dużego producenta z dostępem do tanich części np producenta z Azji.

Rezysław,

masz racje.

...ale,dobra polska lampa w przedziale 5-10 tyś pożegnała by "rozpychające" się chińskie konstrukcje.

To nie jest takie proste. Proponuję zrobić sobie samemu i wtedy widać ile co kosztuje.

Koszt dobrych traf łącznie z zasilającym to min 1200- 1500 zł a bardzo dobrych to wielokrotność tej kwoty (mówię o trafach do lamp typu 6c33c , 300b , kt88). "Większe" lampy to większe pieniądze.

Do tego dochodzi cała elektronika , lampy no i chyba jeden z większych problemów czyli obudowa. Można zrobić tanio i upchać wszystko do "pudełka od butów" ale osiągnięcie jakości wykonania obudowy Chińczyka kosztuje. Obrabiarki , frezarki cnc są bardzo drogie i inwestycja w tego typu urządzenia bez gwarancji na duży popyt nie ma sensu. Jeszcze jest taki stwór jak podatek.

Tak więc za 5 tyś nie da się być konkurencyjnym dla chińczyka jeśli chcemy trzymać się standardu wykończenia chińskiej obudowy.

Za 10 tyś przy niskiej marży można zrobić coś sensownego.

Muszę was zasmucić bo raczej SET42 będzie najtańszym wzmacniaczem w ofercie. Prawda jest taka że obecnie zrobienie dobrego wzmacniacza poniżej 10tyś w Polsce jest niemożliwe a przynajmniej mało opłacalne. Dla mnie to temat mało realny bo nie mam ochoty robić czegoś co wiem że jest wielkim lub wręcz olbrzymim kompromisem pomiędzy ceną a jakością.

Chińskie wzmacniacze są w tym aspekcie nie do pobicia:)

Ceną z nimi konkurować nie zamierzam, jakością no cóż jakość kosztuje i kółko się zamyka.

Co nie koliduje np. z koncepcją taką, żebyś oprócz gotowego sprzętu za xxxxx zaoferował dla chętnych kity w postaci zestawu autorsko dobranych części bez obudowy za proporcjonalnie mniejszą kwotę. Koledzy kumaci w tematach mechanicznych IMO przyjęliby taką ofertę z radością. Takie np. AudioNote robi to od lat i całkiem dobrze na tym wychodzi.

Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

Amplifon robi bardzo zaawansowane trafa, reszta też jest przemyślana i dobrana skoro tak dobrze to brzmi. Wypuszczanie takich kitów bez samej obudowy wcale nie byłoby tanie, bo jedynie odeszłaby cena tejże obudowy, która co prawda jest kosztowna ale też najwyższej jakości z aluminium i stali nierdzewnej. Klient kupując taki kit musiałby jednak jakaś obudowę mieć, efekt finalny byłby trudny do przewidzenia bo nie wiadomo jaka by ta obudowa była i jak byłoby to wszystko złożone. Finalnie mogłoby się okazać, że brzmi to gorzej niż oryginalny wzmacniacz i tylko psuje renomę firmy. Wg.mnie dla Amplifona nie jest to dobra droga. Obecny kierunek pójścia w najwyższą jakość to właściwa polityka. W ofercie jest Integra i topowe monobloki. Pewnie przydałby się preamp i moźe kiedyś nieco tańsze monobloki np na 2 lampach GM70. Wchodzenie w tanie wzmacniacze lub kity przysporzyłoby firmie tylko kłopotów.

Każdy może powiedzieć że ma SET 42 :)

Dawaj foty i gratulacje

Dobre :)))) Gratuluję zakupu.

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.