Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowy Fan-Klub Amplifona ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie polskie manufaktury swietnie wypadły na tle zagranicznej konkurencji. ile mnie zaskoczył betlab, fajnie było w pokoju ancient audio. Najmniej mi sie podobały bowersy 802 (porzka przynajmniej w chwili odsłuchu). Zdecydowanie najlepszym brzmieniem był zestaw olbrzymich tubowych kolumn (takie czerwone krowy) z acuphasem. Wielki szacun dla tego zestawu.

Pozdrawiam

Nie wystawiał swojego sprzetu a mysle ze powinien bo jednak tłumy ludzi sie przewineły przez pokoje sobieskiego. Mysle ze by wypadł bardzo dobrze na tle innych firm i jedzcze jeden wazny aspekt idzie moda na lampy co było widac na audioshow (co drugie urządzeine to lampa).

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Witam serdecznie amplifoniczów a zwłaszcza posiadaczy wzmacniaczy wt40. Dwa dni temu wróciłem ze Staszowa po małej przeróbce i naprawie wt40. Jak już wcześniej pisałem miałem problem ze wzmacniaczem podczas włączania - było duże bummm. Usterka została usunięta, przyczyną było obluzowanie jednego z ośmiu kondensatorów. Tym nie mniej zostały wszystkie wymienione na owiele lepsze z czego wt40stka stała się wt40II. Koszt kondesatorów 350zł = 20% lepsza przestrzeń ,lepsza góra - bardziej szczegółowa.Nie polecał bym kondesatorów mundorfa ze względu na dużą temperaturę, która panuje w środku, chyba że ktoś < wywali je na zewnątrz >. U Andrzeja Piwowarczyka na dwa wzmacniacze , jeden wrócił uszkodzony.Dołączam zdjęcia przed i po modernizacji.

post-21125-100001372 1226672889_thumb.jpg

post-21125-100001373 1226672889_thumb.jpg

post-21125-100001374 1226672889_thumb.jpg

Mówisz, ze miałeś uszkodzenie czego objawem było bąbnięcie w kolumny po włączeniu?

Ja mam takie coś, jak włącze i załączy się stopień końcowy i czerwona dioda zgaśnie,

jest lekkie bum w głośniki i trochę nimi poruszy, najpierw wypycha je na zewnątrz,

po czym wciąga wewnątrz kosza i wracają na miejsce w ciszy. Nie jest to jakiś silne

walnięcie, nie głośne, ale jednak słyszalne i normalnie widoczne na głośnikach kolumn,

zarówno średnicy jak i niskotonowych.

Czy to powód do obaw? Przecież sprzęt noofka nierdzefka, dopiero zmontowany i już

w najnowszej wersji wg Andrzeja. Czy to powód do zmartwień?

Muzyka daje moc ciału, pogodę zmysłom i nieśmiertelność duszy!

tomasz dudzinski, 14 Lis 2008, 15:28

>Nie polecał bym kondesatorów mundorfa ze względu na dużą temperaturę,

>która panuje w środku,

Ja tylko w jednym katalogu Mundorfa znalazłem przemycone obostrzenie, i to właśnie dotyczące silv.oil:

*** ambient air temperature max: 55st. celsius ***

Należy o tym bezwzględnie pamiętać, bo producent nie raczy chwalić się tym tym co nie trzeba!!!

Ku przestrodze.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

... zresztą sam A.P. przestrzega zarówno przed samowolnymi przeróbkami wzmacniaczy jak i stosowaniem w nich "audoiofilskich" kondensatorów ;-D wysraczy użyć wyszukiwarki...

no i co ciekawe, ja w swoim WT40 (rocznik 2005) nie miałem SCRów, tylko ICELe ;-) jestem niemal na 100 proc. pewien, ale jeszcze raz w domu przejrzę fotki wnętrza mojego wzmacniacza ;-)

x.

Ja mam icele ale jakies mniejsze. Chyba A. Piwowarczyk stosuje teraz z wyzszej serii. Przy okazji te same kondensatory stosuje jadis w swoich wzmacniaczach.

Co do wychylenia membran przy załączaniu z trybu standby to normalka (załacza sie wtedy układ).

Pozdrawiam.

...zdaje się, że tak, te ICELE są mniejsze od tych na fotkach Tomka ;-)

u mnie z kolei, gdy wzmacniacz jest chłodny, słychać ciche "puk" w momencie załączenia napięcia anodowego, ale membrany nie wychylają się jakoś nadmiernie; natomiast gdy wzmak jest ciepły, wszystko odbywa się po cichu, słychać tylko kliknięcie przełącznika... no i lekko przygasają żarówki ;-)

x.

Cholernie drogo. Na allegro są po 3zł.

Za 350zł mógłbyś kupić np. najwyższe Jantzeny Silver Z-Cap. Nie smiać się! To świetne kondy. Nie mają nic wspólnego z tanimi cross-cap, oprócz producenta.

Pokaż mi te icele na allegro po 3 zł.

Ma być seria PPA i na 1200V. Chętnie kupię większą ilość nawet za kilka razy większą cenę. Jak nie znajdziesz to proszę sprostuj to co napisałeś. Bo to totalna bzdura.

Co do Jantzenów to Made in China która poprostu mnie nie interesuje. Nie wierzę w ich brzmienie i nie wierzę w ich jakość tak samo jak nie wierzę w Chińskie wzmacniacze.

amplifon, 14 Lis 2008, 21:57

>Pokaż mi te icele na allegro po 3 zł.

>Ma być seria PPA i na 1200V. Chętnie kupię większą ilość nawet za kilka razy większą cenę. Jak nie

>znajdziesz to proszę sprostuj to co napisałeś. Bo to totalna bzdura.

Pytanie brzmiało czy 350 zł za 8 sztuk ICELA to drogawo? Nikt nie podawał jaka seria i napięcie. Na allegro są ICEL na 600V, więc w kontekście tak zadanego pytania to co napisałem nie jest żadną bzdurą, sugeruję czytać ze zrozumieniem.

>Co do Jantzenów to Made in China która poprostu mnie nie interesuje.

Nieprawda. Żadne tam made in China. Made in Czech. Jak się nie wie, to się nie gada. Bo mozna PALNĄĆ BZDURĘ ;-)))

>Nie wierzę w ich brzmienie i

>nie wierzę w ich jakość

A sprawdzałeś? Nie. To se dalej nie wierz. I dalej nie wiesz ;-)))

A są tacy, co sprawdzali. I nie mówię o sobie (choć też sprawdzałem) bo co tam ja, biedny żuczek mogę wiedzieć o kondensatorach...

Ale:

http://www.humblehomemadehifi.com/Cap.html

No i zwracam uwagę, że polecam serie Z-Cap Superior i Z-Cap Silver, a nie zwyczajne "czarne" tanie Jantzeny których jakość jest jak najbardziej adekwatna do (niskiej) ceny.

>tak samo jak nie wierzę w Chińskie wzmacniacze.

A co to ma do rzeczy? Kwestie Twojej wiary nie są przedmiotem tego wątku.

I w ogóle dlaczego mnie napadasz? Sprzedajesz te ICELe po 350zł za 8szt, a ja Ci wszedłem w paradę swoim wpisem, czy co? Bo jeżeli faktycznie sprzedajesz, to istotnie, mój wpis Ci wadzi, za co przepraszam. Niemniej to nie powód żeby się na mnie od razu tak rzucać. Dyskusję mozna prowadzić albo na spokojnie, albo w takim ton ie jak Ty usiłujesz narzucić. Wybór należy do Ciebie, ja się mogę dostosować, a co mi tam ;-)))

A ja mam ze 3 może 4 miesiące u siebie Mundorf Silver Oil, zzakładana przes samego mistrza i nic się niedzieje... no oprócz wybitnej poprawy brzmienia :)

Polecam wszystkim :)

To może mam WT40 - III :)

zawi, 14 Lis 2008, 22:24

>Panowie luzik toż to tylko kondensatory :)

Ja jestem wyluzowany całkowicie, wszak właśnie wypiłem dwa piwa (mój obecny faworyt Leżajsk). Ale i tak nie lubię jak się na mnie napada bez powodu. Ale jak se Amplifon chce narobić wrogów, to jego wybór. Tylko może niech najpierw poczyta wpisy z wątku "GM70" ;-)))

amplifon, 14 Lis 2008, 21:57

>Co do Jantzenów to Made in China która poprostu mnie nie interesuje. Nie wierzę w ich brzmienie i

>nie wierzę w ich jakość tak samo jak nie wierzę w Chińskie wzmacniacze.

Bardzo szanuję to co robisz, ale przepraszam, muszę to napisać.

Fakt MnGyver trochę pojechał po bandzie z ICL, ale to co napisałeś o "tych Jantzenach" świadczy niestety o tym ze nie wiesz o czym piszesz. Tu nie chodzi o kwestię wiary, tylko o rzeczywiste sprawdzenie możliwości. Ja sam porównywałem je np. z Mundorfami, V-cap, ft-3, Solen, Jensen, AN... - można by trochę tego wymieniać, a skadinąd wiem że McGyver też nie próżnował. W jakim świetle można odebrać taką Twoją opinię? Głupią niestety z resztą okrutnie. Tyle ona warta ile jakiś czas temu Twoja opinia o Mundorfach. Tyle samo to warte co pakowanie Mundorfów silv oil do tak gorących obudów... Przepraszam. Nie zrozum mnie źle, kwestii jakości wzmacniaczy absolutnie nie miałem i nie mam zamiaru poruszać!

Trochę sensu poproszę.

Nie wiedziałem ze już były odpowiedzi, nie wpisałbym tego. Ale w sumie - czemu nie?

Trochę sensu poproszę.

>Tylko może niech najpierw poczyta wpisy z wątku "GM70" ;-)))

A ja pod tym co pisze Amplifon w wątku gm70 podpisuję się obiema rękami

Trochę sensu poproszę.

McGyver, 14 Lis 2008, 22:30

>zawi, 14 Lis 2008, 22:24

>

>>Panowie luzik toż to tylko kondensatory :)

>

>Ja jestem wyluzowany całkowicie, wszak właśnie wypiłem dwa piwa (mój obecny faworyt Leżajsk). Ale i

>tak nie lubię jak się na mnie napada bez powodu. Ale jak se Amplifon chce narobić wrogów, to jego

>wybór. Tylko może niech najpierw poczyta wpisy z wątku "GM70" ;-)))

W wątku o gm 70 Piwowarczyk pisał z sensem. On w przeciwienstwie do Ciebie chce zrobic od podstaw te monobloki a nie jak inni zerznąc z jakiegos schematu z neta albo przerabiac jakis chinski wynalazek - zrób sam cos takiego od podstaw bez schematu na napieciach 1500 potrafisz?.

Jestem pewnien ze jego monobloki zagrają lepiej niz monobloki pawtiego i Twój Music Angel a wiesz czemu bo u mnie w domu Wt-40 z akustykami rr2 (odradzałes mi te głosniki do amplifona - myliłes sie) lepiej gra niz gdy byłem u Was w pokoju na audioshow. Chetnie bym porównał te zestawy bezposrednio.

Pozdrawiam

nautilus81, 14 Lis 2008, 23:00

>McGyver, 14 Lis 2008, 22:30

>

>>zawi, 14 Lis 2008, 22:24

>>

>>>Panowie luzik toż to tylko kondensatory :)

>>

>>Ja jestem wyluzowany całkowicie, wszak właśnie wypiłem dwa piwa (mój obecny faworyt Leżajsk). Ale

>i

>>tak nie lubię jak się na mnie napada bez powodu. Ale jak se Amplifon chce narobić wrogów, to jego

>>wybór. Tylko może niech najpierw poczyta wpisy z wątku "GM70" ;-)))

>

>W wątku o gm 70 Piwowarczyk pisał z sensem.

A pisał z sensem, zgadzam się z tym. A Ty czytasz ze zrozumieniem? W wątku o GM70 popierałem stanowisko Amplifona, ale skoro tego nie rozumiesz...

>On w przeciwienstwie do Ciebie chce zrobic od podstaw te

>monobloki a nie jak inni zerznąc z jakiegos schematu z neta albo przerabiac jakis chinski wynalazek

Będę kibicował.

>- zrób sam cos takiego od podstaw bez schematu na napieciach 1500 potrafisz?.

Pewnie potrafię, przy założeniu że trafa bym gdzieś zamówił. Ale nie mam czasu. Więc będę tylko kibicował.

>Jestem pewnien ze jego monobloki zagrają lepiej niz monobloki pawtiego

Ja jakoś też jestem pewien ;-)))

>i Twój Music Angel

ów Music Angel nie jest mój, ani też nie ja go robiłem. ponownie - czytaj ze zrozumieniem. Music Angel nigdy nie był stawiany jako konkutencja dla wzmacniacza Pwita, itp. Miał być tylko przykładem, że i z chińszczyzny można coś wycisnąć. Ale co niektórym etykietki wystarczą, słuchac już nie muszą.

>a wiesz

>czemu bo u mnie w domu Wt-40 z akustykami rr2

Z tego że u Ciebie w domu WT40 gra Ci dobrze bynajmniej nie wynika że GM70 od tego samego konstruktora też zagra dobrze. No ale tu akurat podzielam Twoją wiarę. Tyle że nie ze względu na WT40, a raczej ze względu na to, że założenia na których zamierza się oprzeć konstruktor są sensowne.

(odradzałes mi te głosniki do amplifona - myliłes sie)

A porównywałeś z innymi u siebie w domu? Wątpię.

>lepiej gra niz gdy byłem u Was w pokoju na audioshow.

No to gratuluję umiejętności oceny sprzętu grającego w różnych warunkach i różnych konfiguracjach, bez bezpośreniego porównania, i w oderwaniu od zastanej akustyki pomieszczenia! Też bym tak chciał! Niestety nie potrafię. A szkoda, bo dzięki takiej umiejętności potrafiłbym przewidzieć, że kolumny świetnie grające u mnie w domu w warunkach Audio Show zagrają słabawo, i przynajmniej jedną parę zostawiłbym w domu. Zawsze to 50kg mniej wożenia i dźwigania ;-)))

>Chetnie bym porównał te zestawy bezposrednio.

Może się nadarzy kiedyś okazja.

>Pozdrawiam

Ja również.

Ludzie! Czytajcie do k... nędzy ze zrozumieniem! Nie jestem przeciwnikiem Amplifona, czego dowód dałem w wątku o GM70 (niektórzy mimo że wpisywali sie w tamtym wątku nadal nie pojmują). Powtórzę jeszcze raz: nie jestem przeciwnikiem pana Amplifona! Z drugiej strony jednak nie pozwolę, aby ktoś mnie mieszał z błotem bez powodu. Może i nie wiedziałem o które serie ICL Wam chodziło, bo żeście nigdzie wcześniej o tym nie napisali, ale to nie powód by pan Amplifon tak mnie potraktował. Nie sprowokowałem go niczym, więc uważam że powinien nerwy trzymać na wodzy bo przez swoją popędliwość naprawdę może narobić sobie wrogów. Już mu to kiedyś, dawno, pisałem, kiedy wymienialiśmy PW. Jak widać nadal nie potrafi się wyzbyć uprzedzeń.

pozdrawiam

Mac

A tak przy okazji jak A.Piwowarczyk zrobi te monobloki i bedzie chciał mi sprzedac taki zestaw to proponuje spotkanie w celu porównania z Twoim Music Angelem i ewentualnie monoblokami pawtiego. A i zeby było uczciwe ja wezme ze sobą swój sprzet towarzyszący (cd, kable ,kolumny ).

Pozdrawiam.

nautilus81, 14 Lis 2008, 23:42

>A tak przy okazji jak A.Piwowarczyk zrobi te monobloki i bedzie chciał mi sprzedac taki zestaw to

>proponuje spotkanie w celu porównania z Twoim Music Angelem

Nie no, ręce opadają. Ile razy mam pisać że TEN MUSIC ANGEL NIE JEST MÓJ, co? A prosiłem co by czytać ze zrozumieniem.

>i ewentualnie monoblokami pawtiego. A i

>zeby było uczciwe ja wezme ze sobą swój sprzet towarzyszący (cd, kable ,kolumny ).

>Pozdrawiam.

A na odsłuch zapraszamy. Każdego chętnego. Na przyklad tu:

http://www.audiostereo.pl/Spotkanie_Sosnowiec13_IV_41712.html

Dlaczego zdecydowałem się na ICELe? Ano dla tego że są świetnymi kondensatorami i mogę spać spokojnie jeżeli chodzi o ich bezawaryjność. Od lat stosowałem kondensatory tej firmy (tylko znacznie tańsze wersje) i świetnie się spisywały. W nowych wzmacniaczach miałem montować kondensatory Mundorfa ale tak jak napisał Tomek wstawiłem do dwóch wzmacniaczy i po 2-3 tygodniach niestety jeden miał już zwarcie a dokładnie mówiąc bardzo dużą upływność. Mówię tutaj o serii silveroil przypuszczam że mogło być im za ciepło:) I tu się zgadzam z Gagackiem że może to było głupotą ale po prostu chciałem spróbować czegoś naprawdę lepszego (bo supremy zwykłe to mnie też nie przekonują)

Ostatecznie zdecydowałem się na najwyższy model wypróbowanego icela z serii PPA i póki

co nie mam zamiaru zmieniać zdania.

Porównywałem go do:

SCRa – przepaść

Mundorfa suprem – niewielkie różnice ale raczej na korzyść icela jeżeli chodzi o górę.

Mundorfa silver oil – lepszy ale patrz powyżej poza tym cena!

Pisałem już wielokrotnie że nie mam zaufania do „audiofilskich elementów” i nadal to podtrzymuję. Co do Jenzenów to jeżeli faktycznie knedle to robią może kiedyś wypróbuję ale bez przekonania. (na razie) Zwracam też honor nie są Made in China.

đ McGyver

Jak to napisał Gagacek pojechałeś po bandzie. Napisałeś między wierszami że skasowałem 350zł za icele z allegro po 3 zł.

Ja i pewnie 95% ludzi którzy to czytają tak to odebrali. Przepraszam ale nikt z tego co napisałeś się nie domyśli że jest inaczej. Dlatego taka reakcja z mojej strony i proszę nie mieć do mnie pretensji. Proszę nie odwracaj kota ogonem że nie wiedziałeś jaki typ jakie nap itp. Masz zdjęcie! Pewnie nie widziałeś ech.....

Poza tym w którym zdaniu mieszam cię z błotem? Naprawdę wyluzuj trochę!

Co do wrogów to ich nie szukam! Sami mnie znajdują dotyczy to też wątku GM70.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.