Skocz do zawartości
IGNORED

Przesuwanie sie lasera w CD - pytanie

barni

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wlasnie w domu walniete CD z laserem poruszjacym sie na dwu metalowych prowadnicach. CD rozpedza plyte na b. krotka chwile i melduje no CD. Intryguje mnie natomiast jedna rzecz. Glowica lasterowa porusza sie po tych prowadznicach dosyc ciezko, niestety nie wiem, czy to poruszanie wynika po prostu z wyschniecia smaru na prowadnicach, czy z oporu silnika. Ktos ma moze u siebie rozkrecony CD z takim prowadzeniem lasera i moze sprawdzic, czy cale te sanki powinny poruszac sie z lekko, czy wlasnie z takim ciezkim oporem wynikajacym w silnika przesuwajacego glowica ?

Dzieki i milej nocy zycze

Barni

Niestety naped jakas Japonia, nie jest to zaden CDM ani nic innego z czym spotkalem sie wczesniej.

https://www.audiostereo.pl/topic/3217-przesuwanie-sie-lasera-w-cd-pytanie/

Siema o 23 w nocy ...mam cos podobnego w swojej sonce ale u mnie samam głowiica lasera przesuwa sie bardzo łatwo wrecz pod własnym ciezarem jak odchylamy cd do tylu..myk..myk..i tak chyba powinno byc no chyba ze głowica jest napedzana przez zespol kolek zebatych..to wtedy nawe nie nalezy na niej absolutnie wymuszac ruchu bo mozna trwale zdeformowac naped glowicy laserowej

Miałem u siebie jakiś czas temu podobny problem i rozwiązałem go tak: 1.popuściłem śrubrę mocowania lasera

2.WD40 który rozmiękczył stary smar (ostrożnie na laser)

3.następnie nadmiar smaru usunąłem i posmarowałem na nowo . (Niewątpliwie powinien być jakiś specjalistyczny smar , ja użyłem takiego jaki miałem - myślę że dobry byłby taki do smarowania obiektywów w aparatach)

4.skręciłem śrubkę mocowania lasera ( z wyczuciem tak żeby nie było zbyt dużego luzu a jadnocześnie żeby laser przesuwał się bez oporu)

5. Regulacja podkówkami na płytce (ostrożnie i cierpliwie)

I po bólu - odtwarzacz pracował jeszcze u mnie 2 lata i sprzedałem go sprawnego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.