Skocz do zawartości
IGNORED

Zacinający się CD Onkyo - pomocy !

Piopio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Do niedawna byłem szczęśliwym posiadaczem CD Onkyo DX-7511 z przetwornikiem Stelmacha na pokładzie. Grało to dla mnie extra po trzykroć.

Niestety złośliwy los nie pozwolił mi długo cieszyć się wybornym dźwiękiem i zepsuł mi CD ...

Na połowie moich płyt w czasie pierwszych 15 min Cd się zacina - staje na 0,5-1 sek, szegoś szuka (słychać mechanizm) a potem gra dalej i znów się zacina, rusza itd

Moja amatorska diagonoza wskazuje na konieczność wizyty u specjalisty ...

W zwiazku z tym mam pytanko - gdzie mogę naprawić moje CD, biorąć pod uwagę iż jestem z Katowic.

A może ktoś z forumowiczów podejmie się tego zadania.

Pozdrawiam i liczę na ratunek ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

jedyny prawdziwy serwis Onkyo niestety jest w warszafce w EIC. Generalnie mam z nimi dobre wspomnienia

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Dzięki za odzew ..

Sorry za dyletantyzm ale jak się czyści laser ???

A napęd swoją drogą zakupię - dzięki za namiar na model.

pozdrawiam serdecznie

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

odkres pokrywe .wez spitytus izopropanol na wacik do czyszczenia uszu i przeczysc ta plastikowa soczewke co wyglada na szklaną.Nie wiem czemu w moim pozyczonym ONKYO ta soczewka była całe brudna.Moze tez zabrudzili ci ja podczas montazu tego przetwornika.No i to najtanszy sposób zanim go oddasz w rece serwisu.

Grundig High Fidelity

"Piopio"- należy zacząć od wyczyszczenia prowadnicy głowicy laserowej (taki srebrny wodzik).Jeżeli dostęp jest trudny, weź długi cieńki patyczek (może być bambusowy, używany do szaszłyków :-) ) Nawiń trochę waty na koniec i zamocz w nafcie.Umyj prowadnicę.Ściągnij wacik, i załóż suchy.Wyczyść prowadnicę z resztek nafty.

Teraz możesz nasmarować prowadnicę olejem (może być olej silnikowy).Robisz to tym samym patyczkiem.

Potem wyczyść soczewkę tym samym sposobem, oczywiście nowym czystym wacikiem.Jeżeli nie masz specjalnego płynu do czyszczenia soczewek laserowych, to zrób to poprostu na sucho.

Jeżeli to wszystko nie pomoże, to pewnie czeka cię wymiana lasera.Jeżeli to KSS 213, wydatek będzie niewielki.

Należy pamiętać o wcześniejszym usunięciu zworek w głowicy laserowej, przed jej montażem.

Jeszcze jedna rada.....aby te wszystkie "waciki" nie spadały, rozdwój koniec patyczka i watę wkładaj najpierw w to pęknięcie.

Dzięki serdeczne za pomoc !

Na początek wyczyściłem soczewkę - jest znacznie lepiej ale efekt do końca nie ustąpił ;-(

Zacina się praktycznie tylko na pierwszym utworze płyty - ale to ułamek sekundy i nie przerywa grania. Płyty których w ogóle nie dało się słuchać teraz odtwarzają się normalnie poza pierwszym utworem. Postęp jest ;-)

Dziś wyczyszczę prowadnicę lasera i zobaczymy. Jak nie ustąpi to kupię nowy laser KSS213.

I tutaj rodzi się pytanie - co mam kupić ? Sam laser czy cały mechanizm ? Różnica w cenie praktycznie żadna ...

pzdr

• 2 tygodnie później...

Hurra działa !

Dzięki koledzy za rady.

Czyściłem soczewkę kilka razy i nic ...

Okazało się, że to zabrudzony był wodzik głowicy laserowej.

Znów mogę się cieszyć muzyka

pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.