Skocz do zawartości
IGNORED

PENDRIVE, czym się kierować przy zakupie

geertgen

Rekomendowane odpowiedzi

Waidomo - prędkośc odczytu i zapisu itd., ale czy na przykład szybki nominalnie pedndrive mało znanej firmy to ryzykowny zakup? Czy im wieksza pojemnosć (4 GB staniały już do 130 zł) tym faktycznie wolniejsza praca?

Małe pendrive’y są już tak tanie że nie ma znaczenia firma. Ja tam się kieruję wyglądem :))) Ładne i dobre są Sandisc (tyle że nie widziałem dużych pojemności) i takie no-namy z MediaMarktu czarne wyglądające jak niewielki guzik od płaszcza :)

A praca to chyba nie wolniejsza, najwyżej zapis, bo podobno praca odbywa się na obrazie dysku w komputerze, a nie na samym dysku przenośnym.

Kupiłbym taki co ma długą gwarancję, np 5 lat, na japońskich a nie koreańskich pamięciach (padają). Np. Kingston.

No i chyba lepiej 2 mniejsze, jak jeden padnie to drugi działa, a tak...

Producenci z ChRL i inni często bardzo oszczędzają na cynie, jak coś przestaje działać to trzeba otworzyć i polutować wtyk USB duzą ilością cyny, już 2 tak reanimowałem, w tym jednego Kingstona. Koleżanka miała za dużo siły w rękach przy wkładaniu do laptopa :D

Niezły może być też Pentagram.

Tylko szybkością.

Na dzień dzisiejszy 1GB z szybkością co najmniej 10 MB/s w obie strony.

Propozycje:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na droższe większe szkoda czasu... no chyba ,że instalka okien lub innego systemu.

Ukryta Zawartość

Czym się kierować przy zakupie?

Przeplywnością danych dla odczytu / zapisu oraz jakąś znaną, rozpoznawalną marką. I posiadaniem gwarancji 'just in case'. Kingston spełnia te wszystkie wymagania i nigdy mnie nie zawiódł. Hint: w Windows (i nie tylko) używaj polecenia 'odłącz', przedłużysz w ten sposób życie wielu urządzeniom dyskowym USB.

A przede wszystkim kieruj się zdrowym rozsądkiem.

Molibden, 26 Mar 2007, 21:34

>Kupiłbym taki co ma długą gwarancję, np 5 lat, na japońskich a nie koreańskich pamięciach (padają).

>Np. Kingston.

>No i chyba lepiej 2 mniejsze, jak jeden padnie to drugi działa, a tak...

to niby drobiazg ale istotny 2x1G czy 1x2G

też się nad tym zastanawiałem i kupiłem sobie jednak 2Gigowy, i nie żałuję- to lepiej pasuje do natury tego urządzenia, małe w jednym miejscu- zawsze to coś jak porządek, zepsuje ci się kupisz sobie drugi.. ceny chyba nie będą rosnąć

choć oczywista motywy są rózne u każdego, ciekawa jest ta obniżka Kingstonów, ja się załapałem jeszcze w momencie przed tym odbiciem cen w górę :-D

też uważam że jednak warto stosować funkcję "parkowania" przed wyjęciem- nie jest to przecież kłopotliwe

Kingston jak najbardziej, oprócz tego Toshiba i Pentagram.

Warto też sformatować na sektory i zabezpieczyć trochę miejsca hasłem na prywatne pliki.

Pentagramowe pendrivy mają już takie firmowe oprogramowanie, oprócz tego program pocztowy

i parę innych udogodnień.

Do Toshiby też można pobrać na stronie www.

Co do "parkowania" zdania są podzielone.

pozdrawiam

Gdyby ktoś potrzebował

Toshiba transmemory security soft

Ukryta Zawartość

Oraz Samsung udpv233

Ukryta Zawartość

działa na każdym pendrivie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chick>>>

To jest taki przenośny "outlook express", jeśli ktoś nie lubi korzystać ze skrzynek portalowych na wp, onet czy innych.

Podłączasz pendriva i masz tam wszystkie wiadomosci, które możesz sobie przeglądać i pracować na nich offline.

ceną...

należy pamiętać, że to tylko kostka pamięci - produkowana przez jednego z KILKU producentów na świecie (i bynajmniej nie przypominam sobie aby któryś z nich produkował to w Japonii ;)

reasumując:

pierwsze primo: cena

drugie primo: podobanie się

trzecie primo: prędkość zapisu / odczytu (rzecz względna - mi np. nigdzie się nie spieszy; ..i niezupełnie dosadnie frapująca jak 30 sek do 36 sek )

trzecie primo: mit o awaryjności i trwałości (cykle zapisu, odczytu) można sobie schować w buty - za pół roku (czyli znacznie wcześniej niż się to zużyje) cena tego badziewia spadnie kilkukrotnie

ps.

bierz co popadnie

Tu nie chodzi nawet o uszkodzenia samej pamięci - paść może też kontroler USB w pendrivie.

Jeśli nie mamy tam żadnych ważnych danych to może sobie paść - gorzej gdy jednak jest tam coś dla nas ważnego i w związku z tym oczekujemy niezawodności większej niż typowej dla chińskiej ma(o)sówki.

Mam półprzeźroczystego przydymionego Peteca 512 z programem szyfrującym. LED migający - zapis, ciągłe świecenie - widziany przez system, zgaszony - zaparkowany. Jednak ostatnio ma narowy, bo czasami miga pomimo, że nie dokonuje się zapisu, a czasami jest niewidoczny i trzeba go wyjąć i ponownie wetknąć w gniazdo USB. Kingston kiedyś zrobił mi kaszanę za zbiorów, bo przedtem nigdy nie parkowałem. Ogólnie jakość zabezpieczeń w urządzeniach z pamięciami flash pozostawia wiele do życzenia. Np. w mptróji Samsunga wyjęcie padniętej baterii bez wyłączenia urządzenia spowodowało padnięcie systemu. Ciekawe, że pliki były widoczne przez PC, natomiast nie było do nich dostępu z poziomu grajka.

Dlatego jeśli zależy nam bardzo na niezawodności zapisu to tylko małe DVD RW, bo to 1,46 GB.

Falco - jak to się połamał? To jest metalowa obudowa wspólna z wtykiem i uchem do smyczy, oblana w całości tworzywem... Dodatkowo ma osłonę z tworzywa obejmującą cały pendrive... Chyba że w Twoich rękach złoto rdzewieje ;)

Poza tym nie wiem o czym piszecie - jakieś migania na zapis, parkowania, cudowania. Akurat nigdy na to nie zwracałem uwagi. Tylko wtykam w dziurkę ;) i patrzę czy jest w katalogu (pewnie jak się kiedyś nie pojawi to się nieco zdziwię).

A małe CD-RW mają nawet 2GB - ale też mogą być problemy z odczytem danych nagranych na innym komputerze. Poza tym ostatnio modne są obudowy slim z napędami umieszczonymi poziomo i małego dysku się nijak nie da do takiego napędu włożyć. Trzeba przestawiać komputer.

PS. co to za Pentagram z klawiaturą numeryczną?

Qubric, 28 Mar 2007, 09:04

>Falco - jak to się połamał? To jest metalowa obudowa wspólna z wtykiem i uchem do smyczy, oblana w

>całości tworzywem... Dodatkowo ma osłonę z tworzywa obejmującą cały pendrive... Chyba że w Twoich

>rękach złoto rdzewieje ;)

>

Połamał się bo notebooki Della mają dziurkę z tyłu i jak się bierze na kolana lub leży to się wygina i łamie na metalowej wtyczce usb. Polutowałem wewnątrz styki, które również pękły i działa.

Teraz mam notebooka IBM i ma dziurkę z boku więc jest ok.

Ale sprawiłem sobie nowy 2G Pentagrama na krótkim kabelku i można używać nawet w Dellu i się nie połamie.

Pentagram jest na PIN-kod i dodatkowo można szyfrować softwarowo dane jak ktoś ma taką potrzebę.

pozdrawiam F.

Nowy2--> własnie tez to kiedys słyszałem ale dotychczas moja mp3 wyjmuje od razu bez tego klikania. Czy rzeczywiscie takie wyjmowanie z usb pendrive/mp3 moze go uszkodzic??

pozdrawiam

Ja posiadam dwa pendrivy - jeden prywatny PQI i drugi służbowy Kingston. Niestety przegrywanie na tego drugiego danych trwa koszmarnie długo. PQI działa szybko, ma płytkę ze sterownikami do 98 co w moim przypadku bardzo się przydaje i ładnie wygląda. Ach ta głęboka czerń :-)

Ja jakiś czas temu jak kupowałem to też wypatrzyłem kingstona - niby porządna marka a prędkości transferu w pendrivach mają makabrycznie wolne. Kupiłem samsunga 2 gb i śmiga aż miło

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.