Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki Tang Bang - ktoś zna

witek_z

Rekomendowane odpowiedzi

Ale trzeba przyznać żę już samo porównywanie TB z tytanowym Visatonem dobrze światczy o tym pierwszym. Mimo to, nie zdezyduję się na tą tego tytanowego TB. W4-1320SD ma podobne parametry a jest 25 Euro tańszy. Do tego kusi mnie w5-1611 który był oceniany w ostatnim Klang und Ton i kosztuje też 50 Euro. Tylko że do niego musiał bym zrobić 20l obudowę a miały być głośniki pięciolitrowe wspomagana subwooferem. Jak bym już miał zrobić 20l to zdecydował bym się na w5-1685 którego bas zchodzi do 40 Hz. Ale ten nie jest szerokoposmowy a ja chciałem wypróbować szerokopasmówke. Oj... osiołkowi w żłoby dano...

• 2 tygodnie później...

Wczoraj dostałem kupione na Ebayu W4-1320sd. Pierwsze zaskoczenie to wielkość. Nie wiem czemu wyobrażałem sobie że są o wiele większe. W pierwszym momencie straciłem nadzieję na jakikolwiek bas. Kupiłem wersję ze ściętym koszem żeby zrobić węższe obudowy ale przy tej wielkości będzie to dziwnie wyglądać. Obudowy jeszcze nie mam ale z ciekawości podłączyłem je bez obudowy. Wróciła nadzieja na bas. Mimo zwarcia akustycznego przy cichym słuchaniu gdy podkręce bas na wzmacniaczu da się tego słuchać z przyjemnością. W prawdzie nie ma basu ale wszystko inne jest na bardzo wysokim poziomie( nie dziwota skoro głośniki mają w prawie całym paśmie zniekształcenia na poziomie 0.1%). Na początku chciałem do nich dołożyć jako wysokotonowy xt25TG30 z Vify ale po tym co usłyszałem nie wierzę że że wysokie tony mogą być jeszcze lepsze. O dziwo wysokie tony brzmią jak wysokiej jakości aluminiowa kopułka a myślałem że będzie je czuć papierem. Vify wylądują w innym projekcie. Do tego bardzo dobre średnie tony i płynne przejście z wysokich do średnich. Drugie zaskoczenie to jakość wykonania. Kiedyś składałem głośniki na scan speakach 18w8545 i te TB nie mają się czego powstydzić. Wyglądają bardzo pożądnie może nawet lepiej od scan speaków( nie porównując wielkości). Jak tylko złożę obudowę to napiszę trochę więcej o brzmieniu.

KrzysiekA , a jakiego typu chcesz zastosować obudowę i czy mierzyłes te głośniki?

Linki do sklepów w niemczech:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obudowę mam już wyciętą w sobotę będę składał. Robie tak samo jak był opis w Klang und Ton czyli Bas reflex 5l strojony za nisko. Wiem że więcej basu wyciągnie się z lini transmisyjnej ale ja chcę uzupełniać je subwooferem. Osobiście ich nie mierzyłem ale czytałem test w Klang und Ton. Myślę że tej gazecie można zaufać. Być może dołożę jednak ten wysokotonowy Vify a przynajmniej spróbuję jak to będzie brzmiało. Dołączam wyniki pomiarów z K&T

Ukryta Zawartość

post-13669-100007567 1219407855_thumb.jpg

post-13669-100007568 1219407855_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to jest najtańszy sklep który mi się odało znaleźć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dlaczego? Trudno zmierzyć czegoś czego się nie ma. A jakieś kryterium do kupna trzeba przyjąć. A po zakupie wprawdzie można zmierzyć ale jest już za późno. W najgorszym wypadku można znowu sprzedać na Ebayu. Zresztą jedyne co mogę zmierzyć to charakterystykę. Do THD nie mam ani odpowiedniego oprogramowania ani odpowiedniego mikrofonu. Myślę że testy w gazetach i opinie na różnych Forach w internecie są najlepszym sposobem na uniknięcie totalnej pomyłki przy zakupie.

Głośniki gotowe. Miałem kłopoty z dostrojeniem bas reflexu bo dałem za duże rury. Bas był niemiłosiernie zabarwiony rezonansem obudowy. Efekt jeżeli chodzi o bas był koszmarny. Nie pomagało strojenie. Rurę ciąłem po centymetrze. Przy długim otworze bas schodził bardzo nisko ale dudniał niemiłosiernie przy krótkim znikał i brzmiało to jak karton po butach. Bas brzmiał jak z taniego subwoofera i był całkowicie oddzielony od reszty. Niestety wyciąłem już otwory pod rury. Na razie problem rozwiązałem wsuwając dwa opakowania po negatywach do otworów poza tym przerobiłem filtr. Pomogło. Nie jest perfekcyjnie ale jest dobrze. Bas schodzi wystarczająco nisko i do tego ma przyjemne brzmienie a przede wszystki jest spójny z całością pasma. Jeżeli chodzi o resztę to jest tak jak pisałem poprzednio dobre wysokie i średnie tony. Bardzo dobrze brzmi muzyka akustyczna i Jazz. Próbowałem też orkiestry symfonicznej i o dziwo sprawdza się. Generalnie można powiedzieć że O.K. Myślę że z tych głośników da się o wiele więcej wyciągnąć stosując je jako średnio-wysokotonowe albo jako średniotonowe. Kiedyś miałem małe coda8 z KEFa. Brzmią bardzo podobnie tylko że odrobinę lepiej. Na razie słucham na moim starym Pioneerze. W najbliższym czasie spróbuję je podłączyć do czegoś bardziej audiofilskiego. Kumpel ma Quad’a i Nad’a a szwagier Symasyma. Zobaczymy co z tego wyniknie.

Zgadza się. Wydaje mi się że z godziny na godzinę grają coraz lepiej. Jeżeli tak dalej pójdzie to jest pełen uznania dla Tang Band'a. Już w tej chwili jestem zadowolony.

Tak TB robi bardzo dobre głośniki, np. w Seas-ie nie widzę nic lepszego niż w TB, oprócz jednego -

Seas ma kaptonowe lub aluminiowe karkasy, a TB nie, mimo iż producent tak podaje.

Miałem u siebie aluminiową 18-kę i jeśli chodzi o średnie tony to wygrywa TB.

Wczoraj wypróbowałem moje kolumny na TB na Symasymie. Totalna porażka. Z tym wzmacniacze grają bez wysokich i bez basu. Jeszcze bardzie było to słychać gdy szwagier podłączył swoje głośniki na 15cm rewelatorach Scan Speaka i wysokotonowych z Expolinear. no cóż różniaca w cenia około 10x. Można było się tego spodziewać. Wszystko wróciło do normy gdy podłączyłem spowrotem do mojego Pioneera.

Dzisiaj odebrałem Harman/Kardon AVR 45RDS kupiony na ebayu. Woow. Przy każdej płycie dostaje na nowo orgazmu. Trudno uwierzyć że z tak małego pudełka i przy tak małej cenie można uzyskać tak dobry dźwięk. No cóż grają nie tylko kolumny ale i reszta. Podsumowując na koniec(bo zdaje mi się że w zasadzie prowadzę monolog), szczerze polecame te małe TB w4 1320, tylko nie z każdym wzmacniaczem. Jeżeli ktoś chce kupić 5 litrowe kolumny to lepszego dźwięku nie znajdzie nawet za 10 razy większe pieniądze.

• 1 rok później...

czy ktoś już bawił się tym Tang Band W4-1320?

Cheap Trick CT 237 Shelf Speaker with Tang Band W4-1320 as in Klang+Ton 4/2008

Ukryta Zawartość

męczy mnie ten projekt i jestem bardzo zainteresowany czy jest to fajnie grający głośnik

i jak z basem przy tak małym litrażu paczki

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Melduję, że właśnie zabieram się do zabawy z Tang Band W4-657SH. O postępach będę informował :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• 1 rok później...

witam

chcialbym pobawic sie

tangband 1320si oraz 657si

jakie obudowy polecacie do nich ?

z gory dziekuje

pozdr

Ps

czy kolega Violet juz cos zrobi , zgodnie z obietnica ?

Ja mam W4-657SC 2,5 way w TL.

Nie pomyliłeś się z tym: 657si ?

pewnie ze tak , rozpedzilem sie , przepraszam :)

POlink podaje ze ma wersje W4-657SB

, czym ona sie rozni od SC ?

2,5 way w TL jak to gra i czy z lampa?

pozdr

W4-657SB różni się od W4-657SC koszem.

W4-657SB ma gniazda na śruby stożkowe, kosz składa się z czterech szerokich żeber a nie jak w moim z sześciu wąskich.

Jak to gra, ano super, bez lampy ale z Hex-fetem, do tego gwizdek seas:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ten szerokopasmowiec ?? Cena wysoka bo ok 1000 zł za jedną sztukę, ale może ktoś go słuchał ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po posłuchaniu na AS2010 kolumn Voxativ`a na ART zakochałem się w szerokopasmowcu. ART ma cenę maxymalnie zaporową, a ten teng band jest jeszcze do przyjęcia, tylko czy warto ?? Od razu napiszę że Fostex dla mnie to shit a nie dzwięk.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W4-657SB różni się od W4-657SC koszem.

W4-657SB ma gniazda na śruby stożkowe, kosz składa się z czterech szerokich żeber a nie jak w moim z sześciu wąskich.

Jak to gra, ano super, bez lampy ale z Hex-fetem, do tego gwizdek seas:

Ukryta Zawartość

ten gwizdek seasa byl niezbedny ?

mozesz przyblizyc swoj pomysl ?

Ukryta Zawartość

Pewnie że mogę ale tylko do pewnych granic, wiem że to dział DIY ale konstrukcja zajęła mi dużo myslenia, czasu, pieniędzy i nie zamierzam jej publikować.

Napisze tylko że jest to linia transmisyjna, ponieważ głośnik jest mały i basy z jednego są niedostateczne, zastosowałem drugi (BR) lecz niestety choć basy lepsze to jednak sztuczne. (spowodowane obudową rezonansową)

Gwizdek jest potrzebny ponieważ choć wysokie z tego głośniczka są fajne to jednak zbyt "inteligentne" no i potrzebne są korekty ponieważ pasmo nie jest w pełni takie jekie powinno być.

Głośniki wysokotonowy i basowy są modyfikowane.

Pewnie że mogę ale tylko do pewnych granic, wiem że to dział DIY ale konstrukcja zajęła mi dużo myslenia, czasu, pieniędzy i nie zamierzam jej publikować.

Napisze tylko że jest to linia transmisyjna, ponieważ głośnik jest mały i basy z jednego są niedostateczne, zastosowałem drugi (BR) lecz niestety choć basy lepsze to jednak sztuczne. (spowodowane obudową rezonansową)

Gwizdek jest potrzebny ponieważ choć wysokie z tego głośniczka są fajne to jednak zbyt "inteligentne" no i potrzebne są korekty ponieważ pasmo nie jest w pełni takie jekie powinno być.

Głośniki wysokotonowy i basowy są modyfikowane.

nie mam doswiadczenia z szerokopasmowymi , mysalem o fostexie , bo sa tam podanie aplikacje

widze ,ze to dosc skomplikowana konstrukcja , chcialbym cos prostego

do nocnego odsluchu cichego ,ale pelnego w barwie i kreowaniu przestrzeni

moga nie do konca grac neutralne , wole odstepstwa niz nudne i poprawne granie

.....choć wysokie z tego głośniczka są fajne to jednak zbyt "inteligentne"

na czym to polega , maja swoj charakter , zafrapowalo mnie to okreslenie !?

"Inteligentne" w/g mnie to takie hmmm, takie grzeczne, ilościowo poprawne ale jakby bez dynamiki.

Jeśli masz preferencje takie jak napisałeś to można zrobić w obudowie BR (4-4,5 dm3 netto)i tylko jeden głośnik na stronę. Będzie miał wyeksponowaną srednicę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.