Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

a co słuchałeś że takie śmiałe poglądy-tak pewnie lepiej ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Bardzo proszę o trzymanie się tematu i nie robienie off-topiców.

Dziękuję !

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

>Elb opisz wrażenia z obcowania z Ongaku.

dołączam się do tej prośby :)

BTW fajnie by było, gdyby ktoś opisał wrażenia z porównania Ongaku i np. takiego max "wypasionego" Sun Audio 300B:

Ukryta Zawartość

wprawdzie zupełnie inne lampy i moc powodują, że to byłoby trochę takie porównanie apples to oranges, ale z drugiej strony i tu i tu jest to samo generalne podejście typu "japoński lampowy minimalizm"

ciekaw jestem, czy kultowe tu i ówdzie Sun Audio wyszłoby obronną ręką z takiej konfrontacji i zasłużyło na utrzymanie miana hi-endu (choć "dla ubogich")

dysproporcja ceny jest gigantyczna, SA to marne 6100 jak na tej aukcji

Ukryta Zawartość

>kubedes, 19 Cze 2009, 09:52

Szanowny kolego nie wiem skąd wziąłeś informacje o licznych aukcjach z Sunem w roli głównej :)

Tak się składa, że jest w kraju sporo użytkowników, jak napisałeś legendarnych Sun Audio, którzy wcale nie zamierzają się pozbywać swoich egzemplarzy, a mają je już dość długo. Natomiast sprzedawany egzemplarz pochodzi od osoby, która sprzedaje równocześnie DACa Audionota więc wygląda na to, że oba urządzenia są niezadowalające skoro są przewidziane do wymiany :)

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

SA nie jest żadnym legendarnym urządzeniem,to najzwyklejszy chinol.

Co oczywiście w żaden sposób nie dyskwalifikuje tych wzmacniaczy,ale zaraz "legendarny" ?

Frank - jak nie znasz sie na rzeczy to się po prostu nie wypowiadaj. Potem ktoś to przeczyta i jeszcze uwierzy. Sun Audio ma 100% japoński rodowód i jest chyba najtańszą na rynką amplifikacją opartą na LEGENDARNYCH trafach Tamury (takie same stosuje np. Air Tight).

Nie kwestionuję wartości sonicznych,ale w paru miejscach czytałem,że to "chinol".

Zresztą ma to coraz mniejsze znaczenie.

Oczywiście jeśli to faktycznie "japan" to jeszcze lepiej.

To słabo czytałeś. Sun Audio to razowy, czystej krwi Japoniec. A że Chinole robią kopie (kiepskie) Suna to rzecz inna. O proszę, oryginał vs. kopia:

Ukryta Zawartość

post-3550-100002101 1245420268_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten pierwszy. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

>piotrmos, 19 Cze 2009, 19:29

>Oryginalny Sun kojarzy mi się z aparatura szpitalno - wojskową, a nie z sprzętem audiofilskim :))

>To chińskie ładniejsze.

szpitalno-wojskowy to jest dopiero taki Sequerra:

Ukryta Zawartość

:))

no i masz Ci los - znowu rozwinął się off-topic :(

a mi chodziło tylko o zasugerowanie miłemu gospodarzowi wątku, że gdyby miał możliwość przeprowadzenia takiego porównania (bo przecież niewątpliwie ma rozmaite możliwości) to byłoby to ogromnie ciekawe i wartościowe

podobnie jak porównanie z EAR-em 859 SE, który też bywa na allegrze w cenie ok. 6000:

Ukryta Zawartość

ja niestety takich możliwości nie mam :((

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Łomatko, ale ten EAR brzydki!

A tu ładniejsza wersja Suna:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>McGyver, 19 Cze 2009, 20:56

>Łomatko, ale ten EAR brzydki!

raczej te zdjęcia bardzo nieudane, no ale ładniejszych nie wkleję, żeby nie robić w tym wątku galerii niekoniecznie związanej z zainteresowaniami gospodarcza :)

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

Dostałem właśnie płytę CD z firmy dCS, która zawiera najnowszy update do oprogramowania odtwarzacza.

Update naprawia problem opisywany wcześniej w tym wątku, który uniemożliwiał synchronizację z zewnętrznym zegarem przy korzystaniu z zewnętrznych źródeł cyfrowych (czyli np. z zegarem Puccini U-Clock, gdy korzystaliśmy z konwertera USB/SPDIF).

Oprócz tego dodano kilka dodatkowych funkcji związanych z wyświetlaczem - m.in. możliwość wygaszenia niebieskiego LEDa, który świecił się po wyłączeniu wyświetlacza, jak również regulacje jaskrawości LEDa mute.

Do tego, osoby które zakupiły odtwarzacz po 01.04.2009 mają uruchomioną funkcję upsamplingu do DSD z zewnętrznych źródeł (możemy więc sobie teraz upsamplować sygnał z USB). Osoby które zakupiły odtwarzacz przed 01.04.2009 (czyli np. ja - 16.03) muszą za tę dodatkową funkcję zapłacić. dCS tłumaczy to opłatami licencyjnymi - odtwarzacze kupione po 01.04 były trochę droższe i było to właśnie związane z uwzględnieniem licencji w cenie.

Sam update przebiegał bardzo bezproblemowo - wkładamy CD, wybieramy z menu update CD i po ok 30 min mamy update'owany software.

Fajnie, że jeszcze istnieją firmy które robią update'y do swoich produktów - bo takich, które to OBIECYWAŁY było na pęczki. A dCS proszę - nie tylko obiecał, ale i słowa dotrzymał.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ongaku powiadasz ... chwilowo musiałem oddać, ale mam go jeszcze mieć u siebie. Na pewno jest to jeden z 2-3 najlepszych wzmacniaczy jakich słuchałem, co nie znaczy, że nie da się go w pewnych aspektach brzmienia poprawić.

Po przesiadce z AN Conquest Silver Signature (CSS) od razu zwraca uwagę znacznie większa masa dźwięku. W porównaniu do Ongaku, CSS gra dźwiękiem bardzo zwiewnym, eterycznym. Dźwięk Ongaku jest bardziej nasycony, bardziej mięsisty. Dużo bardziej realistycznie brzmi dzięki temu fortepian, także wiolonczela, a poczucie realizmu i obecności w pokoju przy reprodukcji głosów ludzkich jest takie, że aż ciarki chodzą po plecach. Lepszy jest również bas - w Ongaku nie pozostawia już niedosytu tak jak CSS, choć oczywiście ma ma tu mowy o jakiejś żelaznej kontroli. Jest to już po prostu porządny lampowy bas, który nie boi się grania z Wilsonami.

Dużo lepsza jest także przestrzeń - choć CSS radził sobie pod tym względem naprawdę dobrze, to dopiero Ongaku poakuje co jest jeszcze możliwe. Ongaku zachwyca oddaniem przestrzeni pomiędzy wykonawcami oraz umiejętnością generowania wielowarstwowej sceny dźwiękowej, zbudowanej z kilku-kilkunastu oddzielnych planów. W zasadzie jakiego nagrania na nim nie puścić, nawet takich o których myśleliśmy, że są nagrane "płasko", wszystko okazuje się mieć sugestywną głębię i gradację planów, bez problemu można odczytać subtelne różnice w odległościach, które na innych wzmacniaczach jakoś giną.

To co można w Ongaku "poprawić" to z pewnością mikrodynamika oraz rozdzielczość wysokich tonów. Wzmacniacze oparte o 300B, takie jak wspomniany Conquest Silver Signature, mają przewagę jeżeli chodzi o bogactwa wybrzmień, tą niesamowitą eteryczność wysokich tonów, ilość "planktonu" który są w stanie odtworzyć oraz oddanie mikrodynamiki. 300B (stosowana w CSS) to lampa tworząca spektakl niezwykle wyrafinowany, idealny do analizy "intelektualnej". 211 (stosowanej w Ongaku) trochę tego brakuje, dźwięk z tej lampy kreślony jest minimalnie grubszą kreską, z większą masą i wypełnieniem, trochę mniej nastawiony na szczegóły, za to bardziej muzykalny.

Ostatecznie bardziej podobał mi się Ongaku, był bardziej realistyczny i bardziej przekonywający jeżeli chodzi o wrażenie obecności muzyków w pokoju. Gdyby nie cena, bez wahania postawił bym go u siebie na stałe.

Przy okazji dowiedziałem się, dlaczego Ongaku wg dystrybutora dużo lepiej gra z przedwzmacniaczem, który daje "niesamowity bas i dynamikę". Jak się okazuje, jest to po prostu końcówka mocy z pasywnym przedwzmacniaczem (potek TKD). Nic dziwnego zatem, że lampowe DACi Audio Nota, z imp wyjściową rzędu 1,5k Ohm, nie są w stanie tego wzmacniacza napędzić i potrzebny jest przedwzmacniacz. U mnie razem z tranzystorowym dCS Puccini, Metronome oraz ARC CD-3 mk III, problemów z wysterowaniem oczywiście nie było. Jeżeli ktoś chce używać z Ongaku z preampem, to najlepiej sobie ten potek poprzez drobną modyfikację ominąć.

• 4 tygodnie później...

Ponownie przyjechały do mnie MPMy - Monobloki Pana Maćka (z Otwocka) na lampach GM70.

Słuchałem ich wczoraj jakieś 3h - grają chyba nawet lepiej niż je zapamiętałem. To rzadka sztuka, bo człowiek z wiekiem/osłuchaniem robi się coraz bardziej wybredny. To jest jednak trochę inna wersja - z trafo EI na wejściu zamiast toroidu i lampami 300B Full Music. Nowa wersja ma również po raz pierwszy znak firmowy - PM [to chyba od "Pan Maciek" ;) ].

Więcej jak więcej posłucham, ale już teraz mogę potwierdzić, że stosunek jakości do ceny jest absolutnie FENOMENALNY. Genialny wzmacniacz.

Ukryta Zawartość

post-579-100004156 1254686035_thumb.jpg

post-579-100004157 1254686035_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jaka jest cena tych okazałych monobloków?

Junkers Neckar N 19E,LG GB5237TIFW,Bosch HBN 239E1L,Electrolux ESL 65070R

Całość podłogi deska BalicWood Jesion kl.2.

wilu żubr, 4 Paź 2009, 22:57

>A jaka jest cena tych okazałych monobloków?

Ostatnio było to 14kzł. Teraz nie wiem. Możliwe że dalej tyle samo.

McGyver, 4 Paź 2009, 23:03

>Elberoth, co to za Metronome masz? Masz gdzieś foty?

Miałem pożyczony od dystrybutora komplet C3A Signature + T3A Signature. Już niestety oddałem.

Ukryta Zawartość

post-579-100004146 1254698657_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Granie bardzo muzykalne, lekko ocieplone, z pięknymi wokalami.

Cena nie da się ukryć jest dość wysoka (wiadomo - dwa pudełka), a konkurencja w tym przedziale cenowym - wyjątkowo ostra. Mamy przecież jeszcze ARC CD-8, Accu DP-700, dCS Puccini.

W porównaniu do mojego Pucciniego, Metronome gra tak jak wspomniałeś lekko ocieplonym, pełniejszym dźwiękiem. dCS jest bardziej neutralny, szybszy, dokładniejszy, ma jeszcze lepszą rozdzielczość. Na papierze wygrywa z Metronome w cuglach, choć gdy przychodzi do słuchania (a nie analizowania) wynik nie jest już tak jednoznaczny. Nie zdziwił bym się, gdyby wiele osób wybrało Metronoma zamiast

Matthew, 5 Paź 2009, 08:51

>Elb, napisz parę słów o Metronome...

O Metronome napisałem w innym wątku, jako uzupełnienie spostrzeżeń Stempura:

Ukryta Zawartość

Dla leniwych wklejam tekst i tutaj:

"Granie bardzo muzykalne, lekko ocieplone, z pięknymi wokalami.

Cena nie da się ukryć jest dość wysoka (wiadomo - dwa pudełka), a konkurencja w tym przedziale cenowym - wyjątkowo ostra. Mamy przecież jeszcze ARC CD-8, Accu DP-700, dCS Puccini.

W porównaniu do mojego Pucciniego, Metronome gra tak jak wspomniałeś lekko ocieplonym, pełniejszym dźwiękiem. dCS jest bardziej neutralny, szybszy, dokładniejszy, ma jeszcze lepszą rozdzielczość. Na papierze wygrywa z Metronome w cuglach, choć gdy przychodzi do słuchania (a nie analizowania) wynik nie jest już tak jednoznaczny. Nie zdziwił bym się, gdyby wiele osób wybrało Metronoma zamiast Pucciniego. Zresztą co tu ukrywać - sam go słuchałem z niesłychaną przyjemnością i ciężko było się z nim rozstać.

Jedyny "problem" jaki miałem z Metronomem, nazywał się ARC CD-3 mk II, którego również miałem do porównania (niestety nie miałem pod ręką CD-8, który bardziej by tu pasował cenowo). CD-3 ma podobny zestaw wad i zalet co Metronome, czasami był wręcz nie do odróżnienia od francuskiego zestawu. Jedynym aspektem którym Metronome górował nad CD-3 mk II był stopień realizmu z jakim rysował pozorne źródła dźwięku - z Metronoma były bardziej trójwymiarowe, lepiej wypełnione. CD-3 mk II grał trochę bardziej płasko, brakowało tego ostatniego stopnia ekspresji, tego złudzenia, że wykonawca faktycznie jest na wyciągnięcie ręki (you-are-there feeling). Skłamałbym jednak gdybym napisał, że różnica była szczególnie duża - co jest szczególnie istotne w odniesieniu do ceny. Metronome to wydatek blisko 60kzł, a ARC CD-3 mk II - 25kzł - prawie 2,5x mniej.

Wszystkie uwagi dotyczą Metronoma spiętego dostarczoną przez dystrybutora łączówką cyfrową Stereovox XV2, a więc najtańszego kabla w ofercie Stereovoxa. Możliwe że z bardziej wyszukanym kablem, różnica "in plus" była by większa."

Ukryta Zawartość

Coś się pokrzaczyło ... mam nadzieję że mimo to da się to przeczytać. Pierwszy akapit jest 2x.

• Pokaż nowe odpowiedzi