Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Sly - taka mała prośba. Jak nie wiesz jakiej muzyki i z jakich płyt słucham, to może się nie wypowiadaj.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Dlatego regulacja głośności w domenie cyfrowej nie ma sensu.

Sens jest wtedy, gdy cyfrowa regulacja brzmi lepiej niż alternatywne rozwiązanie oparte o regulacje analogową. I tylko w takim aspekcie można ten 'sens', lub jego brak rozpatrywać.

Ja w swoim watku podałem wielokrotnie różnice takich przypadków, opisując wzmacniacze kosztujące od kilkudziesięciu, do kilkuset tysięcy złotych (każdy może sobie wrócić kilkadziesiąt stron i przeczytać).

Nie znam twoich doświadczeń w tym zakresie. Napisz konkretnie, jakie urządzenia porównywałeś ze sobą, to będziemy mogli podyskutować.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ja w swoim DAC-u na Sabre nie slysze roznic w regulacji cyfrowej...wlasciwie slysze regulacja cyfrowa jest lepsza niz drabinki rezystorowe czy tez drogie potencjometry

Ale ja wiem!

Mimo że już wszystko wiesz, to zapraszam cię do mnie do domu. Sam przejrzysz płyty jakich słucham (mam ok tysiąca), policzysz wszystkie moje samplery (przez 20+ lat nazbierałem kilkanaście) - zawsze to lepiej niż wysłuchiwać opinii z drugiej i trzeciej ręki.

Ja w swoim DAC-u na Sabre nie slysze roznic w regulacji cyfrowej...wlasciwie slysze regulacja cyfrowa jest lepsza niz drabinki rezystorowe czy tez drogie potencjometry

Bo cyfrowa regulacja może być znakomita. Teoria o jej ułomności to w pewnym sensie mit, zbudowany na fałszywym założeniu że analogowa regulacja nie wprowadza żadnych zniekształceń.

Znam wiele ilość osób które posprzedawały bardzo drogie preampy i wykorzystuje teraz regulację cyfrową w DACu.

Panowie trochę luzu, ja chwilowo odczułem przesyt słuchania programowego (w celach poznawczych) nowych nieznanych nagrań i obecnie wracam do tych sprawdzonych ukochanych niektóre nawet z wadami a inne podejrzanie brzmiące jak samplery ;)

Ważne jest że mogę czym na czym i gdzie posłuchać.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Klasyka dla ciebie to kilka plików Reference Recordings bo to wyczynowe realizacje.

Czyli taka klasyczna.....jazda,jazda, wow!

Niektore zwyczajne nagrania stare lub te nowe czesto przebijaja jakosciowo nagrania wzorcowe samplerowe dla audiofilii.

Sens jest wtedy, gdy cyfrowa regulacja brzmi lepiej niż alternatywne rozwiązanie oparte o regulacje analogową. I tylko w takim aspekcie można ten 'sens', lub jego brak rozpatrywać.

Ja w swoim watku podałem wielokrotnie różnice takich przypadków, opisując wzmacniacze kosztujące od kilkudziesięciu, do kilkuset tysięcy złotych (każdy może sobie wrócić kilkadziesiąt stron i przeczytać).

Nie znam twoich doświadczeń w tym zakresie. Napisz konkretnie, jakie urządzenia porównywałeś ze sobą, to będziemy mogli podyskutować.

Masz rację, ale tylko częściowo. Przypomnę raz jeszcze, że piszemy tu o hi-endzie. W takim sprzęcie nie ma miejsca na żadne rozwiązanie, które może budzić najdrobniejsze wątpliwości. O brzmieniu nie piszę celowo, bo to jest tak subiektywna sprawa, że właściwie nie podlega dyskusji. Może inaczej rozumiemy hi-end. Ale wydaje mi się, że w samej nazwie tkwi definicja i uważam, że jeśli ktoś jest milośnikiem hi-endu, to jest to ktoś o dużym doświadczeniu i w związku z tym przy pewnych rzeczach, takich, jak omawiana regulacja w domenie cyfrowej powinno się mu zapalić czerwone światelko. Chyba, że jest to milośnik taki trochę częsciowy, któremu wystarcza obcowanie ze sprzętem hi-endowycm. Sprzętem, któremu ktoś, choćby ze względu na cenę ,taką łatkę przykleił. Wtedy to co innego. Ale czy wtedy to jest rzeczywiście hi-end?

Są różne rodzaje regulacji cyfrowej - czasami cyfrowe jest tylko sterowanie, a czasami mamy doczynienia z typowym DSP, w którym operuje się na znacznie dłuższym slowie, celem uniknięcia wad, o których pisałem wcześniej. Ale trudno wytaczać armatę DSP do czegoś tak prostego, jak regulacja wzmocnienia. Da się to zrobiś znacznie prościej i jeśli nie przewidujemy innych potrzeb stosowania DSP to lepiej zostać przy rozwiązaniu konwencjonalnym. I tak postępuje większość producentów.

Myślę, że całe zamieszanie powstalo na skutek tego, że mamy coraz więcej źrodeł z wyjściami cyfrowymi i w związku z tym powolutku zaczyna się pojawiać konieczność stosowania czegoś w rodzaju preampa cyfrowego, by wygodnie przełączać sobie źrodła.

Niemniej jednak uważam, że problem regulacji wzmocnienia pozostanie jednak nadal w przeważającej części wypadków rozwiązywany klasycznie. Powód jest prosty - technikę cyfrową wprowadzono przecież po to, by uniezależnić się od zakłóceń i jednym z jej dobrodziejstw jest wysoki, w porównaniu do zamierzchłych czasów bez cyfry, poziom sygnały analogowego na wyjściu źródła. W jakim celu mielibyśmy go obniżać, rezugnując z tej zalety, szczerze mówiąc nie wiem.

Znam wiele ilość osób które posprzedawały bardzo drogie preampy i wykorzystuje teraz regulację cyfrową w DACu

A z drugiej strony jest wiele osób, które wciąż używają premapów... czyli klasyczna dyskusja o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy.

Szkoda, że powyżej dyskusji brakuje trochę szacunku dla osób mających odmienne zdanie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To wszystko zalezy czy wraz z tlumieniem sygnalu maleje szum proporcjonalnie - wtedy cyfrowa regulacja jest DUZO lepsza niz analogowa

Moje testy odsluchowe to potwierdzaja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Stasiop

Niektore zwyczajne nagrania stare lub te nowe czesto przebijaja jakosciowo nagrania wzorcowe samplerowe dla audiofilii.

Zapomniałeś że w latach 50,60,70 inżynier dźwięku zarabiał bardzo dobre pieniądze i nie był to byle kiep.

Obecnie mamy nas...e realizatorami za konsolą i jakość muzyki przeszła w ilość której nikt nie chce nawet za darmo zasysać z internetu.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Znam wiele ilość osób które posprzedawały bardzo drogie preampy i wykorzystuje teraz regulację cyfrową w DACu.

Ale tutaj możemy mówić o zupełnie dwóch różnych rzeczach. Czym innym jest regulacja wzmocnienia w komputerze, do którego jest podłączony konwerter USB/SPDIF. Czym innym jest natomiat regulacja wzmocnienia w DACu. Wszystko zależy od tego gdzie znajduje się tłumik i jak jest zaimplementowany. Jakie to były DACe?

Ukryta Zawartość

To wszystko zalezy czy wraz z tlumieniem sygnalu maleje szum proporcjonalnie - wtedy cyfrowa regulacja jest DUZO lepsza niz analogowa

Moje testy odsluchowe to potwierdzaja

Szumy to tylko jeden aspekt sprawy. Błędy zaokrąglenia i utrata mniej znaczących bitów po stłumieniu próbki to dodatkowe zniekształcenia - widmo sygnalu zmienia się wyrażnie - w klasycznej regulacji te problem nie występuje.

A jeśli już o szumach mowa, to przecież stopnie wyjściowe DACa szumią. Więc która sytuacja jest korzystniejsza - czy taka gdy do tego szumu dodamy stłumiony wcześniej cyfrowo sygnał użyteczny, czy też taka, gdy do tego szumu dodamy sygnał wygenerowany przez DACa z niezmienionego w stosunku do oryginału strumienia próbek?

Ukryta Zawartość

A wiesz co sie dzieje jak masz potencjometr, jak taki potencjometr szumi i jak zbiera sygnal jako antena, dodatkowo zmienia sie rezystancja wejsciowa co skutkuje ze tworzy sie filtr dolnoprzepustowy z czestotliwosia odciecia zalezna od nastawy potencjometru - to jest dopiero malo doskonale.

A na temat sabre nie doczytales tam wlasnie jest to zrobione tak ze jakosc wraz z tlumieniem nie bedzie malec i nie maleje ;) Zreszta w cyfrowce sa duzo wieksze problemy czy to ze regulacja jest analogowa, cyfrowa, czy tez jest bit-perfect czy tez nie, sa znacznie znacznie wieksze problemy ;)

A wiesz co sie dzieje jak masz potencjometr, jak taki potencjometr szumi i jak zbiera sygnal jako antena, dodatkowo zmienia sie rezystancja wejsciowa co skutkuje ze tworzy sie filtr dolnoprzepustowy z czestotliwosia odciecia zalezna od nastawy potencjometru - to jest dopiero malo doskonale.

A na temat sabre nie doczytales tam wlasnie jest to zrobione tak ze jakosc wraz z tlumieniem nie bedzie malec i nie maleje ;) Zreszta w cyfrowce sa duzo wieksze problemy czy to ze regulacja jest analogowa, cyfrowa, czy tez jest bit-perfect czy tez nie, sa znacznie znacznie wieksze problemy ;)

Wszystko szumi i zbiera jak antena. Zależy to tylko od impedancji wejściowej, wyjściowej i sposobu połączenie klocków. Regulacja nie ma tu nic do rzeczy. A elementy takiego filtru można dobrać tak, by w skrajnym przypadku częstotliowość graniczna leżała daleko poza pasmem akustycznym. Pomijam już fakt, że ze względu na stabilność wzmacniacza mocy na jego wejściu powinien być filtr dolnoprzepustowy.

Sabre'a nie znam. Możesz podać kilka szczegółów?

Problemy są wszędzie, ideałów nie ma. Ale są po to by je rozwiązywać. I na tym polega ich urok ;-)

A elementy takiego filtru można dobrać tak, by w skrajnym przypadku częstotliowość graniczna leżała daleko poza pasmem akustycznym.

I to jest najgorsze dla dzwieku.

Taka cyfrowa regulacja będzie już mniej wydajna przy sygnale 24 bit. Poza tym, przy samej konwersji z tych 32 bitów i tak zostanie, tyle na ile pozwoli szum. Dla mnie ciekawą koncepcją wydaje się być to co oferuje Accuphase, w swoim AAVA, eliminując wiele problemów klasycznej regulacji analogowej o jakich wspominał Stasiop.

System gra dobrze, albo nie....

Tylko czy w dobrą stronę. Dla każdego coś dobrego. I to jest w tym wszystkim najlepsze. Ile jest osób, tyle będzie dróg.

Bo przynajmniej z tego opisu, to jakiejś ultra-rewelacji w tym nie ma.

System gra dobrze, albo nie....

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Witam

Może nie jestem aż tak doświadczony jak szanowne grono....

Ale jeżeli Elberoth jest tylko wyczynowym słuchaczem nie mógł by tak pochwalić kabla VDH the first ultimate który do systemu wprowadza wyjątkową muzykalność i nasycenie....

Te cechy ograniczają analityczność i nie ma się czym pochwalić przed znajomymi...

Dlatego proszę o trochę rozwagi...

Ktokolwiek słyszał ten kabel wie o co chodzi...

Rada tego człowieka ogromnie przybliżyła mnie do prawdy w muzyce...

A teraz czekam na LINCZ....

Przypomnę raz jeszcze, że piszemy tu o hi-endzie. W takim sprzęcie nie ma miejsca na żadne rozwiązanie, które może budzić najdrobniejsze wątpliwości.

Napisze jeszcze raz to co już wcześniej pisałem: wychodzisz z fałszywego założenia, że preamp analogowy nie ma swojej sygnatury i nie wprowadza zniekształceń.

Tu nikt nie pisze że regulacja cyfrowa nie wprowadza zniekształceń (bo wprowadza). Chodzi o to, że te zniekształcenia są na obecnym poziomie techniki i stosowanych rozwiązań mniejsze niż zniekształcenia wprowadzane przez klasyczny analogowy preamp.

Że nie wspomnę już o konsekwentnie pomijanym przez Ciebie kolejnym fakcie - możliwości zainwestowania zaoszczędzonych na analogowym preampie i kablach funduszy w pozostałe elementy systemu :)

Edytowane przez Elberoth

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

..kup sobie cos na TDA 1541 A S1 a poczujesz muzykecalym cialem.....

Wszystko się zgadza.....

Ale jeżeli zwracasz uwagę na mikro i makro dynamikę oraz tępo nagrań...

Wtedy TDA 1541 A S1 strasznie bladnie......nie mówiąc o energii dęciaków...

Edytowane przez BOBSAPP
Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Jak ze żródła nie wyjdą.....

To głośniki nie pokarzą...

...oj pokażą.....poucz sie ortogrfii..

Widzę że zaczynasz merytoryczną rozmowę..

jak zwykle...

sól boli w oku....

...jak reszta systemu jest lipa to i owszem...

...tempo...inaczej rytm

RYTM inaczej TEMPO

Napisze jeszcze raz to co już wcześniej pisałem: wychodzisz z fałszywego założenia, że preamp analogowy nie ma swojej sygnatury i nie wprowadza zniekształceń.

Tu nikt nie pisze że regulacja cyfrowa nie wprowadza zniekształceń (bo wprowadza). Chodzi o to, że te zniekształcenia są na obecnym poziomie techniki i stosowanych rozwiązań mniejsze niż zniekształcenia wprowadzane przez klasyczny analogowy preamp.

Że nie wspomnę już o konsekwentnie pomijanym przez Ciebie kolejnym fakcie - możliwości zainwestowania zaoszczędzonych na analogowym preampie i kablach funduszy w pozostałe elementy systemu :)

Każdy element toru coś od siebie dodaje, to oczywiste.

Na jakiej podstawie twierdzisz, że regulacja cyfrowa wprowadza mniejsze zniekształcenia o klasycznej?

Nie napisałes też jakie modele DACów z regulacją twoi znajomi stosują zamiast preampów. Chodzi o to, by stwierdzić jakiego to jest typu regulacja

Poza tym przypominam, że napisałeś:

"Od kilku dni słucham zupełnie nowej konfiguracji - DAC bez regulacji głośności (Chord QuteHD) + regulacja na komputerze w programie Jriver"

czyli stosujesz najgorszą z możliwych metod regulacji - tu zniekształcenia są na pewno wyższe, niz przy regulacji analogowej.

ESS tech poszedl duzo dalej ;)

Może zechcesz uchylić rabka tajemnicy?

Poza tym nie odpowiedziałeś na moje pytanie - dlaczego filtr dolnoprzepustowy o częstoliowści granicznej leżącej daleko poza pasmem akusycznym ma katstrofalny wpływ na dźwiek.

Edytowane przez Dark Knight
  • Pokaż nowe odpowiedzi