Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ, jak mawiają anglicy, the thread is worthless without pics, kilka zdjęć S5 zrobionych w kwaterze Wolfmana:

S5 od środka:

0efu.jpg

Zrotnica S5 (wszystkie części pochodzą od Mundorfa, łacznie z okablowaniem wewnętrznym solid core i terminalami głośnikowymi):

okyc.jpg

Boczne panele oczekujące na montaż:

obca.jpg

Niektóre z dostepnych kolorów:

vke0.jpg

I więcej opcji kolorystycznych na przykładzie S1:

4yqg.jpg

Tańsze S1 też są ciekawie zrobione. Wooferek z S1:

zmvo.jpg

... i z Q3:

fldi.jpg

Tweeter:

zvr7.jpg

zqxq.jpg

Zwrotnica z S1:

n50v.jpg

e237.jpg

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Boczne panele oczekujące na montaż:

Uważaj na niego. Jest z metra cięty prosto z Pani wyjęty. Uważaj właśnie dlatego.

Jakoś tutaj akurat ciągnione profile aluminiowe cięte z metra nie trafiają do mnie, za mało finezji w obudowie; taka "jedna rura i dwa dekle".

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jakoś tutaj akurat ciągnione profile aluminiowe cięte z metra nie trafiają do mnie, za mało finezji w obudowie; taka "jedna rura i dwa dekle".

Specjalnie dla tak wymagających klientów jak ty, Magico ma także w ofercie modele Q:

gqfj.jpg

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Uważaj na niego. Jest z metra cięty prosto z Pani wyjęty. Uważaj właśnie dlatego.

No wlasnie... Po fotkach sadzilem nawet, ze to gotowe panele z jakiegos tworzywa o cienkich sciankach, a nie klejone poprzeczne plastry. Co do prezentowanego wykonania i efektow wizualnych, to trudno by wycenic te kolumny na wiecej jak kilka tysiecy, a tu sie okazuje, ze nawet ten najnizszy model to juz kosmos cenowy. Ciekawe, jakie sa faktyczne koszty wykonania tego panelowego ustrojstwa ? No, chyba ze graja jakoscia dzwieku odpowiednia do ich ceny, czyli wybitnie. Mimo wszystko - nie wiedzac nawet jak graja, pewnie bym nie odmowil - gdyby ktos sobie zyczyl - ich bezposredniego porownania z moja skromna konstrukcja DIY ostatnio wystrugana i to w zasadzie przy mojej niemal zerowej wiedzy na temat budowy kolumn, obliczania zwrotek, tuneli, strojenia itp.

Ciekawe, jak by takie porownanie wypadlo ? Moglo by to byc bardzo ciekawe doswiadczenie...

jakoś "garażowo" tak to wszystko wygląda

magico pozwala na wypuszczanie takich fot. na widok publiczny czy to fory bez autoryzacji ?

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

"Moim zdaniem na absolutnym topie są aktualnie tylko dwie firmy: dCS i MSB. Reszta z tych co wymieniłeś to już tylko pierwszorzędne firmy drugorzędne."

..to byl marzec 2013 :)

To sa tylko kolumny glosnikowe ...nie promy kosmiczne .....

Gość intenser

(Konto usunięte)

jakoś "garażowo" tak to wszystko wygląda

a spodziewałeś się laboratorium farmaceutycznego, komory do odkażania i kolesi w białych kitlach ?

wygląda jak wyglądać powinno

a spodziewałeś się laboratorium farmaceutycznego, komory do odkażania i kolesi w białych kitlach ?

wygląda jak wyglądać powinno

czyli na " małą montownie gotowych elementów"

magico pozwala na wypuszczanie takich fot. na widok publiczny czy to fory bez autoryzacji ?

A co ma nie pozwalać - po to ludzi zapraszają i pozwalają robić zdjęcia, abyś potem mógł je publikować.

czyli na " małą montownie gotowych elementów"

W fabryce Magico jest 7 maszyn CNC na których wszystkie te elementy są wytwarzane - tyle w temacie 'montowni gotowych elementów':

twau.jpg

v79i.jpg

Tak wyglądają przednie ścianki:

89oy.jpg

A tak panele boczne S5, przygotowane do malowania:

ku76.jpg

"Moim zdaniem na absolutnym topie są aktualnie tylko dwie firmy: dCS i MSB. Reszta z tych co wymieniłeś to już tylko pierwszorzędne firmy drugorzędne."

..to byl marzec 2013 :)

Ale przyszedł sierpień, Trinity wypuściło swojego DACa i ... status quo się zmieniło.

Można powiedzieć, że w modelach Q, pomysł wewnętrznej konstrukcji zaczerpnięto z patentów Matrixa... a pomysł zaokrąglenia tyłu to od kogo pochodzi...? Od Nautiliusa, czy może są to patenty jakiejś innej firmy?

Parker's Mood

Ciekawe, jakie sa faktyczne koszty wykonania tego panelowego ustrojstwa ?

Ogromne. Nie wiem czy próbowałeś zamawiać wykonanie czegokolwiek z aluminium - to są naprawdę olbrzymie kwoty. Pogadaj np. z Frantzem z Franz Audio Accessories.

Do tego cały 'wsad' - głośniki, kable, elementy zwrotnicy itd. Nie znam innej kolumny kosztującej $33k, o tak dużym wsadzie materiałowym. A widziałem od środka nie jeden głośnik, i w nie jednej fabryce byłem.

o i takie foty powinny byc wklejane :) a nie jakies elementy ustawione w jakims celu na tekturze

Można powiedzieć, że w modelach Q, pomysł wewnętrznej konstrukcji zaczerpnięto z patentów Matrixa... a pomysł zaokrąglenia tyłu to od kogo pochodzi...? Od Nautiliusa, czy może są to patenty jakiejś innej firmy?

Jeżeli chodzi o przekrój poprzeczny kolumn, to kształt taki próbował opatentować Sonus Faber - mówił mi o tym ś.p. Franko Serblin, gdy odwiedzałem fabrykę Sonusa w 1998 roku. B&W jakoś im jednak ten patent podważyło, wypuszczając serię Nautilus 800 - a potem to już poszło.

Co by nie powiedzieć, manufakturka Magico wygląda imponująco... nawet drzwi over head mają, no ale jakby mogło być inaczej, przecież nie wynoszą tych ciężarów na plecach. Tak na serio, to całkiem poważnie wyglądają w moich oczach, super fabryczka!

Parker's Mood

Co by nie powiedzieć, manufakturka Magico wygląda imponująco... nawet drzwi over head mają, no ale jakby mogło być inaczej, przecież nie wynoszą tych ciężarów na plecach. Tak na serio, to całkiem poważnie wyglądają w moich oczach, super fabryczka!

Cieszy że te maszyny są z EU

To akurat, mnie martwi! Wolałbym, żeby były amerykańskie... z obiektywnych powodów '-) Szczerze to, aż tak bardzo się nie podniecam, bo w końcu za coś trza zapłacić milion!... Ale fabryczka i produkt super super... i od razu widać, że chłopaki z Magico nie są z pierwszej łapanki!

Parker's Mood

Jeżeli chodzi o przekrój poprzeczny kolumn, to kształt taki próbował opatentować Sonus Faber - mówił mi o tym ś.p. Franko Serblin, gdy odwiedzałem fabrykę Sonusa w 1998 roku. B&W jakoś im jednak ten patent podważyło, wypuszczając serię Nautilus 800 - a potem to już poszło.

Nie można czegoś opatentować co jest oczywiste!

W razie niezrozumienia mnie, dodaję, że chodzi mi o słowo "patenty" w wolnym nazewnictwie (ale śmieszny wyraz); coś podobnego do patentów muzycznych... do pomysłów i zagrywek, co niektórych, w jazzie na przykład... albo wśród producentów kolumn... o takich właśnie patentach/pomysłach pomyślałem w danej chwili. B&W wprowadziła Matrix w swoich wyrobach już lata temu i w tym kontekście, przekrój wewnętrzny Q nie był mi obcy.... ale samo wykonanie Q... to już kosmos.

Parker's Mood

o i takie foty powinny byc wklejane :) a nie jakies elementy ustawione w jakims celu na tekturze

Wiesz, to nie miał być Magico Factory Tour, tylko kilka zdjęć pokazujących detale konstrukcyjne kolumn. Mam jeszcze sporo innych zdjęć z fabryki, ale coś muszę zachować do artykułu w AUDIO. Muszę tylko Kisiela pogonić, bo od lipca jedzie do mnie posłuchać i pomierzyć te kolumny (od pół roku mam jedyną parę w W-wie do posłuchania ...), a wszystko miało iść w jednym numerze.

B&W wprowadziła Matrix w swoich wyrobach już lata temu i w tym kontekście, przekrój wewnętrzny Q nie był mi obcy.... ale samo wykonanie Q... to już kosmos.

Pamiętaj, że pierwsze Matrixy miały kratownice, ale nie kształt lutni (ten pierwszy wprowadził Sonus Faber). To były zwykłe prostopadłościany (może z wyjątkiem Matrix 800). Kształt lutni zastosowany został dopiero w najnowszej serii Nautilus 800, pod koniec lat 90-tych. Teraz taki przekrój poprzeczny stosuje niezliczona ilość producentów - z oczywistych akustycznych powodów.

Ale fabryczka i produkt super super... i od razu widać, że chłopaki z Magico nie są z pierwszej łapanki!

Zdecydowanie ludzie którzy za tm stoją są ogarnięci. Sama fabryka swoją wielkością, ilością zatrudnionych osób, posiadanego sprzętu, itd. dorównała już Wilsonowi. Myślę, że ze sprzedażą też już ich bardzo gonią. Ale co tu się dziwić - jak się ma takie udane konstrukcje w swojej ofercie jak S1 i S5, które sprzedają się w zasadzie same, to sprzedaż rośnie wykładniczo.

Trzeba przyznać że artykuły o wizytach w fabrykach audio chyba ciesza się nieśmiertelna popularnoscia , na forum widac to najlepiej po odwoływaniu się do tematów nawet po latach

Mi sie osobiscie te S5 bardzo podobaja, a zdjecia Elba tylko przekonuja, ze to solidne konstukcje.

Gdyby nie fakt, ze nie mam zamiaru zmieniac ukladu set/tuby, bylyby pierwsze na liscie odsluchowej.

Slucham wlasnie Chet'a Bakera , wreszcie na moim Crossie , ktory wrocil po serwisie.Jest magia:)

Zdecydowanie, z Avantgardami trany nie dla mnie.

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Haas jest firmą amerykańską. Na jakiej podstawie twierdzisz ,że pochodzi z EU? Po za tym to przeciętnej jakości maszyny CNC. Ich zaletą jest atrakcyjna cena. Do Deckel Maho czy japońskiego Mazaka technologicznie im daleko. Naprawdę nie ma się czym podniecać.

Niemniej do takich detali jak w Magico są całkowicie wystarczające.

Haas jest firmą amerykańską. Na jakiej podstawie twierdzisz ,że pochodzi z EU? Po za tym to przeciętnej jakości maszyny CNC. Ich zaletą jest atrakcyjna cena. Do Deckel Maho czy japońskiego Mazaka technologicznie im daleko. Naprawdę nie ma się czym podniecać.

Niemniej do takich detali jak w Magico są całkowicie wystarczające.

Ależ to oczywiste że od strony producenta ma być jak najtaniej, klient o tym co napisałeś nie powinien wiedzieć, reszta poszła na PW.

A tu system redaktora naczelnego Audiotechnique, który Trinity po odsłuchu zakupił:

auoy.jpg

DAC stoi po prawej stronie pod Vivaldim.

Swoją drogą fajny system - Ktemy, preamp M10 i monobloki Gaku-On (Level Five) z Audio Note UK.

I pomyśleć, że na razie słuchał go tylko po SPDIF. Chciałbym widzieć jego minę, gdy posłucha Trinity po USB :)

Edytowane przez Elberoth

A tu system redaktora naczelnego Audiotechnique, który Trinity po odsłuchu zakupił:

auoy.jpg

DAC stoi po prawej stronie pod Vivaldim.

Swoją drogą fajny system - Ktemy, preamp M10 i monobloki Gaku-On (Level Five) z Audio Note UK.

Chciałbym widzieć jego minę, gdy posłucha Trinity po USB.

Z całym szacunkiem dla naczelnego Audiotechnique ale powinieneś go zaprosić do Twojego pokoju odsłuchowego i wytłumaczyć jak on działa :)

Myślę, że te jego 20m2 w HK jest warte tyle co 20 moich pokoi odsłuchowych :)

W samym magazynie mają trochę większy pokój - ale też jakby bez adaptacji. Za to kable - Nordost Odin !

l1tj.jpg

No i płyt mają więcej - ja mam tylko 10 samplerów ;)

Edytowane przez Elberoth

Z całym szacunkiem do tego sprzętu ale to wygląda tak jak by zaprosić orkiestrę symfoniczną do WC i poprosić ich o koncert.

Edytowane przez Lucky

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Myślę, że te jego 20m2 w HK jest warte tyle co 20 moich pokoi odsłuchowych :)

W samym magazynie mają trochę większy pokój - ale też jakby bez adaptacji. Za to kable - Nordost Odin !

l1tj.jpg

No i płyt mają więcej - ja mam tylko 10 samplerów ;)

Plastikowe okładki CD nie robią takiego efektu WOW z akustyką jak winylowe.

Dalej mnie to nie podnieca bo z pokojem i jego akustyką powinni zrobić przynajmniej to co Ty.

Nie uważasz że weszli w bardzo wąska specjalizacje czyli sprzęt bez interakcji z otoczeniem?

• Pokaż nowe odpowiedzi