Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem u siebie DAC Thraxa i był bardzo dobry. Monobloki lampowe Spartacus też świetne.

Tak naprawdę w środku daca to MSB :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Robią to tak dobrze, że swoje obudowy robi u nich m.in. Vitus Audio.

Nie tylko dla vitusa ale dla polskiego RCM

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gra inaczej, ponieważ moduły są przerobione. Usunięty jest z cały output stage MSB i zamiast tego dali trafa na wyjściu.

Zresztą to rozwiązanie doceniło chyba samo MSB, bowiem w ich najnowszym DACu Select poszli tym samym tropem, tyle że tam zamiast transformatorów zwiększono 2 lub 4-krotnie ilość modułów (co oczywiście znalazło swoje odzwierciedlenie w cenie).

Nie tylko dla vitusa ale dla polskiego RCM

Dla RCM dopiero będą robić obudowę do ich najnowszego pre @ 30k euro.

Niestety dzwiek Trax-a takie sobie, srednie granie, niczym specjalnym sie ten sprzet dzwiekowo nie wyroznia, obudowy faktycznie robia bardzo ladne i chyba na tym polu nalezy doszukiwac ich rynkowego sukcesu.

Powiedziała to osoba, która Traxa widziała tylko na zdjęciu.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gra inaczej, ponieważ moduły są przerobione. Usunięty jest z cały output stage MSB i zamiast tego dali trafa na wyjściu.

Zresztą to rozwiązanie doceniło chyba samo MSB, bowiem w ich najnowszym DACu Select poszli tym samym tropem, tyle że tam zamiast transformatorów zwiększono 2 lub 4-krotnie ilość modułów (co oczywiście znalazło swoje odzwierciedlenie w cenie).

Dla RCM dopiero będą robić obudowę do ich najnowszego pre @ 30k euro.

I dla kilku innych też robią sam z nimi pisałem odnośnie obróbki cnc :)

(...) to ja jestem chinska ksiezniczka,(...)

Jak powiedziałeś, tak rzekłeś. Po rozmowie z Tobą na tegorocznym AS to dla mnie aksjomat.;)

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Widocznie w Monachium gdzie wystawiali Traxa nie spotkalem i nie rozmawialem z Toba, tylko z Twoim sobowtorem, no coz ponoc kazdy czlowiek ma swego sobowtora, bioraca pod uwage Twe slowa, byc tak musialo!

Jak powiedziałeś, tak rzekłeś. Po rozmowie z Tobą na tegorocznym AS to dla mnie aksjomat.;)

Tylko co dziwne czemu to wlasnie Ty miales takie male skosne oczka? ;)

Zresztą to rozwiązanie doceniło chyba samo MSB, bowiem w ich najnowszym DACu Select poszli tym samym tropem,

Poszli tym samym tropem i ten DAC to juz wogole nie potrafi niczego zagrac. Kolegom z DIY DAC-i duzo lepiej graja.

Tylko co dziwne czemu to wlasnie Ty miales takie male skosne oczka? ;)

Mam "kreski z oczu" ( ma to samo moja córka ) jak się uśmiecham. Taki fenotyp, co zrobić?.

- To jest po prostu manifestacja radości. :-)

Edytowane przez Cytrus

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Mam "kreski" z oczu ( ma to samo moja córka ) jak się uśmiecham. Mamy to w genach. XD

Czyżby Tatarskie geny ? Całkiem możliwe, to bardzo ciekawa nacja +.

Czyżby Tatarskie geny ? Całkiem możliwe (...)

Wrzucaj Waść we filtry "Gula" i szukaj. Może znajdziesz i uzasadnisz po swojemu, czemuż tak lubię kontratenory?

Może mój Pradziad przypalał i rzezał twego Antenata, aa? ;)

Edytowane przez Cytrus

Widocznie w Monachium gdzie wystawiali Traxa nie spotkalem i nie rozmawialem z Toba, tylko z Twoim sobowtorem, no coz ponoc kazdy czlowiek ma swego sobowtora, bioraca pod uwage Twe slowa, byc tak musialo!

Sorry, ale słuchanie na wystawie to nie to samo co słuchanie u siebie w domu. Wydawanie jakichkolwiek kategorycznych opinii o sprzęcie na podstawie odsłuchów 'na wystawie' mija się z celem. To audiofilski elementarz.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Sorry, ale słuchanie na wystawie to nie to samo co słuchanie u siebie w domu. Wydawanie jakichkolwiek kategorycznych opinii o sprzęcie na podstawie odsłuchów 'na wystawie' mija się z celem. To audiofilski elementarz.

To prawda.

Wrzucaj Waść we filtry "Gula" i szukaj. Może znajdziesz i uzasadnisz po swojemu, czemuż tak lubię kontratenory?

Może mój Pradziad przypalał i rzezał twego Antenata, aa? ;)

No wiesz , Kraków....,wieża Mariacka i hejnał z urwaną nutą ......

Powiedziała to osoba, która Traxa widziała tylko na zdjęciu...

Czyli juz nie tylko na zdjeciu? :/ No i po co wymyslasz?

Traxa sluchalem juz kilka razy w roznych zestawieniach, owszem zawsze to bylo w Monachium, jak dla mnie w przypadku zrodel wystarczy mi dosc krotki kontakt aby byc pewnym ze ten DAC to nie jest zadna rewelacja. Wszelkie DAC-i ktore maja w sobie MSB po prostu nie potrafa zagrac muzykalnie, wie to wiele osob ktore slysza normalnie. A ja pisze to co slysze i nie kieruje sie zadnym czyims interesem;)

Co innego juz ich wzmaki czy tez zestawy glosnikowe, ale tak jak pisalem to jest taki audio sredniaczek ktory na tle konkurencji niczym sonicznym za bardzo sie nie wyroznia, wyrozniaja sie te sprzety bardzo ladnymi obudowami jak i wewnetrzna ladna konstrukcja. Dzwiekowo to jak dla mnie +3, -4 nic wiecej.

Edytowane przez Stasiop

Staszek, a może wszystkiemu winny ten bidny transport C.E.C'a ?

Edytowane przez squad05

----------------------------------------------------

Ten naped to jest jeden z lepszych napedow, mowie to widzac jego konstrukcje.

Zreszta ten naped sluchalem wiele juz razy z innymi klockami i potrafi byc bardzo muzykalny.

Trax po prostu lubi takie troche plastikowe granie, ten dzwiek nigdy nie jest moze ostry, ale generalnie ten dzwiek jak dla mnie jest nudny. Na tle konkurencji to calosciowo firma Trax to nie jest jakas zla oferta, ale brakuje w tym dzwieku pazura dynamiki, to jest takie ZROBIONE analogowe granie, ja juz z tego dawno wyroslem.

Ten naped to jest jeden z lepszych napedow, mowie to widzac jego konstrukcje.

Zreszta ten naped sluchalem wiele juz razy z innymi klockami i potrafi byc bardzo muzykalny.

...

eee tam :)

no to może kabel cyfrowy był nie taki ?

Edytowane przez squad05

----------------------------------------------------

Czyli juz nie tylko na zdjeciu? :/ No i po co wymyslasz?

Stasiop - przestań może jeździć na te wystawy, bo tylko powodują, że się jeszcze bardziej ośmieszasz.

Prośba abyś w tym wątku nie pisał o rzeczach o których nie masz pojęcia.

Stasiop - przestań może jeździć na te wystawy, bo tylko powodują, że się jeszcze bardziej ośmieszasz.

Dobrze ze Ty, trzymasz poziom :D

Najpierw bylo ze z obrazka, pozniej ze sluchanie na wystawie to elementarz, a wlasciwie bledny elementarz ( tylko smieszy mnie, ze sam organizujesz audio wystawy i zachecasz do sluchania - KURIOZUM), a jak zabraklo argumentow, to nie pisz, bo nie masz pojecia! Gratuluje sposobu merytorycznej dyskusji i ogolnej logiki ;)

Pewnie nastepny krok w dyskusji to bedzie ban w.g. tej 'systematyki' ktora prezentujesz...;)

Edytowane przez Stasiop
  • 2 tygodnie później...

Magico sprzedane. Czas na kolejne.

Myślałem o tych Blumenhoferach. Ale strasznie wielkie są. Jak dwie pralki. Nie wiem czy nie za duże do mojego pokoju. Więc chyba jednak Magico S5 mk 2 to będzie taki bezpieczny zakup.

Pytanie czy chcesz kolumny dla siebie czy tak żeby łatwo je później sprzedać. Z informacji jakie uzyskałem to ponoć te nowe modele Magico są z tańszych części niż były mk2. Wcześniej drivery były modyfikowane i w kolumnie były różne autorskie rozwiązania. Teraz w mkII dają ponoć zwykłe niemodyfikowane drivery i ograniczyli ilość kosztownych rozwiązań. Nastawili się po prostu na większą kasę. Nie wiem ile w tym jest prawdy bo do kolumny nie zaglądam i tych mk2 jeszcze nie widziałem,ale źródło dość wiarygodne i info pochodzi z za oceanu. Tak czy inaczej zastanowiłbym się na twoim miejscu czy na pewno Magico. O gustach...wiadomo itd ale wybór jest dziś spory. Może Alexia? To jest dobra kolumna choć cena przesadzona. A jeszcze lepiej nowe Alexx, tylko tam jeszcze drożej.

To chyba info od dealera Wilsona, lol.

Nikt jeszcze S5 mk 2 na oczy nie widział. Dostępne są tylko informacje udostępnione przez producenta - skąd ktoś miałby więc niby wiedzieć co siedzi w środku ? I jak można taką kolumnę zrobić tańszą w produkcji ?

Kolumna wygląda identycznie, wiec mocno wątpliwe jest, aby zmieniono coś w samej konstrukcji (dla osoby która wie jak jest skonstruowana w środku, jest to oczywiste). Jedyna zmiana to inny top i bottom plate. Góra jest teraz wypukła, a dół ma out-riggery - na pewno więc te dwa elementy są droższe w produkcji, a nie tańsze.

Wszystkie głośniki wyglądają identycznie. Różnica to dodanie diamontowej powłoki w berylowej kopułce (diamond coating) oraz zmiana 'uszlachetniacza' jaki dodawano do żywicy impregnującej włókno węglowe z jakiego wykonano membranę średniotonowego. W S5 mk 1 były to nanorurki, a S5 mk 2 jest to grafen.

Zmianie uległa także obudowa średniotonowego. Dotychczas był to prostopadłościan wykonany z kawałków aluminium, a w S5 mk 2, podobnie jak w S3, S7 i M-Project, komora ma kształt eliptyczny i wykonano ją z żywic.

Jak sam widzisz, śladów oszczędności brak. Nowa wersja jest o 20% droższa niż stara.

To chyba info od dealera Wilsona, lol.

Nie, nie. Z niezależnego źródła.Też wydaje mi się, że byłoby to bez sensu, ale z drugiej strony chęć większego zysku jest ogromna.

Edytowane przez sly30

S5 mk 2:

S5-Mk-II-Image.jpg

S5 mk 1:

p827113298-5.jpg

Nie, nie. Z niezależnego źródła.

To teraz sam widzisz, jaka jest jego wiarygodność.

• Pokaż nowe odpowiedzi