Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Mnie osobiście Sabriny rozczarowują. Wydają mi się krokiem wstecz w stosunku do Sophii 2, niestety przy znacznie większej cenie. Ale może nie słyszałem ich w dobrej aplikacji. Sophie miałem i w sumie nie są to złe paczki, ale na pewno w tym przedziale cenowym można znaleźć lepsze kolumny.

No właśnie dziwnie strojony b-r (minimum impedancji woofera ok. 35 Hz, kąt fazowy zeruje się dla 50 Hz, minimum ciśnienia woofera 42 Hz, a maksimum z portu znowu w okolicach 50 Hz).

Taki dobry monitorek z podstawkami. :)

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Mnie osobiście Sabriny rozczarowują. Wydają mi się krokiem wstecz w stosunku do Sophii 2, niestety przy znacznie większej cenie. Ale może nie słyszałem ich w dobrej aplikacji. Sophie miałem i w sumie nie są to złe paczki, ale na pewno w tym przedziale cenowym można znaleźć lepsze kolumny.

Miałem Sophie 2 przez dwa lata i nie mam wątpliwości, że Sabriny to duży krok do przodu. Pod pewnymi względami (homogeniczność, uniwersalność) to najlepsze głośniki Wilsona.

Poprawione linki:

Stereophile

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

TAS:

Ukryta Zawartość

The Audio Beat:

Ukryta Zawartość

Magico opublikował zdjęcie S5 w kolorze bronze, czyli takie jak zamówiłem - może to moje ;)

mQiWme.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Elberoth

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Miałem Sophie 2 przez dwa lata i nie mam wątpliwości, że Sabriny to duży krok do przodu. Pod pewnymi względami (homogeniczność, uniwersalność) to najlepsze głośniki Wilsona.

Zapewne masz rację pisząc o postępie. Mnie się nie udało posłuchać tych kolumn w dobrym systemie, może to jest powód tego, że niespecjalnie mi się podoba. Dla mnie jako takie granie zaczyna się w przypadku WA od modelu Alexia, aczkolwiek uważam, że relacja cena/jakość jest w tym przypadku abstrakcyjna.

Alexie faktycznie bardzo ostatnio podrożały. Znacznie lepszy stosunek jakości do ceny maja teraz Sashe 2 - jeden niskotonowy mniejszy o zaledwie 1 cal, a cena niższa aż o 30% (Sasha 2: $30k, Alexia: $54k).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tak, ale jednak Alexia gra lepiej niż Sasha. Dla mnie różnica w dźwięku jest mniej więcej adekwatna do różnicy w cenie. Oczywiście rozważamy nie bezwzględne kwoty tylko procenty.

jeden niskotonowy mniejszy o zaledwie 1 cal, a cena niższa aż o 30%

Tak bas jest dalej w cenie, ciekawe kiedy dojdziesz przynajmniej do tych 15", wiem przerażająca cenowo perspektywa ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Tak, ale jednak Alexia gra lepiej niż Sasha. Dla mnie różnica w dźwięku jest mniej więcej adekwatna do różnicy w cenie. Oczywiście rozważamy nie bezwzględne kwoty tylko procenty.

Słuchałeś w tym samym systemie, head to head ?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Słuchałeś w tym samym systemie, head to head ?

Niestety nie, aczkolwiek były to zbliżone klocki. Alexie grały na Galileo GS-150, natomiast Sabriny na Ref. 75. Może to kwestia tego, że Ref. 75 nie był w stanie zbudować tak obszernej i wypełnionej dźwiękami sceny, w tym obszarze słychać było największe różnice.

Edytowane przez tomkly

Dla mnie wszystkie nowe Wilsony z Convergent Synergy Tweeter, które słyszałem tj. Alexia, Sasha 2 i Sabrina mają podobną sygnaturę. Wymienione kolumny różnią się przede wszystkim wielkością budowanej sceny, zejściem na basie i w konsekwencji to rozmiar pomieszczenia ma determinować wybór konkretnego modelu, chociaż Sabrina jest bardzo cwanie zestrojona - gra jak 3 razy większa kolumna.

Nowy wysokotonowiec przesunął brzmienie zdecydowanie w cieplejszą, przyjemniejszą stronę. O dziwo, pomimo zastosowania "szmatki" nie ucierpiała na tym rozdzielczość (i to pisze ktoś kto od lat używa/używał kolumn z wyłącznie twardymi kopułkami). Subiektywnie wydaje się, że lepiej jest zszyty zakres średnio-wysokotonowy. Bardzo podoba mi się ten tweeter. Oprócz wszystkich flagowych cech z których słyną Wilsony jak świetna dynamika, stereofonia czy potęga basu doszła nasycona, kolorowa "barwa". Kolumny zrobiły się z natury bardziej muzykalne i nie trzeba już ich łagodzić nadmiernie ciepłą elektroniką czy kablami.

Ciekawe czy Wilson planuje nową kolumnę między Sabriną, a Sashą w budżecie 120-130k zł ? (takiego prawdziwego następcę dla Sophii 3, bo Sabriny to raczej rozwinięcie linii w dół i próba zaistnienia w sektorze, w którym Wilson teoretycznie wcześniej nie był).

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Alexia, Sasha 2 i Sabrina mają podobną sygnaturę. Wymienione kolumny różnią się przede wszystkim wielkością budowanej sceny, zejściem na basie i w konsekwencji to rozmiar pomieszczenia ma determinować wybór konkretnego modelu

Dokładnie tak. Alexia potrafić stworzyć o wiele większą scenę, ale zapewne wymaga dużo większego pokoju odsłuchowego. Sygnaturę barwową to one mają wszystkie podobną i jest to lepsze granie niż w przypadku starych kolumn WA.

Osobiście nie bardzo widzę z czego Alexie miałby wyczarować lepszy dźwięk. Ten sam zestaw głośników, tyle że jeden z wooferów jest o 1" większy: w Sashach masz 2x 8 cali, a w Alexii 1x 8 cali i 1x 9 cali na basie. No i jeszcze wysokotonowy ma oddzielną obudowę.

Moim zdaniem Alexie to typowy przykład ustalania ceny, aby pasowała do cennika (czytaj: wypadła równo pomiędzy Sashą a Maxx 3), a nie jako odzwierciedlenie realnych kosztów. No bo ile może kosztować woofer o 1 cal większy ? Jak znam cenniki to $10. Do tego jeszcze trochę więcej pracy przy wykończeniu obudowy wysokotonowego i tyle. A cenę Alexii masz +70% w stosunku do Sashy 2.

Przy cenie Alexii, cena Sashy wydaje mi się wręcz okazyjna (jak na Wilsona).

Zamiast Sophii 3 będzie zapewne niedługo Sophia 5. Albo pokażą ją w Monachium (wątpliwe, bo już było by to zapowiedziane), albo dopiero na CES 2017. Chwilowo Wilson zajęty jest produkcją Sabrin, które z tego co wiem okazały się być hitem sprzedażowym, więc za Sophie 5 wezmą się dopiero jak uwolnią moce produkcyjne.

PS. Oczywiście 'byłoby' piszemy razem :/ (facepalm).

Brak możliwości edycji jest wkurzający.

oraz pomiary ze stereoplay:

Ukryta Zawartość

Gdzie znalazłeś test Sabriny ? Masz jakiegoś linka ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Elberoth

Może tu coś znajdziesz :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Test Sabriny, w Hi-Fi News & Record Review - August 2015 :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czy to prawda, że focal nie sprzedaje już swoich tweeterów obcym i WA musiał coś wymyśleć, by czymś je zastąpić i stąd w nowych produktach są wyłącznie te nowe "szmaciane"?

A swoją drogą dżwięk odwróconych focalowych kopułek w Zośkach 3 bardzo mi odpowiada. Są dżwięczne i eteryczne zarazem, nie nachalne i wyraziste jednocześnie. Ale np esotar, dynaudio choć inny też jest baaardzo zacny.

A czy to prawda, że focal nie sprzedaje już swoich tweeterów obcym i WA musiał coś wymyśleć, by czymś je zastąpić i stąd w nowych produktach są wyłącznie te nowe "szmaciane"?

A swoją drogą dżwięk odwróconych focalowych kopułek w Zośkach 3 bardzo mi odpowiada. Są dżwięczne i eteryczne zarazem, nie nachalne i wyraziste jednocześnie. Ale np esotar, dynaudio choć inny też jest baaardzo zacny.

Nieprawda. Wilson jest jedyną firmą, której Focal sprzedaje kopułki. Odwrócona tytanowa kopułka Focala jest cały czas jeszcze stosowana w Wilsona Sophia 3.

Są osoby którym metalowa kopułka się bardziej podobała, jednak 90% użytkowników preferuje nową jedwabną kopułkę (produkowaną przez Scana).

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Na mój gust jedwabny Scan Speak lepiej pasuje do tych kolumn. One potrzebują raczej uszlachetniania niż zwiększania rozdzielczości i konturowości. Czyli wpisuję się w te 90% słuchaczy.

Edytowane przez tomkly
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Do Magico beryl lepiej pasuje, bo one są znacznie bardziej plastyczne niż Wilsony. A góra mimo że berylowa, jest bardziej szlachetna niż ta ze szmaty w Wilsonach. Takie życie. Magico pod względem jakości wysokich tonów odjeżdża Wilsonowi na dużą odległość.

Edytowane przez tomkly

Berylowy Scan Speaka jest dla mnie połączeniem zalet kopułki jedwabnej (brzmienie miękkie) z metalową (szybkość). Do tego jest znacznie gładszy.

W najnowszej serii S mk2 Magico głośnik ten jest dodatkowo pokryty warstwą diamentu, co podobno przełożyło się na dalszą znaczącą poprawę jakości (aż nie mogę sobie tego wyobrazić - tak piszą ci którzy słuchali nowych modeli S czy Magico M-Project).

Dodajmy że diamentu polikrystalicznego :) nic wspólnego z diamentem monokrystalicznym nie mającym wspólnego!

Interesowała mnie jakieś 10 lat temu pokrycie membrany tytanowej opcją pierwszą i wtedy ta przyjemność kosztowała zaporowe dla mnie 800€. Obecnie powinno to z racji powszechności być znacznie tańsze tak że więcej firm i taniej powinno produkować takie głośniki.

Dave Wilson testował różne tweetery dla Wilson Audio Alexandria XLF. Wśród pięciu widocznych, tak na moje oko, są to: z polikrystalicznego diamentu Accuton BD25–6–034, ceramiczny Accuton C25-6-013, berylowy Focal IAL2, berylowy Scan-Speak D3004/66400 i ostatni pewnie ten sam, tylko ze zdjętą osłonką.

wilson_xlf_3.jpg

Ukryta Zawartość

...''Of the five tweeters, three had beryllium domes, one had a diamond dome and one a ceramic dome. Each had certain characteristics that Dave Wilson sought, but each also had issues that made it less than promising. Among these were low sensitivity (which reduced dynamic contrast); limited frequency response at the bottom end of its range, which affected its ability to transition to Wilson Audio's 6 1/2" midrange driver; a character to its sound that disqualified it; or some seemingly non-audio consideration, such as suspect reliability or materials that raised question of their future viability.''

Wybrał jedwabne (jak Wy to nazywacie) ''szmaciane'' tweetery Scan-Speak Revelator D2904/710003 ($276 w Madisound

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), które dodatkowo modyfikowano w Wilson Audio. Dlatego je wybrał bo najlepiej pasowały do głośników średnio-tonowych.

Kto wie jakie dwa 6-1/2'' średnio-tonowe głośniki grają w Alexandrii XLF ?

113wilson.2.jpg

Pozostałe, to:

Focal Audiom 13WX ($930 w Zalytron*)

Ukryta Zawartość

Focal Audiom 15WX ($1,450 w Zalytron*)

Ukryta Zawartość

* - tyle kiedyś kosztowały, te starsze gł., gdy były tam dostępne.

Parka 13WX sprzedana na eBay.de :

Ukryta Zawartość

Artikelzustand: Gebraucht

Beendet: 31. Okt. 2015 19:30:40 MEZ

Erfolgreiches Gebot: EUR 742,68 [ 24 Gebote ]

Versand: EUR 65,00 DHL Paket International

Artikelstandort: Freiberg, Deutschland

Verkäufer: limited_0001

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest kupiec na modyfikację tweetera berylowego pokrywanego diamentem?

Mam mocne technologiczne rozwiązanie które musi! obniżyć THD i przesunąć dzwonienie znacznie wyżej.

Adres na maila znany, proszę tylko poważne propozycje.

jeśli to ten sam SS berylowy który mam w Harpia Nimbus, to rzeczywiście cud, miód, malina... Nie ma do czego się przyczepić.

Porównywałem do Diamentowych B&W i do Berylowych Focali, i ten zdecydowanie mi się najbardziej spodobał. Za szybkość, subtelność, eteryczność i nie-nachalność...

Co do Wilsonów, to wszystko ładnie pięknie, ale czy nie denerwuje w nich Was (osłuchanych wyjadaczy), ten dominujący i boom-boxowy bas? Przecież to dudnienie może zamęczyć człowieka na dłuższą metę!

Tu wbrew pozorom te nowe kurduplowate Sabrinki są najrówniej wg mnie zestrojone i to jedyny Wilson, który mógłbym rozważyć - tylko tu niestety stosunek ceny do możliwości jest nieco z kosmosu, mimo że jak niektórzy twierdzą, grają nieco na wyrost...

Edytowane przez LorinSi

One potrzebują raczej uszlachetniania niż zwiększania rozdzielczości i konturowości

one graja tak, jak jest złożona reszta toru. Jeśli tor jest konturowy, płaski i jazgotliwy to tak to pokażą, jeśli zaś wypełniony wybrzmieniami i z tłustą barwą to taka będzie prezentacja. One nie koloryzują, nie ściemniają, ani nie rozjaśniają.

.

ten dominujący i boom-boxowy bas?

boom-boxowy bas? Sophie3? To ja jestem chiński mandaryn,)

Pytanie co jest punktem odniesienia. Gdy miałem Sashe 1, to także wydawało mi się, że bas był znakomity. Ale dopiero gdy pożyczyłem Magico S5, z obudową zamkniętą, zobaczyłem jak wiele jest jeszcze do zrobienia. Bass z S5 był znacznie bardziej precyzyjny i szczegółowy, usłyszałem faktury dźwięków na znanych nagraniach, o których nie wiedziałem że istnieją. W tym sensie rozumiem stwierdzenie LorinSi, że Wilsony maja boom-boxowy bass, z tym że to twierdzenie można odnieść do 99% kolumn bass reflex.

Zgadzam się także, że Sabriny to chyba najrówniejsze kolumny Wilsona jakie do tej pory słyszałem. Wczoraj niestety musiałem oddać ... i teraz jest smuteczek.

boom-boxowy bas? Sophie3? To ja jestem chiński mandaryn,)

No boom-box to już nie jest ale jego kontrola i zejście w ramach High Endu ma wiele do życzenia; piszę to także jako wielbiciel naturalnie brzmiącego nisko schodzącego basu.

• Pokaż nowe odpowiedzi