Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

broy:

>Ot, taki audiofilsko-forumowy żargon.

Dzieee tam, forumowy. Ja tu widzę inne wzorce, zapożyczone wprost z tzw. elyt władzy, na szczęście kończącej już swą radosną działalność. Oskarżyć bez dowodów, obrazić, potem zasłonić się "żartem" bądź innym "nadużyciem semantycznym" - niczego ci to nie przypomina? Krytycy stoją tam, gdzie kiedyś stało ZOMO, a ten Elberoth już nigdy nikogo nie oszuka! ;)))

> Nie przejmuj się!

Wpisami na forum? Man, czy ja wyglądam na nowego w tym całym ynternecie? Nie takie trolle się goniło! ;)

Czas na mały update mojego audio bloga.

Po pierwsze nowe zakupy. Zamówiłem następujące rzeczy:

1. Nową lampę 6550 do zasilacza ARC Ref 3. Ponieważ jest tylko jedna, postanowiłem się nie szczypać i kupić najlepszą jaka tylko była - 6550 TUNGSOL Black Plate z 1955 roku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do zakupu ostatecznie przekonała mnie korespondencja z jednym z użytkowników ARC Ref 3, który ma u siebie tę własnie lampę, i który twierdzi, że zaobserwował znacząca poprawę "across the board". Warto więc spróbować IMO.

Oczywiście nie kupowałem od tych złodzieji z Tube World, ale od starego dobrego Andiego za 130$/szt. (dwie kupiłem - a co !).

2. Dwa kondensatory Auricap .47 uF 1500V

Od dłuższego czasu zamierzałem już zainstalowac "Auricap tweak" czyli kondensator Auricapa pomieczy + i - gniazda zasilającego. Kondensatory na linii zasilającej stosuje m.in. Shunyata w modelach Hydra. Dokładnie te same kondzie można spotkać w kosztującym 4000$ kondycjonerze Audience adeptResponse.

Ukryta Zawartość

Na stronie VH Audio, z której zamawiałem kondzie, można wyczytać:

"Are you looking to clean-up your power without losing the dynamics that many commercial filters take away? The downside is these are NOT officially rated for AC line use, so this tweak is at your own risk. Many have installed TWO .47 uF Auricaps in parallel, with the red leads to the hot screw and the black leads to the neutral screw. If your country uses 220-240V, many have used the 1500V Auricaps. I have found no sonic downside to this tweak, and the sonic upside in most situations is worthwhile. To my ears, the Auricaps sound better vs. caps officially rated for AC line use (X-rated caps)."

Ukryta Zawartość

Plan jest taki, aby zainstalować je w oddzielnej wtyczce Shukko, tak aby można ją było bezproblemowo wpinac i wypinać. Mam 3 gniazdka sieciowe ANALOG, z których wykorzystuję tylko dwa, więc trzecie wolne będzie jak znalazł na instalację Auricapa. Drugiego zainstaluję na gniazdach DIGITAL, obok kabla sieciowego CD.

Koszt: 210.30zł z przesyłką do PL.

3. Komplet 8szt. Cable Elevators

Ukryta Zawartość

Dla wielu bardzo kontrowersyjny tweak, służący do podnoszenia kabli z podłogi/dywanu. Do zakupu przekonały mnie wcześniejsze elementy z Finite Elemente Ceraballs umieszczonymi pod kablami głośnikowymi. Cable Elevators kupiłem trochę z ciekawości, a trochę z potrzeby podniesienia kabli sieciowych ponad kable głosnikowe i zasilające. Obecnie mam za sprzetem przysłowiowa "sałatkę" - wszystkie kable leżą jeden na drugim, co na pewno nie sprzyja jakości dźwieku. Kilkucentymetrowy odstep pomiędzy sieciówkami a interkonektami i głosnikowymi na pewnowięc nie zaszkodzi.

Koszt: ok 600zł z wysyłką do PL.

post-579-100009698 1195064866_thumb.jpg

post-579-100009699 1195064866_thumb.jpg

post-579-100009700 1195064866_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Tyle zakupów. Nareszcie znalazłem czas na ewaluację już zgromadzonych akcesoriów.

Na pierwszy ogień poszły Sorbotanowe absorbery IXOSa. Miałem je u siebie w szufladzie już od paru miesięcy, ale jakoś nigdy mi się nie chciało zawracać sobie głowy ich instalacja pod sprzętem. Błąd ! Umieszczenie ich pod pre i końcówką mocy za radą mojego znajomego (właściciela ARC 210) zaowocowało sporym skokiem jakości. Polepszyła się przejrzystość dźwieku, jego gładkość oraz wypełnienie. Przedstawiając to bardziej obrazowo, odnotowany skok jakości był podobny do tego jaki odnotowałem dwa tygodnie temu przeskakując z interkonektu AQ Diamonback na AQ Sky.

Koszt absorberów IXOSa: 180zł/4 szt. - niestety podobno nie są już proukowane :-(

Po AS przytargałem do domu dwie sieciówki Shunyata Anaconda Helix Alpha - identyczne z tymi jakie wcześniej zamówiłem (swoje powinienem dostać w przyszłym tygodniu). Do tej pory słuchalem na sznurówkach dostarczonych razem ze sprzetem. Wpięcie Shunyaty zaowocowało kolejnym, zaskakująco dużym skokiem w jakości dźwieku. Poprawie uległa przede wszystkim przestrzenność i rozdzielczość dźwieku. Wymiary sceny dźwiekowej bardzo znaczaco sie powiększyły w obu wymiarach, pojawiła się przesrzeń między muzykami, dżwięk jeszcze bardziej oderwał sie od głośników, pojawiły metry sześcienne audiofilskiego powietrza. Powiem szczerze, że słuchałem tego wszystkiego z niedowierzaniem i uśmiechem dookoła głowy. I tak dwa dni pod rząd do 3 nad ranem :-)

Koszt: 2670$/szt.

Ukryta Zawartość

post-579-100009691 1195065695_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nirwana - (dosłownie zgaśnięcie, zdmuchnięcie) w buddyzmie jest to nieuwarunkowany stan (skt asamskṛta dharma) wyzwolenia od cyklu narodzin i śmierci, czyli samsary. Osoba, która osiągnęła stan Nirwany jest wyzwolona od cierpienia i przyczyn cierpienia (patrz Cztery szlachetne prawdy), ponieważ usunęła niewiedzę, która jest źródłem cierpienia tak, że nie powstają splamienia i odpowiadająca im karma, a po jej śmierci nie dochodzi do kolejnego wcielenia (patrz dwanaście ogniw współzależnego powstawania).

Nirwana to miejsce, "gdzie poznajemy, iż nie ma niczego poza tym, czego doświadcza rozum, gdzie poznając naturę własnego ja, odrzuca się dwoistość i podział; gdzie nie ma więcej żądzy i chciwości, gdzie nie ma już przywiązania do przedmiotów świata zewnętrznego".

Buddyzm zawsze utrzymywał, że chociaż stan nirwany jest niewyrażalny słowami, to jest rzeczywisty. Zwykle określa się go terminami negatywnymi (np. Sutra Serca), ale znajdujemy również i określenia pozytywne: rzeczywistość poza wszystkimi cierpieniami i zmianiami, trwałe, spokojne, niezepsute, nieskażone, itp. Nirwana jest wyspą, schronieniem, ucieczką i celem.

Wielkim błędem jest uważanie nirwany - stanu Tathagaty po śmierci - za unicestwienie. Wiążą się z tym następujące terminy: upadhiśesza (skt. upadhiśeṣa), nirupadhiśesza i parinirwana.

* upadhiśesza nirwana (zwana także sopadhiśesza nirwana; pali savupadisesa nibbana): jest całkowitym przerwaniem niewiedzy i namiętności, chociaż ciało i umysł kontynuują swoje działania lecz bez oddziaływania trzech trucizn. Jest to nirwana z pozostałością uwarunkowania (skt skandhy). Doskonałym przykładem jest tu Śakjamuni po swoim oświeceniu. Stan ten stanowi odpowiednik dżiwanmukti (skt jivanmukti) w systemach niebuddyjskich wedanty i samkhji.

* nirupadhiśesza nirwana (parinirwana); pali anupadisesa-nibbana; jest stanem ostatecznego wyzwolenia, gdzie nawet skandhy, które tworzą empiryczne istnienie, są całkowicie przerwane. Mahajaniści, dla których nirwana ma mniejsze znaczenie z powodu idei bodhisattwy, dodają tu jeszcze jeden termin - apratiszthita nirwana (skt apratiṣthita). Jest to stan bodhisattwy, który unika odejścia do Ostatecznego Wyzwolenia, gdyż poświęca się służeniu wszelkim istnieniom. Jej przeciwieństwem będzie oczywiście pratiszthita nirwana - nirwana całkowta,kompletna. Nirupadhiśesza nirwana lub parinirwana (ten drugi termin jest czasem używany tylko dla określenia śmierci mnicha, podczas gdy Mahaparinirwana to synonim śmierci Buddy Śakjamuniego) nigdy nie były uważane przez wczesne szkoły buddyjskie za NIC, lecz za asamskṛta dharma - dharmę nieuwarunkowaną, pewien rodzaj noumenalnej, nieuwarunkowanej rzeczywistości za całą grą fenomenów. Jest niewyrażalna; nie jest to bhawa (skt. bhāva - istnienie), gdyż jako asamskrṛta nie jest podległa narodzinom, schyłkowi czy śmierci, jak inne empiryczne rzeczy. Nie jest również abhawą (niestnieniem), ani nie jest po prostu całkowitym unicestwieniem, mimo obrazowania nirwany przykładem zdmuchnięcia świecy czy wygaśnięcia lampy. Później często używano terminu asamskṛta jako synonimu nirwany, a terminu samskṛta (uwarunkowane) - jako synonimu samsary.

Według madhjamiki nirwana jest tym, co nie jest ani zaniechane ani zdobywane, ani unicestwione, ani wieczne, ani niszczone, ani tworzone. Fukcją pradżni (intuicyjnej mądrości) nie jest przekształcanie rzeczywistego, lecz stworzenie zmiany w naszym nastawieniu do niego. Zmiana jest epistemiczna czyli subiektywna, a nie ontologiczna czyli obiektywna. Nagardżuna wprowdzając środkową drogę i pojęcie pustości (skt śūnyatā) zlikwidował absolutyzm, substancjalizm i esencjonalizm. Ponieważ wszystko cechuje pustość nie ma żadnej ostatecznej czy absolutnej rzeczywistości, która przekraczałaby myślenie pojęciowe. To jest właśnie owa kopernikańska rewolucja, którą madhjamika wprowadziła do buddyzmu i do filozofii Indii. Nie ma różnicy między nirwaną a samsarą. Noumeny i fenomeny nie są dwoma stanami tej samej rzeczy, ani nie są oddzielnymi zestawami jednostek. Aby podsumować: nirwana nie jest jakimś bytem (bhawa) czy niebytem (abhawa) etc. Jest porzuceniem takich właśnie rozważań o rzeczywistości (skt bhāvābhāvaparāmarśakṣayo nirvānam). Jest to całkowicie zgodne z nauką Buddy, żądającego porzucenia egzystencjalnych (skt bhāvadrṣţi) i nieegzystencjalnych (skt ābhāvadrṣţi) poglądów. To jest prawdziwe znaczenie niewyrażalnego - avyakṛta w stosunku do natury Tathāgaty - czy istnieje on po śmierci, czy niestnieje, czy ani istnieje, ani nieistnieje. Nirwana jako Absolut jest wolna od wszelkich myślowych pojęć. Ale tylko przez ich istnienie można nirwanę osiągnąć.

Metafizycznie nirwana jest nieokreślona i nie może być utożsamiana z Bogiem czy Szczęściem. Jednak z religijnego punktu widzenia jest w buddyzmie utożsamiana z Tathāgatą.

Możliwość osiągnięcia tego stanu odróżnia buddę od bodhisattwy. W tradycji mahajany, a w szczególności w chanie (jap. zen) stan ten jest tożsamy z oświeceniem.

Synonimy nirwany [edytuj]

* Synonimy negatywne

tanhakkhaya - Ustanie pragnień

virāga - Nieobecność pragnień

nirodha - Ustanie

* Synonimy pozytywne

siva - Pomyślne, Dobre

khema - Bezpieczeństwo

suddhi - Czystość

dipa - Wyspa

sarana - Schronienie

tāna - Ochrona

pāra - Przeciwległy brzeg, Druga strona

santi - Spokój, Uspokojenie

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Rafellu - bardzo bym prosił o nie robiebienie dalszych dygresji.

Auricapy, wybitne lampy (zwłaszcza), dobre sieciówki (chociaż mniej), to bardzo pożyteczne rzeczy. Ale u mnie włożenie wyjściowych kondensatorów Jantzena dało największy przeskok jakościowy. Nie wiem tylko, czy jest to do zrobienia w twoim wzmaku.

OK

>Po AS przytargałem do domu dwie sieciówki Shunyata Anaconda Helix Alpha

to te so były podpięte do Wilson Audio w Bristolu ?

>Elberoth

jakies drogie te kondensatory, tutaj jest spory wybor i niezle ceny

Ukryta Zawartość

napisz koniecznie jaki beda mialy wplyw, moze kolejne forumowe zamowienie bedzie robione ;-)

Ukryta Zawartość

>Piotr Ryka

"u mnie włożenie wyjściowych kondensatorów Jantzena dało największy przeskok jakościowy."

...chyba nie Jantzena tylko Jensena - te sa dobre, bo Jantzen to najgorszy chlam z tego typu kondensatorow... zreszta ARC stosuje z tego co sobie przypominam Relcapy, mam je w swoim preampie i raczej zeby bylo lepiej to juz chyba tylko Audio Note Silver...

Elberoth,

Probowalem u siebie tweaku z Auricap na zasilaniu, efekty generalnie negatywne. Co prawda dały leszą stereofonię

i barwę ale powazną utratę mikrodynamiki i szczegółów, przesunięcie zakresu ku górze i generalnie jakąs nienaturalność w brzmieniu. Probowalem z różną elektroniką. Moim zdaniem lepej wypróbuj VHaudio Airsine

efekt nieporównywalny do AuriCap, a i kable Shunyaty bedziesz mógł sobie darwać, sa gorsze od Airsine ;)

ABs

Pewnie masz rację co do nazwy. Nie ja kupowałem i nie sprawdzę napisu, bo są obudowane zapieczętowanymi drewnianymi walcami na zewnątrz obudowy (są bardzo duże). Jutro zapytam gościa, co je montował. Wiem tylko, że to właśnie w tej fabryce robią także kondy dla Audio Note, które po kilkaset fujtów kosztują, a jakością wcale albo prawie wcale się nie różnią.

Jak w tej samej fabryce co AN to Jenseny. Ale to już stare czasy, bo obecnie AN kondensatory zwija podobno sam.

Jeżeli masz copper-in-oil to są bardzo fajne, choć niezbyt przejrzyste, raczej takie ciepło-syropowate. Ja osobiście wolałbym wstawić teflonowe V-Capy lub REL-capy (takie mam w ARC), choć oczywiście wszystko to sprowadza się do system synergy.

Co do ceny za Auricapy to jest to cena z przesyłka do PL i płatnością przez PayPal - dokładni tyle mi zeszło z karty.

O Airsine kiedyś również myślałem, choć jak poczytałem więcej opinii o nich, to się zniechęciłem.

To co mam jest absolutnym przeciwieństwem ciepło-syropowatego brzmienia. Możesz zapytać Inżyniera, chociaż on nie słuchał z najlepszymi lampami.

Elberoth

W przypadku AirSine masz mozliwosc zwrotu przy pierwszym zakupie w ciagu 60 dni, dostajesz wstępnie

wygrzane kable więc to jest okres wystarczjący. Możesz zdradzić które opinie Cię zniechęciły ?

Już długo używam tych kabli i testowalem nie tylko u mnie, w cenie do 7 tys nie znalazłem nic wyraźnie lepszego.

piter - sorry, nie chciałem nikogo urazić. Po prostu jak zacząłem czytać opinie na AudiogoNie i Audio Asylum to zdania były po prostu podzielone. Więc odpuściłem. Ale nie przeczę, że w twoim systemie mogą się spisywać idealnie.

Jeżeli chodzi o Shunyatę, to warta zachodu jest IMO tylko najnowsza wersja Helix Alpha. Oryginalna Shunyata Anaconda Alpha jest dużo słabsza, nie mówiąc już o versjach VX, które dla mnie były zupełnie nie do słuchania (strasznie przytłumione brzmienie).

Elberot,

Ciekawie się to czyta,pomysły Shunyata Helix Alfa

dobrze się mi sprawdził do HYDRY 8,dalej do systemu to już tylko

sieciówki XLO Limited, inne sieciówki to była strata czasu.

Pora by w Polsce ktoś zajął sie tym Cable Elewatorem,dla potrzeb

eksportowych AA musiałem je sprowadzać ze stanów już czerwcu.

Te kondensatory z VH Audio mnie krecą, zwłaszcza że mam ich

kabel sieciowy do CD - napisz czy i jak działa ich podłączenie.

Pozdro.

Maniakaudio

Elberoth,

Ależ wcale nie czuje się urażony, po prostu jestem ciekawy ;). Co do tweaku z AuriCap to z własnego doświadczenia,

sądzę że przy systemie tej klasy ktory posiadasz i dobrych sieciówkach nędzie wnosił więcej złego niż dobrego.

Auricapy dotarły. 7 dni od daty złożenia zamówienia - całkiem nieźle.

Zrobiłem sobie z nich takie dwa cudaki. Dzieki temu będę mógł je wkładać i wyjmować on-the-fly.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bardziej wyrafinowana wersja takiego tweeka od wielu lat jest w ofercie blue circle

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

=>Elberoth, 15 Lis 2007, 22:20

Kurcze coś takiego widziałem w wiertarkach elektrycznych i robiło za filtr przeciwzakłóceniowy ale to ma sens przy żródle zakłóceń a po drodze to już nie bardzo pomoże , lepiej jakbyś sobie druty 240V wsadził w dodatkowe ekranowanie i ekran zwarł do masy od strony elektrowni

Pozdrawiam

Rafaell

Hm,

Próbowalem trochę tego typu ulepszń i w rezultacie jestem ogólnie sceptyczny co do rezultatów.

Najepiej spisywały się dobre kable zasilające, bez dodatkowych elementów rlc w torze zasilającym.

Podłaczyłem Auricapy i ... szału nie ma. Jeżeli jakies różnice są, to raczej niewielkie. Myślę, że trzeba je raczej potraktować długookresowo. Wsadzić, posłuchać tydzień i wtedy wyjąć. Co ciekawe, gdy włączałem Auricapy dźwięk wydawał się być lepszy. Natomiast gdy je wyjmowałem ... dzwięk również wydawał się zyskiwać, LOL.

PS. gdyby ktos się zastanawiał, czy taka wtyczka z Auricapem po wyjęciu może kopnąć - to nie musi sam sprawdzać - może :-)

"Co ciekawe, gdy włączałem Auricapy dźwięk wydawał się być lepszy. Natomiast gdy je wyjmowałem ... dzwięk również wydawał się zyskiwać, LOL."

Jeżeli włożysz i wyjmiesz tego Auricapa nieskończoną liczbę razy to osiągniesz upragnioną NIRVANĘ!!!

Elberoth, 16 Lis 2007, 02:30

Takie mam wrażenie że pan elektryk nie założył Ci w domu wyłącznika upłynnościowego -ach te głupie oszczędności na instalacji 240V nie adekwatne do wartości klocków . I kto by pomyślał tak samo narzekałeś że ARC wstawiło lipne wentylatory chłodzące jak widać ten mechanizm działa wszędzie.

Tak w ogóle to proszę kolegów elektryków o podanie jakie będzie przesunięcie fazowe prądu dochodzącego do sprzętu przy tej pojemności wybitnego elementu .Może po prostu do każdego klocka dopiąć takowe ustrojstwa i tak do 1 tylko jedno

do2 tylko 2

do 3 tylko 3

i będziemy mieli równomierne rozłożenie "pompowania"poszczególnych transformatorów zasilających, tak jak to się robi np. w lampach z trzema świetlówkami (minimalizuje to efekt migotania świetlówek i powstawanie efektu stroboskopowego niebezpiecznego przy częściach wirujących [mamy wrażenie że się nic nie kręci np. nożyki w mikserze kuchennym]oko się też mniej męczy) Ucho to pewnie odczuje jako poprawę ale dopiero przy takim podpięciu jak ja podałem.

Rafaell, 16 Lis 2007, 09:22

>Takie mam wrażenie że pan elektryk nie założył Ci w domu wyłącznika upłynnościowego -ach te głupie

>oszczędności na instalacji 240V nie adekwatne do wartości klocków

Rafael - "upłynnościowy" - to miałeś pewnie na myśli różnicowo-prądowy.... A gdzie miałby upłynąć ten prąd o którym myślałeś? Wiedzy nie masz za grosz! Senicz-bis!

americano - jednak śledzisz wątek - to było krótkie zemdlenie?

Elberoth - może chcesz spotęgować efekt auricapów - mam 2 sztuki 4uF/1500V ... i Twoją płytkę CD z klawesynami jakbyś poszukiwał.

• Redaktorzy

Elberoth, 14 Lis 2007, 19:41

>

>Na pierwszy ogień poszły Sorbotanowe absorbery IXOSa. Miałem je u siebie w szufladzie już od paru

>miesięcy, ale jakoś nigdy mi się nie chciało zawracać sobie głowy ich instalacja pod sprzętem. Błąd

>! Umieszczenie ich pod pre i końcówką mocy za radą mojego znajomego (właściciela ARC 210)

>zaowocowało sporym skokiem jakości. Polepszyła się przejrzystość dźwieku, jego gładkość oraz

>wypełnienie. Przedstawiając to bardziej obrazowo, odnotowany skok jakości był podobny do tego jaki

>odnotowałem dwa tygodnie temu przeskakując z interkonektu AQ Diamonback na AQ Sky.

>

>Koszt absorberów IXOSa: 180zł/4 szt. - niestety podobno nie są już proukowane :-(

Ostatnio kpl. takich podkładek dałem kumplowi pod jego transport stojący na szklanej Ostoi. Kiedy miałem stolik ze szklanymi półkami (też Ostoi) Ixosy sprawdzały się pod CD bardzo dobrze, jednak zmiana mebla na wykonany z wiórówki spowodowała zbyt duże uspokojenie i spowolnienie dźwięku.

Nie wiem czy produkcja została zaprzestana, czy nie, ale bez problemu można je kupić np. tutaj -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Pokaż nowe odpowiedzi