Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

=>Ryszard_wpl, 16 Lis 2007, 10:25

Rychu ale przynajmniej próbuję ,kto nic nie robi ten się nie myli.

Może masz te kondensatorki czy jakoś tam i w ilości 6 sztuk i spróbujesz je podpiąć tak jak sugerowałem jak zauważyłęś słusznie wyłączniki różnico-prądowe (ja tak już mam że czasem mylę n.p. nazwę patrz w o mnie )Jeśli założysz wystarczająco czuły wyłącznik to Ci wyłączy nawet ten kondensator ja n.p mam Isn 0,o3 przy mocy 25A czyli w lokalu mogę podpiąć 17KW urządzenie oczywiście trójfazowe-bo się zaraz przyczepisz.

Jeszcze do tych izolatorków pod kable działa to dopiero po dłuższym czasie i pod warunkiem że kabli wygrzanych się w ogóle !!! nie tyka

Jakby Cię dalej mdliło to polecam Aviomarin tylko nie prowadź auta bo znów będzie na mnie

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

ISN 0.03 A wyłącza np. przy podpięciu kuchenki gazowej z elektrycznym piekarnikiem i w związku z tym kuchenka jest nie uziemiana na bolcu-rura gazowa robi widocznie to lepiej

>Co ciekawe, gdy włączałem Auricapy dźwięk wydawał się być lepszy. Natomiast gdy je wyjmowałem ... dzwięk również wydawał się zyskiwać, LOL.

To dość typowe gdy różnica nie jest wyraźna. Ale jak poszukasz odpowiednich fragmentów muzycznych, przekonasz się, że tak nie jest. Na pewno jest lepiej albo z, albo bez.

Eee - weak sauce.

Audifilskie bezpieczniki to mam u siebie już od 2 lat.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Prawdziwe kobiety nie używaja plejboi

a prawdziwy audio sprzet sie sam obroni

Ktoś mnie pytał o porównanie Audiostaticów vs AkustyKów RR-2. Tak więc, aby odpowiedzieć na to pytanie (a także zaspokoić własną ciekawość) podłączyłem dzisiaj DCM-5 do ARC 110. I ... niestety kiszka.

Audiostatic najwyraźniej wymaga bardzo wydajnego wzmacniacza, do tego bardzo szybkiego i liniowego. ARC ze swoimi lampowymi 100W nie daje rady. W dużym skrócie usłyszałem to co usłyszał kiedyś Stryju pisząc recenzję.

Co innego Cary CAD-500MB - tu synergia była wyjątkowa, a i 500W mocy jak znalazł. Ostatecznie jak z Kisielem mierzylismy Audiostatic'i to wyszło nam tylko 73dB efektywności. Rekord w pomiarach AUDIO.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Czy podobnie mogło być z Magneplanami na AS też tam było bardzo słabo

Na AS sytuacja była zgoła odmienna. Tam Magnepany napędzał tranzystorowy wzmacniacz Moona. Co prawda nie taki wypas jak rok temu (pre+pwr), ale zawsze. Poza tym, z tego co się zdążyłem zorientować po wpisach, Magnepany zagrały chyba nieźle biorąc pod uwagę, że dla niektórych był to dźwięk wystawy. Ale to osobny wątek do tematu o wrażeniachz AS 2007.

Elberoth, 17 Lis 2007, 09:41

Dla mnie Magneplany grały raczej średnio spodziewałem się przynajmniej bliskiego odbioru ,szczegółowości dżwięków o poziomie lub zmierzającego do poziomu słuchawek STAX a przypominało mi to o wiele gorszy dżwięk na moich Sansui SS-100 [który nieliczni dzięki uprzejmości Intuosa mieli okazję posłuchać (ich sposób przekazywania dżwięku tak jak Magneplanów dla wielu jest bardzo kontrowersyjny-mnie jednak nie drażni i jest to dość przyjemne uczucie i samo odczucie przestrzeni i dżwięku było podobne do Magneplanów ale czemu one tyle gubiły informacji z muzyki to niestety nie wiem)

Ale jak widzę po wpisie na AS ich, tak jak i zestawu Waszczyszyna nie słyszałeś, tak że szkoda ciągnąć ten temat gdyż nie będzie to merytoryczne

Pozdrawiam

Rafaell

Rafaell - nie podobały Ci się maggies 3.6 na wystawie? a podobało Ci się JAG? jestem ciekawy. to były dwa zupełnie różne brzmienia - jednak według mnie obydwa były bardzo dobre.

pozdr

wpradzie to inny wątek, ale prezentacja staxa z odtwarzacza dvd i z materiałem muzycznym w postaci koncertu dvd celine dion czy innej szansonistki (taka wychudzona) to było nieporozumienie. dla mnie ta prezentacja to sposób na odstraszenie klienta. ELB - jesli możesz, to przekaz może uwagi dystrybutorowi. pozdr

Z tego co wiem to te magnepany naprawdę potrzebują prądu by zagadać. Tak więc ta integra może wystarczyła by je pchnąć ale na pewno nie pozwoliła im rozwinąć skrzydeł.

Puszczanie Staxów z DVD Onkyo było żenujące lepiej jak by je włożono za szkło do gabloty.Co do JAG te z tymi kwadratowymi dziurami na dole to przyznam się że owszem wszedłem do pomieszczenia ale zaraz zostałem wywołany na zewnątrz i nawet nie skupiłem się na dżwięku ( nie trafiłem tam niestety już z powrotem)tak że nie jestem w tym przypadku cokolwiek powiedzieć więc się nie wypowiadam.

tak w ogóle to myślałem że Elektrostatom bardziej służy napięcie polaryzacji ale mogę się mylić niech mnie ktoś sprostuje jak gadam głupoty

• 2 tygodnie później...

Zgodnie z sugestiami wielu osób, mój system doczekał sie wreszcie stolików z prawdziwego zdarzenia. Do tej pory, CD stał na granitowej płycie spoczywającej na Vibrapodach (co było bardzo efektywnym, aczkolwiek od poczatku tymczasowym rozwiązaniem) natomiast pre i końcówka stały na ... gołej podłodze.

Teraz sprzęt stanie na podstawach Pagode Master Reference firmy Finite Elemente. Ponieważ jestem wrogiem wysokich stolików ustawionych pomiędzy kolumnami (zaburzają obraz stereo), zamiast jedego stolika kupiłem 3 osobne podstawy - w ten sposób sprzęt stał będzie dalej nisko nad podłogą.

Poczatkowo miałem się zdecydować na tańsza serię Signature, ale po rozmowach z kilkoma osobami stwierdziłem, że nie będe dziadował i kupię topowe modele, wyposażone w autorską technologię rezonatorów. Tak przynajmniej nie będę się zastanawiał, "co by było gdyby". Tym bardziej, że dla wielu Pagode Master Reference to już koniec drogi.

Więcej na temat technologii rezonatorów na stronie FE:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PS Gdyby ktos reflektował, to płyta granitowa jest na sprzedaż - 300zł w komplecie z 4 Vibrapodami; dałem za ten zestaw prawie 500zł - 350zł płyta + 140zł Vibrapody.

post-579-100008327 1196362040_thumb.jpg

post-579-100008328 1196362040_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W ramach forumowej współpracy podeślij mi jedną pagode do oględzin , co bym se mógł zrobić identycną hej:-)

Oczywiście żartuje , bo to złodziejstwo kopiować i takie tam ...., ale chyba nie ma tam jakieś magii i w ramach diy jest to do zrobienia.

Pzdr.

Podobny kształt pewnie i można wyfrezować z kawałka klonu, natomiast system rezonatorów (które są nastrojone na konkretne częstotliwości) jest raczej nie do skopiowania w warunkach domowych. A to własnie one decydują o wyjatkowości Pagode Master Reference.

wyzsza matematyka, wsluchiwanie sie w szum sezonowanego na kobiecych udach klonu, lata doswiadczen w oparach najtrudniejszych do przewidzenia rezonansow wreszcie proby ostatniej fazy na ludziach doprowadzily do koncowego elemenu, finite elemenu...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Elberoth, 29 Lis 2007, 23:06

>Podobny kształt pewnie i można wyfrezować z kawałka klonu, natomiast system rezonatorów (które są

>nastrojone na konkretne częstotliwości) jest raczej nie do skopiowania w warunkach domowych. A to

>własnie one decydują o wyjatkowości Pagode Master Reference.

A słyszałeś o lutnikach oni to naprawde potrafią -uwierz mi

co do granitu który chcesz sprzedać to może go daj pod wycieraczkę przed drzwi nikt nie będzie ci wycierając buty robił najgorszych do wytłumienia w budownictwie dżwieków uderzeniowych n.p. mocne tupanie i otrzepywanie ze sniegu nogami.Można ja też dać do kuchni wraz z wibrapodami pod przeważnie dębową deskę do rozbierania mięsa laser jak żona będzie walić siekierka po kościach nie bedzie Ci gubił ścieżki

Pozdrawiam

Rafaell

Rafaell, wiedzialem ze masz poczucie humoru, ale z ta wycieraczka to Ci sie szczegolnie udalo ;-)

Gdybym mial kupowac stoliki, to Pagode bylyby brane pod uwage w pierwszej kolejnosci; zawsze budzily moj sentyment.

Witam Peter

Ciągle zapominamy że emitery szkodliwego dzwieku i drgań powinny być najlepiej wytłumiane u samych żródeł, z tąd ta wycieraczaka na cokole z granitu, trochę to jest śmieszne ale nie jest nie przemyślane i Adam chyba sie nie obraził ?

Wczoraj miałem okazję się zapoznać ze stolikiem który na spokojnie miał z 400 kilo + sprzet na nim ze 130 kilo i co ano nie najlepiej ,konstruktor zapomniał ze takie rozwiazania spisują się najlepiej jak to jest na tzw pływającej podłodze a niestety poza kolcami łączącymi ten stolik na sztywno z podłożem nie było elementu wytracajacego energię pochodzacą że żródła zakłócającego i tutaj faktycznie aż prosi się o lutnika stroiciela żeby poradził sobie z trudnymi do wytłumienia infradżwiekowymi falami pochodzacymi od przejeżdzajacych obok tirów, naprawdę francowata lokalizacja przy głownej drodze tranzytowej i jak dla audiofila koszmarna.trzymając rekę na szlachetnie wykończonej politurze poczułem nagle jak te pół tony audiofilskiego bogactwa idzie sobie jak piórko do góry i na dół i normalnie zwatpiłem-próbowałem to póżniej sam rozchybotać i nic -pozornie sztywne jak pieron a zarazem pół tony lekkie jak piórko. Tak że panowie audiofile stoliki pływajace jedyną skuteczną metoda na eliminacje drgań energia dostarczona z zewnątrz musi być wytracona i w całości zamieniona w ciepło a nie tylko częściowo absorbowana nawet ziemię można poruszyć z posad tylko trzeba dać punkt podparcia;

PO PROSTU LIKWIDUJMY PUNKTY PODPARCIA I NAWET LEKKI KAMIENNY 20KG COKOLIK NIE BĘDZIE NAM WIBROWAŁ

Pozdrawiam

Rafaell

>PO PROSTU LIKWIDUJMY PUNKTY PODPARCIA I NAWET LEKKI KAMIENNY 20KG COKOLIK NIE BĘDZIE NAM WIBROWAŁ

>

>Pozdrawiam

>Rafaell

Wszystko pieknie, tylko jak chcesz zlikwidowac te punkty podparcia?? Magnetyczne platformy lewitujace (na przyklad SAP Relaxa) nie sprawdzaja sie w praktyce, chociaz przeciez to wlasnie lewitacja powinna byc tym idealnym rozwiazaniem, ale takie zawieszzenie nie eliminuje drgan pochodzących z samego urządzenia. Metody zawieszenia na sprezynach tez nie zawsze daja poprawe - sam probowalem zawiesic transport na 4 sprezynach podczepionych do granitowego slaba i uczucia byly mieszane -glownie zrobilo sie mniej basu, chociaz efekt przstrzennosci jakby wzrosl...

pzdr

Moi drodzy, uprzejmie prosze o nie robienie off topiców.

Dziękuję !

Z tymi nozkami sorbotanowimy mnie zabiles. Wlasnie skojarzylem, ze mam takowe pod ..... subem Sunfire'a :)

Trzeba bedzie wyprobowac jak wreszcie kupie jakies sensowne zrodlo :)

=>Elberoth, 30 Lis 2007, 10:56

>Moi drodzy, uprzejmie prosze o nie robienie off topiców.

Dobra to ja zrobię twist topic

Miałem dziś ciekawą rozmowę i pewne studio odsłuchowe zrobi pomieszczenie według moich zaleceń; stare technologie wracaja do łask, zamiast tapet akustycznych będzie tak jak u mnie od lat: czyli trzcina jeziorna w matach + serrum więcej nie mogę powiedzieć ale kombinujcie w końcu przestaną marudzić że bas nie wychodzi albo się wzbudza

Pozdrawiam

Rafaell

• Pokaż nowe odpowiedzi