Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Elberoth, 4 Sty 2008, 10:57

>A co, chcesz sprawdzić o co aplikowali ?

Nie. Byłem ciekaw, czy każdy ich kabel jest chroniony patentem i czy podane są te same numery.

A to taki pic na wodę. Biuro Patentowe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie zna takiego patentu. Panów Kubala i Sosna też nie ;-)

Pi_etro, 4 Sty 2008, 11:15

>kubedes, popsułeś nakrętkę w gnieździe Cardasa? ;)

To nie moje kable. Moje są ładniej zarobione :-)

Fotka z netu.

Przy okazji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zwróćcie uwagę w jakim stanie jest reszta gratów. Poobijane kolumny, zniczczone podstawki pod wzmakami...

Trochę to niechlujne jak na ekstremalny hajend, co?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

toć to rękaw wyjściowej bluzki mojej babci i wycinek z dętki rowerowej mojego syna - ciekawe jak napis robi się na takiej dętce :-) a w środku - cóż - drut zbrojeniowy mojego stropu

DP-500 wylądował. Do jutra zostawiam grający na repeat, żeby się dobrze rozgrzał.

Wrażenia organoleptyczne - kapitalne !

Jakość wykonania godna (drogiego !) szwajcarskiego zegarka. Napęd chodzi bezgłośnie, guziczki wciskają się delikatnie jak masełko, a szufladę otwierałem chyba ze 20x tylko po to aby podziwiać kulturę z jaką pracuje ! No cud, miód, malina. Tu nawet zupełny laik zauważy na co poszło te 19k zł (w przeciwieństwie do EMM Labs gdzie organoleptycznie trudno uzasadnić cenę wyższą niż 2k zł).

Całość waży zaskakująco dużo - 17kg. To tylko 3kg mniej niż zbudowany jak czołg MBL.

Ogólnie jakość wykonania obydwy playerów jest podobna, choć stylistyka zupełnie odmienna. Słowa uznania należą się jednak Accu, ponieważ kosztuje o 6k zł mniej niż MBL (w Niemczech różnica jest nawet większa, bo tam DP-500 kosztuje 5600 eur a 1531 aż 7800 eur - tym większe brawa).

Oszczędności widać jedynie na pilocie - MBL daje aluminiową cegłę, natomiast Accu tylko plastikowego szczurka z metalową blaszką (choć i tak jest 3x lepszy niż piloty do ARC !).

Już nie mogę się wprost doczekać, aby zobaczyć jak zagra.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

DP-500 jest ładny, kapitalnie wykonany i gra bez żadnych słabości, poza może dwiema. Scena wydała mi się odrobinę zbyt ścieśniona. (Słyszałem go dwukrotnie i za każdym razem tak było – i z tandemem Leben CS-600, Ultrasone E9, i z całą firmową stajnią oraz głośnikami tubowymi, które moim zdaniem zupełnie do tego zestawu nie pasowały.) W zamian obraz przestrzenny jest precyzyjny. Druga rzecz, to pewne kłopoty z odczytem. Na płycie „Czarodziejski flet”, którą mój tandeciarz czyta bez problemów, zaczął przeskakiwać. Ale może to pojedynczy wybryk. Najważniejsze, że nie ma żadnej ostrości w górze pasma, którą częstował poprzednik.

Dzielony szczyt oferty Accuphase – 800/801 – oferuje dźwięk przede wszystkim gładszy i trochę bardziej dynamiczny. Ale to nie jest żadna przepaść. Bardzo mi się podobał w kompanii z Grace Design 902 i Grado RS-1. Z tubami było już nieco gorzej.

Nie przypadł natomiast szczytowy Accuphase do gustu p. Pacule, który wychwala ponad wszystko szczytowego Jadisa i nowego Grand Lektora.

W przedpremierowym teście nowego. dzielonego C.E.C. pisze on:

„To pierwsze urządzenie cyfrowe w tej cenie (mowa o C.E.C.), które w pewnych aspektach dorównuje, a czasem nawet przegania to, co ma do zaoferowania mój Lektor Prime. Wiem, że brzmi to nieprawdopodobnie, ale tak właśnie jest. Jak dotychczas Prime konkurował z takimi urządzeniami, jak Accuphase DP-800/DC-801, dCS La-Scala/Delius czy EMM Labs DCSD SE/DCC2 SE (wszystkie testowałem w „AUDIO”, a także z do niedawna topowym Lektorem Ancienta, modelem Grand. Wszystkie urządzenia z podobnego (tj. do jakiś 50 000 zł) przedziału cenowego były mniej lub bardziej kompetentne, jednak generalnie, jak dla mnie, to nie była ta sama liga. Do tej pory jedynie dwa urządzenia zrobiły na mnie tak duże wrażenie, że bez cienia wątpliwości mogę powiedzieć, że są znacząco lepsze niż Prime – to Jadis JD1 MK III/JS1 MK III oraz nowy Lektor Grand SE AA (jestem po intensywnych odsłuchach i – mniam!). Nie twierdzę, że wszystko słyszałem i moja opinia ma wartość absolutną, ale w ramach mojego doświadczenia tak to właśnie wygląda.”

A więc dzielony Accuphase, dCS i EMM Labs w tyle za Lektorem Prime, a nawet w niższej lidze. Ciekawe. I co ty na to Elberothcie?

Pewnie, że mam :-P

Nawet nigdy jeszcze nie wyjąłem go z pudełka ... nawet aby włożyć baterie. Wiadomo - mógłby się zniszczyć, albo nie daj Boże zatłuścić od paluchów !

A tak gdy mam ochotę, to otwieram sobie piękne pudełeczko z logo MBL, napawam się widokiem, zamykam i odkładam na półkę, LOL.

Ale skoro mam starego pilota od Marantza i też działa, to po co profanować takie dzieło sztuki ?

A tak na poważnie - często sprzedaję sprzęt i chcę aby wyglądał zawsze jak nowy. To raz. A dwa, że do pilota od Marantza już się przyzwyczaiłem i zapamietałem jego układ klawiszy, dzięki czemu bezbłędnie mogę go używać po ciemku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Piotr Ryka - nie słuchałem jeszcze Ancient Prime. Słuchałem Ancienta Lektor Grand, jak rozumiem w poprzedniej wersji, i wiekszego wrażenia na mnie nie zrobił, o czym pisałem w wątku o Ancient Audio GSM.

W tamtym okresie (razem z Lamm M1.2 i Avalonami Eidolon Vision) mój poprzedni CD - Audio Aero Capitole mk II SE (z V-Capami) - sprawował się lepiej, a przy tym był dużo tańszy i lepiej wykonany.

Ale oczywiście nikt nie stoi w miejscu i możliwe że nowy Prime jest jeszcze lepszy. Trzeba będzie to sprawdzić - niestety jak pół roku temu dzwoniłem, to Waszczyszyn nie miał wcale stocku - wszystko co potrafił zrobić, sprzedawał na pniu, głównie za granicę. Miejmy nadzieję, że teraz jest inaczej.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????/

Wiemy, Tomaszu, że życie stawia nam wiele znaków zapytania, gdybyś jednak postawił przed nimi jakąś treść, byłoby się łatwiej ustosunkować.

Panowie, jak to jest? Hi Endowy odtwarzacz do 20 tys. ma problemy z czytaniem płyt, podobno nie czyta w ogóle Copy Controld i CCR-ów? Ja rozumiem, ze dżwięk ponad wszystko, ale szału bym chyba dostał, gdyby zaczął przeskakiwać na mojej ulubione płycie lub nie chciał jej czytać. Elberoth, sprawdz proszę, jak u niego działą napęd...

Pozdrawiam Stempur

Ja może zaznaczę, że ta przeskakująca płyta była oryginalna (mam tylko takie) i nie porysowana. Przeskoki następowały co kilkanaście sekund w utworze ze środka płyty. Niemniej na żadnej innej nic takiego się nie działo.

Elberoth,

jak poraz pierwszy ujrzałem przewody Kubala-Sosna to pierwsze moje skojarzenie było: o taki amerykański Velum :), z tą różnicą, że Kubala ma chociaż przyzwoite opakowanie :)

Skojarzenie jednak dotyczyczy tylko części wizualnej, bo jak brzmi (wpływa na dźwięk) to już sam słyszysz. Głosnikowe, duuuża klasa.

Chodzi mi dokładnie o skojarzenie wizualne odnośnie wykonania tego przewodu. Co do pakowania chodzi o to, że każdy producent pakuje jakoś przewody, bardziej lub mniej elegancko. Audioquest w kartonowe pudełka, podobnie Fadel, XLO pakuje interkonekty w drewniane skrzyneczki itd. Kubala w swego rodzaju torby pokrowce, które zrobiły na mnie korzystniejsze wrażenie niż kartoniki Aq czy Fadela.

Velum nie jest w nic pakowany, dostajesz go luzem, tudzież producent przywozi go w reklamówce, taki DIY do samego końca :)

Ot takie skojarzenie .

Piotr Ryka

o mnie | ignoruj | PW

stat: 905 / 2577 / 0 4 Sty 2008, 16:43

Wiemy, Tomaszu, że życie stawia nam wiele znaków zapytania, gdybyś jednak postawił przed nimi jakąś treść, byłoby się łatwiej ustosunkować

apropo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>DP-500 czyta wszystko bez problemu. Jak ja lubię uwagi tego typu; no mała wada, CD nie czyta takiej

>jednej płyty, no i to w środku. Męczące uwagi.

Żebyś się za bardzo nie spocił.

Zły człowiek jesteś boś pamiętliwy. Gamuta już dawno ma kolega z forum, który go ode mnie kupił a ja nawet nie pamiętam, że go krytykowałeś. Pamiętliwyś bo pamiętasz, że jedna płyta na środku nie grała. A sto innych też?

arek67

Że jestem złym człowiekiem, to ci bardzo liczni koledzy przyklasną, zwłaszcza ci z Warszawy. Ale przecież nie musisz czytać moich „ciasnych” wpisów. Wystarczy uruchomić funkcję „ignoruj” przy moim nazwisku. Lecz skoro już gawędzisz ze złym człowiekiem, to pozwól, że zapytam – Coś ty taki wrażliwy na punkcie swoich klocków? Nie podchodź do nich tak emocjonalnie. Spokojnie, masz dobrego CD, nie denerwuj się. Ja sam jako pierwszy go na tym forum opisałem i był to opis bardzo pochlebny. Za jakiś czas kupisz sobie jeszcze lepszego i będzie jeszcze fajniej. A póki co wystarczy napisać, że wszystkie twoje trzy tysiące CD przeczytał bez zająknienia. Chętnie w to uwierzę i będzie mnie to cieszyć, mimo żem taki podły.

Panowie, na temat prosze bo inaczej BAN !

;-)

Jak macie do siebie jakieś prywatne sprawy to od tego jest PW.

Elberoth

Nie przesadzaj z tymi banami, dobrze? W końcu czy Accuphase DP-500 czyta wszystkie płyty, czy nie, to nie jest tylko moja prywatna sprawa z Arkadiuszem, bo potencjalni nabywcy też mogą być tego ciekawi. A jeśli przy tej okazji pojawiają się też jakieś animozje, wynikłe z opinii Pacuły o Lektorze i dzielonym Accuphase, skutkiem których Arkadiusz poczuł się bardzo rozgoryczony i zrobiony w bambuko, to to nie jest jeszcze żaden powód do banowania. W końcu to publiczne forum do przyjacielskich, audiofilskich pogawędek, a nie miejsce przytaczania ścisłych matematycznych rozumowań, gdzie brak miejsca na jakiekolwiek sprawy pozamerytoryczne. Chyba, że masz w tej sprawie odmienne zdanie, to je wyartykułuj.

A więc uściślę - chciałbym aby ten wątek, w przeciwieństwie do wielu innych na audio stereo, pozostał oazą spokoju i merytorycznej dyskusji.

Wpisy w stylu "Że jestem złym człowiekiem, to ci bardzo liczni koledzy przyklasną, zwłaszcza ci z Warszawy. Ale przecież nie musisz czytać moich "ciasnych" wpisów." temu nie służą. Zachowajcie je dla siebie lub wysyłajcie na PW.

>Elberoth, 5 Sty 2008, 12:53

>A więc uściślę/.../

Może precyzyjniej - wątek w założeniu ma zmierzać w kierunku przypowieści biblijnych, ale ja to szanuję i bardzo mi się zamysł podoba:)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Mogą być nawet "opowieści dziwnej treści" - byle kulturalnie i na temat :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi