Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Jeden zegar zastosowany w Trinity kosztuje ok $4000

Nie, pomyliles jeden zegar kosztuje 1300USD + Vat + Clo + przesylka, czyli jakies 1800USD

to dużo więcej niż suma wszystkich części wykorzystanych do budowy Metronome C-8.

No te jakosciowe kondensatory w C8 tez swoje kosztuja...;)

Metronome to dobra robota ale to nie jest zadna nowosc to jest mielenie tego samego pasztetu z nowymi przyprawami (...)

Budowa strony cyfrowej C-8 jest prosta jak budowa cepa - input receiver CS8416 na wejściu, potem zwykły upsampler asynchroniczny 44.1->192kHz, bodajże od AKM i na sam koniec 4x DAC. Oczywiście do tego dorobiono bardzo rozbudowany zasilacz i lampowy stopień wyjściowy na lampach.

W sumie jest to podobne podejście do tego co stosuje np. Jadis czy Audio Note. Dziwić może jedynie zastosowanie upsamplera asynchronicznego, który przez bardzo wiele firm - w tym rzeczonego Jadisa i Audio Note - uznawany jest za element jednoznacznie degradujący brzmienie. Zaletą upsamplera asynchronicznego jest jednak zmniejszenie wrażliwości urządzenia na jitter - co być może było priorytetem dla Metronome.

The proof of the pudding is in the eating - jak mawiają Anglicy. Czyli nie ważne jak zrobione, ważne jak gra.

Nie, pomyliles jeden zegar kosztuje 1300USD + Vat + Clo + przesylka, czyli jakies 1800USD

Masz błędne informacje.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nie wspominając o pozostałych elementach wykorzystanych do konstrukcji tego DACa ...

Tak jesli chodzi o caly tor cyfrowy to z opisu konstruktora to jest zupelnie inna liga technologiczna i jakosciowa - super szybka symetryczna technologia ECL-u oparta o arsenek galu. Metronome przy tym to zabytek. Ale Metronome tez wie co robi np ten operacyjny w starych dobrych metalowych czapkach ;)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jeden zegar zastosowany w Trinity kosztuje ok $4000 - to dużo więcej niż suma wszystkich części wykorzystanych do budowy Metronome C-8. A takie zegary siedzą w Trinity dwa. Nie wspominając o pozostałych elementach wykorzystanych do konstrukcji tego DACa ...

Równie dobrze możesz porównać autobus (za 1 mln złotych) i Bugatti Veyron (za 8 mln złotych) - dla osób nie mających pojęcia o motoryzacji, zapewne ten pierwszy będzie przedstawiał większą wartość postrzeganą. Diabeł tkwi w szczegółach.

A gdzie ja napisałem o cenie?

Napisałem o jakości wykonania.

Rozumiem ,że w Trinity wg. ciebie jest ona na wyższym poziomie?

Równie dobrze możesz porównać zamiast samochodu mieszkanie.

Jak kupujesz mieszkanie to kupujesz od zaufanego i sprawdzonego dewelopera czy od pana Kazia i jego brygady remontowo - budowlanej , "która nie takie cuda już budowała ".

Deweloper da tobie 2 lata gwaranci a pan Kaziu na pewno 20 lat. Tylko ,że co z tego?

Spróbuj po kilku latach sprzedać takie mieszkanie od Kazia i od Dewelopera to zrozumiesz na czym polega różnica.

Ale każdy ma swoje priorytety.

A o cenach nie musisz wspominać bo akurat na mnie nie robią one żadnego wrażenia ;)

Edytowane przez jarek&ania

A co zrobili dla nich specjalna wersje za 2 razy wiecej kasiory?

Nawet podstawowa wersja tego zegara kosztuje znacznie więcej niż napisałeś. Ten stosowany przez Trinity jest bardzo niestandadowy - i nie chodzi tu tylko o inną częstotliwość.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Poziom wykonania podobny jest, Trinity np stosuje frezowana obudowe z jednego klocka alu a Metronome zwykla chyba stal wiec...plus dla Trinity. Trinity jest zrobiony w SMD a Metronome w technologii przewlekanej i tutaj DUZY plus dla Metronome, bo wiadomo ze duze czescie lepiej graja i tak byc musi.Zasilacze liniowe w Metronome - duzy plus dla Metronome, Trinity przetwornice - pomimo wszystko pomimo tego co pisze konstruktor ( moim zdaniem) DUZY minus dla Trinity.

A jesli chodzi o nowoczescosc technologii co jednak daje przyrost rowniez jakosciowy do DUZY plus dla Trinity!

Nawet podstawowa wersja tego zegara kosztuje znacznie więcej niż napisałeś.

HPXO100 kosztuje tyle co napisalem, mam nawet tego maila od producenta ( bo tez chcialem aby dla mnie robili) a to wydaje sie byc ten sam zegar. Jest inny? Edytowane przez Stasiop

Zdecydowanie. Trinity wykonany jest po prostu z elementów o nieporównywalnie lepszej jakości - cena wspomnianych oscylatorów nie wynika z tego, że ktoś je obsadził diamentami, tylko z tego że są to elementy o niebo bardziej zaawansowane technologicznie, a przez to - znacznie droższe w produkcji.

Dużo lepsza jest także jakość wykonania obudowy, gniazd, nóżek a na opakowaniu kończąc - no ale ostatecznie Trinity jest ponad 2x droższe, więc łaski nie robi.

Trinity wykonany jest po prostu z elementów o nieporównywalnie lepszej jakości

No smd jakie by nie bylo to nigdy nie bedzie lepsze od drogiej przewlekanki - nie zgadzam sie!

Stasiop, pozwolę się z tobą nie zgodzić. Wszyscy inżynierowie zajmujący się cyfrowym audio z którymi rozmawiałem - i nie mówię tu o jakiś średniakach, powielających schematy z książek i kart aplikacyjnych producentów, tylko tych mających faktycznie coś do powiedzenia w temacie - są zgodni co do tego, że jeżeli chodzi o cyfrowe audio, to nie ma alternatywy la montażu powierzchniowego i 6-8 warstwowych płytek drukowanych. Tylko w ten sposób można optymalizować działanie tych układów dla parametrów które chcą uzyskać.

Montaż przewlekany może być lepszy - ale jak projektujesz zasilacz liniowy czy lampowy stopień wyjściowy. Już nawet przy tradycyjnym stopniu wyjściowym sprawa jest bardzo dyskusyjna, a Trinity nawet tego jest pozbawiony (ze względu na konstrukcję, klasyczny stopień wyjściowy nie był konieczny - co także wpłynęło na transparentność tego urządzenia).

Jesli chodzi o czesc cyfrowa to moge sie zgodzic w duzym % ale sa miejsca nawet w cyfrowce ze potrzebny jest duzy element, glownie chodzi o ich zasilania i zaden maly 'picek' tam w smd nie pomoze - i pewnie sie ze mna zgodzisz...

Zasilacze impulsowe nie ma bata, gdzies to bedzie slychac a nim wyzej takie zasilacze zaklocaja, tym trudniej to usunac.

Generalnie sie z Toba zgodze...Trinity to przemyslana konstrukcja chociaz mysle malo osluchana przez konstruktora i czuje w plecach, co sluchalem Trinity, ze w takiej kategorii jak Muzykalnosc moze z takim Metronomem przegrac - tak mi sie zdaje...ale moze sie myle...Niech pisza Ci co sluchali Metronome i Trinity

Stasiop, już ci to kiedyś mówiłem - ty to powinieneś normalnie się zatrudnić jako konsultant, i sprzedawać swoje złote myśli producentom sprzętu audio.

Możesz zacząć od dCSa, który w stabilizacji (po liniowym zasilaczu) w swoich urządzeniach stosuje przetwornice DC-DC. Dla Ciebie to pewnie będzie rozwiązanie nie do zaakceptowania, ale dla pracujących tam inżynierów nie był to problem nie do rozwiązania.

Zresztą po co się ograniczać do poletka audio - proponuję za cel obrać producentów najczulszej elektroniki pomiarowej, bo tam wszędzie są zasilacze impulsowe.

Myślę, że w krótkim czasie będziesz milionerem ;)

A juz myslalem Elb ze znormalniales :( Po co ta ironia? Przeciez powinnismy dyskutowac merytorycznie a nie personalnie? ;)

A jesli chodzi o dyskusje merytoryczna, przetwornice DC-DC stosuje sie nie po to ze sa lepsze tylko po to, ze sa duzo tansze i prostrze w produkcji- co sprowadza sie do mocnej redukcji kosztow ale jednak kosztem jakosci. I z pewnoscia wszyscy inzynierowie to wiedza...stosuja to nie po to ze cos jest lepsze, ale tansze SPORO poprostu...;)

Edytowane przez Stasiop

A jak inaczej można reagować na twoje złote myśli ? Tylko z uśmiechem :)

A jak inaczej można reagować na twoje złote myśli ? Tylko z uśmiechem :)

Skoro to usmiech, to nie ma sprawy ;) chociaz specyficzny masz zart...;)

Co z tego ze zasilacze impulsowe maja super parametry w pasmie akustycznym i nawet super male szumy mniejsze niz w zasilaczach liniowych skoro ta cala obrobke musza gdzies 'wypluc' a wypluwaja na duzo wyzszych czestotliwosciach anizeli liniowki. Uwazam ze takie zaklocenia sa dyzo bardziej problematyczne w sprzecie audio - ale OK to moje uwazanie niech sobie DCS robi po swojemu i oszczedza ( tak uwazam ze to sprawa oszczednosci ) Ja mam inne doswiadczenia przetwornice to samo zlo - ja tak uwazam. :)

Musze Cie Elb z tymi zasilaczami impulsowymi jednak mocno zmartwic sprawa nie jest za rozowa. Poogladalem jakie sa szumy wielu roznych przetwornic no i niestety to wogole nie ma startu do zasilaczy liniowych. Na ilustracji szumy jednego z bardzo dobrych tzw ultra nisko szumowych przetwornic firmy Linear Technology np LTM4612. Pomiar dokonany w pomieszczeniu o wielkosci 10 metrow. Gdyby wziac stabilizator liniowy to przy tych czestotliwosciach nie zobaczylbys zupelnie NIC zupelne zero! Co ciekawe super ciezko znalezc jakie sa szumy w pasmie akustycznym, ale tutaj przetwornice moga wygrywac...ale moim zdaniem nie o to chodzi ;)...Chyba napisze do DCS-a, Trinity i ich poucze :D

Na powaznie to udowadnia tylko fakt ze stosowanie przetwornic to sa tylko wzgledy ekonomiczne NIC wiecej. Mysle wlasnie ze taki Metronome wlasnie z uwagi na stosowanie zasilaczy liniowych i stabilizacji liniowej moze byc lepszy w aspektach muzykalnosci sprzetu. No coz nic nie jest idealne ani Metronome ani DCS ani Trinity, wszedzie nawet na najwyzszych polkach sa jakies kompromisy. :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Stasiop

" Chyba napisze do DCS-a, Trinity i ich poucze "

zdecydowanie, tylko usun ten filmik z youtube:)

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Przyszły dzisiaj ze Szwecji dyfuzory SMT. Na razie złożyłem je na szybko, bez zdejmowania folii ochronnej z akrylu. Jutro przyjeżdża Matts z SMT ... zobaczymy co wymyśli.

Ukryta Zawartość

post-579-0-67947200-1392246733_thumb.jpg

post-579-0-34636000-1392246743_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nowe pomiary zrobione ... chyba przybędzie wingów i przerobimy co nieco w pokoju :)

Nie interesowałem się tak dogłębnie.

Czy wymiary dyfuzorów można zamawiać dowolnie,czy są jakieś ograniczenia?

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

Nowe pomiary zrobione ... chyba przybędzie wingów i przerobimy co nieco w pokoju :)

Jakie masz wymiary tego pomieszczenia i czy po lewej stronie masz okna? - Link z początku wątku nie działa.

Ponieważ mam wrażenie, że masz przede wszystkim, kolumny zbyt blisko bocznych ścian.

EDIT

Już widzę, masz okna na całej ścianie po lewej. Hm... A mierzyłeś ten pokój - przed instalacją ustrojów - pod kątem ustawienia kolumn na ścianie z oknami?

Edytowane przez wieslaw119

Jakie masz wymiary tego pomieszczenia i czy po lewej stronie masz okna? - Link z początku wątku nie działa.

Ponieważ mam wrażenie, że masz przede wszystkim, kolumny zbyt blisko bocznych ścian.

EDIT

Już widzę, masz okna na całej ścianie po lewej. Hm... A mierzyłeś ten pokój - przed instalacją ustrojów - pod kątem ustawienia kolumn na ścianie z oknami?

Poczytaj początki wątku, tam jest wszystko napisane, nawet to że pisałem Elbowi że duża powierzchnia okien trochę mu napsuje lokalizację sceny.

Wtedy nie wierzył a obecnie dojrzał do przeróbek :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Nie znam tych dyfuzorów. Te ustroje SMT to nie są tak naprawdę dyfuzory (Matts bardzo to dzisiaj podkreślał), tylko linie opóźniające. Dlatego działają ustawione bardzo blisko głośników. Matts rekomenduje ich ustawienie na 30-50cm od głośników, a więc nie na samej ścianie. U mnie odłegłość do ścian bocznych to 85cm, więc wypadają mniej więcej pośrodku.

Sekwencja stawiania tych ustrojów jest następująca:

1. Dwa po bokach

2. Dwa z tyłu naszego fotela (super sprawa dla osób siedzących blisko ściany - można je wstawić bezpośrednio za kanapę i dosunąć bezpośrednio do ściany)

3. Kolejne dwa po bokach

4. Dwa z tyłu kolumn

U mnie w pokoju jest peak ok 30Hz i potem bardzo duża dziura ok 55Hz. Potem jest jeszcze peak ok 80Hz (to chyba wynika z wysokości pokoju) a dalej charakterystyka jest już bardzo wyrównana. W sumie są więc tylko problemy z najniższym basem, o których wiedziałem (choć i tak jest o niebo lepiej niż w 'typowym' pokoju).

Zamierzamy wstawić w jeden z rogów z tyłu pokoju dwie pułapki basowe nastrojone na 80Hz i tak przerobić 'łoże' dyfuzora na ścianie tylnej, aby jego objętość w połączeniu z wstawionymi rurami ala bass-reflex uformowała rezonator Helmholtza nastrojony na 30Hz.

Edytowane przez Elberoth

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

Poczytaj początki wątku, tam jest wszystko napisane, nawet to że pisałem Elbowi że duża powierzchnia okien trochę mu napsuje lokalizację sceny.

Wtedy nie wierzył a obecnie dojrzał do przeróbek :)

Nie no, poczytam ale wątek do małych nie należy :)

I szkoda, że ten link z początku nie działa - jak się domyślam, tam było wszystko od zera.

Jakie masz wymiary tego pomieszczenia i czy po lewej stronie masz okna?

5,8 x 4,3m. Na lewej ścianie mam dwa okna.

Nie interesowałem się tak dogłębnie.

Czy wymiary dyfuzorów można zamawiać dowolnie,czy są jakieś ograniczenia?

Te transparentne mają jeden wymiar: 1,4m wysokie, 0,6m szerokie i 0,3m głębokie.

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

U mnie odłegłość do ścian bocznych to 85cm

Możesz podać wymiary pokoju?

U mnie w pokoju jest peak ok 30Hz i potem bardzo duża dziura ok 55Hz. Potem jest jeszcze peak ok 80Hz (to chyba wynika z wysokości pokoju) a dalej charakterystyka jest już bardzo wyrównana.

Ale to teraz, a nie przed instalacją ustrojów, jak rozumiem.

Bo asymetrię ze względu na okna ustroje po prawej próbują nadrobić.

A ja, że preferuję ustawienie symetryczne, to dlatego właśnie pytam czy może robiłeś pomiary z kolumnami na ścianie z oknami przed adaptacją?

Edytowane przez wieslaw119
Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

5,8 x 4,3m. Na lewej ścianie mam dwa okna.

Dając nawet minimalny metr po bokach i pół metra na kolumnę, to zostaje 1,3 metra na bazę - zbyt mało.

A jak dasz więcej na bazę, to stawiasz kolumny przy ścianach.

Natomiast przy kolumnach na ścianie z oknami, masz bazę 1,8 metra i zakładając trójkąt równoramienny, nadal masz miejsce za fotelem na ustroje.

Dlatego właśnie pytałem o pomiary wzdłuż i w poprzek pomieszczenia.

Mam 1m od tweetera do ścian bocznych i 2,3m pomiędzy tweeterami. Chyba bardziej klasycznego ustawienia nie ma - podejrzewam że ustawienie takie ustawienie ma 90% osób na tym forum. Ustawienie w drugą stronę powodowało by konieczność ustawienia fotela pod samą ścianą - co nie jest korzystne. Oczywiście wolałbym mieć pomieszczenie 40m2 zamiast 24m, i wtedy odległości były by większe - ale musiałem gospodarować na tym co miałem.

• Pokaż nowe odpowiedzi