Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli już iść w Pico PSU, to moim zdaniem w taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ale wszystkie są odłączalne, więc zostawiasz tylko to co ci jest potrzebne. Moim zdaniem rozwiązanie takie jest idealne.

1.jpg

Problemem może być tylko zasilacz - ten tera DAk nie pasuje, bo ma 12V a tu trzeba min. 16V.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Najwiekszym problemem jest wiazka kabli do wtyczki na mobo. Zadnych innych kabli i tak nie potrzeba bo zasilanie dyskow powinno byc z odzielnych regulatorow 5V

Niewatpliwa zaleta picoPSU jest to ze mozna ja wpiac bezposrednio w motherboard. W niektorych rozwiazaniach konstrukcyjnych jest to wrecz konieczne.

Podczas gdy plytka HDPLEX moze sie wydawac rzeczywiscie bardziej zaawansowana technicznie, trudno powiedzec jak to sie naprawde przeklada na dzwiek, pozory nieraz myla ;-)

Jesli potrzeba 16V to znaczy ze zasilanie 12 V jest takze regulowane w samym module, nie ma to wiekszego sensu gdyz samo 12V dostarczne do zasilacza powinno miec wystarczajaca regulacje, co wiecej taka podwojna regulacja zwykle pogarsza jakosc dzwieku

Edytowane przez Peter Daniel

A jaki moduł Piko PSU stosujesz u siebie ?

co wiecej taka podwojna regulacja zwykle pogarsza jakosc dzwieku

Mam podobne odczucia.

Swoją DN2800MT zasilałem różnymi "lepszymi" zasilaczami stabilizowanymi, łącznie z TP i ostatecznie powróciłem do taniego Seasonica SSA-12.

Edytowane przez marekzawa

Można bez. Zasilacze liniowe wpina się bezpośrednio we wtyczkę ATX24 oraz podzespoły. Tak jak było wspominane wcześniej konwertery DC do DC to niestety obniżanie jakości dźwięku. Przetestowanych zostało kilka różnych modeli zawsze z takimi samymi wnioskami (choć są w śród nich lepsze i gorsze).

Ogólnie jeżeli zaczynasz od zera to koniecznie kupił bym płytę z zegarem PPA oraz jego CF reader i kartę usb (poprawione zegary i zmniejszony jitter to bez porównania bardziej analogowy dźwięk i zdecydowanie warte swojej ceny modyfikacje) . Twojego Teddy możesz użyć do zasilania 12v do tego jeszcze jeden na 5v i 3.3v i masz rewelacyjny transport.

Oczywiście switch-mode nie ma szans nawet z dc to dc jeżeli jest poprawnie zaimplementowane.

Pozdrawiam

Pisałem na telefonie co nie jest moja najmocniejsza stroną więc z góry przepraszam za błędy

Edytowane przez sebna

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Ten:

Ukryta Zawartość

Zasilacz liniowy wyglada tak:

post-3442-0-34448000-1394151554_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam podobne odczucia.

Swoją DN2800MT zasilałem różnymi "lepszymi" zasilaczami stabilizowanymi, łącznie z TP i ostatecznie powróciłem do taniego Seasonica SSA-12.

Mam impulsowego Seasonica 12V / 5A i u mnie jest dużo gorzej. Mam też ATXowego Seasonica, ale tego nie da się do 2800 podłaczyć.

Tu mają duży wybór:

Ukryta Zawartość

Dlaczego od razu nie zasilacz ATX ? Wie ktoś po czemu taki zasilacz ?

20140125193544344434.jpg

2014012519350492492.jpg

20140125193536573657.jpg

Go big, or go home :)

Ukryta Zawartość

Mój znajomy z Kanady go używa ale nie ma do czego porównać więc trudno powiedzieć jak dobry jest.

Ja obecnie buduje dla siebie zasilacz w oparciu o 4 transformatory z podwójnym uzwojeniem i z dwoma stabilizatorami na uzwojenie dając w sumie 16 stabilizatorów (albo 8 dwustopniowych) ;)

Pozdrawiam

Edytowane przez sebna

― Oscar Wilde

Mam już cenę tego dużego zasilacza ATX Teradaka : $1350 + przesyłka.

Sporo, zważywszy na ryzyko.Chyba zdecyduję się na opcję małych kroków i na początek kupię ich zasilacz 12V / 15A @ $430 + jakieś Pico PSU.20131021120685868586.jpg

Kolega z Kanady zamówił i zapłacił w październiku a dostał zasilacz ATX dwa tygodnie temu ;)

― Oscar Wilde

Może jeszcze nie były gotowe ... to chyba nowy produkt ?Czy wiesz czy ten zasilacz ma sekwencyjne załączanie napięć wymagane w standardzie ATX ?

Niestety nie wiem. Znajomy też raczej nie będzie wiedział. Ale bez sekwencyjnego zasilacz też będzie działać bez problemu. Wiem to z autopsji, przynajmniej na kilku płytach głównych, których używamy. Asus ma co prawda czasami problemy z cold bootem co by mogło być tego powodem ale niekoniecznie (tu mowa oczywiście o zasilaczach TeddyPardo i domowych konstrukcjach ale wszystkie rozwiązania bez konwersji DC to DC czy sekwencji).

Zapytam się go ale nie spodziewał bym się za dużo, bo on kupił ten zasilacz, żeby właśnie uniknąć potrzeby zagłębiania się w szczegóły (maja ich tam dwa - on i jego kolega).

Pozdrawiam .

― Oscar Wilde

Elb, ja bym poszedl dalej pico psu + red wine bateryjny w miejsce teradaka atx

Te mniejsze teradaki sa chyba tansze na ebaju (chyba ze cena ktora podales jest z przesylka):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Jeśli posiadasz płytę DN2800MT to jest na niej zaaplikowane pełne zasilanie. Płyta wymaga tylko jednego napięcia, stąd między innymi jej wysoka cena

Kupowanie do tej płyty zasilacza 12V / 15A to lekka przesada. Płyta z obsadą małego SSD i obu slotów pamięci pobiera około 18W !!! 1.5A przy 12V napięcia zasilającego.

Pomysłu z dodatkowym zasilaczem Pico zupełnie nie ogarniam. Gdzie i jak chcesz to podpiąć ?

Edytowane przez marekzawa

Caps v3 to nie jedyny mój projekt. I faktycznie bez problemów chodzi na zasilaczu Teddy'ego 12V / 4A.

xsnailx - ten Teradak z ebay $360 + $80 shipping = $440.

Jeśli posiadasz płytę DN2800MT to jest na niej zaaplikowane pełne zasilanie. Płyta wymaga tylko jednego napięcia, stąd między innymi jej wysoka cena

Kupowanie do tej płyty zasilacza 12V / 15A to lekka przesada. Płyta z obsadą małego SSD i obu slotów pamięci pobiera około 18W !!! 1.5A przy 12V napięcia zasilającego.

Pomysłu z dodatkowym zasilaczem Pico zupełnie nie ogarniam. Gdzie i jak chcesz to podpiąć ?

Ukryta Zawartość

Ze specyfikacji wynika, że to Atom oraz, że akceptuje max. 4 gb.

Na bardzo szybkim komputerze syna (nówka, 8 gb, wielka obudowa, szybki proc, dodatkowe chłodzenie) jplay nie chciało nawet robić upsamplingu do 192 k. Reszta bez zarzutu, Na ultrastream faktycznie zagrało najlepiej. Tak więc do jplay, to chyba nie jest dobry pomysł.

Ukryta Zawartość

JPLAY nie ma funkcji upsamplingu.

A co do zasilaczy, to polecam liniówkę (3.3, 5, 12 i -12V) bezpośrednio do gniazda ATX na płycie. Wyeliminowanie wynalazków typu pico daje ogromną poprawę. Dawno temu pisałem, że komputer należy traktować na równi z innymi elementami systemu i jakość zasilania to podstawa.

JPLAY nie ma funkcji upsamplingu.

A co do zasilaczy, to polecam liniówkę (3.3, 5, 12 i -12V) bezpośrednio do gniazda ATX na płycie. Wyeliminowanie wynalazków typu pico daje ogromną poprawę. Dawno temu pisałem, że komputer należy traktować na równi z innymi elementami systemu i jakość zasilania to podstawa.

Czy to znaczy, że jak w jriver zmieniam ustawienia, a gram poprzez jplay to nie ma znaczenia - ustawienia są w jriver. Dziwne, bo w np. 88.200 "chodzi" dobrze (w ultrastream fantasytcznie), a "192.000" się tnie na komputerze syna - nowym ponoć b. sprawnym.

Czy możesz podać konkrentny polecany model liniówki, a najlepiej jakąś polceaną specyfikację całości komputera.

Chcę kupić nowy komputer i grać z jplay (dotychczasowy atom jako control), a nigdzie nie mogę dojść całościowej rozsądnej specyfikacji. Nie wiem, czy pico pasuje do mobo, mobo do proca, a całość wysarczająco wydajna:) i fanless za to z heatpipe i chyba nie będę w stanie tego pojąć. Nie mówią już, że ciągle wchodzą nowe produkty i ich zestawienie nie jest proste.

Ze specyfikacji wynika, że to Atom oraz, że akceptuje max. 4 gb.

Akceptuje max 4 gb na jeden bank. Są 2 banki, co daje 2 x 4 = 8 gb.

Na bardzo szybkim komputerze syna (nówka, 8 gb, wielka obudowa, szybki proc, dodatkowe chłodzenie) jplay nie chciało nawet robić upsamplingu do 192 k

Pomijając temat Jplay to ten "słaby Atom" nie ma żadnego problemu z upsamplowaniem do 32bit/192kHz.i nie robi to na nim większego wrażenia.

Problem z 2800 (o ile dobrze rozumiem) jest taki, że nie ma driverów na Win 64-bit, a z Win 32-bit obsługuje oczywiście tylko 4GB.

Można jednak zainstalować czysty system Win 64-bit, m.in. bez driverów do grafiki, i będzie chodził.

Kurcze, po ostatniej stronie zastanawiam się, czy to forum audio.......

A jakich myszek się używa w PC-Audio??

Białych... dają najlepszy dźwięk jak je walisz młotkiem ;) ale musisz być naprawdę szybki bo cwane z nich bestie.

― Oscar Wilde

Hi-end audio AD 2014 :)

wg96.jpg

Akurat montuję kolejnego CAPS v3 z zasilaczami od Teddy Pardo (dlatego mam ich aż 5 ... w tym jeden do Qute HD), bo znajomy także kupił sobie Trinity DAC i nie ma jeszcze komputera.

CAPS v3 z zasilaczami to może nie jest jeszcze koniec świata, aczkolwiek i tak jest duuużo lepszy od zwykłego laptopa (kolega z forum, któremu pożyczyłem CAPSa, nie mógł się nadziwić różnicy w stosunku do zwykłego lapka na swoim zwykłym ampli Yamahy).

CAPS v3 to jednak bardzo dobre urządzenie na start - koszt całości, z kartą SOtM USB i z zasilaczami TP, to ok 5500zł + do tego ok 2000zł za dobrego NASa Synology z dwoma dyskami 3TB Red. Mając taki solidny punkt odniesienia, można zacząć kombinować z lepszymi serwerami, Aurendermi W-20 itd.

Akurat montuję kolejnego CAPS v3 z zasilaczami od Teddy Pardo (dlatego mam ich aż 5 ... w tym jeden do Qute HD), bo znajomy także kupił sobie Trinity DAC i nie ma jeszcze komputera.

CAPS v3 z zasilaczami to może nie jest jeszcze koniec świata, aczkolwiek i tak jest duuużo lepszy od zwykłego laptopa (kolega z forum, któremu pożyczyłem CAPSa, nie mógł się nadziwić różnicy w stosunku do zwykłego lapka na swoim zwykłym ampli Yamahy).

CAPS v3 to jednak bardzo dobre urządzenie na start - koszt całości, z kartą SOtM USB i z zasilaczami TP, to ok 5500zł + do tego ok 2000zł za dobrego NASa Synology z dwoma dyskami 3TB Red. Mając taki solidny punkt odniesienia, można zacząć kombinować z lepszymi serwerami, Aurendermi W-20 itd.

A dałbyś pełną dokładną specyfikację takiego "cuda".

• Pokaż nowe odpowiedzi