Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety nie. Choć wiem, że są spore różnice. Z tego co czytałem na forach, ludzie najbardziej chwalą Takatsuki 274B:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety cena działa jak kubeł zimnej wody.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

No takatsuki niestety są mega drogie. Kron Anniversary gra świetnie, moim zdaniem lepiej od Eml. Lampy sygnałowe Krona, konkretnie 45 niestety nie są zbyt udane, bliżej im do tanich 101d Psvane niż do Eml45.

Jak chcesz to ci uzyczę Krona bo w tej chwili nie mam Goldena i lampa się kurzy. Jak chcesz jej posłuchać to Ci podeślę.

Dzięki, ale chwilowo nie mam na czym słuchać :(

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 2 tygodnie później...

Plan odsłuchów na najbliższe 3 tygodnie:

YG Carmel 2

Paradigm Persona - model do ustalenia

Martin Logan Expression ESL 13A

i jak jeszcze zdążę przed przyjazdem moich nowych kolumn to chętnie posłuchałbym kolumn Ubiq Audio

i jak jeszcze zdążę przed przyjazdem moich nowych kolumn to chętnie posłuchałbym kolumn Ubiq Audio

Elberoth, Ubiq Audio - dobry wybór.Paradigmy i Martina Logana możesz odpuścić.

Edytowane przez Magnepan
Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Martin Logan Expression ESL 13A

Wiedzałem ...wiedziałem ..i jeszcze razem z Szymkiem ..pewnie słuchacie ..

Elberoth, Ubiq Audio - dobry wybór.Paradigmy i Martina Logana możesz odpuścić.

Ubiq kolejne pro w hajendzie ..ehhh

No i wylądowały Carmele. Jakie to maleństwa !

Bardzo zbliżone do recenzji ze Stereophile ... w sumie mógłbym to samo napisać :)

Ukryta Zawartość

Bardzo przejrzysty głośnik, delikatnie po chłodniejszej stronie mocy, z iście monitorową stereofonią i szybkim, choć szczupłym basem.

Zaraz podmienię je na Paradigmy Persona 5F, bo własnie przyszły :)

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem, na papierze wyglądają niezwykle ciekawie. Mają nie tylko berylowy wysokotonowy, ale również średniotonowy ! To dlatego są ukryte ze tymi kratkami.

Obudowa, mimo że ze sklejki / MDF także wydaje się interesująca, jak i konstrukcja głośników niskotonowych. Co ciekawe, forma kolumn została zaprojektowana przez ... Polaka !

Duma !

Polecam ten fylm na YT

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie konstrukcja ciekawa a i wizualnie moze sie podobac. Na AS ogladnalem ją sobie dokladnie i jakosc wykonania jest na wysokim poziomie. Elb Ty lepiej napisz jak to gra ;)

Czekamy na zdjęcia :)

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Niestety okazało się, że kolumny są fabrycznie nowe. Z doświadczenia wiem, że beryl wymaga przynajmniej 200h grania. Postawiłem je więc w salonie w miejsce swoich Definitive Technology Mythos ST i będę wygrzewał oglądając TV i słuchając radia.

Jakość wykonania perfekcyjna.

Niestety okazało się, że kolumny są fabrycznie nowe. Z doświadczenia wiem, że beryl wymaga przynajmniej 200h grania. Postawiłem je więc w salonie w miejsce swoich Definitive Technology Mythos ST i będę wygrzewał oglądając TV i słuchając radia.

Jakość wykonania perfekcyjna.

Tak,jakosc ,przynajmniej na zewnatrz ,palce lizac ,choc osobiscie chetnie widzialbym w ,,grafiku" wersje w naturalnym fornirze.

Mam nadzieje ,ze nie odpuscisz,wygrzejesz je i posluchasz tak jak bozia przykazala. Drozsze modele tej marki rzadko trafiaja do prasy a majac Sygnature S6v3 wiem dobrze ,ze to kolumny niedocenione,przez wielu wrecz nieznane.

Persony wygladaja zacnie i smakowicie ,pobudzajac wyobraznie chocby tym czym dysponuja w formie przetwornikow. Prezentacja na AS moze nie byla porazką ale z calą pewnoscią nie pozwalala choc w przyblizeniu rzetelnie ocenic brzmienie tych kolumn.

Milo sie robi gdy dowiadujemy sie iz w tak zacnym projekcie biora udzial nasi . Przyjemnie sie slucha ludzi ktorzy o tym co robia mowia z pasja . Piekne konstrukcje ,bez dwoch zdan. Zazdroszcze ludziom tworzacym takie produkty. Nawet tym ktorzy zajmuja sie klejeniem elementow wzmacniajacych konstrukcje od srodka :)

Jesli dzwiek okaze sie rownie dobry co wyglad i wykonanie nie pozostanie nic innego jak zaczac zbierac fundusze na Trojeczki ;) Cos czuje ,ze z Jazzem Wile moglyby sie zgrac,tak jak to pieknie robią S6. Zastanawiam sie na charakterem srednicy z przetwornika z berylu.

Paradigm to duża firma, z bardzo dużym zapleczem produkcyjnym i badawczym, która gdyby tylko chciała, mogłaby z pewnością wyprodukować kolumny mogące konkurować np. serią Utopia Focala.

Persony nie są aż takim ekstremalnym projektem, ale i tak jestem niezwykle ciekawy rezultatu. Na razie mogę powiedzieć, że telewizja (via NAIMa UnityQute 2) gra znakomicie :)

Paradigm to duża firma, z bardzo dużym zapleczem produkcyjnym i badawczym, która gdyby tylko chciała, mogłaby z pewnością wyprodukować kolumny mogące konkurować np. serią Utopia Focala.

Persony nie są aż takim ekstremalnym projektem, ale i tak jestem niezwykle ciekawy rezultatu. Na razie mogę powiedzieć, że telewizja (via NAIMa UnityQute 2) gra znakomicie :)

Paradigma mozna porownac z niewieloma innymi markami bo niewiele z nich dysponuje takim zapleczem technicznym. To prawdziwa fabryka. Kiedys podobny potencjal(a moze wiekszy?)mial nasz Tonsil ,ktory w dobie wspanialej prywatyzacji lat 90,w dobie przeksztalcen gospodarczych,zostal zniszczony tak jak wiele innych wartosciowych podmiotow gospodarki panstwowej co zawdzieczamy wspanialym rządom rownie wspanialej Solidarnosci i im podobnych.

Paradigm jako jeden z nielicznych producentow jest calkowicie samowystarczalny. To tez pozwala na restrykcyjna kontrole jakosci na kazdym etapie produkcji.

Tak sobie mysle Elb,ze fakt iz Utopie sa duzo drozsze od Person ,nie gwarantuje tego ,ze te ostatnie brzmieniowo beda gorsze. Patrzac na same przetworniki ,te w Personach nie maja sie czego wstydzic.

Mowisz ze w roli soundbara Persony sprawdzaja sie dobrze? A to niespodzianka ;)

Robią robotę :)

Ciekawy wydaje mi się w szczególności berylowy średniotonowy. To chyba faktycznie innowacja na skalę światową - nie przypominam sobie aby ktokolwiek wcześniej stosował to rozwiązanie w głośniku z tradycyjną membraną (inną niż kopułkowa).

Patrzac na zastosowane rozwiazania jak i budowe paradigmy persona 3F sa lepsze niz focal sopra 2, a tansze o 10 tys zl. Ciekawe jakby bezposrednio je porownac. Szkoda, ze 5F sa drozsze o 30 tys zl od 3F, a tam jest tylko dodany jeden glosnik w srodku na basie.

Ciekawy wydaje mi się w szczególności berylowy średniotonowy. To chyba faktycznie innowacja na skalę światową - nie przypominam sobie aby ktokolwiek wcześniej stosował to rozwiązanie w głośniku z tradycyjną membraną (inną niż kopułkowa).

Adam, w TAD Reference One z berylu jest zrobiona membrana coaxiala, dokładniej mówiąc obie membrany - stożkowa średniotonowa i kopułka wysokotonowa.

04.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez krysias

Robią robotę :)

Yamaha NS-1000 z lat 70/80 miała i średnio i wysokotonowe wykonane z Berylu, chyba jako pierwsza, wtedy to była innowacja ;)

Edytowane przez zycie_to_gra

Yamaha NS-1000 z lat 70/80 miała i średnio i wysokotonowe wykonane z Berylu, chyba jako pierwsza, wtedy to była innowacja ;)

Ale obie to były kopułki.

Nie ma takiej możliwości :)

Poza tym nie oddaję, tylko wymieniam na Logany :p

Kolumny TAD to jest chyba TOP w audio na Audioshow słuchałem poezja!!!

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Czy ja dobrze rozumiem, że cała sekcja basowa w Personach jest aktywna i tylko średnica i wysokie są zasilane ze wzmacniacza? Na stronie producenta model 9H ma widoczne wejście na kabel zasilający.

EDIT. Ok już doczytałem że tylko 9H ma aktywny bas.

Edytowane przez wszechmogONcy
  • Pokaż nowe odpowiedzi