Skocz do zawartości
IGNORED

Pobór mocy wzmacniacza Krell KAV-400xi

RadeX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

W opisie wzmacniacza Krell KAV-400xi znalazłem nastepujące informacje:

Max power consumption: 1800W, transformer 750VA

Output Power:

2 x 200W 8 ohm

2 x 400W 4ohm

Czy ktoś może mi wytłumaczyć jak ma się moc pozorna transformatora do tych wszystkich pozostałych.

Wydaje mi sie bowiem że jest tu jakieś przekłamanie i to nie małe.

Do tej pory myślałem że ściemy to domena producentów kina domowego podających np. 7 x 100W przy max poborze np. 250W. Oczywiście pomiary mocy mogą być robione przy obciążeniu tylko jednego kanału i tylko w tym przypadku to jest spełnione.

Krell to raczej szanowana firma, nie rozumiem skąd się bierze max pobór 1800W (moc czynna) przy trafie

750VA (moc pozorna) jest to ewidentna bzdura. Druga watpliwosc to 2 x 400W.

a co cie dziwi 2x400W przy 4 ohm...on ma normalnie 2x200W przy 8 ohm a dobrze wydajnie pradowo wzmak podwaja swoja moc przy polowie ohm. Ostatnio widzialem wzmaka ktory mial 70W przy 8ohm, niby malo ale przy 2 ohm mial 200W a ni raz spotyka sie kolumny ktore tak nisko schodza!!

Dziwi mnie:

1. Skąd max power consumption 1800W przy trafie 750VA.

2. Żeby oddać moc 2 x 400W to biorąc pod uwagę sprawność wzmacniacza 750VA trafo to trochę za mało.

Wydajność wydajnością ale z pustego to nawet Salomon nie naleje.

Po co Ci ta wiedza o mocy ciagłej. I Tak jej niewykorzystasz...no chyba, że podłączysz całą Metallice na żywo po pomniejszeniu do skali 1:100

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Chodzi mi tylko o rzetelność producenta. Jeśli coś czytam to próbuję to zrozumieć i denerwuje mnie podawanie bzdur. A pytanie postawiłem bo może ktoś jest w stanie mi wytłumaczyć o co tu chodzi.

No chyba że błędem jest dociekanie prawdy :)

Na marginesie jeśli producent np. podaje moc wzmacniacza 2 x 65W (miałem taki) a maksymalny pobór mocy wynosił 650W to to jest dla mnie realne.

• 3 lata później...

Jako przyklad masz nasza Diore 504, trafo chyba 120W miala.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.