Skocz do zawartości
IGNORED

LCD czy Plazma 42cale DYLEMAT

malinf1

Rekomendowane odpowiedzi

dziękuję wszystkim za zażartą dyskusję :) decyzję już podjęłem PLAZMA

Byłem wczoraj u znajomego co ma od pół roku PS-50C7H zademonstrował mi to wszystko co zapobiega wypalaniu i myślę żeby coś się wyapiło tak jak mi to demonstrowano w MM to TV musi grać po min 10 godz dziennie na jednym kanale... teraz tylko sprwdzę czy niższe modele mają te wszystkie zabezpieczenia jak automatyczne przesuwanie ekranu itd... Pozostaje się skupić na wyborze modelu tylko jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia ale to już pikuś bo myślę nad 50 calami :)

Kyle, 11 Kwi 2007, 16:03

>LCD jest zdecydowanie lepszy ( kąty, czerń, kontrast, ostrość, prędkość

>bdb i nie mrugają )

Co Ty opowiadasz?? W wymienionych rzeczy jedynie może ostrość być odrobinę lepsza na LCD (minimalnie większa rozdzielczość przy HDReady i mniejsze odstępy między pikselami). No i może to mruganie - ale najnowsze panele odświeżają już sygnał przy 100Hz (panasonic PV70), a to powinno zminimalizować problem (nie sprawdzałem w praktyce). Reszta wymienionych cech zdecydownie po stronie plazm!

Ta plazma panasonica jest bardzo godna polecenia. Można też poczekać na modele fullHD panasonica - już są w sprzedaży w innych krajach, cena przystępna.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Misfit, 12 Kwi 2007, 18:08

>Kyle, 11 Kwi 2007, 16:03

>>LCD jest zdecydowanie lepszy ( kąty, czerń, kontrast, ostrość, prędkość

>>bdb i nie mrugają )

>

>Co Ty opowiadasz?? W wymienionych rzeczy jedynie może ostrość być odrobinę lepsza na LCD (minimalnie

>większa rozdzielczość przy HDReady i mniejsze odstępy między pikselami). No i może to mruganie - ale

>najnowsze panele odświeżają już sygnał przy 100Hz (panasonic PV70), a to powinno zminimalizować

>problem (nie sprawdzałem w praktyce). Reszta wymienionych cech zdecydownie po stronie plazm!

>

>Ta plazma panasonica jest bardzo godna polecenia. Można też poczekać na modele fullHD panasonica -

>już są w sprzedaży w innych krajach, cena przystępna.

Jak napisałem - lepsze kąty , prędkość itd. względem starszych LCD !!

HD to LCD jest zdecydowanie lepszy ( kąty, czerń, kontrast, ostrość, prędkość bdb i nie mrugają )

- jeśli chodzi o to zdanie to miałem na myśli że te parametry są bardzo dobre ... nie że kąty czy prędkość jest lepsza niż na plazmie bo to byłoby nie zgodne z prawdą

Oj z tą czernią to nie bardzo się zgodzę. Czerń plazmy Panasonica to jakby czarny golf prany w Perwollu v. szary golf w IXI :P

. A tak na poważniej to spędziłem długie godziny czytając posty na HDTV.com forum. Naprawdę skarbnica wiedzy. Decyzje podjąłem po przerzuceniu naprawdę wielu TV i kupiłem plazme. Ale każdy ma inny gust ,oczęta i wymagania.

Bardzo ważna jest natomiast kwestia sygnału jaki będziemy oglądać. Kilka dni oglądania kanałów z satelity, jakieś filmy na dvd nie wstrząsneły mną. OT, fajna zabawka, ale bez euforii. Dopiero kopara opadła po podpięciu n-boxa i puszczeniu kanałów HD mimo, że nie mogę sie cieszyć pełnym HD. to w porównaniu do programów "normalnych" to niebo a ziemia. A pierwsza transmisja w tej części Europy meczu (puchar Polski) w HD ...to niech świat się uczy.

Pozdrawiam

Kyle, 12 Kwi 2007, 19:09

>- jeśli chodzi o to zdanie to miałem na myśli że te parametry są bardzo dobre ... nie że kąty czy

>prędkość jest lepsza niż na plazmie bo to byłoby nie zgodne z prawdą

Acha, ok :)

timex605, 12 Kwi 2007, 20:47

>to w porównaniu do programów "normalnych" to niebo a ziemia. A pierwsza transmisja w tej części

>Europy meczu (puchar Polski) w HD ...to niech świat się uczy.

Też widziałem ten mecz, super jakość. Tylko że jak się przyzwyczai oczy do czegoś takiego, to jak się potem włączy zwykły kanał typu TVPSport to sie tego po prostu nie da oglądać... krew z oczu ;-)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

witam

Ciekawa dyskusja , trochę przypomina dyskusję na tema - wyższość Świąt Bożegonarodzenia nad Świętami Wielkiejnocy .

Kto ma lepszy gust Ci którzy wolą blondynki czy Ci którzy gustują w brunetkach ?

No i kto ma rację ?

A przecież nie jest u nas jak w Chinach - każdy ma swoją wrażliwość.

Telewizory również mają przenaczenie dla innych warunków i potrzeb użytkownika.

A dodatkowo skoro jest demokracja ,każdy moze wybierać sam to co dla niego jest najlepsze.

Ja skupiłbym się do ograniczenia wyboru najlepszych modeli w klasie cenowej , a resztę załatwia sprawdzenie tychże we własnym domu.

Wówczas nie kupujesz niczego w ciemno. Nie bedziesz też podatny na żaden marketing.

Sam wybieraj lub z rodziną - bo przecież z Wami nowy nabytek spędzi najbliższe lata.

Do Twoich warunków /zarówno z dokonanych kilku tysięcy prezentacji , jak opinii specjalistów i użytkowników /

opierając się na praktyce spokojnie mozesz sięgać po modele 50 "

W tej klasie powinieneś sprawdzić - Pioneera 507" XA lub XD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Panasonica bym odpuścił

ale

sprawdziłbym koniecznie LCD 46 Full Hd - Sharp 46 Xd1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) [tt_news]=1193&tx_ttnews[backPid]=262&cHash=a208727697

JVC 46 z 70 - ostatnio zdobywa przewagę - ponieważ nie ma przypadłosci

Ukryta Zawartość

oraz Model Toshiby - której notowania rosna kilkaset procent rok do roku.

Ukryta Zawartość

Na prezentację powinieneś koniecznie dorzucić modele które uzyskały jedne z najlepszych ocen na świecie ekranów które kiedy kolwiek powstały

KDSa 2000 Sony - tylna projekcja

Ukryta Zawartość

JVC HD Ila

Ukryta Zawartość

Na mniejsze ekrany bym nie patrzył - chyba że kasa blokuje zakup.

Ale tu masz JVC 56 HD ila np. za 8000 zł

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

locoloco, 14 Kwi 2007, 14:59

>Na mniejsze ekrany bym nie patrzył

Oj co prawda to prawda. Wcześniej wydawało mi się , że 42` to nawet zbyt wiele jak na moje warunki (20m2) ale po tygodniu nabrałem pewności, że 50 to byłoby TO!.

@locoloco (w kwestii formalnej) - ZACZNIJ WRESZCZIE WĄTKI CZYTAĆ I ODPISUJ NA TEMAT!!!!

(kiedyś Cię broniłem, ale wypada, ze że prawdę pisała "opozycja")

Doczytaj problem kupującego i np:

a/ "nie wyjeżdżaj" z modelami po kilkanaście tysiecy

b/ wstęp jest ŻENUJĄCY

C/ itp. itd.....

Na róznych forach piszesz "seryjne posty reklamowe", jednak ostatnio wielokrotnie bez związku z tematem (lub konkretnym problemem).

Opanuj się trochę...,zacznij od podstaw (czyli zapozanaj sie dokładnie z wątkiem), potem pisz....NA TEMAT.

(nie będzie pretesni do "reklam").

Pozdrawiam. (i ciekawe, czy doczytasz....) :))))))))))))))))))))))))))))))))

Zaczynam studiowac forum HDTV za 2-3 dni bede juz wiedzial co chce :) na razie wiem ze samsung 42 c7h migocze i pomaga tu wymiana oprogramowania w serwisie potem podobno jest super za taka cene nie ma nic lepszego... ale to nonsens troche zeby z nowym tv odrazu do serwisu jechac :) Poki co narazie rozkoszuje sie moim nowym subem JBL e250 :)

@jgx - temat trochę inny, ale (b.krótko):

a/ Samsung 16:9

- błąd (moze tylko w sofcie) - brak zbieżności po rogach wynika z jakiegoś błędnego formatowania ( gdy przejdziesz np na 720p juz to znika...przynajmniej dla "oka" (w PAL 16:9 tragedia i nie mylić z jakąś zbieżnością dział ..bo niby trafia w swoje miejsce....)

- obraz sztuczny (brak poprawiaczy przy 100Hz 16:9 = coś jest włączone na stałe i koniec) - wyglada obraz jak z satelitki cyfrowej... (twarze z makijażem...)

b/ Philips 9551

- z powodzeniem juz reklamowany (zwrot kasy) na tzw "falę" (opisane na innych forach).

- dość szybko przebarwienia maskownicy....(jak chcesz lepszą dynamike "wyciągnąć").

c/ zestawiasz obok "markowy" sprzet (ten z dobrymi poprawiaczmi , czyli i Samsugi i Philipsy z poprzedniej generacji) i masz jakość obrazu często lepszą, a i podanych mankamentów brak.

Ps - (karkołomnie nawiążę do tematu)

- zrobią np 32' PDP, jest szansa że "rozwali " jakością obrazu CRT...ale znowu wierzyć w "duchy" , czy "duszki"????

Pozdrawiam. ;)))))

witam

hojlo1 - nie bedę polemizował - bo nie ma o czym.

Przeczytaj ostatni post autora wątku . Trochę sie rozwinęła akcja.

Przeczytaj też swoją wypowiedź ostatnią - która ma się tak do wątku jak ..........

Oczywiscie wypowiedź dotyczyła kierunku zmian tematu wątku . Ewaluowała na wyższy poziom za podniesieniem kwoty i modeli twórcy wpisu.

Jeśli ktoś źle zrozumiał - sorry.

• 2 miesiące później...

Po tym co przeczytałem i zobaczyłem na tej stronie wybór jest prosty :

Ukryta Zawartość

Pytanie tylko jakiej firmy i który model ?

Ukryta Zawartość

Witam

Już jakiś miesiąc temu nabyłem TV :) to LCD Sharp 42SA1E troszkę starszy model ale jakością obrazu rozwala na łopatki wszystkie pospolite LG czy Samsungi. Oglądam go z 4,5m i jest naprawdę OK Jedyne do czego można się przyczepić to czerń. Kupiłem go tylko dlatego że była okazja dałem za niego 2999 PLN dzięki temu nie będę za rok płakał że przepłaciłem :) Na 3-4 lata styknie tak na przeczekanie :) a potem na Euro 2012 mam nadzieję że w HD sprawię sobie minimum 50 cali i wtedy już oszczędzał nie będę :)

Jedna uwaga że ten TV trzeba oglądac z dalszej odległości bo z bliska 1-2,5m to lipa :)

Ogólnie jestem bardzo zadowolony :)

malinf1, 5 Lip 2007, 14:17

Też mam ten model (bo m.in. pasował nam do mebli). IMHO: średniak, można było wybrać lepiej.

Nie ma problemu ze smużenem i szybkimi scenami. Odbiuór po analogu i cyfrze - w porzo.

Ad. czerni to masz rację. Popracuj trochę nad ustawieniami manualnymi -warto. Przysłoń okno, oglądaj na wprost.

Mankament to także branie w łeb kolorów pod kątem np. już 30 st. licząc od patrzenia na wprost (Kto wymyślił te durne kąty do 180st ? -Liczyłbym maks. do 90st, przyjmując kąt zero jako patrzenie prostopadłe na wprost ekranu).

W war. domowych warto to brać pod uwagę. Niektóre LCD-ki są na patrzenie pod kątem mało wrażliwe. No ale to te nowsze, np. Samsungi.

PS. Czemu tak tanio kupiłeś S. 42SA 1E ? -Wyprzedaż czy jakaś naprawdę niebywała okazja ?

Oglądam tylko na wprost salon duży i ciemny bo okno od północy do tego bordowe firanki :) można powiedzieć idelane miejsce dla plazmy :) jak masz jakieś gotowe sprawdzone ustawienia to napisz chętnie przetestuję :) a cena była taka na otwarcie saturna w wawie na targówku :) w tej samej cenie była tez plazma C7H ale jej migotanie i brak synchronizacji obrazu z dźwiękiem... to już wolałem LCD i napewno nie żałuję na początek uważam jest naprawdę OK

malinf1, 6 Lip 2007, 17:18

Taaa, za 3kzł nieważne jaki współczesny LCD ;)

Ad. ustawień plaskaczy to AV wydało nr z płytą do ustawień. Osobiście jeszcze z niej na nowym tv nie korzystałem, wszystko ustawiłem sam: "na oko". A konkretnie to schłodziłem nieco barwy - doprowadziłem do spokojniejszych/naturalniejszych, są teraz bardziej w kierunku pastelowych (bez przesady) i jak najwierniejszych naturze (dobrze się ustawia na kolorze ludzkiej skóry i zieleni). Zimą pobawię się w dokładniejsze ustawienia. Obecny poziom ustawień mnie zadowala, rodzinę też.

Ad. plazm to już wspominałem: jak nie Pioneer'a (THE BEST ale drogo), wybrałbym 1 z 2 modeli LG (wspominałem już z których - w innym wątku).

I nie sądzę, że byłby to gorszy wybór. Powód prosty: kilka razy wybierałem te same modele oceniając tylko obraz.

W różnych miejscach, w różnych sklepach. (Jak coś mi wpadnie w oko, odnotowuję to w tel. kom. Za jakiś czas znów oglądam, słucham i notuję. Potem czytam notatki i widzę: Lublin, Olsztyn, Olsztyn... - pochwaliłem ten sam model plazmy LG ;)

• 3 tygodnie później...

Odswierzam temat:

Wpadl mi w oko TV plazmowy LG 42 PC51 naprawde ladny obraz w tej cenie (ok 3500zl). Kazdy LCD 37-42 cale w tym przedziale cenowym to porazka ogladania...pixeloza i wogule sztucznosc. Ale martwia mnie dwie rzeczy:

- ponoc plazmy znacznie wiecej pradu pozeraja

- jak z synchronizacja dzwieku?

TV bedzie ogladany z ok 3-3,5m

Podobal mi sie tez Hitachi 42A01 obraz rewelka ale niestety ok 2tys zl wiecej.

Co byscie polecili jeszcze w tym przedziale cenowym (ok 3-4tys zl)

TV ma pracowac na kablowce i miec min 37 cali

-> Robert Gdańsk: Obecny postęp to nadal wciąż mocno niedoskonała technologia wizji. Taka jest IMHO prawda.

Tyczy się to zwłaszcza plaskaczy.

Holowizji nie mamy i długo mieć nie będziemy ;) Dlatego zaufaj sobie i temu co widziałeś/zobaczysz.

I to tyle w temacie.

(Na mnie też zrobiły b. dobre wrażenie plazmy LG.)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.