Skocz do zawartości
IGNORED

LCD czy Plazma 42cale DYLEMAT

malinf1

Rekomendowane odpowiedzi

>konkretnie tej fotki ruchomego czerwonego samochodu ? Wiesz ... zresztą skoro tak piszesz jak

>napisałeś to chyba nie wiesz jak je interpretować ....

No widzisz zupełnie nie zwróciłem uwagi. To było dla mnie oczywiste, że nie oto w TV chodzi aby robić "Photo with a very high shutter speed".

Ale poza tym jakosć jest porażająco lepsza z plazmy. Kolory, nasycenie, przejścia tonalne niedostępne dla LCD.

Widziałeś ten napis powiększony Los Angeles - wyobraź sobie twarz speakerki. LCD wygeneruje pryszcze których kobieta nawet nie miała ;-) LOL

Obydwie technologie są przestarzałe, energochłonne jak na 21 wiek. Nie są w stanie zbliżyć się do jakości obrazu generowanej przez kineskop ze szczelinową maską i powłoką agrasową. Niestety pojawienie się nowych wyświetlaczy nie idzie w parze z nowymi systemami wizyjnymi. Dalej mamy PAL., NTSC. Wpycha się na siłę format 24p pomagając pozostawać w zacofaniu kinom. Francuski Le Futuroscope istniej już prawie 20 lat i można tam zobaczyć wszystkie typy sal kinowych od ekranu wielkości kilku piętrowego domu na którym wyświetlano obraz z kamery 70mm 60kl/s ( notabene wszystkie efekty robi się w tym systemie ) do wklęsłych, aktywnych, kończąc na trójwymiarze.

A zapowiadało się wszystko bardzo ciekawie. Systemy DBPal, DBNtsc, gdzie podwojono wszystkie parametry a przede wszystkim odświeżanie pionowe do wartości 72Hz. Jedyny minus to brak formatu 16x9, ale kto w 1993 roku myślał o tym.

Na szczęście jest tak dużo różnych telewizorów obu systemów, że każda potwora znajdzie swojego amatora.

Zainteresowanym proponuję założyć klub sokole oko i oddawać się czwartkowym obiadom i dysputą o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą.

ile osób tyle opinii - i to się nazywa demokracja .

W przededniu Świąt pragnąłbym uspokoić atmosferę i skierować ja na kierunek wątku.

Ponieważ od kilku lat prowadzimy prezentację w domu klienta - to zebraliśmy trochę doświadczenia na tym polu.

Najczęściej właśnie kontr kandydatem LCD są plazmy lub hybryda.

I w dużym skrócie - co wynika z takich prezentacji ?

Otóż częściej dla sygnałów SD -przy oglądaniu telewizji wieczorem, w kilka osób, skierowanie uwagi większej na sport i filmy - wybierana jest plazma.

Jeśli użytkownik ogląda dużo programów w dzień, w nasłonecznionym pomieszczeniu, podłącza komputer, gry, aparat , kamerę HD - wybór pada na LCD.

Nie jest oczywiście prawdą że plazma Panasonica odbiera tak dobrze jak Pioneer - bo nie odbiera.

Pioneer w plazmach przekroczył barierę - dlatego dzierży prymat w swoim ręku.

/Można wygrać plazmę Pioneera biorąc udział w wyborze najlepszych produktów HD w Polsce /

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powiem więcej ,że kupujący - wybiera ten telewizor który wg niego spełnia wszystkie warunki dla :

1. Jakości sygnału

2. Nasłonecznienia pomieszczenia

3. Odległości od ekranu

4. Wrażliwości własnej

I żadne teoretyczne tabele nie mają tu swojego miejsca . Bo okazuje się że jednego zachwyca obraz plazmy 50" z odległości 2,5 metra a inny kupuje najwyżej wielkość 32".

I nie ma znaczenia czy kupujący pochodzi z miasta czy ze wsi - czy jest profesorem czy listonoszem.

Każda prezentacja jest pozbawiona marketingu a wybór należy wyłącznie do kupującego.

W styczniu odbędą się pierwsze na świecie pokazy telewizorów laserowych , Oled 31" i innych nowości na targach w Los Angeles.

Ukryta Zawartość

Na targach IFA w Berlinie odbyły się również pokazów systemów trójwymiarowych Philipsa

Ukryta Zawartość

Przez kilka lat i za kilka lat zabójcze miały być SEDY dla lcd i dla plazm - i co ?

Ukryta Zawartość

Miały już zniknąć plazmy i tylna projekcja - a tym czasem :

Ukryta Zawartość

Wybierając najlepszy model dla siebie - należy czytać informacje unikając zakupu słabych telewizorów , ale kierować sie wyłącznie własną wrażliwością sprawdzając je przed zakupem w domu.

Pomocą dla osób które nie są szczęśliwe po zakupie wymarzonego telewizora - jest kalibracja , która pomaga często w znacznej części wyeliminować niedociągnięcia wybrańca.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"HDTV" - to pismo PC WORLD KOMPUTER, EXTRA dodatek.

Na okładce zajawki artykułów:

PDP kontra LCD,

HD Ready czy Full HD ?

Która tv HDTV (Cyfra +, Cyfrowy Polsat, a może "n"-ka) ?

Ponadto testy:

Odtwarzacze Blu-ray i HD DVD (6 najlepszych),

TV LCD i plazmy - godne polecenia modele 37"- 42",

Komputerowe napędy HD DVD i Blu-ray - czytnik czy nagrywarka ?

Panoram. monitory komp.,

Co potrafią konsole do gier: PS3, Xbox 360, Wii, PSP, Nintendo DS - przydatne akcesoria i najlepsze tytuły.

Satelitarne tunery HDTV do peceta.

Markety z elektroniką - porównanie cen i ofert: MM czy sklepy internetowe ?

W cenie pisemka (19,90zł) dołączona płyta DVD - film "Miecz przeznaczenia", ofc. w Full HD.

Film jest do odtworzenia na kompie. Płyta zawiera komplet oprogramowania. Dźwięk jest ponoć w DD 5.1 i napisy po polsku.

Na płycie jest też filtr AC3 (na wypadek gdyby po odpaleniu nie było dźwięku).

Do n-ru 12/'07 AV, dołączone jest (GRATIS) pisemko: "Dźwięk i obraz - 100 najnowszych i najlepszych modeli sprzętu audio i wideo" oraz płyta z 330 testami sprzętu z miesięczników AV i Video Mix.

* * *

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

tomek7776, 10 Kwi 2007, 10:21

>za 4700 nie bedziesz mial fullHD

juz jest to mozliwe :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 tygodni później...

Tu jeszcze taniej:

Ukryta Zawartość

Dolna gazetka promocyjna.

Ukryta Zawartość

No ja właśnie przymierzam sie do zakupu TV od 37" do 42 "w budżecie do 4.000zł.

Powiem szczerze, jestem w temacie ZIELONY i przygotowałem się w zasadzie tylko teoretycznie, bo oferta w moim mieście uboga a ja na razie nie mam czasu jeździć po sklepach. Nie mam uprzedzeń do technologii, ale naczytałem się od "wtajemniczonych" że plazma kładzie LCD i po ziemi tarza. W zasadzie byłem nastawiony już tylko na plazmę, ale zrobiłem mały rekonesans i tu ... ROZCZAROWANIE!

Ja wiem, że kable w marketach są ułożone jak spaghetti, ale nie wierzę że tam sabotują celowo plazmę podając świadomie gorszy sygnał! W bezpośrednim porównaniu m.in plazm Panasonica th42V70 i Samsunga i coś tam jeszcze z LCD w podobnych przedziałach cenowych i rozmiarach (Samsung, Philips, Sony) plazma wypadła KIEPSKO!

Mdły obraz, biel jest szarawa, kontury rozmyte, kolory wyblakłe. Ba, nawet słynna CZERŃ (którą ma górować PLAZMA) była słabsza. Ten słynny kąt patrzenia... MIT. Minimalne pogorszenie pod ekstremalnymi kątami, ale nikt tak nie ogląda TV! Po moim zagadnieniu o temat sprzedawca niegłupio wyjaśnił, że za dobra plazmę trzeba dać spore pieniądze. No fakt, stała plazma Pioneera, ale za prawie 7.000 zł. Demonstrowano też jakieś monstra za ponad 10.000 zł z płyty demo i tu było super, no ale - ja tu wymiękam cenowo... .

Podsumowując, (jak na razie) wybieram LCD Samsunga. Pasuje mi obudowa, wzornictwo no i obraz. Chyba model LE40N87, do wyjęcia za ok. 4.000 zł - Full HD, kontrast 10.000:1, jasność 550 cd...

thon022, 15 Lut 2008, 17:16

>Podsumowując, (jak na razie) wybieram LCD Samsunga. Pasuje mi obudowa, wzornictwo no i obraz.

>Chyba model LE40N87, do wyjęcia za ok. 4.000 zł - Full HD, kontrast 10.000:1, jasność 550 cd...

Żebyś potem nie pluł sobie w brodę weź tego Panasa i Szajsunga do domu. Odpal na własnym sygnale - TV i DVD i już będziesz wiedział. co Ci bardziej leży.

A jeśli sklep nie oferuje Ci za tak kolosalne pieniądze możliwości przetestowania sprzętu w domu to OLAĆ ICH i poszukać porządnego sklepu!

Bo wybór na podstawie oglądania sprzętu w sklepie jest marnym wyborem.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

No to takie uwagi na gorąco, po spacerze po raptem 2 marketach, ale ja kurna tak na tę plazme byłem nastawiony, że myślałem kupić "w ciemno" przez sklep internetowy plazmę Panasa 42", na podstawie opinii w necie ( no moja znajoma ma i b. chwali, pooglądałem go trochę, ale co z tego jak nie ma z czym porównać?).

Najbardziej mnie zadziwiło, że wg "urban legend" plazma ma sobie lepiej dawać rade od LCD z gorszym sygnałem, a w sklepie było dokładnie NA ODWRÓT...

thon022

Pójdź do sklepu, weź piloty od tych TV i sam poustawiaj, bo sprzedawcom wierzyć nie można. Ja skłaniałbym się ku temu, że LCD mają wyżyłowane parametry a plazmy wręcz przeciwnie. No i chyba jest coś na rzeczy, jeśli tyle osób potwierdza dobrą opinię. W Sklepach zazwyczaj jest bardzo silne, białe światło i w takich warunkach rzeczywiście LCD będzie wyglądał atrakcyjniej. Jednak w domu oświetlenie jest zazwyczaj dużo słabsze i cieplejsze w odcieniu, a w takich warunkach lepiej praezentuje się plazma

Dzisiaj porównałem sobie jakość obrazu z "n"-ki na plazmie. Tv LG 42"

LCD SHARP, też 42" oglądany z 5m, plazma LG z ok. 3m.

Krótko: plazma: kąty lepsze - tu zaskoczenia nie było ale, no właśnie, jakość obrazu na plazmie zdecydowanie wypadła gorzej niż na LCD!

Nie spodziewałem się tego. Tragedii nie ma ale... nie zamieniłbym się :)

Poza tym zauważyłem, że przy jednobarwnym tle na plazmie dało się zauważyć jakby takie mrowienie koloru - niejednorodność. Na tv LCD nie ma to miejsca, obraz jest krystalicznie czysty i kropka.

Zatem wyszło, że przy odbiorze "n"-ki obraz z LCD jest IMHO wyraźnie lepszy.

Polemizował nie będę - napisałem tylko co dziś stwierdziłem.

Przepraszam, ja tylko na sekundkę... właśnie zrobiliśmy z kolegą kilka Guinnessów w pubie i wpadłem na swoje ulubione forum.

I taka, niezmiernie - przyznacie - odkrywcza, myśl przyszła mi do głowy:

"Jeden lubi ogórki, drugi - ogrodnika córki!" :)))

Zatem ludzie którzy widzą lepszy obraz na "telewizorze" LCD już mnie nie dziwią.

A po Guinnessie to i tak wzrok się mąci więc to w zasadzie wsio rawno! :)

Pozdrawiam serdecznie! :)

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

il Dottore:

Kupiłem (po długim namyśle i oglądaniu wielu modeli tv, LCDka. Obraz z tv analogowej (kablówka) jak i obraz z dekodera cyfrowego regionalnej TVK: bez zarzutu: po prostu ładny, kolory ustawiłem bliskie naturalnym i nie zauważyłem braku skali kolorów (jak w niektórych modelach LCDków...).

Na "n"-kę się zdecydowałem, bo parę stacji nadaje w HD (a dotychczasowy operator nie daje nadal żadnej możliwości oglądania obrazu nadawanego w HD) no i mam netowe radio (paręset stacji :) - też mi zależało by mieć.

Ofc kąty oglądania tv inne niż na wprost mojego modelu LCD, wskazują na mankament tego LCDka (ale wiedziałem o tym gdy go kupowałem - była prezentacja w domu). Pod tym względem mogłoby (w nowszych modelach LCDków, wydaje mi się, że z tym sobie już całkiem dobrze poradzono) być lepiej (wiadomo, z plazma ten problem nie istnieje).

Jednak praktycznie tv oglądam(-y) siedząc na wprost, a tu, w porównaniu z plazmą obraz z "n"-ki jest wyraźnie lepszy ! (Czym byłem nieco zaskoczony.) Warunek: oglądać na wprost i nie z za bliskiej odległości (np. 4,5-5m)

* * *

Znajomego sam namawiałem (już po kupnie swojego tv) na plazmę, np. LG Time Machine 37". Kupił 42"). Do oglądania z 3m - IMHO błąd. Ekran jest do oglądania "n"-ki za duży !

Plazma ta z Cyfry + dawała b. przyjemny obraz (bez kalibracji kolory były nieco za mocno podkręcone). Obraz miękki, kinowy, przyjazny dla oka i długiego oglądania

Z "n"-ką, dla mnie ta sama plazma nie zaprezentowąła się dobrze. Nie wiem, może rozdzielczość za mała...

Ustawiłem na bardziej naturalne kolory ale obraz nadal mnie nie satysfakcjonował.

Wróciłem do domu, włączyłem swój - nie mam (z 5m) się do czego przyczepić... Prawda, że z 2-3m oglądanie mego LCD to porażka (z bliższej odległości jest jeszcze gorzej :), jednak oglądamy przeważnie z 5m, a wtedy obraz (rozdzielczość, kolory) - duża klasa. Naprawdę nie mam się do czego przyczepić. (Fonia i tak leci przez 5,0 - zestaw budżetowy Pioneera, tylko do KD.)

Naprawdę caleki jestem od dyskutowania gdyż de gustibus... :)

I naprawdę nie chcę mówić że Boże Narodzenie jest lepsze od Wielkanocy.

Nieśmiało tylko pragnę zauwazyć że w IDEALNYM odbiorniku obraz jest akceptowalny z DOWOLNEJ odległości. Tak miałem w CRT. Z dowolnej odległości obraz był tak samo nieostry... :)

W plazmie widzę artefakty z ok 10 cm. Ty nie widzisz nic złego z 5 metrów...

No i OK. Jeden lubi ogórki...

Ok.

* * *

Widzę, że żadna z tych technologii wciąż nie daje doskonałego obrazu ani - IMHO - zdecydowanie nie guruje nad 2. (Tu zdania są -wiadomo - podzielone.)

Tylko czemu na plazmie obraz z "n"-ki wypadł gorzej ? -Plazma była za kiepskiej jakości ?

Ktoś jeszcze robił takie porównanie ? - B. jestem ciekaw Waszych opinii...

@andrea29 - podajesz jakieś dziwne przemyślenia.

Rozwiń (a właściwie napisz o co Ci chodzi...) watek np o plazmie i :cyfrze/nce , bo ewidentnie sugerujesz jakoby TV miał byc dostosowany do dostawcy sygnału, bo tu ok, tam źle .!!!???? ;)))))

W tej chwili raczej opisujesz konkretne egzemplarze sprzętu, a wyciągasz ogólne wnioski na temat technologii (absurd).

Ps - także to podsumowanie o "powrocie do domu i satysfakcjonującym oglądaniu z 5m..." to tylko beletrystyka.

To samo mogę napisać o np oglądaniu z 1m CRT 14' (gdy wpierw naoglądałem się kilkadziesiąt szt i PDP/LCD/CRT na różnych sygnałach...przez kilka godzin....) i co czasami tak to odczuwam (w określonych sytuacjach). ;)))))))).

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.