Skocz do zawartości
IGNORED

oświetlenie - świetlówki w domu

PrzemekElektro

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio postanowiłem zmienić oświetlenie w pokoju.

Chciałem się dowiedzieć, czy ktoś ma jakieś doświadczenie ze świetlówkami w pomieszczeniach mieszkalnych, bo takie oświetlenie by mi najbardziej odpowiadało.

Pierwszą rzeczą jest statecznik. Klasyczne stateczniki i startery z pewnych względów odpadają. Elektroniczne produkuje obecnie kilka firm (Brilux, Osram, Philips i jakies niemieckie). Na stornie Philipsa wyczytałem, że różnią się one sposobem zapłonu - jedne działają "na zimno", inne najpierw podrzewają gaz, zapalając "na ciepło". Tak mnie zastanawia, jaka jest różnica podczas użytkowania? Czy ma to jakieś znaczenie dla użytkownika? Swoją drogą nie udało mi się nigdzie dowiedzieć którą metodą zapalają stateczniki Osrama i Briluxa. Philips produkuje stateczniki przystosowane do częstego zapalanie i gaszenia, aczkolwiek ich cena jest prawie 3 krotnie wyższa od wersji "normalnej", podaje także informacje że wersja "normalna" powinna być używana do 3 zapaleń na dobę. Czy faktycznie ma to znaczenie? Czy częste zapalanie i gaszenie wpływa jakoś na żywotność świetlówki, lub może uszkodzić elektonike? Czy faktycznie jest jakaś różnica między statecznikiem Brulixa za 40zł, a takim philipsem za 110?

Druga sprawa - świetlówka. Obecnie technologia się troche zmieniła i dostępnych jest wiele różnych, dających różne barwy światła. Patrząc na wzornik w sklepie świetlówka "daylight" wydawała się być strasznie niebieska, "warm white" była jakoś dziwnie żółta. Tak patrzyłem na te świetlówki i.... nic mi to nie pomogło... Która będzie najlepsza do pokoju? Dodam, że ściany w pokoju mam lekko żółte, więc pewnie "niebieskie" światło prawdopodobnie zmieni znacząco swoją barwe po odbiciu od ściany.

Wszelkie wskazówki praktyczne będą mile widziane.

• Redaktorzy

a nie lepiej zainteresować się halogenami? świetlówki mam codziennie w pracy i jeśli tylko mogę to je wyłaczam, światło jest strasznie nienaturalne i męczy oczy

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Ja zastosowałem u siebie nad biurkiem świetlówki 2x30W o świetle słonecznym, ostatnio był u mnie znajomy architekt i był zaskoczony efektem, powiedział, że sam chciałby pracować przy takim świetle, przy którym wypoczywa się w pracy!

Efekt został uzyskany za pomocą świetlówek akwariowych i zapłonu elektronicznego dobrej firmy, jak interesuje Cię temat to podam konkrety.

pozdrawiam F.

Fr@ntz - troche się to zmieniło ostatnio, obecnie świetlówki już nie migoczą i nie męczą oczu. Z resztą jakby nie patrzeć to żarówki energoszczędne są robione na bazie świetlówek - to taka integra, elektonika i świetlówka w jednej obudowie :)

Halogeny odpadają z kilku powodów. Zużycie prądu, a przede wszystkim świecą punktowo. Jednym z powodów dla których zdecydowałem się na świetlówki jest właśnie ich kształt - chce je zainstalować wzdłuż całej ściany.

Falco - będe wdzięczny, każda informacja będzie dla mnie pomocna.

Szukaj świetlówek tylko o współczynniku oddawania barwy światła RA 95 mają one zastosowanie w lakierniach pracowniach fotograficznych i wszędzie tam gdzie ważne jest wierne oddawanie kolorów nie sugeruj się żadnym tam daylight i.t.p. ja używam w części mieszkania od ponad 10 lat tylko takie świetlówki w zwykłych oprawach n.p. wyprodulowanych w Wilkasach (obecnie Philips) Tak jak w żarówkach energo oszczędnych jestem przekonany bardziej do firmy Osram ma lepsze oddawanie kolorów to mimo bardzo porównywalnej wierności przychylam się do Philipsa TLD 95 z banalnego powodu, rzadziej mi się paliły światło może minimalnie na plus Osram ale po kieszeni mniej bije Philips.W skrócie patrząc na drugą osobę widzisz ją bardzo naturalnie żadnych trupich kolorów jest naprawdę miło i nie męczą się oczy.Jedyny feler że trzeba zamówić, gdyż w sklepach handlują najtańszymi świetlówkami , różnica w cenie ok 20-30% polecam warto.

Jak byś miał za dużo kasy to poszukaj sobie nowego standardu oświetlenia T 5 zarówno można płynnie regulować natężenie jak i kolory i bardzo dużą wydajność świetlną

pozdrawiam

Rafaelll

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

O szczególy co do wyboru świetlówki do mieszkania radzę podpytać w specjalistycznej hurtowni. Sprzedawcy w marketach zwykle g. wiedzą i wcisną nawet świetlówkę o bardzo "niebieskiej" bieli (grubo powyżej 6500K) która będzie stosunkowo męcząca. Oznaczeniemi typu "dayligt" lub "warm light" zdecydowanie się nie kieruj ponieważ może to oznaczać bardzo różne "odcienie" bieli, zależnie od producenta.

Świetlówka do mieszkania powinna charakteryzować się nie tylko odpowiednią temp bieli (zwykle 2500K-6500K), ale również odpowiednim spektrum światła (chyba, że nie zależy Tobie na dobrym rozpoznawaniu barw w pokoju). Informację o temp. bieli i rozkładzie spektrum znajdziesz w katalogach. Temat jest szeroki i zdecydowanie sugeruję rozmowę z fachowcem z jasną informacją dla niego, że potrzebujesz świetlówki do mieszkania.

P.S.

Generalnie jestem przeciwnikiem świetlówek w mieszkaniach ale jeżeli już muszę to stosuję świetlówki Philipsa TLD 18W950 (60 cm) i TLD36W950 (120cm) - temp. bieli 5300K. Jeżeli potrzebujesz jednak światła trochę bardziej "niebieskiego" to Philips TLD18W650 (temp. bieli 6500K)

Wszystko skompletowałem w Aqua Light, przysłali w bardzo porządnej paczce, nic się nie uszkodziło

Stateczniki elektroniczne produkcji niemieckich firmy VosslohSchwabe i Huco oraz polskiej EMC.

stateczniki elektroniczne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Świetlówki Philips 'TL'D 90 de Luxe z luminoforem wielopasmowym należą do rodziny niskoprężnych lamp fluorescencyjnych o średnicy rury 26 mm. Świetlówki 'TL'D /90 de Luxe charakteryzują się doskonałym oddawaniem kolorów (CRI > 95)

Ukryta Zawartość

sprawdzę jeszcze jakie świetlówki kupowałem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pozdrawiam F.

Mam w domu świetlówki i jestem zadowolony. Aktualnie większość w sprzedaży to "warm white" tj. temperatura bieli 2700-3000K i to jest optymalne światło dla mnie, najbardziej podobne do zwykłej żarówki. Nie bez powodu rynek woli takie światło. Nie rozumiem jak można komuś polecać świetlówkę 6500K. Te z temperaturą bieli wyższą są zimniejsze dla oka - odwrotna proporcjonalność ;) Raz kupiłem taką i światło było okropne, wywaliłem do śmieci. Okropność, ale może ktoś lubi takie ponure światło.

Kupując świetlówkę spiralną należy brać pod uwagę jasność w lm, a nie sugerować się reklamą producenta, że np. 15W świeci jak 75W. Wg mnie proporcja jest raczej zbliżona do 1:4 a nie 1:5, jeśli porównujemy do najlepszych żarowych bezbarwnych baniek. Czyli taka jest mniej więcej oszczędność energii.

Świetlówki zapalają się błyskawicznie, ale na początku świecą słabiej, rozświetlają się jakieś 30 sek. do maksimum.

Jak napisałem najważniejszy w świetlówkach jest wspólczynnik oddawania kolorów większy niż 95 i nie zawsze to idzie z temperatura bieli Ponad 10 lat używam takie świetlówki i jak wchodzę do byle biura to mnie dziwi jak w tak podłych warunkach można pracować (typowe świetlówki Daylight o jakich piszesz)

Przyznam, że jestem mile zaskoczony tyloma odpowiedziami ;) Wiem już mniej więcej na co zwracać uwage.

W opisie jednego produktu znalazłem odpowiedz na jedno z moich pytań:

" Jest to statecznik z funkcją tzw. gorącego zapłonu lampy. Zapłon świetlówki następuje po wstępnym rozgrzaniu jej katod. W układach , gdzie często nastepują wyłączenia i włączenia lamp wydłuża żywotność świetlówek."

Odnośnie T5 i T8 różnica w cenie nie jest taka duża. Biorąc pod uwagę okres eksploatacji jest prawie pomijalna. Bardziej zależy mi na dokonaniu najlepszego wyboru niż na oszczędzeniu tych kilku złotych.

W moim przypadku ("linijka świetlna" wzdłuż całej ściany) zredukowana długość świetlówek T5 jest pewną ich wadą.

PrzemekElektro, 11 Kwi 2007, 22:34

>W moim przypadku ("linijka świetlna" wzdłuż całej ściany) zredukowana długość świetlówek T5 jest

>pewną ich wadą.

oj to byś się zdziwił nie ma zdrowszego dla oczu oświetlenia niż oświetlenie rozproszone odbite i jeśli je skierujesz tylko na sufit masz stosunkowo równe natężenie oświetlenia w całym pomieszczeniu (nie dotyczy dużych pomieszczeń) żadna żarówka ci tak porządnie nie doświetli zakamarków swym punktowym światłem. Jedyny feler takiego oświetlenia to to ze spora część światła jest pochłaniana na powierzchni odbijajacej-w tym przypadku suficie. Ale co za higiena i zdrowie dla oczu !

Pozdrawiam

Rafael

Witam

Przemekelektro w ramach sprostowania redukcja świetlówek T5 w porównaniu do T8 dotyczy oczywiście średnicy a nie długości.

Odnośnie stateczników elektronicznych zdecydowanie polecam stateczniki firm OSRAM i PHILIPS troszkę mniej firmę VS (VosslohSchwabe) a zdecydowanie nie, Helvar i inne egzotyczne wynalazki. To samo się tyczy lamp (świetlówek) jedyny słuszny wybór to OSRAM lub PHILIPS osobną kwestią pozostaje dobór temperatury barwowej lampy.

Zgadzam się z Rafaell światło rozpraszane od np. sufitów ścian a nie kierowane bezpośrednio jest światłem najlepszym ( relaksuje, pozwala odpocząć) dlatego polecane jest w szczególności do szkół, sal wykładowych.

Pytanie do Rafaell w Wilkasach (obok Giżycka) o ile mi wiadomo był stary zakład firmy POLAMP lub ELEKTRIM dokładnie nie pamiętam ale o ile mi wiadomo to obecnie nie jest to PHILIPS.

Pozdrawiam

odchodzac od aspektu technicznego a przechodzac na wizualny... Jak widzicie zastosowanie takich swietlowek np w pokoju? Nie wiem czy nie bedzie on sprawial wrazenia jakiegos "obciachowego". Macie jakies zdjecia ich zastsowan na konkretnych przykladach? Zawsze wydawalo mi sie ze jak swietlowka to tylko do kuchni...

Dobra bruzdownica-robisz rowek w około same lampy wpuszczasz .Odbłyśniki mogą być luksusowe z nierdzewki lub z blachy lakierowanej wyciętej i odpowiednio zagiętej-nie powinno być drogo ,kupujesz proste belki do lamp i jeśli zachowasz poziom i będzie wszystko w jednej linii to naprawdę możesz mieć tanim sumptem extra Nie dawaj lamp poniżej dwóch metrów jeśli masz wysokie meble to na ich górnym poziomie do sufitu musi być minimum 40 cm bo będzie zbyt duża nierównomierność oświetlenia

pozdrawiam

Rafaelll

Rafaell - wiem ;)

W zasadzie mam kilka koncepcji, pewnie ostateczną wybiorę jak już kupie świetlówki i dokonam przymiarki jak to się sprawuje - ciężko przewidzieć jaki będzie efekt końcowy. A więc:

1. Świetlówki będą umieszczone w ceowniku przymocowanym do ściany, światło będzie skierowane tylko do góry. Wysokość mocowania ceownika oraz głębokość umieszczenia świetlówki w ceowniku będą rególowane, to pozwoli dobrać optylane oświetlenie.

2. Świetlówki na ścianie, odsłonięte od strony pokoju - światło wychodzi w kierunku sufitu oraz na dół oświtlając ściane.

3. Świetlówki na suficie, odsłonięte od dołu, aby nie oświetlało bezpośrednio pokoju, światło będzie się odbijać od sufitu i ściany. Regulując odległość świetlówki od sufitu, oraz zasłony od świetlówki też będzie można wpływać na sposób oświetlenia.

Opcje 1 i 2 można w pewien sposób połączyć (ruchoma / zdejmowalna odsłona od dołu), aczkolwie ze strony technicznej to już będzie się troche komplikowało.

Kulek - różnica w długości też jest. Przy długości 120cm, świetlówka T5 ma 54W, a T8 ma 36W. 36-watowa T5 ma długość 85cm. Jednak postanowiłem postawić na nowszą technologie - kupuje T5.

Zastanawiam się jeszcze nad mocą. 2 x 36W lub 2x 54W, biorąc pod uwagę, że światło będzie odbijane te mocniejsze się wydają się lepsze, ale żeby też nie było za jasno. Pokój ma 2,50 x 4,20m.

Jak coś zdziałam to się pochwale jakimś zdjęciem, aczkolwiek troche czasu to pewnie zajmie.

Lepiej żeby było więcej swietlowek o mniejszym poziomie światła wyjdzie wtedy bardziej równomiernie oświetlenie.W sumie można by rurkę z aluminium przeciąć na pół i byłby to świetny odbłyśnik i element maskujący a od zewnątrz można by pomalować na kolor ściany żeby się specjalnie nie wyróżniało (oczywiście żadnych śrub-najlepiej na kleju) .

Witam

Może na początek trochę informacji które może kiedyś się komuś przydadzą :

Świetlówki T5, moce oraz długości

14W – 54,9cm, 21W – 84,9cm, 24W – 54,9cm, 28W – 114,9cm, 35W – 144,9cm, 39W – 84,9cm, 49W – 144,9cm, 54W – 114,9cm, 80W – 144,9cm (są jeszcze nietypowe 4, 6, 8 i 13W)

Świetlówki T8, moce oraz długości

18W – 59cm, 36W – 120cm, 58W – 150cm (są jeszcze nietypowe 10, 15, 16, 30W)

Świetlówki T5 to zupełnie inna bajka w porównaniu do T8 praktycznie niema sensu ich porównywać.

Przemekelektro podzielam twój wybór ale Na twoim miejscu skupiłbym się na mocy 28W lub 24W może jeszcze 35W ale to jest długa świetlówka. T5 wydzielają dość znaczną temperaturę i im wyższa moc tym większ temperatura.

Prawdopodobnie nie uda ci się zniwelować efektu przerw na ścianie wywołanego ustawieniem świetlówek jedna po drugiej.

Pamiętaj również o prawidłowym połączeniu oprawek z elektroniką zazwyczaj jedna lub dwie pary przewodów z elektroniki muszą być dość krótki czyli poniżej 75cm więc elektronika musi być w pobliżu świetlówek oczywiście producent to określa i podaje na elektronice, gdy nie zachowa się podanych przez producenta długości przewodów i znacznie się je przekroczy elektronika może stać się kapryśna.

Gdybyś umieszczał elektronikę w obudowie razem ze świetlówkami pamiętaj że elektronika ma również określoną temperaturę pracy jak również punkt oznaczony Tc na którym temperatura nie może przekroczyć poziomu podanego przez producenta zazwyczaj jest to 70 – 75 0C a temperatura otoczenia wynosi zazwyczaj 50 stopni. Drastyczne przekraczanie temperatury w punkcie Tc spowoduje skrócenie żywotności elektroniki a czasem elektronika może po pewnym czasie pracy wyłączać się.

Pewna nieścisłość wkradła się w twój poprzedni wpis świetlówka T5 36W nie istnieje.

Ps. Jeśli chodzi o odbłyśniki musisz uważać na błyszczące powierzchnie bo narobią ci „zajączków” na powierzchni oświetlanej. Najlepiej w takich sytuacjach sprawują się matowe odbłyśniki z blachy aluminiowej.

Pozdrawiam i w miarę możliwości służę pomocą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.