Skocz do zawartości
IGNORED

Które kolumny wybrać ? Proszę o poradę.

fiozo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jest to mój pierwszy temat na tym forum. Archiwum przejrzałem i mniej więcej wasze opinie już poznałem, jednak chciałbym poprosić o radę osób, które miały okazje posłuchać i bezpośrednio porównać owe głośniki.

Planuje zakup kolumn stereo do 2000zł za parę (oczywiście chciałbym jak najtaniej), niestety pochodzę z miasta (Białystok) gdzie za wiele firm nie zajmuje się sprzedażą dobrego sprzętu audio, więc możliwości odsłuchu mam małe  nie mówiąc już o bezpośrednim porównaniu różnych kolumn.

Rozważam następujące nowe kolumny:

1. TANNOY FUSION 4 – słuchałem podobał mi się zwarty szybki bass.

2. DALI CONCEPT 6 – jest szansa że niedługo posłucham mają dojechać w tym tygodniu.

I używane

3. PARADIGM MONITOR 9 v.3 – Mogę kupić używane poniżej 2000zł ale obawiam się że mogą być za duże do takiego pomieszczenia.

Ma to grać w pomieszczeniu około 18m2 5,3x3,4 na dłuższej ścianie (czyli chyba lepiej kolumny krótsze z tego co wiem Paradigm maja coś około 40cm głębokości) napędzał to będzie wzmacniacz ONKYO Integra 8850, muzyka jakiej słucham to najczęściej pop i rock czasem instrumentalna (Sting, Portishead, Red Hot Chili Pepers, Mike Oldfield).

Oczekuje, że zestaw zagra w miarę przejrzyście, ale bez natarczywej góry (słuchałem B&W 603 S3 i musze przyznać, że góra mnie strasznie męczyła, więc tego typu kolumny raczej odpadają) z szybkim mocnym kontrolowanym basem bez rozciągającego się buczenia, po prostu szybkie udeżenie, które czasem bardziej czuć niż słychać chyba tak to najlepiej można ująć. Dynamika będzie tez mile widziana 

Jeśli macie jakieś inne propozycje chętnie wysłucham  Wzmacniacza raczej na razie nie bardzo chce zmieniać, ale jakby ktoś uważał, że w tych warunkach jakiś wzmacniacz z konkretna para kolumn zagra lepiej to chętnie wysłucham takiej porady

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc 

• Redaktorzy

AA Phoebe II to bezpieczny wybór (spokojnie można je zostawić przy kolejnej wymianie pozostałych elementów toru na lepsze) a samo ich wykonanie jest niespotykane w tych przedziałach cenowych.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

A moge zapytac dlaczego tak uważasz? Pytam bo wiele czytałem że przy większych kolumnach w mniejszym pomiejszczeniu powstaje efekt dudnienia a tego bym chciał bardzo uniknąć. Te Paradigmy maja spore przetworniki i skrzynka też jest pokaźnych rozmiarów interesuje sie nimi bo ponoć bardzo łatwo je wysterować i z opini wynika że są to bardzo dynamiczne głośniki z nisko schodzącym basem.

Wg mie mogo dobrze grac, ale mósisz miec dobrze wytłumiony pokój, ja bym sie bał tak duzych kolumn, ja miałem duze wątpliwosci do AA Hyperion w takim pokoju, dlatego postawiłem na Phoebe, teraz mam Liberty 5+, one są idealne w takim pokoju, ale najlepiej gdybys je postawił u siebie i poprostu sprawdził

Pozdr

A jeszcze jedna rzecz której nie uwzględniłem salon ma jedną ściane w dużej części otwarta na kuchnie 9m2 (od strony krótszej sciany salonu) co daje w sumie 18+9=27m2 to zapewne wplynie na akustyke. Niestety nie mam tak dobrze ze mógłbym przeznaczyć jakis pokój tylko i wyłącznie do słuchania muzyki :(

nie pakowałbym paradigmów M9 do 18 m2. U mnie grały M7 w 21 m i było ok, zdarzyło mi się przez kilka godzin mieć też M9, i odniosłem wrażenie że to ociężałe prawie-estradówki, które przy cichym słuchaniu dużo tracą. (do pewnego stopnia mogła to być oczywiscie wina wzmacniacza). O szybki i kontrolowany bas też będzie ciężko - dokładnie odwrotnie może wyjść. Ponadto paradigmy monitor potrafią przyciąć po uchu ostrą górą - znowu kwestia wzmaka. (uwagi dotyczą serii 2, ale w następnych dwóch ponoć niewiele się pod tym względem zmieniło)

A może do listy dorzuce jeszcze Tannoy M4 można ja tenio wyrwać w granicyach 1000zł. Onkyo gra dosyć jasno i górą (przynajmniej mi sie tak wydaje) a ponoć M4 maja wycofana góre to może to ładnie zagra ? :) Gdzieś nawet czytałem że ONKYO lubi się z TANNOY-em ? Co o tym myślicie?

Dzis mialem przyjemność posłuchac tych Dali niestety nowiutkie jeszcze ine wygrzane :( Grało to tak troszeczke pudełkowato na tym samym sprzęcie podpieliśmy TANNOY MX4-M i grało to znacznie lepiej.

Gdzieś w archiwum czytałem że te TANNOY MX4-m grają gorzej od starych M4 dlatego zacząłem o nich myśleć bo naprawde te MX4-m zrobiły miłe wrażenie ładnie to grało :)

Właśnie dlatego o nich myślę ;) Ale te paradigmy to chyba byłaby półka wyżej a moge je mieć niemal nóweczki bez najmniejszej ryski ;) I w kolorze który będzie mi pasował do salony hehe ;) Niby szczegół ale oko cieszy ;) Postaram się je w miare pożliwości odsłuchać i wtedy pomyśle. Ale te TANNOY-e to fakt bardzo ciekawie grające głośniczki przy tej cenie :)

Myslę,że powinieneś poważnie rozważyć Tannoye M4. Onkyo podobnie jak Marantz ma sporo maetalicznej góry, którą M4 uporzadkują i stonujś tak, że przestanie być męcząca. U mnie grały z Marantzem 6010 OSE a później Marantzem PM 7000 i było dobrze.

No tym to mnie zaskoczyles :)

Niby regularnie przeglądam skapiec.pl i cneo.pl ale jakoś umkneła mi ta promocja pewnie jest od niedawna :)

No teraz to mam już kompletny dylemat, poszukam gdzieś sklepu w Warszawie gdzie będe mógł je odsłuchać ale cena jest naprawde niska jak za te głośniki jeszcze niedawno para kosztowała ponad 3000 a na allegro są po minimum 2400 to ta cena naprawde powala na kolana :)

Dzięki za podpowiedz i wyłapanie promocji :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.