Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  226 członków

Elac Klub kolumn
IGNORED

Klub zwolenników kolumn Elaca !!!

Rekomendowane odpowiedzi

No to Houston chyba mamy problem... FS247.3 grają mi samym basem... Straszna ciemność zapanowała w moim pokoiku. Nie wiem czy się do tego przyzwyczaję ale w porównaniu z FS217 to bardzo inne granie. Bardzo po ciemnej stronie mocy

Lubię kiedy gra muzyka...

Pisałem wcześniej:

"po przerzuceniu przez 25 lat kilkunastu różnych paczek, stwierdzam, że w warunkach blokowych i pokojach do 20m2 monitory są po prostu lepsze. Kropka."

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

30 minut temu, tomek11 napisał:

Pisałem wcześniej:

"po przerzuceniu przez 25 lat kilkunastu różnych paczek, stwierdzam, że w warunkach blokowych i pokojach do 20m2 monitory są po prostu lepsze. Kropka."

Tak wiem... Ale myślałem że FS217 od FS247.3 nie będą się aż tak różniły. Wielkość skrzynki podobna, średnica głośników w sumie zbliżona. Nie wiem, jeszcze jakiś czas będę się próbował przyzwyczajać

Elac 247.3 mają wbudowany zaawansowany układ AI adaptujący charakterystykę do pomieszczenia i mózgu słuchacza... Trzeba im było półtora tygodnia aby dostroić się do tychże 😉Zaprzyjaźniamy się...

W dniu 9.08.2024 o 12:33, sk-victor napisał:

Tak wiem... Ale myślałem że FS217 od FS247.3 nie będą się aż tak różniły. Wielkość skrzynki podobna, średnica głośników w sumie zbliżona

Przecież to inne kolumny - inaczej strojone bo inne są głośniki. Jeśli masz za mało góry w to przyjrzyj się zwrotnicy - podejrzewam stare elektrolity w torze wysokotonowym . Wymień na nowe najlepiej mkp - jeśli nie usłyszysz różnicy to znaczy że jestem głuchy😀

Edytowane przez schik
Godzinę temu, schik napisał:

Przecież to inne kolumny - inaczej strojone bo inne są głośniki. Jeśli masz za mało góry w to przyjrzyj się zwrotnicy - podejrzewam stare elektrolity w torze wysokotonowym . Wymień na nowe najlepiej mkp - jeśli nie usłyszysz różnicy to znaczy że jestem głuchy😀

Stare w elektrolity 247.3... ciekawa sprawa. Samych elektrolitów również za wiele tam nie znajdziesz 😉

elac.jpg

Edytowane przez sk-victor

Ciekawa sprawa... Jeśli mają 8 lat to ich stan może już wpływać na brzmienie .Tego oczywiście nie wiem bo trzeba by je zmierzyć ale chyba nie zaprzeczysz że elektrolity nie są wieczne jak diamenty? Dlatego audio to taka fajna zabawa bo jest bardzo dużo zmiennych a elektrolity to tylko czubek góry lodowej. Jet 3 i 5 to nie to samo. Poza tym ich ,, ciemne granie '' możesz odnosić do 217 ale obiektywnie wcale nie musi  takie być.

8 godzin temu, sk-victor napisał:

Elac 247.3 mają wbudowany zaawansowany układ AI adaptujący charakterystykę do pomieszczenia i mózgu słuchacza... Trzeba im było półtora tygodnia aby dostroić się do tychże 😉Zaprzyjaźniamy się...

No właśnie sam to przyznałeś z brzmieniem jak widzisz trzeba się trochę oswoić , także spokojnie nie wyciągajmy zbyt szybko wniosków na pierwszy ,,rzut ucha ''.

1 godzinę temu, schik napisał:

Tego oczywiście nie wiem bo trzeba by je zmierzyć ale chyba nie zaprzeczysz że elektrolity nie są wieczne jak diamenty?

Tak oczywiście, że nie są wieczne. Tylko, że w zwrotnicach 247.3 praktycznie nie ma elektrolitów...

1 godzinę temu, schik napisał:

No właśnie sam to przyznałeś z brzmieniem jak widzisz trzeba się trochę oswoić , także spokojnie nie wyciągajmy zbyt szybko wniosków na pierwszy ,,rzut ucha ''.

Wiem. Nie wyciągam, chociaż pierwsze doznania po bezpośrednim porównaniu były właśnie takie jak wcześniej opisałem. Teraz faktycznie oswajam się i zaczyna mi się to wszystko "sklejać".

Wymieniłem kable głośnikowe. Miałem VdH Clerwater a teraz jest Audioquest Rocket 33. Chyba powolutku zaczynam wierzyć w kable 😃

Godzinę temu, schik napisał:

Wierzysz w kable ale w kondensatory nie, ciekawe

Nigdzie nie stwierdziłem że nie wierzę w jakość kondensatorów. Stwierdziłem tylko że po pierwsze 247.3 nie są aż tak stare. A po drugie tam prawie nie ma elektrolitów 

Aby stwierdzić czy są stare czy nie i czy mają  zakładane parametry wykonaj  pomiar .Bez tego możemy sobie wymieniać poglądy i do niczego nie dojdziemy.

To że prawie nie ma nie świadczy że te które są nie mają wpływu na brzmienie szczególnie bez znajomości zwrotnicy.

Tego nie wiesz , ja za to wiem z doświadczenia że tak po prostu jest.

Wymień jeden przed wstęgą a wtedy podyskutujemy.

Oczywiście do niczego nie namawiam i nie bierz tego do siebie to tylko moje zdanie.

12 godzin temu, schik napisał:

Aby stwierdzić czy są stare czy nie i czy mają  zakładane parametry wykonaj  pomiar .Bez tego możemy sobie wymieniać poglądy i do niczego nie dojdziemy.

Nie ma się o co sprzeczać. Sprawa prosta, zwrotnice na czasie wyjmę, kondensatory wylutuję i na tester. Nie omieszkam podzielić się wynikami.

• 3 tygodnie później...

Witam forumowiczów,   na sprzedaż idą Vela 407, biały połysk, kolumny mają pół roku. Jestem pierwszym właścicielem, kolumny kupiłem w Berlinie. Odbiór osobisty Szczecin. Cena 9000PLN, wszystko w komplecie, rachunek, kartony. Uprzedzając pytanie "dlaczego",  mój pokój to 23m2 ale niestety nie zaadaptowany akustycznie, czyli nadmiar dudniącego basu. Zapraszam 

1 godzinę temu, sunjammer napisał:

Witam forumowiczów,   na sprzedaż idą Vela 407, biały połysk, kolumny mają pół roku. Jestem pierwszym właścicielem, kolumny kupiłem w Berlinie. Odbiór osobisty Szczecin. Cena 9000PLN, wszystko w komplecie, rachunek, kartony. Uprzedzając pytanie "dlaczego",  mój pokój to 23m2 ale niestety nie zaadaptowany akustycznie, czyli nadmiar dudniącego basu. Zapraszam 

Ech, kuszące, gdybym miał pokój 35m2 już bym pisał delegację do Szczecina;) Ale i u mnie ten sam problem z basem. Także na razie ćwiczę monitory. Co po 407, jeśli można zapytać?

Edytowane przez tomek11

1 minutę temu, tomek11 napisał:

Ech, kuszące, ale i u mnie ten sam problem z basem. Na razie ćwiczę monitory. Co po 407, jeśli można zapytać?

Mam jeszcze aktywne T+A, na razie je zostawię i dokupię Eversolo. Gotówka potrzebna na inne cele.

4 minuty temu, sunjammer napisał:

Mam jeszcze aktywne T+A, na razie je zostawię i dokupię Eversolo. Gotówka potrzebna na inne cele.

No jasne, skąd ja to znam. 

18 godzin temu, sunjammer napisał:

no popatrz, a tutaj większość zaraz mnie "zjada" jak piszę do 20m2 podstawkowe 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

1 godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

no popatrz, a tutaj większość zaraz mnie "zjada" jak piszę do 20m2 podstawkowe 😉

Nie ja:)

Mam Elac Vela 407 w 23,5 m2, być może te 0,5 m2 względem metrażu kolegi robi różnicę😉 bo u mnie i jak dla mnie basik chodzi jak złoto a po korekcie Dirac Livem to już w ogóle.

Wiele zależy od warunków ale na 20 metrów nie ma co skreślać tak podstawek jak i niewielkich podłogówek 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

42 minuty temu, AiM-TV napisał:

Mam Elac Vela 407 w 23,5 m2, być może te 0,5 m2 względem metrażu kolegi robi różnicę😉 bo u mnie i jak dla mnie basik chodzi jak złoto a po korekcie Dirac Livem to już w ogóle.

23m2 to tak w przybliżeniu, pokój ma z jednej strony skos, III piętro, na przeciwko brak zabudowań (ok 10km) więc w oknach brak firan i zasłon tylko mała roletka na drzwiach balkonowych, do tłumienia tylko narożnik 🙂 Rzeczywiście bas jest super, Elacki zasilane Devialetem Expert 140Pro, przy cichym słuchaniu jest wow ale jak trochę głośniej to już zaczyna się jazda. Zacząłem trochę słuchać takiej muzy, nie wie wiem jak ją nazwać. Czy mógłbyś u siebie posłuchać i zobaczyć jak z basem?

spoty.jpg

3 godziny temu, sunjammer napisał:

Czy mógłbyś u siebie posłuchać i zobaczyć jak z basem?

Jutro po południu może uda mi się odsłuchać, to dam znać.

W dniu 2.09.2024 o 17:15, sunjammer napisał:

Czy mógłbyś u siebie posłuchać i zobaczyć jak z basem?

Przesłuchałem utwory z tej listy, przeważnie to bas mocny i sprężysty,  w niektórych momentach pojawiało się sub zejście, ale takie przyjemnie mruczące, lecz nie rozlazłe, tak jest u mnie - ale może faktycznie przy gorszej akustyce w tych fragmentach mogłoby wzbudzać się dudnienie. Z tym, że to raczej nie wina kolumn. Jeśli już tak bardzo chcesz ująć basu to jakieś podstawkowce.

Godzinę temu, AiM-TV napisał:

Przesłuchałem utwory z tej listy, przeważnie to bas mocny i sprężysty,  w niektórych momentach pojawiało się sub zejście, ale takie przyjemnie mruczące, lecz nie rozlazłe, tak jest u mnie - ale może faktycznie przy gorszej akustyce w tych fragmentach mogłoby wzbudzać się dudnienie. Z tym, że to raczej nie wina kolumn. Jeśli już tak bardzo chcesz ująć basu to jakieś podstawkowce.

Fajnie że odczucia mamy podobne, te zejścia są zajefajne ale na dłuższą metę trochę męczące, mam jeszcze klony Pearl Acoustic Sibelius na głośniku full range Mark Audio i tu bas też schodzi nisko (konstrukcja ćwierćfalowa) ale...tego buczenia jest o wiele mniej. W tej chwili Elacki stoją grzecznie w kącie, słuchają i czekają 🙂 

W dniu 2.09.2024 o 17:11, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Wiele zależy od warunków ale na 20 metrów nie ma co skreślać tak podstawek jak i niewielkich podłogówek

raczej nie miałem możliwości aby mieć u siebie i elac 407 i 404 (ok 20m2), mogłem co najwyżej posłuchać w salonie a to nie to samo.

i pozostanę w tej niewiedzy. bo musiałem się zdecydować. takie życie. chyba że ktoś przytarga do mnie 404 😉

a vela 407 są naprawdę małe. budzi zdziwienie bo poprzednik, zwykła 407 jest dużo głębsza, znacznie większa objętość obudowy.

Edytowane przez ro35

Czy ktoś z Was bezpośrednio porównywał Vele 407 z FS247.3 ? Zestaw głośników w obu kolumnach jest identyczny. Na pierwszy rzut oka różni je jedynie skrzynka. Ale wiadomo, inna skrzynka inne strojenie zwrotnicy.

Edytowane przez sk-victor

• 3 tygodnie później...

Cześć. Moje piękne ELAC FS407 szukają nowego właściciela 🙂

https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-elac-407-fs407-vela-jetv-CID99-ID127bfr.html

IMG_20240925_102817811_HDR.thumb.jpg.a97f0f93ff6252b266114f2cc2e68d54.jpg

IMG_20240925_103557791_HDR.thumb.jpg.ab923c9993f2ddf037ddc35570a99e95.jpg

Edytowane przez Kubic
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.