Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  224 członków

Elac Klub kolumn
IGNORED

Klub zwolenników kolumn Elaca !!!

Rekomendowane odpowiedzi

nowe na stronie THF są 3999/szt, więc rynek zweryfikował cenę używanych 😉

https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/elac-carina-fs247-4.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Dobre słowo o Elacu pasuje wypowiedzieć - wczoraj porównywałem Elac Vela 407.2 z dwoma głośnikami B&W - 805 D4 bezapelacyjna rewelacja. Ale to co mnie zaskoczyło, dla mnie ważny aspekt to Vela 407.2 miała nie mniejszą prezentację przestrzeni i detalu od 702 S3, które się tym aspektem szczycą i raczej są o te połowę półki wyżej pozycjonowane, 702 miały natomiast mocniejszy bas, może i trochę za mocny...

53 minuty temu, AiM-TV napisał:

Dobre słowo o Elacu pasuje wypowiedzieć - wczoraj porównywałem Elac Vela 407.2 z dwoma głośnikami B&W - 805 D4 bezapelacyjna rewelacja. Ale to co mnie zaskoczyło, dla mnie ważny aspekt to Vela 407.2 miała nie mniejszą prezentację przestrzeni i detalu od 702 S3, które się tym aspektem szczycą i raczej są o te połowę półki wyżej pozycjonowane, 702 miały natomiast mocniejszy bas, może i trochę za mocny...

na jakiej elektronice robiłeś porównanie? Przy Veli słychać, że jednak to mniejsza skrzynia niż w 702

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

11 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

na jakiej elektronice robiłeś porównanie?

Yamaha 2000e, mówią że 702 S3 są bardzo prądożerne. Nie mniej 702 S3 oceniam bardzo pozytywnie.

Edytowane przez AiM-TV

Moim zdaniem charakter grania Yamahy bardziej pasuje i tym samym faworyzuje kolumny Elac. B&W lubią cieplejszą elektronikę 😉 

Tym bardziej aby usłyszeć potencjał serii 800, no to już trzeba elektoronikę z podobnej półki co kolumny podłączyć, np Pass 😉

www.tophifi.pl

Witam wszystkich zwolenników kolumn Elac. Noszę się z zamiarem zakupu modelu Vela tylko nie wiem co wybrać, 403 lub 407. Pomieszczenie ma 18m2 (prostokąt 3x6). Obecne kolumny podstawkowe stoją na długiej ścianie, odległość z miejsca odsłuchu do każdej z kolumn to 2.4 m, między kolumnami 2.3m.

Do tego dochodzi sub rel t5x i arcam sa30. Obecnie w diracu ustawiam korekcję dla samych niskich tonów tak od 40hz do około 150hz, wyższego zakresu nie ruszam bo przyjemniej gra bez regulacji. Mam bardzo silny mod na 55hz, bez diraca nawet małe bowersy 707 s2 potrafiły przydudnić. Niestety pomiar akustyki muszę robić bez włączonego suba bo arcam nie ma dla niego dedykowanego kanału, a pomiary z włączonym nie wychodzą poprawnie.

I teraz dwie opcje:

Vela 403 - za tą opcją przemawia rozmiar pomieszczenia i to że mam już dobre podstawki i suba

Vela 407 - sub i podstawki poszłyby na sprzedaż, dirac ogarnia niskie tony od samego dołu, 30hz czy tam do ilu zejdą u mnie kolumny 🙂

Kusi mnie spróbować modelu 407, jak myślicie?

Teraz, lucassa napisał:

Witam wszystkich zwolenników kolumn Elac. Noszę się z zamiarem zakupu modelu Vela tylko nie wiem co wybrać, 403 lub 407. Pomieszczenie ma 18m2 (prostokąt 3x6). Obecne kolumny podstawkowe stoją na długiej ścianie, odległość z miejsca odsłuchu do każdej z kolumn to 2.4 m, między kolumnami 2.3m.

Do tego dochodzi sub rel t5x i arcam sa30. Obecnie w diracu ustawiam korekcję dla samych niskich tonów tak od 40hz do około 150hz, wyższego zakresu nie ruszam bo przyjemniej gra bez regulacji. Mam bardzo silny mod na 55hz, bez diraca nawet małe bowersy 707 s2 potrafiły przydudnić. Niestety pomiar akustyki muszę robić bez włączonego suba bo arcam nie ma dla niego dedykowanego kanału, a pomiary z włączonym nie wychodzą poprawnie.

I teraz dwie opcje:

Vela 403 - za tą opcją przemawia rozmiar pomieszczenia i to że mam już dobre podstawki i suba

Vela 407 - sub i podstawki poszłyby na sprzedaż, dirac ogarnia niskie tony od samego dołu, 30hz czy tam do ilu zejdą u mnie kolumny 🙂

Kusi mnie spróbować modelu 407, jak myślicie?

Ja bym szedł zdecydowanie w podstawkowe jeśli i tak masz suba. 

www.tophifi.pl

Godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Ja bym szedł zdecydowanie w podstawkowe jeśli i tak masz suba. 

W 18 metrach bierz 403 jak radzi Top Hi-Fi, miałem 407 w 23 metrach i basu było w dużym nadmiarze.  Jeśli nie lubisz poteżnego basu to sub nie będzie Ci potrzebny 🙂

Vela i tak ma sporo basu (ilościowo), do tego przy bliskim odsłuchu, a takie pewnie będzie w tym metrażu, spójniej zagrają mniejsze 403, które maja mniej głośników. 

www.tophifi.pl

29 minut temu, sunjammer napisał:

miałem 407 w 23 metrach i basu było w dużym nadmiarze.

U mnie na ponad 23 m2 - Vela 407 i tak jak u kolegi z Dirac w SA30 mają bas dosłownie "igła". Spokojnie z korekcją akustyki mozna nad nim w tym metrażu zapanować, ale jak to by wyglądało w 18 m2, to już jest zastanawiające.

Edytowane przez AiM-TV

można by nawet testować, tylko że i tak będzie porządny sub do stereo i dla mnie to temat rozwiązuje 😉 

www.tophifi.pl

1 godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Vela i tak ma sporo basu (ilościowo), do tego przy bliskim odsłuchu, a takie pewnie będzie w tym metrażu, spójniej zagrają mniejsze 403, które maja mniej głośników. 

@lucassa Posłuchaj ludzi, którzy przerzucili trochę tych paczek;) 407 to raczej na 25-30 m2 bym brał. Do 18m2 zdecydowanie 403, zwłaszcza, że jest REL.

3 godziny temu, lucassa napisał:

bez diraca nawet małe bowersy 707 s2 potrafiły przydudnić

One same w sobie mają zadziwiająco mocny i dobrze zdefiniowany dół. U mnie kolejność odwrotna, bo miałem 403, teraz są Bowersy 707S2;) 

Edytowane przez tomek11

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

W dniu 14.07.2024 o 21:10, Jimi79 napisał:

Macie jakies opinie 407ek z takimi wzmakami jak Pathos Logos

Także jestem ciekawy oceny takiego zestawu. Mam Pathos Logos, gra obecnie z Audio Physic Tempo 6. Chętnie przymierzył bym się do Veli 408. Tylko, czy z Pathosem dobrze się zgra ? Top Hi Fi mają także Pathosa w ofercie. 

Pewnie Panowie słuchali , warto ? 

W moim mieście nie ma salonu THF , najbliżem miałbym do Gdańska, Sopotu. Pewnie warto by posłuchać osobiście.

15 godzin temu, wig napisał:

Tylko, czy z Pathosem dobrze się zgra ? Top Hi Fi mają także Pathosa w ofercie. 

Pewnie Panowie słuchali , warto ? 

W moim mieście nie ma salonu THF , najbliżem miałbym do Gdańska, Sopotu. Pewnie warto by posłuchać osobiście.

Zagra zagra , aczkolwiek spodziewałbym się dość masywnego dźwięku z mocnym dołem i rozciągniętym basem. Umawiaj się na odsłuchy w salonie, albo opcja 2: zapraszam na priv w celu wypożyczenia do domu kolumn 😉 

www.tophifi.pl

Witam sam stoję przed dylematem kupna kolumn do mojego Rotela RA 714  a mianowicie Elac El 135 czy Infinity Rs 6000,mają pracować w pokoju 22mk.Doradzcie cie mi proszę

• 2 tygodnie później...

Panowie i Panie. W moich ELAC 209 Anniversary Edition nie ma zwrotnicy dla głośników basowych. Zapraszam do dyskusji w oddzielnym wątku. 

Edytowane przez Kubic
  • 4 tygodnie później...

Stałem się szczęśliwym posiadaczem czarnych Elac-ów Vela  409.2 i choć mam jeszcze możliwość ich oddania (tak umówiłem się ze sprzedawcą) to wiem, że już u mnie zostaną. Napędza je Luxman L-505 uX II i w tym zestawie odkrywam niektóre utwory na nowo. Głos szczegółowy, ale nie męczący z bardzo bogatą średnicą. Grają w pokoju 42 m2 i mniejsze modele raczej by w takim pomieszczeniu nie zabrzmiały tak dobrze. Kolumny bardzo uniwersalne na czym mi zależało, bo słucham bardzo różnej muzyki. Co istotne zadowolona jest również moja żona, bo (choć to pojęcie względne) te monitory są bardzo estetycznie wykonane.

Kolejnym krokiem będzie weryfikacja co można poprawić w akustyce pomieszczenia, a następnie wymiana źródła. Aktualnie NuPrime Omnia WR-1 z DAC   CAL Alpha.

21 minut temu, net napisał:

Stałem się szczęśliwym posiadaczem czarnych Elac-ów Vela  409.2 i choć mam jeszcze możliwość ich oddania (tak umówiłem się ze sprzedawcą) to wiem, że już u mnie zostaną. Napędza je Luxman L-505 uX II i w tym zestawie odkrywam niektóre utwory na nowo. Głos szczegółowy, ale nie męczący z bardzo bogatą średnicą. Grają w pokoju 42 m2 i mniejsze modele raczej by w takim pomieszczeniu nie zabrzmiały tak dobrze. Kolumny bardzo uniwersalne na czym mi zależało, bo słucham bardzo różnej muzyki. Co istotne zadowolona jest również moja żona, bo (choć to pojęcie względne) te monitory są bardzo estetycznie wykonane.

Kolejnym krokiem będzie weryfikacja co można poprawić w akustyce pomieszczenia, a następnie wymiana źródła. Aktualnie NuPrime Omnia WR-1 z DAC   CAL Alpha.

Melduję, że dojechały maskownice do kolumn 🙂

Co do źródła; tutaj jest potencjał na co najmniej Rose RS-250 jak nie wyżej 😉

Rose mam 250 (bez A) ostatnią sztukę w cenie 7500 PLN. 

www.tophifi.pl

5 godzin temu, net napisał:

Informacja o maskownicach na pewno do mnie ?

wywnioskowałem tak, bo sprzedawaliśmy czarne jakoś dwa tygodnie temu. Klient ma Luxmana 505 uxii i zamawiał maskownice 😉

www.tophifi.pl

• 5 tygodni później...
17 minut temu, ro35 napisał:

gdzieś pojawiło mi się na niemieckich stronach, ale teraz mam dowód. nowy kolor: titan grey 🙂

o tu np.:

Ło Panie mamy już je od jakiegoś czasu 😉

www.tophifi.pl

A teraz jeszcze takie beda.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

2 godziny temu, ro35 napisał:

gdzieś pojawiło mi się na niemieckich stronach, ale teraz mam dowód. nowy kolor: titan grey

W tym kolorze  wystepuja chyba tylko Vela 403.2 i 407.2 i to prawdopodobnie limitowana seria.

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Godzinę temu, kichanadeta napisał:

A teraz jeszcze takie beda.

dzięki za film, już myślałem że zobaczę jak zdjąć tą aluminiową pokrywę aby dostać się do zwrotnicy, no blisko było ale nie pokazali 😉

14 godzin temu, ro35 napisał:

ale ukrywacie to przed ludem ? tylko dla vip-ów ? 😉

albo mi przeglądarka cenzuruje:

Zrzut ekranu 2024-12-17 192706.png

4 pary tylko przyjechały (nie każdy dystrybutor dostał, tylko Ci najlepsi 😛 ), ale w sumie nie wiem dlaczego nie wrzucili na stronę. Więcej podobno nie będzie. 

Napiszę zaraz do marketingu 😉

Jakby co zapraszam na priv 😉

www.tophifi.pl

7 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Jakby co zapraszam na priv

Och, dziękuję ale nie zamienię swoich 407 olejowanych bo teraz wszystko na błysk.

ps.

dosłownie kilka dni temu odkryłem King Buffalo, jak to piszą "stone rock" 🙂 polubiłem, rotel z elac też to lubią 😁 dzisiaj przyszła cd. wybór patriotyczny, bo jedna z ładniejszych okładek, wykorzystali grafiki Beksińskiego, zapłacili muzeum w Sanoku, umieścili adnotację. no ładnie, no ładna:

DSC_2157.JPG

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.