Skocz do zawartości
IGNORED

SERIALE ZAGRANICZNE

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Dobre widowisko do dla mnie spójność, konsekwencja, równowaga, realizm, coś pociągającego

Poprzednio napisałeś coś innego, a i tym razem się nie zgodzę. Dla mnie film, serial nie musi prezentować czegoś pociągającego. Czasami właśnie te odrzucające obrazy, postacie tworzą wielkość kina. Człowiek z blizną, Milczenie owiec np.

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 7.12.2014 o 10:32, Piotr_1 napisał:

Shameless - ale padlina to musi być. Nie wytrzymałem pierwszego odcinka do końca. Patologia taka, że cieszę się że nie mam dzieci, przynajmniej nie muszę im telewizora i komputera chować.

Przypomnę więc, od czego się zaczęła ta dyskusja.

Było krótko i na temat. Opowiedziana historia to obraz patologii, więc nie oglądam!

Ani słowa o opowiedzianej historii, o robocie filmowej, o grze aktorów, o realności oglądanego świata, itd.

Teraz odwracasz kota ogonem.

Ty próbujesz mnie łapać za słowa? Patologię można przedstawiać na różne sposoby. Pisałem że nie podoba mi się afirmacja tej patologii przez reżysera. W pierwszym odcinku. Nie ma prawa mi się nie podobać? Mam być światopoglądowo przezroczysty, bez własnego zdania, tak?

Edytowane przez Piotr_1
Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 7.12.2014 o 21:19, Piotr_1 napisał:

Ty próbujesz mnie łapać za słowa?

Jakie ,,łapać za słowa''?

Zacytowałem całą Twoją wypowiedź i do niej się odnosiłem, z nią polemizowałem.

Tak samo jak Ty masz prawo do wyrażenia swojego poglądu na temat tego serialu, tak samo ja mam prawo do polemiki z Twoim, publicznie wygłoszonym poglądem. Musimy we wszystkim się zgadzać?

W dniu 7.12.2014 o 19:56, Piotr_1 napisał:

nawet pokazują bliskie i dalekosiężne konsekwencje ich życiowych wyborów. Jednym słowem jest to ciekawe

W Shameless-ie to dopiero jest dalekosiężne. Zakopany trup w ogródku potrafi narobić niezłego zamieszania i w następnym sezonie!

No ale ta estetyka... Co będzie w kolejnym odcinku? Sperma poleci na obiektyw kamery? Mama "zrobi loda" synowi? Nie wiem. Ludzie słuchają dobrej muzyki, chodzą do filharmonii, opery żeby się oderwać od ordynarnej rzeczywistości. Niektórzy nawet zabierają dzieci do teatru. A tutaj siadasz przed telewizorem i ktoś ci pokazuje rodzinkę z polotem hodowlanej krowy i chce pokazać że to jest w sumie cool. Wcale nie jest cool i stąd mój protest.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

I wracamy do punktu wyjścia.

Nie oceniam serialu, filmu jako moralitetu, nie oceniam postaw etycznych bohaterów.

W 90% obecnych produkcji, tych docenionych, bohaterowie to degeneraci, mordercy, zwyrodnialcy, a mimo to produkcje te są cenione.

Już wcześniej napisałem, jak chcesz oglądać tylko seriale w których mamy wzory etyczne i moralne, to niestety chyba tylko Ojciec Mateusz.

Gra o Tron odpada,

Zakazane Imperium odpada

Rodzina Soprana odpada,

Fargo odpada,

Peaky Blinders odpada,

House of Cards odpada

itd

Tak, Ty wracasz do swojego punktu wyjścia, a ja twierdzę, że można opowiedzieć przeróżne historie, także te niechlubne, ale w jakiś estetyczny sposób, z jakimś polotem. Z szacunkiem dla widza, którego niekoniecznie trzeba zbombardować naspeedowanym, przejaskrawionym, tanim, nerwowym, wulgarnym obrazem już pierwszym odcinku. Nie oceniam postaw etycznych bohaterów. Nie rób ze mnie obłudnika. Potrafię zachować dystans do tego co oglądam, młodsi widzowie często nie. Oceniam pracę reżysera i jego twórczą postawę po pierwszym odcinku zaledwie. Pierwszy odcinek jest ważny, temu nie zaprzeczysz. Dajmy się wypowiedzieć innym amatorom seriali skoro mamy wałkować w kółko to samo ciasto i się powtarzać.

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 7.12.2014 o 10:32, Piotr_1 napisał:

Shameless - ale padlina to musi być. Nie wytrzymałem pierwszego odcinka do końca. Patologia taka, że cieszę się że nie mam dzieci, przynajmniej nie muszę im telewizora i komputera chować.

No oceniasz, jak napisałeś na początku, nawet nie po pierwszym odcinku.

Teraz zmieniasz swoje wypowiedzi, ale po raz kolejny przypomnę, że na początku napisałeś, że ten serial to musi być padlina, bo przedstawia taką patologię, ze cieszysz się że nia masz dzieci, które by to mogły zobaczyć.

A taka ocena tego serialu jest nie do obronienia w mojej opinii.

Moje dzieci też nie oglądają tego serialu, ani Fargo, ani House of Cards, ani Zakazanego Imperium, ani Peaky Blinders i wielu, wielu innych które ja oglądam. Bo nie są po prostu do nich skierowane. Ale są bardzo dobre. Dolina Sezamkowa też jest bardzo dobra, ale ja jej nie oglądam. Oglądają dzieci.

Dosłownie tak, pierwszy odcinek to dla mnie padlina, a padliny nie oglądam. Chcę unikać takich słów, żeby Ciebie nie obrażać. Ale powiem teraz dosadnie: GÓWNO! Z prostego powodu. Szkoda mojego czasu, poza tym jeżeli oglądam 20 godzin jakiegoś tam serialu to się wczuwam i chcąc nie chcąc nasiąkam w jakim stopniu tym obrazem, choćbym nie chciał. Podobnie ze słuchaniem muzyki czy czytaniem książek. Jestem tylko człowiekiem.

Samo tłumaczenie tytułu na polski jest też przezabawne. To chyba jeden z rekordów gatunku. Shameless przetłumaczyć na "Niepokorni". Ciekawe czemu. Niepokorni nie mają nic wspólnego z bezwstydnymi. Bezwstydni są tacy be, babcia tak mówiła jak bawiłeś się na nocniku wackiem, to takie niemodne. To w ogóle niepotrzebne słowo, tak źle się kojarzy. Jeszcze odbierze nam widownię. Lepiej będzie "Niepokorni", tacy przebojowi, na czasie - jednym słowem fajni.

Miłego oglądania!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jeśli ktoś lubi takie lekko patologiczne klimaty i brytyjski humor, szczerze polecam :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Peaky Blinders - CZAD! :-) świetny seria, świetna fabuła, klimat jest. Polecacie coś podobnego? Boardwalk zaliczony w całości jakby co ;-)

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No jak Ci podeszła moja propozycja, to polecam moje najnowsze odkrycie Gomorrę.

Właśnie skończyłem pierwszy sezon.

A widziałeś oba sezony Peaky Blinders?

Bo, moim zdaniem, drugi jest lepszy.

W dniu 10.12.2014 o 21:03, gość napisał:

No jak Ci podeszła moja propozycja, to polecam moje najnowsze odkrycie Gomorrę.

Właśnie skończyłem pierwszy sezon.

A widziałeś oba sezony Peaky Blinders?

Bo, moim zdaniem, drugi jest lepszy.

Tak widziałem obydwa Peaky, świetne, w drugim więcej akcji ale w 1 też były smaczki :-) nie wiem czy zauważyłeś ale agentka - ta która zatrudniła się w barze u Peaky'ersów - zrobiła sobie operację plastyczną nosa ;-) w 1 serii ma garbaty nos - chociaż dramatu nie było - a w 2 już ładny prosty, chociaż widać delikatną opuchliznę jeszcze ;-)

Gomorra już jest na warsztacie :-)

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Zgodnie w kierunkiem w jakim to wszystko zmierzało zakończyli się Synowie Anarchii. Czyżby nikt nie oglądał??

moja oglada a ja jak nie mam zajecia to przy okazji fragmenty zerkam, mi to bardziej przypomina przygody zorganizowanej grupy przestępczej (mającej więcej na sumieniu jak nie jedna mafia) vs. nieudolnej konkurencji (wloacznie ze stróżami prawa) jakies to sztuczne,

ale ostatniego odcinka jeszcze nie ogladala...

chwilowy brak działalności w audio.

bardziej przypomina przygody zorganizowanej grupy przestępczej

w przeciwieństwie do np.: Peaky Blinders ;-)) (też świetnego serialu, żeby nie było), seryjnego mordercy (Dexter), producenta i handlarza narkotyków i mordercy (Breaking bad), etc, etc, etc. Jakoś tak się porobiło, że spora część najgłośniejszych seriali opowiada i bardzo złych ludziach...
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Dokładnie tak jest.

Można dodać do tej listy

Zakazane Imperium

House of Cards

Gomorrę ( tu nie ma ani jednej pozytywnej postaci)

Rodzinę Soprano

Orange is a new Black

Wiecie gdzie można obejrzeć całą "Czarną żmiję"? Znalazłam tylko parę przetłumaczonych odcinków, reszta w oryginalnej wersji językowej, a nie jestem wstanie zrozumieć całego odcinka po angielsku :-(

"Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery."

W dniu 11.12.2014 o 09:57, gość napisał:

No Peaky Blinders jest mocny, ale Gomorra wali w widza jak z kałacha.

Tu nie ma rozrywki, gierek słownych, jest cios za ciosem.

2 odcinki poszłyyy jak z kałacha :-) Gomorra gniecie :-) dobre kino.

W dniu 13.12.2014 o 10:11, gość napisał:

No to widzę, że mamy podobny gust.

Jak znowu coś się mi spodoba to Ci podeślę.

Miłego oglądania. Ja niestety już mam ten sezon za sobą.

1 sezon za płoty :-) ależ końcówka ostatniego odcinka! Sezon 2 jak nic musi być :-)

Wie ktoś, gdzie obejrzeć lub kupić "Hotel Zacisze"? Bo niestety nie obejrzałam wszystkiego... a to, co widziałam bardzo mi się podobało.

"Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery."

Słyszałem ostatnio o nowym mini serialu ascention ktos ogladal warto sie brać za to jak jest się fanem sf?

chwilowy brak działalności w audio.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Zacząłem wczoraj nowy serial

Ray Donovan.

Na razie jak najbardziej pozytywne wrażenia. Dobrze zagrany. Fajna obsada. Fajna muzyka.

Od razu serial kojarzy się z rodziną Soprano. Też szykuje się taka obyczajowo-kryminalna historia rodzinna.

Zobaczymy jak będzie dalej.

W dniu 28.12.2014 o 14:42, gość napisał:

Zacząłem wczoraj nowy serial

Ray Donovan.

Na razie jak najbardziej pozytywne wrażenia. Dobrze zagrany. Fajna obsada. Fajna muzyka.

Od razu serial kojarzy się z rodziną Soprano. Też szykuje się taka obyczajowo-kryminalna historia rodzinna.

Zobaczymy jak będzie dalej.

A polecałem już kilka razy :)

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

• Pokaż nowe odpowiedzi