Skocz do zawartości
IGNORED

Kable od jednego producenta

Wojtek

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa dotyczy np. o kabli głośnikowych i interkonetków wpiętych w tor odsłuchowy a pochodzących od tego samego producenta. Czy takie rozwiązania tworzą nową jakość? Jak się to sprawdza w praktyce, a może nie sprawdza się wogóle? Może ktoś ma w tym zakresie coś ciekawego do powiedzenia. Nie ukrywam - jestem żywotnie zainteresowany - chcę zmienić interkonekty...:) Pozdrawiam wszystkich

https://www.audiostereo.pl/topic/3351-kable-od-jednego-producenta/

Przy kableach jednej firmy jest niebezpieczenstwo, ze uwypulkona zostanie charakterystyka produktow tej firmy. Nie mozna tez zakladac, ze produkty danej firmy beda odpowiadaly wszystkim elementom Twojego systemu. Jestem, za ekperymentowniem i uwazam, ze nie mozna zalozyc, ze kupie wszystkie kable firmy X. Moze sie zdazyc, ze bedzie to idealne rozwiazanie, ale moze tez byc katastrofa.

W moim systemie mam mieszanke z wyboru. Najlepszy sysyem, jaki slyszalem i ktory mam okazje sluchac od czasu do czasu, ma wszystkie kable TG Audio, co bylo wynikiem eksperymentow.

Pozdrawiam,

Parsec

>Wojtek

To źle zrozumiałem. Myślałem, że chcesz kupić interkonekt Nordosta, a nie masz jak go sprawdzić.

Nie bardzo rozumiem problem. Czy jest może tak: Słuchałeś swojego systemu z interkonektem Nordosta, jesteś prawie zdecydowany, ale chcesz się upewnić, że przypadkiem inny, nie wiadomo który, w podobnej cenie, nie będzie lepszy?

->Parsec:

Takie niebezpieczeństwo jest całkiem realne - też tak myślę. Patrząc na to czym ludzie mają spięty sprzęt (chociażby na tym forum ) to widać, że dominują konfiguracje różnych producentów w jednym systemie. Tylko czy nie jest czasem tak ,że jest w tym dużo przypadku ( zakupy "po trochu", polowanie na tzw. okazje). Jak dużo osób próbowało u siebie spiąć wszystko kablami od jednego producenta? Są chyba jakieś złote strzały....

Przypadek pewnie odgrywa duza role. Moje gorsze kable powedrowaly do drugiego systemu i do KD.

Pisalem, ze mam mieszane kable w moim systemie, ale moze niezupelnie tak jest. Najczesciej slucham odtwarzacza CD/SACD. Do przedwzmacniacza podlaczony jest przez MIT. OD przedwzmacniacza do koncowki mocy tez mam MIT. Kabel glosnikowy tez MIT. Czyli w sumie jeden producent. Jestem bardzo zadowolony z dzwieku jaki mam. Jedyne o czym mysle ostatnio to by sprobowac jakis srebrny interkonekt miedzy odtwarzaczem a przedwzmacniaczem.

Parsec

->zbig:

W skrócie było tak: Kupiłem nowe głośniki i zacząłem spinać je różnymi kablami. Z kilku wybrałem Nordosty. Ożywiły trochę osiężałe Harbethy a biorąc pod uwagę ich/kolumn/ zalety wyszło calkiem nieźle. Interkonektów Nordosta jeszcze nie testowałem. Ponieważ jednak głośnikowce zadziałały tak wspaniale i pozytywnie to zaczynam myśleć ciepło o interkonektach Nordosta. Współdziałanie kabel - wzamcniacz , kabel - kolumna jest chyba najważniejsze przy doborze ale... no właśnie może są jakieś połączenia w obrębie jednego producenta , które działają zabójczo w wielu różnych konfiguracjach sprzętowych.

A Harbethy, no z Nordostami ładnie, ładnie (w moim przypadku Gold), ale jeszcze ładniej z XLO Pro600 na dół - właśnie się przymierzam do kupna (w Audioforte !!!! naprawdę ok sklep) naprawdę ożyły z- robiło sie prawie jak nażywo (dynamika, kontrola, 3D). Natomiast na interkonekt mam zapiętego Siltecha bo dawał szczegó i szybkość. Podobał nmi się i został zanim doszedłem do Nordostów... jednak właśnie mnie kusi Red Down (od kilku lat) boję się posłuchać żeby nie bolało;).

-> Zbig:

Czy znasz jakiś system albo elemnet toru ,który nie byłby "korektorem graficznym", bo ja nie. Słuchałem już sprzętu za 1mln DM i zawsze słychać było tą "korekcję". Matka natura jest w dalszym ciągu niedościgniona.

-> pw:

Dobrze to ująłeś z tym dołem. Dokładnie tak się stało. Np. prekusja stała krótka i zawarta - a więc taka jaka jest najczęściej w naturze . Na a średnica i przestrzeń to już sama poezja. Jeżeli nazwiemy to szlifem to był to baaardzo duży szlif. Myśle,że ten potencjał był w kolumnach a tylko Nordost potrafił go wyciągnąć. Przympomniał mi się pokaz Nordosta na któryms z AS. Nie byłem na nim ale z opowieści wiem , że wpinali tam coraz lepsze kable uzyskując poprawę brzmienia - i to jest chyba to: dobre kable będą wydobywać (a nie dodawać) to co tkwi w kolumnach. Jeżeli jest w nich potencjał to będzie coraz lepiej ,jak go niema to będzie tylko gorzej...

p.s.

Czy mógłbyś napisać jaki to jest Siltech?

Spróbuj XLO choćby żeby powiedzieć mi co usłyszałeś;)

Siltech był najpierw SQ38G3, ale (!) za bardzo podbijał bas, więc zapiąłem SQ18G3 i jest bardzo, bardzo. Ale mój pokój niestety strzsznie podbija 40 Hz więc może to nie jest uniwersalna metoda, tylko właśnie tutaj ingerencja?

->pw:

1) Mam propozycję: zaloguj się i napisz jaki masz sprzęt - będzie łatwiej rozmawiać.

2) Czy recenzja HL-S8 (autor : wieloch ) jest twojego autorstwa?

3) Dziękuję za info o kablach - napisz jeszcze, jeżeli jesteś z Warszawy, gdzie można łatwo wypożyczyć te kable. Podałeś SQ38G3 - nie mogę takiego znaleźć , może chodzi o SQ-28 G3?

p.s.

Z tym brylantem to dobre porównanie!

Nie loguję się by wyrazić brak związku ideowego z wieloma zjawiskami mającymi miejsce i opiniami wyrażanymi za forum - nie uznaję ich za "swoje" pozostaję więc gościem.

Recenzja jest moja. Napisz na priv, ten przy recenzji.

• 3 tygodnie później...

>> floyd

Miałem pożyczony (na tydzień), ukraiński kabel sieciowy.

Jakiej firmy?

Kabel miał duży przekrój, coś w rodzaju węża ogrodowego.

Miał kosztować 3200?, 3600?

Tydzień to trochę mało, żeby wydawać opinię.

Ale grał fajnie.

Był lepszy od mojego Oehlbacha XXL25 (400 zł).

Dużo lepszy.

Miał lepszą szcegółowość, lepszy bas, lepszą dynamikę, barwę.

Miał też lepszą przejrzystość i przestrzeń.

Co do rytmu, to obydwa były dość zbliżone.

Ogólne wrażenie to lepsza płynność dźwięku, kontrola (nie tylko basu),

duży realizm 3D, duże poczucie "obecności" muzyków, zdarzeń.

Mimo szczegółowości i dużej przejrzystości, ten kabel nie był wyostrzony, "krzykliwy", czy natarczywy.

Był wyrównany.

Wszystko fajnie, ale ta cena!

800 z to bym za niego dał, więcej nie.

Ta cena to szaleństwo.

Pozdrawiam

• Redaktorzy

Facet chce za jeden drut rownowartosc dwuletnich zarobkow na zielonej Ukrainie. To musi byc zaiste rzutki biznesmen. A moze oni ten kabel (jeden!)przez rok robią, a reszta to koszt materialow, podatki i zysk?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.