Skocz do zawartości
IGNORED

Krell KAV300i vx Krell KAV400xi

Blady99

Rekomendowane odpowiedzi

"Elberoth, 23 Sty 2008, 18:21

>4kowal - to są ceny okazji. Nie przecze, że takowe się zdarzają, ale nie jest to norma, lecz raczej

>wyjątek."

Podane ceny s/h są jużpraktycznie normą.

300i raczej nie sprzeda się z wiecej niz 5kzł.

300il za wiecej niż 6,5-7kzł

400ix za więcej niż 7,5 max 8kzł.

ta ostatnia za ok. 8kzł z aktualną gwarancją.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Chodziło mi o ceny z US, a nie PL.

kowal - sprowadzenie sprzętu z US nie jest tak proste i bezproblemowe jak piszesz. Schody zaczynają się już zazwyczaj na poziomie płatności bo wielu sprzedawców akceptuje tylko przekazy pocztowe. Za PayPal trzeba dodatkowo zapłacić i wiele osób go najzwyczajniej w świecie nie akceptuje. O przelewie możesz od razu zapomnieć, chyba że sprzedaje akurat firma.

Dalej mamy problem wysyłki do PL, bo zdecydowana większość sprzedawców wyklucza wysyłkę zagraniczną (z wielu powodów). Ale załóżmy że i ten problem udało nam się przejść.

Do kosztów PayPala dochodzą nam oczywiście koszty transportu. Tu możemy wybrać kilka opcji, ale żadna nie jest tak naprawdę tania.

Dalej musimy podjąć decyzję o wysyłce sprzetu z ubezpieczeniem, lub bez. Jeżeli wyslemy jako ubezpieczony, to z automatu zapłacimy 10% cła i 22% VAT. A najgorsze, że i to nie gwarantuje nam, że sprzęt dotrze w stanie nienaruszonym. Nie dalej jak 2 dni temu dostałem zdjęcia od jednego z "łowców okazji" z tego forum, na których jest zniszczony w transporcie wzmacniacz. Problem w tym, że karton był z zewnątrz nieuszkodzony (musiał upaść z dużej wysokości "na płask") i firma transportowa wykpiła się od odpowiedzialności. Człowiek jest w plecy kilka tysięcy.

Mozna sprzetu nie ubezpieczać, ale wcale nie daje to gwarancji że celnik, nie połozy nam na tym swojej łapy, a wtedy i tak cło i VAT nas nie ominą. Gorzej gdy przesyłka nam zginie - wtedy zamiast 400$ do przodu, będziemy 1000$ do tyłu. Sam ostatnio tego doświadczyłem - na szczęście przesyłka (kable) nie były znacznej wartości.

Na koniec oczywiście pozostaje sprawa przerobienia zasilania (wymiany procesora) tak aby sprzet działał na 50Hz.

Tak więc nie jest ani takie proste, ani takie tanie jak piszesz. W najlepszym wypadku, za 400ix zapłacisz 4500-5000zł. I to wszystko w wariancie full ryzyko, zero jakiegokolwiek ubezpieczenia. W wariancie z ubezpieczeniem i podatkami, zapłacimy praktycznie tyle samo.

Osobiście nie dziwię się, że wiele osób zamiast ryzykowac utratę ciężko zarobionej kasy, woli dołożyć te 1500zł i kupić coś w Polsce, coś co będzie można obejrzeć i posłuchać. Bo jak to mówi stare przysłowie - chytry traci dwa razy.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

W praktyce celnik położy łapę na każdej przesyłce zawierającej list przewozowy z zadeklarowaną wartością.

A więc na każdej przesyłce kurierskiej i szybkiej pocztowej /max 5dni/. Taki list traktują jako CIT i zaczynają się koszta cła i VAT.

Można oczywiście wysyłać zwykłą pocztową przesyłką - średnio ponad miesiąc i opłynie cały świat zanim dotrze- ale to duże ryzyko, jak zaginie to tylko można napisać skargę do św. listonosza.

Mój znajomy wysłał zwykłą pocztą kable Tare The One @ $1600 - czekał 2 miesiące, z czego ostatnie 2 tygodnie na ostrej biegunce ;-)

Poza tym nie wszystko wyślesz przez USPS. Kiedyś chciałem wysłać pre Krella KRC-3 - okazało się, że 1. oryginalny karton przekraczał max wymiary dopuszczone przez USPS, 2. przesyłka była cięższa niż 42lbs ~ 20kg - i na poczcie nie przyjeli.

Ostatecznie to chyba nawet dobrze, bo gdyby zginął, to bym się chyba zapłakał.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Wzmacniacze KAV300i i KAV400xi to zupełnie inne konstrukcje.

Wzmacniacze KAV300iL i KAV400xi są podobne. Generalnie 400xi jest następcą modelu 300iL. Model 300iL nie jest juz produkowany.

Co do różnic to poza zewnetrznymi jak np. lepsze terminale w 400xi, gałka głośności a nie przyciski,

to największa rożnica jest taka że model 400xi ma poprawiony przedwzmacniacz w stosunku to 300iL.

Końcówki są identyczne.

Elberoth, 23 Sty 2008, 21:36

>Poza tym nie wszystko wyślesz przez USPS. Kiedyś chciałem wysłać pre Krella KRC-3 - okazało się, że

>1. oryginalny karton przekraczał max wymiary dopuszczone przez USPS, 2. przesyłka była cięższa niż

>42lbs ~ 20kg - i na poczcie nie przyjeli.

KRC-3 ponad 20 kg ?? moj wazy 9kg, w kartonie niecale 13 (wg instrukcji)

Może tamtym razem poszło tylko o wymiary. Już nie pamietam. Tak czy inaczej - nie przyjeli. Limit wagowy jest taki jak napisałem.

Kurcze boje sie zkupu w ciemno tego 300il..gosc z gd ma do sprzedania ale za zadne skarby niechce nawet na 1godz pozyczyc..a nie mam co nawet probowac na 400xi bo jak to jest zupelnie co innego i gra 300 il ostrzej to lipa:((

> Można oczywiście wysyłać zwykłą pocztową przesyłką - średnio ponad miesiąc i opłynie cały świat

> zanim dotrze-

Informacja ta jest juz nieaktualna, przynajmniej w odniesieniu do US. Nie wiem jak na Wschodzie ale na Zachodzie US poczta nie oferuje juz przesylek morskich. Pozostaja przesylki lotnicze, z zalozenia drozsze i uwazniej przegladane przez celnikow. Sa zdaje sie dwie prywatne firmy ktore zapewniaja tani (morski) i w miare bezpieczny transport z US ale trzeba miec "rezydenta" na miejscu ktory nada przesylke. Na dodatek ilosc punktow przyjmowania tychze przesylek jest skapa, np. polamerusa ma biura tylko na Wschodzie.

Qrde chyba Krell od końcówy Rotela to chyba nie gra ostrzej?

Który w końcu jest "ostrzejszy" 300il czy 400Xi?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Blady99, 24 Sty 2008, 13:29

>Kurcze boje sie zkupu w ciemno tego 300il..gosc z gd ma do sprzedania ale za zadne skarby niechce

>nawet na 1godz pozyczyc..a nie mam co nawet probowac na 400xi bo jak to jest zupelnie co innego i

>gra 300 il ostrzej to lipa:((

Ja bym był ostrożny w takim wypadku. Na polskim rynku sporo jest urządzeń imortowanych ze stanów na 115V/60Hz i przerabianych na polskie 230V/50Hz domowymi sposobami. Słyszałem, że celem oszukania procesora, a tym samym ominięcia blokady eksportowej, nasi dzielni fachowcy wymyślili jakiś patent w postaci dodatkowej płytki montowanej we wnętrzu wzmacniacza. Jak nie chce pozyczyć, to możliwe że to właśnie taki "zbuk".

To akurta jest osoba kotr sprzedaje krella bardzo duzo na allegro. Mowi ze nie pozycza bo juz kots mu oddal porysowamny niby. Jak cos to moge sobie polsuchac u niego w domu..ale co mi z tego ze poslucham u niego w domu..co za bzdura...to rowie dobrze moge do niego zadzonic telefonem i poprosic zeby mi puscil przez komorke:)

pablo31, 22 Sty 2008, 16:47

Poza tym w przyszłą sobotę mam porównywać Pass Labs INT-150 z Krellem na moim sprzęcie.

Jesli dojdzie do odsłuchu to napiszę o wrażeniach.

--> I co, doszlo do tego odsluchu porownawczego?

he, he, blady ... trafiliśmy chyba na tego samego ktosia. z jednej strony go rozumiem, też bym się obawiał. z drugiej jednak światek krellofilów jest środowiskiem ludzi dbających o sprzęt. po za tym gość mógłby brać kaucję w równowartości sprzętu i w przypadku jakiejś skuchy po prostu by sprzętu nie przyjmował z powrotem. ale to w końcu jego towar i jego biznes.

czemu chcesz nabyć 300iL mając 400xi?

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

a przy okazji, czy ktoś z 3miasta mógłby udostępnić do odsłuchu któregoś z Krelli zintegrowanych?

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

hehe..chailem bo jeszcze nie mialem...400xi mam od dzisija...i wclae nie jest ostro...jeto podnie jak bylop z rotelem, tylko z lepsza scena, duzo lepszym basem, a gora bardziej analityczna ale nie ostra...

masterofdeath6, 4 Lut 2008, 13:34

>Bardzo miło to gra :))

>Chociaż nie koniecznie do szatanów i wyjców, ale też ujdzie!

Master, mi sie wydaje ze ta nieosiagalna dla innych integr z tego przedzialu cenowego motoryka i szybkosc basu jak najbardziej sprawdza sie w ciezkich brzmieniach.

Mój Krell 300i gra z Wadią 830 i Focalami Electra 1027 Be. Wszystko było ok. dopóki nie przeniosłem systemu z 20 m kw. do prawie 40 m kw. Jest dla mnie zbyt sterylnie, sucho. Nie wiem, czy to tylko akustyka pomieszczenia, czy też coś nie tak w zestawieniu systemu. Niedawno czytałem opinię Elberotha na temat cd 280 Krella. Może wypadałoby sie zastanowić nad ewentualną sprzedażą Wadii i zastąpienie jej 280- tką? Nawet myslałem, żeby zastąpić Electry, Proacami 2.8, ale byłoby chyba zbyt ciepło i "muliście".Z góry dziękuję za ewentualne podpowiedzi.

po prostu za duży metraż do tych kolumn, teraz musiałbyś przeskoczyć na odpowiednio "większy" model by w tym metrażu uzyskać to samo nasycenie. Podobnie było z moimi Vienami Mozart, w 18m kw z MF`em bardzo soczyście, w 30m kw po soku na średnicy pozostało tylko wspomnienie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.