Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Nie czuję niedostatku któregokolwiek z podzakresów więc nie będę kombinował. Z lektury tego tematu jak i moich obserwacji wynika dodatkowo, że taka ilość elementów przy tweeterze może tylko szkodzić... a rezystory w torze to złłłoooo ;)

Tak wygląda wykres BEZ rezystorow na tweeterze:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fakamada

Tak wyglada wykres bez rezystorow ale na glosnikach saby, ktore tescil troels. Pech chcial, ze odmian tych glosnikow jest bardzo wiele i nie do kazdego trzeba dawac rezystor.

Ukryta Zawartość

A tak wyglada pomiar sab ( bez basu ) w desce szerokiej na 43cm i wysokiej na 103cm. Na szerokopasmowcu tylko niewielka cewka i jeden kondensator na tweeterze. Zadnych rezystorow, fazy odwrocone. Widac rowniez podbicie na 500hz od dechy.

Ukryta Zawartość

Ajj juz nie pamietam dokladnych detali pomiaru, jakos z okolo metra na osi tweetra lub pomiedzy glosnikami. W kazdym razie moje glosniki zgrywaly sie idealnie bez rezystorow, moze dlatego, ze byly z jednego radia. W mojej desce wysokotonowka byla w offsecie przed szerokopasmowcem, a sama szerokopasmowka byla owalna. Mialem tez okragle ale te mimo troche wiekszej efektywnosci wcale nie graly jakos szczegolnie lepiej. Powiedzialbym nawet, ze owal byl bardziej wyrownany.

Co do podbicia dechy to przy kondensatorze na szerokopasmowcu mozna je smialo zmniejszyc. To jest wlasnie zaleta 3droznosci.

Zgadza sie. Przy mniejszym kondensatorze faktycznie mozna skompensowac ta gorke jednak takie zabIegi daja dobre efekty raczej z Altec'em albo Tesla niz z tanim alphardem czy eminence alpha. Woofery w wysokim qts odrobine zamulaja i czym nizszy podzial tym lepiej.

Witam. Nie chcąc zakładać nowego wątku zwracam się tutaj z zapytaniem dotyczącym konstrukcji typu open baffle.

Zastanawiam się nad złożeniem czegoś na kształt Visatonoskiego No Box'a, bądź konstrukcji zaprojektowanej przez Troelsa Gravesena OB11, czy może ktoś z Was miał styczność zwłaszcza z tą drugą propozycją?

I takie ogólne zapytanie dotyczące jakości prezentacji efektów przestrzennych w odgrodach, czy są ułomniejsze pod tym względem od typowych skrzynek, czy też może wprost przeciwnie?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi.

Witam. Nie chcąc zakładać nowego wątku zwracam się tutaj z zapytaniem dotyczącym konstrukcji typu open baffle.

Zastanawiam się nad złożeniem czegoś na kształt Visatonoskiego No Box'a, bądź konstrukcji zaprojektowanej przez Troelsa Gravesena OB11, czy może ktoś z Was miał styczność zwłaszcza z tą drugą propozycją?

I takie ogólne zapytanie dotyczące jakości prezentacji efektów przestrzennych w odgrodach, czy są ułomniejsze pod tym względem od typowych skrzynek, czy też może wprost przeciwnie?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi.

Z przestrzeni właśnie najbardziej słyną odgrody.

Im bardziej odsuniesz dechy od tylnej sciany - tym lepsze efekty przestrzenne. Idealnie jest odsunąć na 1.5m.

O jakich myślisz przetwornikach i z jakiego zakresu cenowego ?

Z przestrzeni właśnie najbardziej słyną odgrody.

Im bardziej odsuniesz dechy od tylnej sciany - tym lepsze efekty przestrzenne. Idealnie jest odsunąć na 1.5m.

O jakich myślisz przetwornikach i z jakiego zakresu cenowego ?

Dzięki za odpowiedź.

Tak jak pisałem, chodzą mi po głowie NoBoxy Visatona (z B200), bądź OB11 Troelsa Gravesena (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Ukryta Zawartość

Glosniki troelsa sa niestety baaaedzo kosztowne. Ja ze swojej strone proponuje szeromopasmowiec Sonido 175 puszczony bez zwrotnicy lub z bardzo duzym kondensatoremi do tego eminence Beta na basie. Przy takim ukladzie uzyskujesz praktycznie liniowa charaterystyke.

W ciagu ostatnich 2 lat przesluchalem u siebie 8 roznych szerokopasmowek, vintage i wspolczesne, z whizzerem i bez, alnico i ferrytowe i dopiero ten Sonido sprawil ze zbieralem szczeke z podlogi. Nawet po tygodniu codziennego sluchania wywolywal u mnie usmiech.

W tym tygodniu zamawiam parke Alnico dla siebie.

I ja dopisuje się co do SONIDO u mnie też wykasował wszystkie szerokopasmowce Saby, Isophona i Philipsa na czele ze słynnym 9710. Rozdzielczość, dynamika, przestrzeń, barwa, fortepian brzmi świetnie, wart jest każdej włożonej złotówki. Ja natomiast przyciąłem go na wysokich i dołożyłem moje odkrycie PEERLESS MT25HFC dla mnie zdecydowanie lepszy od Sabek i Isophonów z resztą nie tylko dla mnie. Mam sąsiadów muzyków i są nimi zachwyceni.

Bezposrednio od producenta z Wegier. Niestety panowie nie ufaja platnosciom przez PayPay co przedeaza zakup. Przelew miedzynarodowy 130zl, przesylka 80zl.

U producenta manufaktura na Węgrzech, Istvan Varga odpowie na każde pytanie nawet po polsku. Mnie głośniki wysłał przed dokonaniem przelewy w ciągu 4 dni miałem u siebie.

Ukryta Zawartość

Zobacz jeszcze tą stronke.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bezposrednio od producenta z Wegier. Niestety panowie nie ufaja platnosciom przez PayPay co przedeaza zakup. Przelew miedzynarodowy 130zl, przesylka 80zl.

Dobrze liczę, że SFR-144-8 jest za ca. 270 pln?

Ten SFR-200 dwa razy droższy, ale 95dB i Fr 49Hz..

Chyba źle liczysz, to są prawdopodobnie ceny w sklepiku w Budapeszcie, ja za moją parkę SFR-175-8-A (alnico) zapłaciłem 276 Eur z przesyłką + ten nieszczęsny transfer bankowy 120zl.

Chyba źle liczysz, to są prawdopodobnie ceny w sklepiku w Budapeszcie, ja za moją parkę SFR-175-8-A (alnico) zapłaciłem 276 Eur z przesyłką + ten nieszczęsny transfer bankowy 120zl.

Jako żywo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 17800 HUF :100 x 1.5 = 267 PLN, oczywiście loco BUD

Są wersje nie-alnico?

Ukryta Zawartość

Tu masz ceny od Istvana które wysłał mi w grudniu:

SFR 175-8/ALNiCo - 256,-EUR/PAIR

Shipping 20,-EUR

---------------------------------

276,-EUR

SFR 200-8/Ferrit - 306,- (EUR/PAIR)

SFR 200-8/ALNiCo - 346,- (EUR/PAIR)

Każdy z serii SFR ma do wyboru ferrit i ALNiCo.

Anndy jak byś był zainteresowany w Twojej okolicy jeden kolega z forum właśnie testuje te moje, może się z nim dogadasz i u niego posłuchasz, albo Ci pożyczy.

Tak wygląda wykres BEZ rezystorow na tweeterze:

Dla jakich głośników jest ten wykres?

U mnie w roli tweetera pracują okrągłe Grundigi o średnicy 110mm z magnesami DEW, może dlatego nie czuję nadmiaru wysokich. Dziwię się jedynie, że nie słyszę dziury w paśmie pomiędzy wysokim a średnim tonem która niewątpliwie jest... z racji użytych wartości cewki i kondensatora.

Glosniki troelsa sa niestety baaaedzo kosztowne. Ja ze swojej strone proponuje szeromopasmowiec Sonido 175 puszczony bez zwrotnicy lub z bardzo duzym kondensatoremi do tego eminence Beta na basie. Przy takim ukladzie uzyskujesz praktycznie liniowa charaterystyke.

W ciagu ostatnich 2 lat przesluchalem u siebie 8 roznych szerokopasmowek, vintage i wspolczesne, z whizzerem i bez, alnico i ferrytowe i dopiero ten Sonido sprawil ze zbieralem szczeke z podlogi. Nawet po tygodniu codziennego sluchania wywolywal u mnie usmiech.

W tym tygodniu zamawiam parke Alnico dla siebie.

Próbowałeś Fostexa FE167 ?

Parametry ma bardzo podobne do tego Sonido.

Próbowałeś Fostexa FE167 ?

Parametry ma bardzo podobne do tego Sonido.

Słuchałem FE166EN po wycieciu whizzera. 2 klasy niżej od Sonido. Mało detali, życia. I nie jest to kwestia charakterystyki, bo bawiłem się equalizerem i to nic nie zmienialo.

Znajomy, który wycinał mu ten whizzer słuchał potem również Sonido i potwierdza moje słowa. Nie ta klasa. Niestety - bo cena fostex'ow dużo niższa.

Dla jakich głośników jest ten wykres?

U mnie w roli tweetera pracują okrągłe Grundigi o średnicy 110mm z magnesami DEW, może dlatego nie czuję nadmiaru wysokich. Dziwię się jedynie, że nie słyszę dziury w paśmie pomiędzy wysokim a średnim tonem która niewątpliwie jest... z racji użytych wartości cewki i kondensatora.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchałem FE166EN po wycieciu whizzera. 2 klasy niżej od Sonido. Mało detali, życia. I nie jest to kwestia charakterystyki, bo bawiłem się equalizerem i to nic nie zmienialo.

Znajomy, który wycinał mu ten whizzer słuchał potem również Sonido i potwierdza moje słowa. Nie ta klasa. Niestety - bo cena fostex'ow dużo niższa.

To w Sonido też wytnijcie whizzer ;-P

To w Sonido też wytnijcie whizzer ;-P

Przed wycięciem whizzera FOSTEX też był do bani!

Po kastracji pracuje ze wstęgą, ale do Sonido to nie ma absolutnie startu.

Edytowane przez OBywatel

A czy ktoś z WAS słuchał lub robił otwarte odgrody na głośniku Seas-a EXOTIC E 8 ????

I jeszcze jedno pytanie ,jakie polecacie głośniki współczesne do odgród .Zastanawiam się nad głośnikami Visaton-a Beta 200 ,Eminence szerokopasmowym (30cm) lub Beta CX 10 oraz Monacor

Piotr

Wstawac spiochy!

Co sadzicie o fuzji odgrod (wysoko i sredniotonowiec saba/isophon na waskiej desce) z samym przycietym specjalnym wysokoefektywnym srednio-niskotonowym glosnikiem z kolumn-odgrod marki BES Bergantiego, badz stare Yamaha ns15 ns18 itp. czy nowsze np. ns250??? Yamaha miala tez ponad 100db wysokotonowe teoretycznie bijace na pysk dzisiejsze drogie wstegi. Interesuja mnie bardzo wszelkie teoretyczne opinie i praktyczne doswiadczenia w tym temacie bo niestety z przyczyn lokalowych mi sie takie glosniki nie zmieszcza.

Pozdrawiam

P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piotr__

Przed wycięciem whizzera FOSTEX też był do bani!

Po kastracji pracuje ze wstęgą, ale do Sonido to nie ma absolutnie startu.

cały pic w tego typu głośnikach polega na odpowiednio wyrzeźbionym korektorze fazy

strugałem takie kilkakrotnie i efekty były bardzo odmienne

Edytowane przez mamel

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

cały pic w tego typu głośnikach polega na odpowiednio wyrzeźbionym korektorze fazy

strugałem takie kilkakrotnie i efekty były bardzo odmienne

Korektor był użyty. Porządny drewniany bullet. Jakość dźwieku Fostex'a fe166en i Sonido SFR175 dzieli przepasc.

Nie myślałem, że będę zmuszony pozbyć się zielonych Sabek, bida przyszła, trzeba więc swoje klejnoty odłożone "na zaś" spieniężyć.

Ogłoszenie i fotki Sab wysoko i średniotonowych z magnesem Tiggesa w różnych kostkach do wzięcia:

Ukryta Zawartość

Zapraszam i polecam.

Ukryta Zawartość

Z przyczyn osobistych jestem zmuszony do zmiany miejsca zamieszkania z tego powodu leci na sprzedaż:

Tesla ARO 942 komplet

info na pw

Pozdrawiam Arczi

Dzięki uprzejmości kolegi radza1234 - Marek, wielkie dzięki! - słucham sobie już drugi dzień Sonido SFR-175-8-A w przegrodzie i całkowicie saute - żadnych filtrów i innych przetworników. Na co dzień słucham też papierowych membran - w trzech pasmach dzielonych dość złożoną zwrotnicą, 92dB (Triangle Luna). Wzmak - krzem z JVC.

Oczywiście, nie oczekiwałem żadnego basu, i nie zawiodłem się :), ledwo ledwo coś tam pomrukuje na dole. No ale umówmy się - to jest przetwornik do BLH. Celowo nie podłączam basu z innych przetworników.

Co mnie zaskoczyło to bardzo zbliżony to Triangli charakter brzmienia- bezpośredniość, szybkość, otwartość. Co jest lepsze: wypełnienie/kompletność i naturalność średnicy, lokalizacja źródeł, lekko wielkość sceny, i chyba jeszcze lepsza odpowiedź impulsowa. Co jest gorsze: przy wyższych poziomach słychać trochą nieczystości/krzykliwości (zniekształcenia słabo akustycznie obciążonej membrany - brak horna?), ciut zbyt uboga góra w sensie nasycenia nie zakresu.

Generalnie duży zaskok in plus. Tysiak z hakiem i kawałek deski nie może tak grać :)

Wydaje się, że prawdziwy potencjał Sonido pokaże w odpowiednich obudowach, tak jak tu:

Ukryta Zawartość

oraz z SET - nie dane mi było, moje AN chwilowo nieczynne.

Co ciekawe: głośniki wydają się grać pełniejszym dźwiękiem po jakimś kwadransie rozgrzewki. Czyżby były jeszcze niewystarczająco rozruszane? Marek: ile godzin mają na liczniku?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Andy777
  • Pokaż nowe odpowiedzi