Skocz do zawartości
IGNORED

IC diy krótkie pytanie

kondrax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czytałem posty ale to troszkę zamieszane było każdy po swojemu. Czy dobrze zrozumiałem?

kupiłem cordial CMK 222 i klotz my206 oraz 8 wtyków neutrik

w przewodzie są dwie żyły i ekran od jednej strony ekran łącze z jedna żyła(niebieską) i lutuje do wtyczki na zewnątrz a drugą żyłę czerwona do środka wtyczki z drugiej strony niebieską żyłę łączę od zewnątrz wtyczki czerwona do środka ekran obcinam. Teraz od której strony IC ma być wpięty tam gdzie lutowany jest ekran. Znaczy czy tam gdzie lutowałem ekran ma być wpięte do cd czy do wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9392-100000578 1181146944_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

https://www.audiostereo.pl/topic/34001-ic-diy-kr%C3%B3tkie-pytanie/

Mógł by ktoś zamieścić fotkę jak polutował takiego neutrika i to tam powsadzał bo nie bardzo wiem jak przylutować ten ekran w normalnych rca jest taka blaszka z dziurka się przekłada kabelek zalutowuje od drugiej strony i gra a jak ja mam to tu upchnąć i jeszcze ten śmieszny plastik jest. Był bym wdzięczny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten śmieszny plastik zapobiega wyrwaniu kabelka - po prostu zaciska się na kablu.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

W teori tu chyba się masy nie lutuje więc dodatkowo izoluje masę od sygnału. Niedawno taki złożyłem ale masę lutowałęm. Trochę trzeba było uważać żeby plastiku nie przypalić. Najpierw lutowałem masę potem zakładałem plastik i lutwoałem sygnał.

Moje wtyki cholernie ciężko wchodzą w gniazda. Twoje też? Chyba je lekko porozciągam bo boje się że wepchnę w cd gniazda do środka.

Za dobrze nie widać bo to zdjęcie z aparatu przy sztucznym oświetleniu ale może pomoże.

Ukryta Zawartość

post-8653-100000503 1181251752_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co to za zabobony z tym nielutowaniem masy z jednej strony? Po obu stronach się lutuje. Żyła do bolca, ekran do zewnętrznego zacisku. Po jednym kablu koncentrycznym na stronę, no chyba że on jest "audio", i składa się z dwóch koncentryków o złączonych płaszczach. Ja na tych dokładnie Neutrikach robię tak: odcinam niecały centymetr płaszcza, odwijam druty ekranu jak banana. Jeśli jest płaszcz z foli metalowej, to go obcinam na równi z cięciem płaszcza. Przewód gorący odizolowuję tylko tyle, żeby wszedł do wtyczki, i zalutowuję. Pozostałości odciętego płaszcza owijam wokoł izolacji przewodu gorącego, na nim zaciskam kombinerkami uchwyt masowy, wszystkie druty ekranu układam za uchwytem masy wtyczki, i lutuję przy samym dole z zewnątrz. Sprężynka i zakrętka powinny być już na przewodzie, dokładam jeszcze ten plastik rozginając go, i ustawiam tak, by obejma masy trafiła tam, gdzie nie ma tworzywa. Nasuwam na plastik sprężynę, dokręcam obudowę wtyczki, i po robocie.

michelangelo,

Polecam lektóre.

("Technika Pomiarowa" - Sławomir Tumański, WNT 2007)

Ukryta Zawartość

post-9196-100000496 1181255425_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tej książce jest opisane jak ekranować kabel mikorofonowy - dwużyłowy z przesyłem symetrycznym. Interkonekt CD to przesył względem masy, jednym przewodem. Nie wyobrażam sobie jak ma powstać napięcie między jednym przewodem, a niczym. Jeśli weźmiemy dwa klocki audio wpięte do tej samej sieci kablem z bolcem, to tak się da, ale spróbuj podpiąć playera na baterie takim interkonektem z przerwą na masie. Niezły bełkot poleci z głośników. Interkonekt IXOS 104, który zakupiłem prawie 10 lat temu jest lutowany z obu stron, nie jest kierunkowy.

>PrzemekElektro, 8 Cze 2007, 00:30

Bardzo ładne. Bardzo!

Tylko co zrobić, gry mamy właśnie sytuację niezalecaną, czyli rys. 4.75?

Tzn. sygnał leci sobie żyłą środkową, a wraca ekranem.

Dla wyjaśnienia wątpliwości od razu zwracam uwagę, że układ z 4.74a

jest mylący, tzn. połączenie masy jest, ale gdzie indziej. W przypadku

dwóch urządzeń w osobnych obudowach może to być np. obwód zasilania.

Jaki wniosek? Jak przerwiemy obwód masy w połączeniu niesymetrycznym,

to sieciówka zacznie nam "grać"!

Na tych rysunkach widać jak na dłoni, dlaczego XLR jest połączeniem

lepszym od niesymetrycznego.

Jestem Europejczykiem.

Widzę że tu burzliwa dyskusja trwa. Jest 3:00 skończyłem lutować IC na klotz my206 i cordial cmk222. Idę spać. A i ekran przylutowałem z jednej strony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tylko że kondrax w pierwszym poście wyraźnie napisał że ma kabel 2-żyłowy + ekran. czyli jedna żyła gorąca (+), druga zimna (-) no i dodatkowy ekran (który należy podłączyć tylko z jednej strony do masy). dlatego połączenia ze zdjęć są prawidłowe.

jeżeli natomiast mamy kabel 1 żyła + ekran,o to oczywistym jest że trzeba ekran lutować z dwóch stron :).

Boze problemy na poziomie 2 kasy technikum..

EKran dolaczamy od strony wzmacniacz. Oczywiscie zrodlo nie moze miec nigdzie podlaczonej swoje masy np przez zasilanie pzrewodem PE. DLatego wiadomo ze nei stosuje sie zasilania spzretu audio w 1 klasie izolacji tylko drugiej... (podwojny kwadrat, nie wolno uziemiac!)

>Brencik, 8 Cze 2007, 21:16

>Boze problemy na poziomie 2 kasy technikum..

W sumie racja ;-).

Z tym brakiem połączenia masy to w dziale DIY można się spotkać z różnymi pomysłami.

Jestem Europejczykiem.

• 4 miesiące później...

Witam

Znowu mam pytanie kupiłem

Ukryta Zawartość

RK50 3-21 srebrzony w teflonie

Pytanie takie czy żeby zrobić IC z tego przewodu mam użyć samego drutu ze środka (dać dwa druty na jeden kanał) czy zrobić normalnie środek przylutować i ten ekran wykorzystać przylutować jako połączenie masy ???

Ukryta Zawartość

Robiłem IC z tego kabla , łącząc klasycznie ekran masa- żyła sygnał. Kabel jest dziwny przedewszystkim niegra zbyt neutralnie. U mnie sprawdza się między źródłem , a preampem. Próbować warto może się nawet podobać, ale uwaga nadaje się do systemów niegrających zbyt jasno ponieważ podbija górę i wycofuje średnicę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.