Skocz do zawartości
IGNORED

Napęd do DACa - DIY made in China

kris_k

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cena tego chinola wcale nie jest atrakcyjna,jak dobrze poszperać to można lepiej ulokować pieniądze.

Chociaż trzeba przyznać,że wygląda solidnie.

Ukryta Zawartość

Meridian 500 ma napęd albo Philips CDM4 (egzemplarze z początku produkcji) albo CDM12 (egzemplarze późniejsze). Czyta wszystko, również słabej jakości CDRy, i płyty mocno zniszczone.

senicz, 12 Cze 2007, 19:32

>Maranciunio tez zre wszystko. Ciekawe jak Maranciunio wypadnie w konfrontacji z taka maszyna?

>kosztowal 70zl. Mysle ze rozjedzie takie cacko jak pluskwe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MG a wystawisz ja do porownan? napewno nie bo jak by to wygladalo ze cd za 70zl rozwala takie cacko? narazie nikt sie nie odwazyl. he he ale koledzy sa skromni. A moze wiedza ze sa bez szans?

"Niech jakiś Forumowicz z zacięciu biznesowym "ściągnie" kilka sztuk tego cuda, złoży to do kupy,

i od razu z apgrejduje i sprzedaje np. po 2kzł.

Jak testy brzmieniowe wypadną pozytywnie to jestem zainteresowny ."

To byłaby działalnosc charytatywna . Korespondwałem z diyhifi , lepsza wersja kosztowała 500$

do tego cło vat no i upgreade .....:)))

W końcu kupiłem też coś na CDM12 , ale gotowego , miałem do wyboru wersję z CDM4.

Na forum Meridiana piszą że MK2 z CDM12 lepiej gra więc wybrałem "ten gorszy napęd"

Dodatkowy bonus to poprawiony soft i cyfrowe wyjscie zbalansowane .

Ukryta Zawartość

post-201-100000153 1181684344_thumb.jpg

post-201-100000154 1181684344_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Hi. Jakby któryś z DACów Ci się znudził to daj cynk - kumpel szuka czegoś sensownego i niedrogiego w stylu Zhaolu /DIY.NET

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Troszkę jeszcze posłuchałem chińczyka :) Zastrzegam się jednak, że to tylko moje uszy i słuchanie w moim zestawie, więc z obiektywizmem ma to tyle wspólnego co PIS z prawem i sprawiedliwością :)

Na chwilę obecną wnioski są następujące:

Generalnie charakter dźwięku italiańca pozostał niezmieniony. Poprawie uległa rozdzielczość wysokich tonów - jest lepsza separacja dźwięku, wyraźniejsze pogłosy, itp.

Poprawie uległa lokalizacja źródeł pozornych na scenie (prawdopodobie w zwiążku z lepszą rozdzielczością) - można wskazać pozycję instrumentu niemalże z chirurgiczną precyzją (pod warunkiem że nagranie jest OK).

Na chwilę obecną tyle - dalsze uwagi sukcesywnie w miarę dalszych odsłuchów.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

stary, na razie nie - nie mam innych cyfraków. Ale mam to w planach.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Warto przetestować Stereovoxa HDXV lub nowszą wersję. Efekt wyraźnie zauważalny, w odróżnieniu od np. Profigolda czy Kimbera AGDL, które wydają się "grać" bardzo podobnie do zwyklego kabelka.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Sorry za powyższe wpisy,jeden idiota goszczący u mnie na piwku przesadził i wydawało mu się,że jest zabawny,jeszcze raz przepraszam wszystkich ,którzy poczuli sie urażeni.Komputer już ohasłowałem.

Ja usiłuję upolować wytwór japońskiej myśli technicznej - Oyaide, ale nie powiem nie odsłuchom Stereovoxa, szczególnie że znam wersję analogową i jest fajna.

Kris

kris_k - wypróbuj, jak będziesz miał okazję cyfrowego XLO Reference 2 (w detalu około 900,00 zł) z drugiej ręki jest taniej prawie o połowę; bardzo dobry kabel; nie wiem, jak przedstawia sie sprawa z zachwalanym tu na forum Kimberem D60 Illumination, pewnie tylko z drugiej ręki teraz, bo kiedyś sprawdzałem i nie ma go już w produkcji i oficjalnej dystrybucji

Pozdrawiam

kris_k

Mam Stereovoxa (nowszą wersję). Moge powiedzieć, że mój Denon z AN DC1 bardzo sie polubił i niesądze by warto jeszcze dokładać kasy. Poleca ten kabelek.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

oyaide jest bardzo ok, na razie sie go nie pozbywam, ale bardzo wporzo neotech na bnc mi sie kurzy wiec jak ktos chetny to na pw

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

• 4 tygodnie później...

Obcując już troszkę dłużej z tym napędem pokuszę się o kilka uwag.

Kilka uwag natury ergonomicznej - napędzik ma zrobione wgłębienia na palce, celem wyjmowania płyty, niestety nie są one do końca przemyślane (powinny być na przeciw siebie), co powoduje, że czasem trudno płytkę z niego wyciągnąć.

Druga sprawa, to docisk, który okazał się troszeczkę za płytki, i niektóre płytki nie były prawidłowo dociskane. Tutaj modyfikacja za pomocą uszczelki do węża pralkowego okazała się 100% remedium :)

Trzecia sprawa - brak możliwości programowania sekwencji utworów do odtworzenia. Może ta funkcja jest ukryta, ale niedostępna zarówno z pilota jak i z panelu przedniego.

Czwarta uwaga - wygaszenie wyświetlacza powoduje zaświecenie czerwonej diody za jego szybką. Dioda ta świeci z taką intensywnością, że odbiera to sens wygaszania wyświetlacza.

Piąta uwaga - brak trybu stand-by.

To oczywiście wszystko drobiazgi - żyć bez tego można doskonale, i w codziennym użytkowaniu mi to kompletnie nie przeszkadza. Chodziło mi bardziej o zobrazowanie, co jeszcze możnaby poprawić, żeby z tego ustrojstwa zrobić cud techniki i ergonomii :)

Z drugiej strony, czyta wszystko oprócz cegieł, nawet bardzo porysowana płyta CDR nie sprawiła mu żadnego problemu :), CEC TL51XR z kolei nie był w stanie poprawnie przeczytać z tej płyty nawet jednej ścieżki :/

A co z dźwiękiem? Jak dotąd słuchałem tylko z moim przetwornikiem (AudioNemesis DC-1). Bodajże Fr@ntz będąc u mnie stwierdził, że działa jak szkło powiększające. Zgadzam się z tym, rozumiejąc to jako głębszy wgląd w nagranie, polepszenie rozdzielczości dźwięków, bardziej dokładny rysunek sceny, pochylenie się nad szczegółami nagrań, ale bez utraty tej "muzykalności" jaką lubię. W króciutkim porównamiu do paskowego CECa podpiętego jako napęd do AN (TL51XR) wydaje mi się, że chińczyk lepiej się sprawdził. CEC zagrał bardziej basujac, mając mniej szczegółów, wycofując górę. Ale to tylko krótka impresja (i zaznaczam CEC jako NAPĘD! a nie pełny odtwarzacz - te wrażenia są opisane w innym wątku).

W skrócie - uważam że to bardzo fajny sprzęcik, doskonały napęd. Być może są do upolowania napędy z drugiej ręki, które będą mu w stanie dorównać, ale wśród nowych raczej nie ma konkurencji w zblizonej cenie.

Kris

• 5 miesięcy później...
  • 2 tygodnie później...

widze w ogloszeniach , ze sprzedajecie te swoje napedy? powiem jak macius z Klanu: Co sie stalo? Co sie stalo? to nie jest dobry sprzet czy trafiliscie cos lepszego?

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Nie Shigaklon ;-)

Tylko wchodzę na zupełnie inną półkę cenową i urządzenie zintegrowane. Dlatego napęd nie będzie mi już potrzebny. Będę też sprzedawał AudioNemesisa :-)

Kris

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.