Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam sposobu na niestabilny LM6172

Mush

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Bawię się ostatnio w tuning wyjścia słuchawkowego CDka Harman/Kardon HD 740, część z Was pewnie pamięta mój niedawny wątek w tym temacie. Sporo już namieszałem i to przeważnie z bardzo dobrym skutkiem. Zabawę zacząłem od OP275, który wprowadził znaczne polepszenie względne firmowego 5218A (uporządkował górę, dodał przestrzeni, powietrza i nadal milą barwę średnicy). Niestety jak na moje 32omowe słuchawki (Grado SR60) ma chyba za małą wydajność prądową (wciąż brakuje mi w tym dźwięku mocy!) stąd pomysł na LM6172. Niestety po jego założeniu i delikatnym choćby zwiększeniu głośności jedyne co słychać to buczenie (coś jakby szukanie stacji radiowej na długich falach). Jak się domyślam LM ordynarnie się wzbudza i odmawia współpracy, mimo, ze wzmocnienie układu wynosi około 5,7. Nie mam jeszcze doświadczenia i brak mi pomysłu co z tym fantem zrobić. Po raz kolejny liczę na Wasza pomoc. Poniżej aktualny schemat tego układu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/34248-szukam-sposobu-na-niestabilny-lm6172/

A jak daleko od opa jest ten rezystor R412 4,7k? Powinien być jak najblizej nóżek opampa.... poczytaj :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Myślę, że dosyć blisko (R411 to odpowiednik R412 z drugiego kanału).

Dzięki za link, jutro na pewno poczytam.

Czekam na dalsze sugestie ;)

(Fotka oczywiście z firmowym OpAmpem)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wlutuj kondek 100pF równolegle z R412, najlepiej bezpośrednio do nóżek opampa

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb, 20 Cze 2007, 03:22

>wlutuj kondek 100pF równolegle z R412, najlepiej bezpośrednio do nóżek opampa

100pF to za dużo, sporany się sknocą przy rezystorze 4.7k równolegle, bo pasmo się zbytnio ograniczy. Możesz zacząć od 100pF, żeby potwierdzić, że metoda pomaga. Nie zdziwię się, gdy zjedziesz do 10pF i nadal będzie pomagało.

senicz, 20 Cze 2007, 11:36

>No tak zapomnialem ze to do sluchawek i ta mala wartosc tego 10om wyjsciowego musi zostac.

Czemu? Można go spokojnie wywalić, ale słusznie zauważyłeś - 470pF do wyrzucenia, i to przed próbami dopinania pf do R412. Nie zauważyłem tego wcześniej, ale to jest błąd. Większość op-ampów się wzbudza od obciążeń pojemnościowych, a LM6172 to już w ogóle jeden z bardziej chętnych do wpadania w oscylacje.

a zasilanie tego LM-a jest w ogóle jakoś "zbypassowane" ? ? to podstawa dla tego OP-a..... jeżeli topologia akurat tej płytko nie pozwala na prawidłowe bypass - y to raczej go sobie odpuść.....

Tak kolega ma racje op nie lubia obciazenia pojemnoscia ale jakos w dyskusji na temat kabli nie porusza sie tego zagadnienia. No ja pisze o tym ale reszta siedzi cicho. Tosamo dotyczy koncowek mocy.

Mush,

czy jesteś pewien, że wybrałeś odpowiedni wzmacniacz? Nota katalogowa wyraźnie mówi, że może on oscylować lub dzwonić przy obciążeniu pojemnościowym. W podanym przykładzie przy pojemności 510 pF radzą dodać rezystor 30 ohm (u Ciebie są to C414 i R404). Ale to jest drugie tyle co impedancja Twoich słuchawek. Nienajlepiej to wygląda. Chyba nie ten wzmacniacz...

Tak jak sernikus napisał- podstawowa sprawa to odsprzeganie zasilania, je żeli wygląda tak jak na fotce to nic dziwnego że jest niestabilny bezwzględnie odsprzeganie zasilnia +- i dodatkowo pomiędzy +-nóżki na scalaku ceramika NP0.(podobno foliowce- niektóre typy tak żeby miały częstotliwość rezonansu tak 7-9 Mhz są jeszcze lepsze ale nie probowałem)

No dobra, skoro to ma być wyjście słuchawkowe, to lepiej jednak sięgnąć po op-amp większej mocy. Najlepiej posadzić AD8397 na podstawkę DIP8 i będzie git, a teraz przeróbki.

R402 - 15k*

VR401 - 10k log podwójny*

C408 - zamienić na rezystor 1k

R408 - do usunięcia

R410 - 1.2k

R412 - 6.2k

R404 - zwora z drutu

C414 - do usunięcia

R413 - do usunięcia

* - jeśli nie można usunąć potka, to oba elementy zostają bez zmian.

Wszystkie rezystory tylko metalizowane, 1% lub mniej. Są takie w rozmiarze 0.125W o mocy 0.6W.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.