Skocz do zawartości
IGNORED

słuchawki do mp3 - co?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Mam iPodzika (i Creative Zen M też przy okazji bo testuję se który jest lepszy - szale są wyrównane). Testowałem oryginalne słuchawki a teraz słucham na JBL Reference dousznych. Ciężko jest douszne "odsłuchać" w sklepie - jak brzmią Zen Aurvana? Lepiej? Inaczej? Albo te Sennheiser CX300.....????

https://www.audiostereo.pl/topic/34260-s%C5%82uchawki-do-mp3-co/

Ponieważ formaty stratne podbijają skraje pasma (zwłasza górę), po wielu testach wybrałem klasyka: Koss Porta Pro. IMHO są to najlepsze słuchawki do tego typu sprzętu. Istny balsam dla uszu bez utraty szczegółowści.

Porta moim zdaniem nie pasują do iPodów oba urządzenia grają dość ciemno a w duecie dźwięk traci zbyt wiele na przejrzystości – oczywiście w kategoriach tego typu sprzętu.. Dla mnie lepiej wypadają Sennheisery PX200. Początkowo wydawało mi się, że maja za słaby bas, ale to raczej ten w Portach jest nienaturalnie podrasowany. Na temat dokonałówek się nie wypowiadam, bo dla mnie są niewygodne, nie wytrzymuje dłużej niż pół godziny. Na spacerach używam firmówek Apple – b. wygodne a dźwięk traktuję w takich sytuacjach ulgowo.

Tez mam iPoda i sluchalem Zen Aurvana z nim, oraz z innymi zródełkami - nie polecam tych słuchawek. A to co pan pacuła wymodził o nich to już jest bajka naprawde wysokiej klasy.

Sprawdz akg k 26/27, powinienes byc zadowolony. :)

>>adamgdansk

Miałem Zen Aurvana przez tydzień. Radzę zapomnij o nich bo nie są warte 20 zł a co dopiero 250...

Grają dźwiękiem tępym, płaskim, pojęcie niskich tonów w ogóle nie istnieje, dżwięk jest po prostu tragiczny. W dodatku są po prostu niewygodne.

Z dousznych lepiej Sennheiserki albo Pioneer (oba w cenie ok 100 zł) nie pamiętam jaki to był model.

Pozdrawiam,

peperoni.

Kup sobie Crossroads Mylarone X3. Następnie napisz, czy są lepsze, czy gorsze od JBLi? CX300 mam ochotę siępozbyć od kiedy mam X3, a Aurvany mi w ogóle nie podeszły, tyle że ja mam iRivera, a iPody grają z goła inaczej. Z nausznych polecam Sennheisery PX100, bardziej neutralne od Porta Pro i ich konstrukcja mechaniczna jest na wyższym poziomie jakościowym i ergonomicznym.

Ja do Creative'a Nano dołożyłem sobie Porta Pro. Nieco zbasowione, ale mimo to detalu nie gubią, można nawet zastanowić się nad jakąś barwą, a po jednym / dwóch piwach nawet mikrodynamika się pojawia ;) Do tego na bonus: do głowy trzymają się jak przyklejone - w urządzeniach przenośnych to spora zaleta.

Mam Sony mdr ex71, czy jakoś tak i na pewno mogę powiedzieć, że są jak dla mnie bardzo wygodne i nie mam problemów ze słuchaniem dłużej niż 0,5h. Co do dziwięku?? O niebo lepsze od standardowych senków w moim iRiverze H10.

IMO najciekawiej wypadają Sennki PX200. Własnie kupiłem sobie kolejną parę (poprzednie sprzedałem z braku przenośnego odtwarzacza). Grają lepiej od przebasowionych i podbarwiających Koss'ów Porta Pro i badziewnych Grado SR80. Całkiem przyzwoite (i tanie) są też Creative EP-635, ale nie odpowiada mi osobiście idea wkładania pchełek do ucha.

Pozdrawiam.

ps. Adam jakiego masz Ipoda? Szukam rzetelnych opinii o serii Nano (II gen).

• 3 miesiące później...

Witam serdecznie....czy ktoś posiada wiedzę odsłuchową na temat słuchawek kanałowych AKG K 324 P......interesuje mnie też opinia czy zagrałyby dobrze z odtwarzaczem mp3 iRiver T60?

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Witam!

Mam iRivera, dla mnie z wymienianych tu słuchawek, najlepsze są PX200, wymagają wygrzania, ale moim zdaniem jest to namiastka dźwięku z dobrego stereo. Kossy Porta Pro są podkolorowane i przebasowane robią świetne wrażenie podczas pierwszego kontaktu, PX 200 wymagają czasu aby je docenić (realizm). PX100 są gorsze od wyżej wymienionych. Wszystkie deklasują Shure e3c ale to są kanałówki.

Pozdrawiam

Grzech76

no cenowo napewno deklasują....cena z allegro 629 zł.....

A co byś z kanałówek wskazał jako najlepsze do iRivera T60, no i cenowo żeby było przed 200 zł...

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

DO 200zł to masz AKG K324P, Sennheisery CX300, Creative Zen Aurvana albo Crossroads Mylarone X3. Według mnie albo te pierwsze, albo te ostatnie. AKG są żywsze, X3 mniej męczące. Jeśli nauszne, to PX100. Koss Porta Pro to był hit 20 lat temu. Ich konstrukcja przypomina wyczyny dzieci podczas zajęć praktyczno-technicznych w szkole. PX200 to ja muszę 10 minut kombinować, jak je na uchu położyć, żeby bas usłyszeć, a plastikowego echa od obudowy nie idzie się pozbyć w żaden sposób. Do zagłuszania artefaktów kompresji w niskim bitrate pewnie będą dobre.

Nie wiem co jest grane z PX200, ale ku memu zaskoczeniu wolalem kupic PX100 (mimo praktycznie niewielkiej roznicy w cenie), w zasadzie to poszedlem nabyc 200-setki, kiedy je zalozylem na glowe, bylem z lekka przybity, rzeczywiscie tlumily szumy (wedle reklamy) i radia sie na nich czysciej sluchalo, byly tez bardzo wyrownane tonalnie,ale ten dzwiek byl jakis taki matowy musialem sie strasznie wsluchiwac, to nie dawalo radosci. Poprosilem o PX100, i te zagraly zupelnie inaczej, od razu bardziej otwarcie, dzwieczniej, z powietrzem, przestrzenia, zupelnie inne sluchawki, zadnego pokrewienstwa brzmieniowego. Nie mowie, ze PX200 sa zdecydowanie gorsze,ale ze byc moze moj odtwarzacz ich nie byl wstanie napedzic (choc to dziwne bo dt 880 graly z nim bardzo ok) ?

ps.PX200 sa jednak zamknietego typu, a PX100 otwartego, mysle ze stad bierze sie zasadnicza roznica miedzy nimi....

Ja słucham sobie na Koss Porta Pro na forum napisano mi że PX100 je zjadają na dzień dobry pod wpływem tego wpisu zakupiłem tydzień temu PX100 i kupa testuje i porównuje je od tygodnia, nawet teraz przed wpisem postanowiłem je posłuchać, co by się upewnić i Porta Pro grają DLA MNIE powtarzam DLA MNIE lepiej PX100 grają bardziej środkiem i basikiem tak nie schodzą i to słychać ! może to brzmienie się komus podobać ale mi niestety nie podjechało duży plus dla PX100 że nie czuć ich na głowie i ładny plastikowy futerał :) co wcale nie znaczy że Porty są nie wygodne.

Co do tych AKG K324P to też mam dylemat bo na allegro rozpietość cenowa jest comajmniej dziwna i podejrzana...ten sam model kosztuje od 89 zł do 185 zł....czyżby pojawiły się imitacje??w sklepie nie wiem jaka cena więc może ktoś rozjaśni me obawy....

Naturalnie, ze PX100 nie zjadaja Kosow Porta/Sporta, to sa dwie rozne szkoly brzmienia, jakosciowo na tym samym poziomie,ale wedle gustow oceniajac to zupelnie inne zalety/wady sie tu dostrzega, mnie sie Kosy tez podobaja, zalezy czego slucham..

Mnie AKG bez pudełka z ebay'a wyszły 50zł z przesyłką, a grają co najmniej tak dobrze jak oryginalne Sennheisery CX300. To jest raczej jakaś lewa dystrybucja bez pudełka firmowego, niż podróbki. Te drogie są w pudełkach, z gwarancją AKG, ale dać za to tyle kasy jest dla mnie zastanawiające.

Co do PX100 i KPP - dźwiękowo to jest rzecz gustu. Ciężko mówić o wyższości. Co do basu, to właśnie w PX100 niżej schodzi, w KPP jest głównie średni i wyższy bas podbity. Dźwiękowo to są modele porównywalne, ale ergonomicznie PX100 są na wyższym poziomie. Pamiętają ustawienie, nie zaciskają się na szyi no i jakieś takie ogólnie solidniejsze są.

>>pastwa, tak właśnie jest. PX200 nie mają przestrzeni ani powietrza jak PX100, bo też robić tak małą obudowę zamkniętą to dość zakręcony pomysł, bo jak to wytłumić? Na pewno z systemem noise cancelling te słuchawki zaczynają mieć sens, bo coś tam jeszcze izolują same z siebie. W tym wydaniu zwie się to PXC250.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.