Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

36 minutes ago, kostropaty said:

tak w skrócie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„Nie uczynisz sobie posągu ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko albo na ziemi nisko, lub w wodzie poniżej ziemi. Nie będziesz oddawał im pokłonu ani służył.”

To jest drugie przykazanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

….be still and know….

1 godzinę temu, kostropaty napisał:

a możesz tak w skrócie zreferować, o co ci chodzi?

i co się w tej obrazkowej historii religii nie zgadza?

widzisz ,tak to jest że w tych kwestiach nie udawadnia sie nic nikomu ,pozostawia sie takich na ich stopniu rozwoju jedynie nie krzywdządz ich .Tłumaczenie nic tu nie Da 

atakując osoby wierzące sam stawiasz sie po drugiej stronie ,więc nie oczekuj pomocy ,nawracania z mojej strony ,idz swoją drogą ,zobaczysz kiedyś jej koniec .

jedyne na co moesz liczyć z mojej strony to że Tobie nie zaszkodze ,nie bede zle pisał o Tobie i wyzywał .

Mój system nie przewiduje pozyskiwania ludzi poprzez ich przekonywanie 

Edytowane przez atmeg
49 minutes ago, atmeg said:

Dobrze jeśli np. kogoś kochasz

Byłbym bardzo ostrożny. Potrzeba miłości to efekt konfliktu wynikającego z niezrozumienia rzeczywistości. Paniczna próba ucieczki umysłu w świat doznań i ułudy. Nikt tak naprawdę nie wie, co to jest miłość. 

….be still and know….

Godzinę temu, Seth_A_Rider napisał:

Byłbym bardzo ostrożny. Potrzeba miłości to efekt konfliktu wynikającego z niezrozumienia rzeczywistości. Paniczna próba ucieczki umysłu w świat doznań i ułudy. Nikt tak naprawdę nie wie, co to jest miłość. 

Mylisz sie , miliony ludzi umieją kochać i wiedzą czym to jest . 

Podpowiem Ci .Napewno Miłość nie jest formą umowy typu ja tobie cos dam a ty wzajemnie cos tam dasz mi .

----------------------

Miłość jest siłą stwórczą pochodzącą od Boga  .siłą która napędza wszechświaty.

Większość z was nie zrozumie tych słów poprawnie ale Ja Akceptuje ten fakt ,Tak to już jest.

Najbliższa prawdziwej, to korekta wynikająca z uwielbienia prawdy. Związki międzyludzkie to formy handlu, w najlepszym przypadku pozwalające kilku egoizmom koegzystować na przestrzeni lat.

11 minutes ago, atmeg said:

miliony ludzi umieją kochać

jedynie ci, których niewystarczająco poznałeś.

….be still and know….

Najbliższa prawdziwej, to korekta wynikająca z uwielbienia prawdy. Związki międzyludzkie to formy handlu, w najlepszym przypadku pozwalające kilku egoizmom koegzystować na przestrzeni lat.

twoja wypowiedz reprezentuje poglądy wspóczesnej psychologi ,widac cos tam sie na tym znasz .

Moja postawa jest inna .Bowiem odwołuje sie do czegoś co wiem .Zresztą to napisałem . Miłość to nie interes .

To nie jest umowa .Jesli za umową pomiędzy ludzmi widzisz Miłość to ......obyś doświadczył Miłości bo moje słowa nie zmienią Ciebie a jedynie twoje doświadczenie może to zrobić .

5 godzin temu, MSki napisał:

Tak jak tysiące innych książek, traktujących o mitologii rzymskiej, grackiej, celtyckiej itp. ..przybliża czytających te pozycje historyczne do opisywanych w nich bogach, bożkach i innych fantastycznych postaciach. Czy ci bogowie i herosi byli naprawdę ? Wyjątkowość biblii polega na czymś innym, a mianowicie na tym, że trzymający pieczę nad tą księgą Watykan, nie zezwoli (obecnie) na jej powtórne redagowanie i poprawianie.

W podobny sposób jest traktowana kolejna z ksiąg, czyli "Księga z 1001 nocy". Czy ta księga doczekała się poprawek ? Również nie. Skoro nie, to czy można tę księgę uznać za dzieło natchnione przez Dżiny, a latające dywany i inne cuda-niewidy za coś, co miało miejsce naprawdę ? Oczywiście że nie, bo jest to tak samo jak biblia, księgą napisaną przez człowieka i ku zadowoleniu człowieka służy.

Z jeszcze jednego powodu te księgi i książki nie zostawały poprawiane i przeredagowywane ..ze względów na prawa autorskie. Zatem, posiłkując się cytatami z biblii stawiacie się w dość niezręcznej sytuacji, gdyż księga ta nie jest dowodem na istnienie boga, a tylko substytutem, półśrodkiem i wybiegiem stosowanym w uprawomocnieniu się tego bytu w świadomości wszystkich, co jest w rezultacie bardzo brzydką manipulacją. Nie bez powodu wytłuściłem, to co wytłuściłem.

Jeśli powołujesz się na mitologie i chcesz do jej poziomu sprowadzić PŚ  to owszem możesz tak napisać,tyle że ktoś kto czyta PŚ i zna mitologie nigdy tego nie zrobi wynika to między innymi z praktycznej mądrości i wielu ponadczasowych zasad zawartych w PŚ . 
Nikt nie porównuje bajek do wydarzeń które miały miejsce w historii .

Historycy i inni ludzie nauki do dziś czerpią informacje z PŚ by zrozumieć tamten okres w dziejach ludzkości . Nie przekreślaj tej księgi . Za jej czytanie palono ludzi na stosach .

2 minutes ago, atmeg said:

Musisz sam doświadczyć Miłości ,to zmieni Ciebie .

Prawdziwa miłość powinna być wynikiem twojego wewnętrznego wypełnienia i jest najbliższa czystej jedynie wtedy, jeśli jej nie potrzebujesz. Jeśli z niej cokolwiek czerpiesz, to już handlujesz. 

….be still and know….

23 godziny temu, Seth_A_Rider napisał:

Aniołowie, wcale nie stoją tak wysoko w hierarchii. 

"3. Czyż nie wiecie, że będziemy sądzili także aniołów?" 
1 List do Koryntian, 6

Ja bym ich uniewinnił, karać za seks z kobietami to trochę przesada, odbywał się za obopólną zgodą. Widocznie w niebie im tego brakowało.

Prawdziwa miłość powinna być wynikiem twojego wewnętrznego wypełnienia i jest najbliższa czystej jedynie wtedy, jeśli jej nie potrzebujesz. Jeśli z niej cokolwiek czerpiesz, to już handlujesz. 

ale stek nieporozumien , to jak putin wyzwala Ukraine .Co za potworny prodykt umysłu .Miłość jako cos czego nie potrzebujesz .Ktomoże spłodzić takie dziwactwo ?

Seth_A_Rider - może pomyliło ci sie z pożądaniem i pogodzeniem niespelnienia tego bo to napewno nic niema wspólnego z Miłością .

Ale to klasyka ,wielu myśli że pożądanie to miłość 

żądze posiadania czegoś Myli z Miłością.

Edytowane przez atmeg
7 minutes ago, atmeg said:

Miłość jako cos czego nie potrzebujesz

Potrzeba miłości jest tym większa, im większa frustracja w jakiej żyjesz. Szukasz wypełnienia, wydaje się ze znalazłeś, wiec fruwasz nad ziemia przez krótki czas i ostatecznie budzisz się w rzeczywistości gorszej niż ta, od której zacząłeś. To przykład ekstremalny, ale zbyt częsty żeby pominąć. Najczęściej, oboje macie umiejętności negocjacyjno handlowe i można tak żyć, ale jedynym czym można to nazwać to układ.

Oddanie się czemukolwiek, co masz wrazenie, ze potrzebujesz będzie twoim upadkiem w konsekwencji. Niewazne czy to dostaniesz, czy nie.

Amerykanie mawiają

Damn if you get it, damn if you don’t.

….be still and know….

Potrzeba miłości jest tym większa, im większa frustracja w jakiej żyjesz. Szukasz wypełnienia, wydaje się ze znalazłeś, wiec fruwasz nad ziemia przez krótki czas i ostatecznie budzisz się w rzeczywistości gorszej niż ta, od której zacząłeś. To przykład ekstremalny, ale zbyt częsty żeby pominąć. Najczęściej, oboje macie umiejętności negocjacyjno handlowe i można tak żyć, ale jedynym czym można to nazwać to układ.

Oddanie się czemukolwiek, co masz wrazenie, ze potrzebujesz będzie twoim upadkiem w konsekwencji. Niewazne czy to dostaniesz, czy nie.

Amerykanie mawiają

Damn if you get it, damn if you don’t.

Widze że ty poprostu nie masz wiary w sobie ,prawda ? Dlatego tak wątpisz w Miłość i starasz sie jej pozbyć idąc w strone pustki.

Nie znajdziesz tam spokoju .Nicości .

Będąc wewnętrznie wypełniony i nie potrzebując innych ludzi widzisz wiele na wskroś.
Dla kobiet to bardzo atrakcyjna cecha.

Manipulantki natomiast, uciekają przed tobą z piskiem.

….be still and know….

Będąc wewnętrznie wypełniony i nie potrzebując innych ludzi widzisz wiele na wskroś.
Dla kobiet to bardzo atrakcyjna cecha.

Manipulantki natomiast, uciekają przed tobą z piskiem.

Niechce ciebie zranić ,pamietaj sam z własnej woli rozmawiasz ze mną .

Ja widze ludzi w wiekszosci jak beigaja za swoimi żądzami ,ja tez nie jestem całkowicie wolny od tego ale 

w pewnej cześci wiem jaka to jest pułapka .

Chyba nie sądzisz, ze trudno mi zrozumieć o czym piszesz. Większość ludzi myśli tak, jak ty myślisz.
W oderwaniu od myśli i emocji, poznajesz obydwa światy.

….be still and know….

Taki przykład ,wezmy faceta który ma przy sobie wierną kobiete ale pożąda innej bo tamta wydaje sie być bardziej atrakcyjna i trwa w tym biegu za swoimi żądzami ,Czy doświadczy spełnienia i znajdzie Miłość ,na 99 procent nie znajdzie .

Chyba nie sądzisz, ze trudno mi zrozumieć o czym piszesz. Większość ludzi myśli tak, jak ty myślisz.
W oderwaniu od myśli i emocji, poznajesz obydwa światy.

Sądze że  narazie nie domyśliłeś sie oczym pisze  ale coś tam wyczówasz .

Ale  nie domyślisz sie , nie chodzi tu oto ze niby brak tobie intelektu ,nie .Może masz go wiecej niż Ja ale nie wiesz o czym pisze nazywając to Miłością

3 minutes ago, atmeg said:

Taki przykład ,wezmy faceta który ma przy sobie wierną kobiete ale pożąda innej

Ja mowie o świecie, gdzie biegają za tobą, a ty mówisz nie.
Spokój i stabilność wynikająca z wewnętrznej siły jest dla kobiet najbardziej atrakcyjna. 
Nawet jeśli udawana, to tez działa.

….be still and know….

Ja mowie o świecie, gdzie biegają za tobą, a ty mówisz nie.
Spokój i stabilność wynikająca z wewnętrznej siły jest dla kobiet najbardziej atrakcyjna. 
Nawet jeśli udawana, to tez działa.

Ok , ale Ja tu pisze o czymś zupełnie z innej beczki a nie o psychologi zachowan kobiet .

Wskazówką jest temat , O Bogu .A nie o kobietach .Czy innych relacjach z ludzmi takimi pospolitymi relacjami.

Większość Ludzi w swoim pędzie zaspakajania swoich żądz zupełnie nie widzi że toczy błędne koło a jak napotka słowo Bóg to sie wykrzywia jakby Diabła spotkali 

Nie wiem gdzie ty jesteś, ale ja cały czas mowie o wypełnieniu i niepotrzebowaniu ludzkiej miłości. 

no wynika z tego że Ja jestem gdzieś indziej ,tam Gdzie Miłość istnieje .

Ty idziesz drogą rozumu  a ja drogą serca tak upraszczając bardzo  to nazwe 

w co grają ludzie pewno czytałeś? 😉 

1 godzinę temu, atmeg napisał:

widzisz ,tak to jest że w tych kwestiach nie udawadnia sie nic nikomu ,pozostawia sie takich na ich stopniu rozwoju jedynie nie krzywdządz ich .Tłumaczenie nic tu nie Da 

dlatego nie tłumaczę, bo to i tak nic nie da, a grzecznie pytam :) 

1 godzinę temu, atmeg napisał:

atakując osoby wierzące sam stawiasz sie po drugiej stronie ,więc nie oczekuj pomocy ,nawracania z mojej strony ,idz swoją drogą ,zobaczysz kiedyś jej koniec .

po pierwsze, nie atakuję...po drugie, nie oczekuję żadnej pomocy...idę swoją drogą, a jej koniec jest taki sam dla nas obu :) 

Godzinę temu, Bartik napisał:

Jeśli powołujesz się na mitologie i chcesz do jej poziomu sprowadzić PŚ  to owszem możesz tak napisać,tyle że ktoś kto czyta PŚ i zna mitologie nigdy tego nie zrobi wynika to między innymi z praktycznej mądrości i wielu ponadczasowych zasad zawartych w PŚ . 

wiele wydarzeń się pokrywa...jeśli czytasz tylko pismo święte i słabo znasz mitologię, nie odnajdziesz części wspólnych 😉 

Godzinę temu, Bartik napisał:

Nikt nie porównuje bajek do wydarzeń które miały miejsce w historii .

historia to uzgodniony zestaw kłamstw 😉 

a w bajkach bywa czasami więcej prawdy 😉 

1 godzinę temu, Seth_A_Rider napisał:

Nikt tak naprawdę nie wie, co to jest miłość.

taka reakcja biochemiczna 😉

1 minutę temu, Piotr_1 napisał:

Kolejny dowód na istnienie Boga, te akordy i głos:

pewnie jakbyś to studzienki kanalizacyjnej wpadł i się połamał to na bank powiązałbyś to z wolą bożą 😉 

Miłość, to nie żywienie cienia niechęci, wynikająca z głębokiego zrozumienia, ze nieszczęśnicy zwyczajnie nie wiedzą co czynią. 

Chrześcijaństwo, to przepis na oderwanie się od świata i życie w zachwycie z perspektywy obserwatora Woli.
Później spłycone w religijność.

Przaśno jasełkowa, bądź w wyższej formie, zamknięcie się w okładkach.

….be still and know….

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.