Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

wydaje się być bardziej logiczny niż wytłumaczenie, które serwuje nam kościół  

Nie piszę nigdzie o kościele. Chociaż on sam zerżnął, i to wybiórczo, stworzenie człowieka z Sumeru.
Godzinę temu, TomekL3 napisał:

Nie piszę nigdzie o kościele. Chociaż on sam zerżnął, i to wybiórczo, stworzenie człowieka z Sumeru.

a to ja wiem, że przepisali ze starszych wierzeń - i tak mnie to nie przekonuje :) 

a to ja wiem, że przepisali ze starszych wierzeń - i tak mnie to nie przekonuje :) 

To nic, to Twoje przekonania. ;)
Starsze wierzenia to zapiski przedpotopowej historii powstania człowieka.
W dniu 31.10.2022 o 19:00, TomekL3 napisał:

Ewolucjonizm jest do dziś teorią. Trudno traktować jako niezbity dowód powstania człowieka.

Jak się bierzesz za takie rozważania to najpierw naucz posługiwać się logiką.

Niezbitym dowodem powstania człowieka jest sam człowiek. Innych dowodów nie potrzeba.

Tobie chodzi zapewne o problem w jaki sposób powstał człowiek, inaczej mówiąc skąd się wziął.

Teoria ewolucyjna do pewnego etapu wstecz ma całkiem solidne podstawy.

Teoria że jest dziełem kosmitów jest o tyle słaba, że tłumaczy jednostkowy przypadek. No bo skąd wzięli się kosmici? Zrobili ich inni kosmici? Ale kiedyś to się jednak musiało zacząć, no i wracamy do teorii ewolucji.

jest jeszcze Bóg, ale na ta teorię to już nie ma żadnych dowodów materialnych.

Jestem Europejczykiem.

Tego nie wiem czy i kto stworzył inne kosmiczne rasy, natomiast ziemska rasa ludzka zgodnie z opisem została stworzona w dużym stopniu - na obraz i podobieństwo.

Skoro niewiadomo jak powstały inne rasy teoria ewolucji taką pozostaje, nie wyklucza innych możliwości.

jest jeszcze Bóg, ale na ta teorię to już nie ma żadnych dowodów materialnych.

Biorąc pod uwagę precyzję i stopień skomplikowania materii ożywionej jak i tej nieożywionej trudno się oprzeć stwierdzeniu, że stoi za tym jakiś twórca.
12 minut temu, TomekL3 napisał:

Tego nie wiem czy i kto stworzył inne kosmiczne rasy, natomiast ziemska rasa ludzka zgodnie z opisem została stworzona w dużym stopniu - na obraz i podobieństwo.

Skoro niewiadomo jak powstały inne rasy teoria ewolucji taką pozostaje, nie wyklucza innych możliwości.

Biorąc pod uwagę precyzję i stopień skomplikowania materii ożywionej jak i tej nieożywionej trudno się oprzeć stwierdzeniu, że stoi za tym jakiś twórca.

No tak. Na początku był cud. Najpierw jeden cud, później kolejne czynione przez kosmitów. I ch... z wszelką nauką, dowodami itd. przesadami.

Logika tej konstrukcji myślowej jest nie do obalenia 😁.

Jestem Europejczykiem.

Twoja logika mówi, że bardziej prawdopodobne jest powstanie życia i całej materii z chaosu, nieładu i w jakiś niekontrolowany sposób to wszystko świetnie się ,,zusammen,, do kupy poskładało.

9 godzin temu, TomekL3 napisał:

przypadek plus ewolucja...wystarczy :) 

9 godzin temu, TomekL3 napisał:

Twoja logika mówi, że bardziej prawdopodobne jest powstanie życia i całej materii z chaosu, nieładu i w jakiś niekontrolowany sposób to wszystko świetnie się ,,zusammen,, do kupy poskładało.

o to to :) 

15 godzin temu, TomekL3 napisał:

Nie o tym mówimy Tomek.

Pytanie jest proste - skąd się wzięli ci kosmici którzy tworzyli innych kosmitów (w końcu my tez jesteśmy kosmitami).

Przecież tego łańcuszka nie można ciągnąć wstecz w nieskończoność.

Jestem Europejczykiem.

Nie o tym mówimy Tomek.
Pytanie jest proste - skąd się wzięli ci kosmici którzy tworzyli innych kosmitów (w końcu my tez jesteśmy kosmitami).
Przecież tego łańcuszka nie można ciągnąć wstecz w nieskończoność.

O tym mówimy Jarku.
Ale spróbuję z łańcuszkiem….
Jest możliwość stworzenia wielu ras kosmitów tak jak nas czy np. Szaraków przez inne rasy kosmiczne. Niekoniecznie funkcjonujące w przestrzeni materialnej.

Jest też możliwe z Świadomości ( Wszystkiego Co Jest) wyodrębnienie wielu ,,mniejszych,, świadomości, których celem jest np doświadczanie i rozwój. Świadomości te posiadają prawo wolnej woli, zdolność ,,niezależnej,, kreacji (myślą/wolą) praktycznie wszystkiego co potrafią sobie wyobrazić.
Mogą tworzyć w energii, w ,,materii,, , mogą tworzyć istoty, mogą zaprogramować rozwój ,,ewolucyjny,,.
Ograniczeniem w tworzeniu jest właściwie wyobraźnia( zasób danych).

Czasem też zastanawiam się czy jest jedno Wszystko Co Jest. Biorąc jednak fraktalną i cykliczną naturę wszechświata można przypuszczać, że jest takich więcej.

No tak. Ja się poddaję.

Jeżeli ktoś rozsądny jeszcze tu wytrzymał to polecam krótki i treściwy tekst.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jestem Europejczykiem.

Ja mysłe sobie że niemożna przekonać ludzi tu piszących o ewolucji .Ich nic nie przekona .szkoda na to czasu .

To tak jakbysmy chcieli aby w Rosji szanowano prawa ich obywateli ,a pUTIN BESTIALSKO WYSYŁA ICH NA ŚMIERĆ .

jA nie przekonam osób które patrzą w stare dogmaty pseudo naukowe i nie zamierzam .

Piszmy tu dla ludzi otwartych ma wiedze a nie dla zatwardziałych bezmózgowców .

Zjawisko Życia jest tak bardzo złożone że nie mogło powstać samo z przypadkowych zjawisk fizycznych .W Kosmosie isnieja sil które to spowodowały .Dalej idąc rozszyfrowanie tak zwanego DNA i tak niedaje naukowcom wszystkich danych jak to działa .Ciagle czegos tam brakuje . CiĄgle brakuje tej siły Boskiej .Tego nie odkrytego pierwiastka , tego co nadaje sens .

=======================

tych co wierzą w to że zycie powstało w drodze ewolucji na ziemi to odsiewamy na starcie ,niech sobie pisza gdzie indziej .Nawet tu ale niech sie nie wpieprzają w nasze rozmowy .

Pierwszy stopień wiedzy to ...... życie powstało gdzieś dawno temu w galaktykach i zaistniało też na Ziemi .Bo jest w galaktykach niesione wszedzie .To życie może być zaszczepiane i modyfikowane przez inne istoty . Co i jak i dlaczego nie jest mi znane .Ale może tak być .

I drugi stopień wtajemniczenia  .....Co stworzyło życie ? 

Tu mam mniejszą wiedze .Ale ,prawdopodobnie  jest to cecha , jeden z aspektów aktywnosci kosmosu .Materi ,promieniowan ,istnienia kosmosu .Pewne informacje wskazują na to ze sam kosmos jest żródlem istnienia i zarazem życia .

===========================

ktoś zara sie zapyta a z kąd takie info . od tysiącleci ludzie badają fenomen życia ,nie od 200 lat kiedy to powstała współczesna nauka ale od tysiacleci , oni doszli do tego ze żródlem jest kosmos .cecha kosmosu .

Zara zara ale jak ? Jak to zbadali ?  My jesteśmy cząstką tego systemu i mamy do tego dostęp .Ci ludzie zbadali ten dostęp i tego sie dowiedzieli.

to co tu napisałem nie jest zadną wielką tajemnicą ale nie jest o tym informowany przecietny człowiek zwłaszcza jesli żyje w strefie rezimu .

Tu skupcie sie , czy istnienie jest formą energi ? zaskakujące zapytanie ?

do czego po latach badan dochodzi nauka ze materia to forma energi ? A ludzie przed tysiacem lat już to wiedzieli .

I to że życie jest również formą energi ....jakie dalej czekają nas odkrycia ? 

Edytowane przez atmeg

no i najwieksza tajemnica ,świadomość .

generalnie dla wiedzy jest to kluczowa kwestia ,świadomość .czym to jest ? A jest to wyjaśnione ,tak ,dokładnie ludzie już dawno wyjaśnili czym jest świadomość ,zostało to zbadane przez ludzi setki , wiele set lat temu . Czym ? 

a badajcie czym jest .

Badajcie czym jesteście .

tu uwaga ,świadomość jest funkcją Mózgu . taka definicja swiata nauki .Mózg stworzył coś istniejącego ponad nim ,bardziej pierwotnego ,no brawa panowie naukowcy .

Czy dostrzegacie swoją świadomość ? Nie swoje myśli ,nie swoje pragnienia , problemy to czym żyjecie tylko swoją świadomość ? Trudne pytanie prawda !

Kluczem do wielu kwesti jest właśnie zobaczenie swojej świadomości .Jesli ktoś jej doświadczy zaczyna inaczej analizować świat .

świadomość inaczej swoje istnienie w świecie .np. wielu tego doswiadcza w czasie smerci klinicznej ,wtedy czuje ze istnieje a jednoczesnie widzi odrebnie co przezywał ale wyraznie czuje ze doswiadcza samego isnienia w dystansie do spraw którymi żył .Nie trzeba umierac aby tego doswiadczyć .

szukajcie bogów 🙂 sa napewno.

Gość

(Konto usunięte)
18 minut temu, atmeg napisał:

Trudne pytanie prawda !

nie

to co steruje świadomością i podświadomością oraz określa wewnętrzne jestestwo jednostki to jaźń

jaźń to właściwość człowieka o którą warto pytać rozumieć i być jej świadomym

15 godzin temu, atmeg napisał:

jA nie przekonam osób które patrzą w stare dogmaty pseudo naukowe i nie zamierzam .

starym dogmatem pseudonaukowym jest kreacjonizm :) 

Piszmy tu dla ludzi otwartych ma wiedze a nie dla zatwardziałych bezmózgowców

czyli teoria ewolucji górą :) 

Zjawisko Życia jest tak bardzo złożone że nie mogło powstać samo z przypadkowych zjawisk fizycznych

tak twierdzą religie od tysięcy lat, nauka się z tym nie zgadza :) 

W Kosmosie isnieja sil które to spowodowały

a jakież to siły są kosmiczne? :) 

14 godzin temu, atmeg napisał:

Co i jak i dlaczego nie jest mi znane .Ale może tak być .

to nie wiesz, ale może być, ale nie wiesz :) 

życie powstało gdzieś dawno temu w galaktykach i zaistniało też na Ziemi .Bo jest w galaktykach niesione wszedzie

o, nawet taki film o tym był 😄 

My jesteśmy cząstką tego systemu i mamy do tego dostęp .Ci ludzie zbadali ten dostęp i tego sie dowiedzieli.

ale że jak? można objaśnić? 😄 

jakie dalej czekają nas odkrycia ? 

właśnie, dorzuć coś jeszcze o mutantach z galaktyki andromedy 😉 

Nie trzeba umierac aby tego doswiadczyć .

grzybki czy kwasy? 😄 

Jednym słowem atmeg zaprezentował imponujący światopogląd naukowy. Tylko sprzeczny wewnętrznie. Bo z jednej strony dezawuuje naukę ( nazywając ją pseudonauką ) . Wtedy gdy nie pasuje do jego koncepcji. A z drugiej swoje brednie nazywa nauką .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.