Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ależ ja z zainteresowaniem przeczytałem, zrozumiałem, co przekazują, ale to tylko mity, równie dobrze możesz wierzyć w opowieść o ledzie i łabędziu albo koran...

3 minuty temu, kostropaty napisał:

[...], równie dobrze możesz wierzyć w opowieść o ledzie i łabędziu [...]

To już bliziutko do bajki o wiatropylności pewnej młodej Żydówki 😉

Ja w życiu otrzymywałem poświadczające znaki, zjawiska nietypowe, tak jak z programu "nie do wiary", aczkolwiek... zwyczaje wiary wyniosłem też już z domu rodzinnego, od babć, dlatego moje nastawienie przy czytaniu było już na pewno "z wiarą". Choć były to tradycje katolickie, od których się oderwałem, a okres stelylizacji, czy też oczyszczenia z ich czarów był dość długi.

Są różne kościoły. Chrystus ma swój kościół, który nazywa swoim Ciałem. Ale to ciało jest niezależne od różnych instytucji, składa się z ludzi.

Zbory to też są nazywane kościołami u protestantów.

I nie wiara w książkę, tylko że jest tam zapisane Słowo Boga.

Nie interesują mnie zbytnio, ponieważ przyjmuję zasadę że "po ich owocach ich poznacie".

Z resztą wedy, podobno są 6x bardziej obszerne niż biblia, co by dawało 8000 stron. Zawierają tam się i monoteizmy i monizmy, panteizm, henoteizm, panenteizm, politeizm...  ateizm. Domniemam więc, że coś z tego musiałbym sobie wybrać drogą uznaniową 🙂

Edytowane przez Piotr_1
40 minutes ago, Piotr_1 said:

kościół, który nazywa swoim Ciałem

Kościół to oblubienica, stąd późniejsza apokaliptyczna nierządnica.

Ciało, chleb jego nauki.

….be still and know….

Chleb oznacza Słowo które zstępuje z Nieba.

W Jeremiasza 51 jest jednak pokazane że Oblubienica Boga (Izrael) miała szansę wrócić do Izraela z niewoli Babilońskiej przed całkowitym zniszczeniem Babilonu. Cały ten rozdział. Jeremiasz tam prorokuje żeby uchodzili z nierządnicy, analogicznie jak Jan w Apokalipsie.

"Wyjdź z jego pośrodka, mój ludu, i niech każdy ratuje swoje życie przed żarem gniewu Pana!" Jer 51:45

Moim zdaniem analogia będzie pełna. Będą mieli daną okazję uciec z dzisiejszego Babilonu, wyzwolić się (Oblubienica jego Syna, natomiast prawdziwy Babilon nie)

I przecież w Apokalipsie jest też powiedziane że "Ludu mój, wyjdźcie z niej, byście nie mieli udziału w jej grzechach i żadnej z jej plag nie ponieśli"

Edytowane przez Piotr_1
5 godzin temu, Seth_A_Rider napisał:

Chleb z Whore of Babylon, ciężko byłoby później połączyć.

Kościół to oblubienica, nierządnica to inny kościół.

Według Pisma Świętego " Oblubienica" , to namaszczeni Duchem Świętym naśladowcy Jezusa Chrystusa , natomiast " wielka nierządnica " to odstępczy Kościół/ religie,  to tak w lapidarnym skrócie. 

Przy okazji warto tylko dodać,  iż najpierw zostanie wykonany wyrok na " wielkiej nierządnicy " , a następnie na reszcie obecnego systemu politycznego/ ekonomicznego , itd. 😉

P.S.

Wspominam o tym tylko dlatego , iż mam nadzieję,  że spełnianie się powyższych proroctw biblijnych pozwoli wielu ludziom nie tylko uwierzyć w Boga , ale również wyjść z " Babilonu Wielkiego " 

Piotr

5 godzin temu, Piotr_1 napisał:

Chleb oznacza Słowo które zstępuje z Nieba.

W Jeremiasza 51 jest jednak pokazane że Oblubienica Boga (Izrael) miała szansę wrócić do Izraela z niewoli Babilońskiej przed całkowitym zniszczeniem Babilonu. Cały ten rozdział. Jeremiasz tam prorokuje żeby uchodzili z nierządnicy, analogicznie jak Jan w Apokalipsie.

"Wyjdź z jego pośrodka, mój ludu, i niech każdy ratuje swoje życie przed żarem gniewu Pana!" Jer 51:45

Moim zdaniem analogia będzie pełna. Będą mieli daną okazję uciec z dzisiejszego Babilonu, wyzwolić się (Oblubienica jego Syna, natomiast prawdziwy Babilon nie)

I przecież w Apokalipsie jest też powiedziane że "Ludu mój, wyjdźcie z niej, byście nie mieli udziału w jej grzechach i żadnej z jej plag nie ponieśli"

Upadek " wielkiej nierządnicy " nastąpi w jednym dniu ( "biblijnym dniu ", tj. w bardzo krótkim okresie czasu  ) , i prawdopodobnie ten " biblijny dzień " właśnie się zaczął?

P.S.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Screenshot_20230309_020532_Samsung Internet.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

7 godzin temu, Piotr_1 napisał:

Co innego jest czytać z nastawieniem w pozycji krytyka pism, co innego z nastawieniem bycia zainteresowanym i próbą zrozumienia.

Oczywiście. Nawet jeśli czytelnik jest ateistą, to dosłowne traktowanie treści utworu literackiego sprzed 2000lat, z pominięciem interpretacji uwzględniającej postęp wiedzy przez te 2000lat, dowodzi głupoty czytelnika a nie utworu literackiego. To jak klasykowi kina z lat 80-tych zarzucać, że cała akcja jest bzdurą, bo każdy na miejscu głównego bohatera wyjąłby z kieszeni komórkę... o komórkach w Biblii też nic nie ma.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

10 godzin temu, kostropaty napisał:

ja przeczytałem kilka razy, nic ciekawego tam nie ma, znam lepsze lektury 🙂 

No jak kilka razy czytałeś, to musiała być ciekawa. 

4 hours ago, 23031970 said:

wyjść z " Babilonu Wielkiego "

Problem w braku alternatyw. Będąc aktywnym uczestnikiem, nie różnisz się wiele od większości tych co przestali praktykować lub wystąpili.

4 hours ago, 23031970 said:

nastąpi w jednym dniu

Byłbym ostrożny z tym krótkim okresem czasu.

„jeden dzień u Pana jest jak tysiąc lat, a tysiąc lat jak jeden dzień” P2.3.8

….be still and know….

7 godzin temu, kghm napisał:

No jak kilka razy czytałeś, to musiała być ciekawa. 

z wieloma książkami tak mam 🙂

ostatnio sobie po latach przypomniałem "pachnidło" 😉 

10 godzin temu, 23031970 napisał:

Przy okazji warto tylko dodać,  iż najpierw zostanie wykonany wyrok na " wielkiej nierządnicy " , a następnie na reszcie obecnego systemu politycznego/ ekonomicznego , itd. 😉

Nie czepiając się zbytnio, najpierw jest 7 pieczęci, potem 7 trąb, potem 7 czar (naczyń) gniewu Boga. Zdaje się wybrzmiewać coś o takiej czarze przy wyroku na Nierządnicę, czyli gdzieś przy końcu plag.

Ale w sumie ok, te wszystkie 19 dotyczą całej Ziemi. Oblubienica sprzedana za pieniądze (nierządnica) to inna sprawa niż cała ziemia, inny sąd.

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

... o komórkach w Biblii też nic nie ma.

...ale jest o następcach komórek.

3 godziny temu, MSki napisał:

Z pominięciem interpretacji, a kiedy zostały dodane te interpretacje i czy w ogóle powinny być dodane ?

Do kogo ta księga jest adresowana, do ludzi bardzo wykształconych, czy do wszystkich ? - takich pytań można mnożyć, ale jedno jest pewne, bo nawet "dziś" w szkołach piszą o tym, co autor miał na myśli "leżąc na jednym z wybranych dwóch boków".

Ta księga, to nic innego jak literatura piękna z elementami fantasy.

Nie może być interpretacji i bardzo gorąco Nie Polecam.

Interpretacja to już słowo człowieka, a na to trzeba uważać, tutaj po prostu jest zawsze jakaś pułapka.

Biblia ma być jaka jest, oddzielona od reszty.

Edytowane przez Piotr_1
10 godzin temu, 23031970 napisał:

Upadek " wielkiej nierządnicy " nastąpi w jednym dniu ( "biblijnym dniu ", tj. w bardzo krótkim okresie czasu  ) , i prawdopodobnie ten " biblijny dzień " właśnie się zaczął?

P.S.

Z tego co pamiętam musi podpaść aż 10 królom i Zwierzęciu, królom panującym nad Ziemią ze Zwierzęciem (Bestią)

Edytowane przez Piotr_1
6 godzin temu, Seth_A_Rider napisał:

Problem w braku alternatyw. Będąc aktywnym uczestnikiem, nie różnisz się wiele od większości tych co przestali praktykować lub wystąpili.

Byłbym ostrożny z tym krótkim okresem czasu.

„jeden dzień u Pana jest jak tysiąc lat, a tysiąc lat jak jeden dzień” P2.3.8

Trochę zagadka z tym jednym dniem. U Daniela 1 tydzień oznaczał 7 lat, prawda? Stąd 1 dzień mógłby oznaczać po prostu jeden rok. To rodzaj rebusu, ale też logicznego, nieoderwanego od reszty. Chyba że 1 dzień faktyczny, 24h.

W sumie raczej wiadomo że Antek będzie rządził 1 tydzień danielowy, czyli 7 lat.

I że ten okres będzie podzielony na 2 równe półokresy (3,5 roku)

Edytowane przez Piotr_1

Często niektóre pojęcia rolnicze mogą już być niezrozumiałe dla niektórych:

wiejadło, klepisko, żąć, opoka, jarzmo, wół, kąkol, plewa, omłot

Albo np. brzemię, szafarz

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.