Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, MSki napisał:

Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo. Ono było na początku u Boga. Wszystko przez Nie się stało, a bez Niego nic się nie stało, co się stało."

Mała korekta tekstu pochodzącego z ewangelii św. Jana i chyba wiadomo o co już chodzi(?), a jeśli w dalszym ciągu nie wszyscy wiedzą, a niektórzy wręcz będą zaprzeczać i twierdzić, że to bujda, proponuję zapoznać się z terminem słowo, czym jest i jakie ma znaczenie w świecie fizyki.

W największym uproszczeniu i aby naprowadzić Was na właściwy tok rozumowania -> Czym jest dźwięk ?

Jeśli to zrozumiecie, otworzycie przed sobą nowe możliwości poznawcze i może zrozumiecie w jaki sposób powstał Wszechświat.

Jana 1:1-3 

1 Na początku było Słowo*, a Słowo było u Boga*, i Bogiem było Słowo. 2 Ono było na początku u Boga. 3 Wszystko przez Nie się stało, a bez Niego nic się nie stało, co się stało*

Ten fragment dotyczy Pana Jezusa , jego przedludzki byt , zanim zszedł na ziemie .

Jest więcej fragmentów, które opisują iż Bóg stwarzał razem z Jezusem .

Słowem jest nazwany Pan Jezus , 

Nikomu nic nie muszę udowadniać . Czasami coś napisze bo widzę że strasznie komplikujesz sobie i innym zrozumienie prostych spraw . Szukasz nie tam gdzie trzeba dlatego będzie ci trudno znaleść Prawdę . 

5 godzin temu, MSki napisał:

Bardzo się cieszę, że potrafisz pisać i czytać, a czasami coś przekopiować.

Teraz naucz się myśleć samodzielnie.

Właśnie obserwuje co robią ludzie ,,samodzielnie myślący’’ np: doprowadzają do wojny a inni  biorą w niej udział . 
Ale są tacy którzy stosują się do Prawa Bożego i nie zabijają . Czy to była II wojna Światowa czy też inne mniejsze konflikty. 
Więc nie bardzo wychodzi ludziom rządzenie się samodzielne bez zwracania uwagi na Jego zasady . 

3 minuty temu, skynyrd napisał:

[...] to nie problem - staną się łajnem. [...]

Pozostali staną się łajnem dokładnie tak samo, tylko (podobno) trochę szlachetniejszym 😉

16 minut temu, skynyrd napisał:

staną się łajnem.

O tym zdecyduje Bóg , a propos Skynyrd- wszyscy jesteśmy grzesznikami 😉 .

P.S.

Wszyscy potrzebujemy przebaczenia grzechów oraz uzdrowienia. 

Przebaczenia,  gdyż żadną miarą nie jesteśmy w stanie się wykupić - uzdrowienia,  abyśmy przestali grzeszyć. 

A jeśli Bóg ( hipotetycznie) nie istnieje,  to próżna jest nasza wiara 😉🙂

Piotr

2 minuty temu, 23031970 napisał:

A jeśli Bóg ( hipotetycznie) nie istnieje,  to próżna jest nasza wiara 😉🙂

Wystąpiłeś ze Zgromadzenia?

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

6 minut temu, bubusia napisał:

Wystąpiłeś ze Zgromadzenia?

Nigdy weń nie wstąpiłem , co nie znaczy,  że nie jestem świadomy swych potrzeb duchowych. 

Piotr

12 minut temu, skynyrd napisał:

Jak to odkupić?

Trza się nawrócić , wszak czas łaski dobiega końca. 

P.S.

" Uczmy się dobrze czynić " - Izajasz 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Piotr

Godzinę temu, skynyrd napisał:

[...] To po ch*j komukolwiek Herodot czy Alexander Macedoński?

Mądremu człowiekowi historia zawsze będzie pomocna.

Idiocie i tak było, jest i będzie wszystko jedno.

pzdr.

Cytat jednego z użytkowników znanego portalu.

,, Według doktryny chrześcijańskiej istnieje Bóg. Nie ma on zbyt wysokich wymagań - 10 krótkich sformułowań, zwanych "przykazaniami" i możesz spać spokojnie. Ale jeśli się do nich nie zastosujesz, to po śmierci trafisz do specjalnego miejsca, w którym czekają cię niewyobrażalne i wieczne męki. Ale przecież On jest nieskończenie miłosierny... Ponadto - Bóg ciągle potrzebuje pieniędzy. Tak wynika z doktryny Jego ziemskich przedstawicieli - ciągle potrzebują twoich pieniędzy na utrzymanie i rozwój Boskiego dzieła na Ziemi i na szerzenie Jego nauk - pomimo faktu, że Bóg przecież jest wszechmocny (co to dla niego wydrukować sobie dowolną ilość pieniędzy) i - przede wszystkim - to on stworzył każdego człowieka, ale jakoś "zapomniał" wyposażyć tegoż człowieka już na starcie w trwałą wiedzę i wiarę dotyczącą jego (Boga) samego. Zdumiewająca wręcz fuszerka jak na istotę wszechmocną i doskonałą. Czy tylko ja widzę, że to się w ogóle kupy nie trzyma? "

🤣

...there is no spoon...

W dniu 11.06.2023 o 12:44, Bartik napisał:

Właśnie obserwuje co robią ludzie ,,samodzielnie myślący’’ np: doprowadzają do wojny a inni  biorą w niej udział . 
Ale są tacy którzy stosują się do Prawa Bożego i nie zabijają .

odnoszę nieodparte wrażenie że lektura ST - księgi pełnej wojen, rzezi i zbrodni- jest koledze obca.

Za czasów mojego liceum (lata 80-te) wpadła mi w ręce nowela s-f. Nie pamiętam kogo, ale myślę, że puenta tej opowieści tutaj pasuje. W skrócie:

Otóż ludzkość osiągnęła taki stan technologiczny, że postanowiła zbudować superkomputer, które odpowie na każde pytanie. Więc naukowcy zabrali się do pracy i w pocie czoła przez miesiące budowali maszynę. Kiedy już się udało i maszyna była gotowa naukowcy zaczęli zastanawiać się nad pierwszym pytaniem jakie należy zadać maszynie.

W końcu po tygodniach kłótni w końcu doszli do porozumienia i zadali maszynie pytanie: Czy bóg istnieje?

Maszyna przez chwilę myślała jakby zastanawiała się nad odpowiedzią, ale potem stanowczo im odpowiedziała: Teraz już tak.

12 godzin temu, Peter75 napisał:

odnoszę nieodparte wrażenie że lektura ST - księgi pełnej wojen, rzezi i zbrodni- jest koledze obca.

Nie jest mi obca historia ze ST , czego tam nie rozumiesz ? Tylko konkretny przykład podaj 

10 godzin temu, slawek.xm napisał:

np chętnie poznam Twoją interpretację zakończenia Pslamu 137

"Córo Babilonu, niszczycielko,
szczęśliwy, kto ci odpłaci
za zło, jakie nam wyrządziłaś!
 Szczęśliwy, kto schwyci i rozbije
o skałę twoje dzieci."

Babilon w tamtym czasie był potęgą ,mocarstwem . Psalm który przytoczyłeś to mały wycinek proroctwa dotyczącego podbicia Babilonu przez Medo- Persję Ok 537 pne .

Słowa te opisują  co Medo Persowie będą robić Babilończykom .

Proroctwo tego wydarzenia jest dużo bardziej szczegółowe w innych fragmentach PŚ 

2 godziny temu, MSki napisał:

A ci dalej będą ewangelizować, choć tytuł tematu temu nie sprzyja.

Gdybyś chwile się zastanowił nad tym poruszonym tematem to dostrzegłbyś iż proroctwo dotyczące upadku Babilonu się spełniło ,wypowiedziane zostało 200 lat przed zdobyciem tego miasta . A to świadczy o tym że Bóg istnieje ,gdyż przekazał te informacje dużo wcześniej  i się spełniły. 

7 godzin temu, Bartik napisał:

Słowa te opisują  co Medo Persowie będą robić Babilończykom .

Precyzując, to chodzi o Judeiczyków, którzy pragną zemsty za niewolę i zniszczenie Jerozolimy. 

Trochę ciekawostek historycznych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 18.06.2023 o 08:03, MSki napisał:

Ja nie rozumiem tego;

- skoro w ST, w Księdze Rodzaju, jest mowa o kolejnych potomkach Adama, wśród których jest i Henoch, to dlaczego została odrzucona przez kk Księga Henocha, jako pewnego rodzaju źródło o prapoczątkach ludzi i wojnie w Niebie o wpływy ?

- czy wypowiedziane przez Jezusa słowa "królestwo moje nie jest z tego świata" jest w przekazie zawoalowaną informacją o kosmitach nawiedzających Ziemię ?

To tylko dwa z licznych pytań, na które nie znajdujemy odpowiedzi, ale które na pewno wywróciły by do góry nogami cały, misternie ułożony plan ewangelizacji owieczek i baranów.

Ukryta Zawartość

Jeśli nie ma księgi Henocha w PŚ to znaczy że takiej nie było , są też inne księgi które nie znalazły się w PŚ co oznacza że nie są natchnione przez Boga i dlatego Bóg zadbał oto aby nie mieszały Jego  przekazu . 

Jeśli chodzi o Królestwo Boże to najpierw  trzeba wyjaśnić czym ono jest .

Królestwo Boże to rząd składający się ze 144 000 osób zamieszkujący Niebiosa przy Bogu .

Poncjusz Piłat ,który rozmawiał z Jezusem właśnie taka odpowiedz dostał ,musiałbyś przeczytać kontekst tego fragmentu to zrozumiesz .

Jezus też używał nazwy ,,Królestwo Niebios’’ 

W modlitwie wzorcował uczył aby modlić się aby to Królestwo przyszło ,czyli Bóg za pośrednictwem tego Królestwa ,tego rządu , zaprowadzi swoją wole tu na ziemi .

W Mateusza 24:14 Jezus powiedział że ,,najpierw będzie głoszona po całej zamieszkanej ziemi Dobra Nowina o Królestwie Bożym a dopiero potem nadejdzie koniec . 
Jest to kluczowa nauka przewijająca się przez PŚ . 

Fajnie że zwróciłeś na to swoją uwagę .

Ukryta Zawartość

35 minut temu, MSki napisał:

Zanim klikniesz dodaj odpowiedź, najpierw dokładnie przeczytaj co napisałeś, przeanalizuj ten tekst i dopiero klikaj.

"Księga Henocha zaliczana jest do apokryfów, czyli pism, które nie zostały zaliczone do kanonu pism świętych. Oznacza to, iż uważa się je za spisane bez natchnienia Ducha Świętego. W tradycji judaizmu i chrześcijaństwa kryteriami, jakimi kierowano się odrzucając tego rodzaju pisma było m.in. niepewne pochodzenie danego tekstu, niezgodność doktrynalna z powszechnie obowiązującymi prawdami wiary, czy wreszcie wplatanie w owe pisma wątków mitologicznych i fantastycznych. Należy jednak zauważyć, że powstawanie takich pism nie wiązało się w najmniejszym stopniu z chęcią fałszerstwa. Autorzy apokryfów byli ludźmi głębokiej wiary, którzy przez swoje dzieła pragnęli zobrazować i objaśnić pewne elementy biblijne. Ich stylizacja na literackie gatunki wywodzące się z Biblii zaowocowała powstaniem np. ewangelii św. Piotra, testamentu Mojżesza, czy opowiadania „Życie Adama i Ewy”. Pisma apokryficzne cechuje bardzo często natłok wydarzeń niesamowitych, magicznych i cudownych." -

Ukryta Zawartość

..i o Księdze Henocha z pozycji nauki.

,,Pisma apokryficzne cechuje bardzo często natłok wydarzeń niesamowitych, magicznych’’To ty czytaj i zastanawiaj nad tym . Wkleiłeś ,że są tam wydarzenia niesamowite i magiczne . I tu jest odpowiedz dlaczego ich nie ma w PŚ . 
Przeczytaj Powtórzonego Prawa 18:10  to zrozumiesz .

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Bartik napisał:

To ty czytaj i zastanawiaj nad tym . Wkleiłeś ,że są tam wydarzenia niesamowite i magiczne

a w wersji oficjalnej żadnej magii i niesamowitości nie ma oczywiście :) 

Niemniej  intrygujący jest ,  opisany   przez proroka Ezechiela Rydwan Boży 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Screenshot_20230619_215434_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20230619_220508_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20230619_220517_Samsung Internet.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

1 godzinę temu, MSki napisał:

W uznanej przez kler biblii nie ma wydarzeń niesamowitych i magicznych ? ..no przestań się kompromitować.

Mnie najbardziej podoba się ten gadający wąż w Edenie. Eva nie musiała zjadać jabłka z drzewa poznania, aby wiedzieć to co bozia ..przecież mogła dłużej rozmawiać z tym wężem i wszystkiego by się dowiedziała.

Na przestrzeni wieków kk zebrał tylko te księgi w kanon biblijny, które mu pasowały do późniejszej działalności. Polityka kleru musiała być oparta tylko na takich przekazach, których nie można by było zweryfikować i udowodnić, czyli na urojonych. W  kolejnych wiekach owocowało to trwaniem i umacnianiem się religii i nie tylko chrześcijańskiej ..ale czasy się zmieniły.

Powracając do wiodącego tematu i pytania w nim zawartego.

Może nie doczytałem, nie ujrzałem wpisu, w którym dowodowo przedstawiasz istnienie swojego boga ..a pytałem o to, jakimi dowodami dysponujesz(?).

Ale ok, wyprowadzę cię z błędu i niemożności przedstawienia jakiegokolwiek dowodu - nie można udowodnić istnienia czegoś, lub kogoś ..skoro to coś, lub ktoś nie istnieje.

Nie interesuje mnie to co kk robi ,nie tylko oni tłumaczyli PŚ .W dobie internetu możesz sobie porównać jakie księgi zostały ujęte na przestrzeni wieków .

Patrzysz na ludzi wszystkich wierzących z poziomu KK i odnosisz się do ich wierzeń przez pryzmat niezrozumiałych tłumaczeń , po części cię rozumiem ,ale nie wszyscy wierzący myślą tak samo . C

Jesteś z góry nastawiony na ,,nie’’ więc co tu pisać i udowadniać ? 
Ludzie widzieli Pana Jezusa i to jak uzdrawiał i wskrzeszał ,były to dowody poparte naocznymi światkami o których pisali później pisarze Biblii . Zresztą nie podobało się to ówczesnym przywódca religijnym i oskarżali Jezusa że w dzień wolny pomaga innym ,ale nigdy nie zaprzeczali iż nie dokonywał. cudów . Więc widzieli i nie uwierzyli . 
Zgodnie z tym co powiedział Jezus ,niewielu uwierzy . 
A to że inne religie źle przedstawiają Boga ,mówią onim kłamstwa też swoje robi .

Godzinę temu, MSki napisał:

do brzegu Bartik, do brzegu

przedstaw jeden niepodważalny dowód na istnienie boga ..a biblię i Jezusa zostaw w spokoju.

Tym dowodem jest fakt że ludzie nie chcą wierzyć że Stwórca istnieje .

Ja zanim uwierzyłem studiowałem PŚ 2 lata ,poznałem argumenty naukowe jak i Biblijne przemawiające za tym iż Bóg istnieje . Jeśli sądzisz że aby przekonać się o tym wystarczały przeczytać jeden wpis ,to się mylisz .Potrzebna jest szczegółowa analiza wszystkiego .

Na słowo nie uwierzysz ,tak się nie da , przecież to rozumiesz . 
Każdą wiedzę zdobywa się poświęcając temu czas .

20 minut temu, Bartik napisał:

Ja zanim uwierzyłem studiowałem PŚ 2 lata ,poznałem argumenty naukowe jak i Biblijne przemawiające za tym iż Bóg istnieje .

poproszę zatem o te argumenty naukowe.

Tak a propos argumentów naukowych, ciekawy wywiad z fizykiem Andrzejem Draganem.

,,W sprawach trudnych człowiek-moim zdaniem nie ma nic sensownego do powiedzenia. Stąd mówienie o czymś trudnym z jakąkolwiek pewnością zakrawa na arogancję. Dlatego zajmowanie się przez naukę pytaniami o pojęcia nas przekraczające-transcendencję czy boga - wydaje mi się naiwnością. Jak to inaczej nazwać, skoro mylą się nawet najwybitniejsi ludzie?''

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.