Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, Bartik napisał:

Nigdzie nie ma takiej informacji że ziemia liczy sobie 6000 lat .

Musisz się wgryźć bardziej w temat! 🤣

W 1654 r., arcybiskup irlandzki James Ussher, na podstawie Biblii obliczył, że początek świata nastąpił w 4004 r. p.n.e. Wkrótce potem wiek Ziemi został uściślony przez wicekanclerza Uniwersytetu w Cambridge na 26.10. i godzinę 9:00 rano.
🤣

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

48 minut temu, Tadeiro napisał:

Musisz się wgryźć bardziej w temat! 🤣

W 1654 r., arcybiskup irlandzki James Ussher, na podstawie Biblii obliczył, że początek świata nastąpił w 4004 r. p.n.e. Wkrótce potem wiek Ziemi został uściślony przez wicekanclerza Uniwersytetu w Cambridge na 26.10. i godzinę 9:00 rano.
🤣

To że tak napisał nie oznacza że to jest zgodne z prawdą . Różne głupoty piszą ,które nie mają potwierdzenia .  Obliczyć można co najwyżej kiedy została stworzona pierwsza para ludzka , po tym jak datowano jak długo żyli poszczególni ludzie, królowie Izraela ,gdyż to jest zapisana w Biblii. Ale nie ma wzmianki kiedy Bóg stworzył ziemie , napewno trwało to bardzo długo .

Jest jeszcze jedna informacja ciekawa . To ze w Biblii jest napisane iż coś trwało jeden dzień np. nie oznacza to dosłownie jednego dnia 24gidz. Dlaczego ? 
Otóż znajdujemy informacje w Biblii iż dla Boga inaczej czas płynie . To co dla nas oblicza się na 1000 lat to dla Boga jest jak jeden dzień . 
 Tego już pewnie arcybiskup nie doczytał .

19 minut temu, Bartik napisał:

Otóż znajdujemy informacje w Biblii iż dla Boga inaczej czas płynie . To co dla nas oblicza się na 1000 lat to dla Boga jest jak jeden dzień . 

Udowodnij.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

11 minut temu, Bartik napisał:

A co to zmieni ?

Po co więc umieszczasz taką niepotwierdzoną informację, że niby dla Boga 1 dzień, to 1000 lat dla człowieka?

Achievement unlocked!

18 minut temu, Tadeiro napisał:

Po co więc umieszczasz taką niepotwierdzoną informację, że niby dla Boga 1 dzień, to 1000 lat dla człowieka?

Ty umieszczasz niepotwierdzoną informacje jakiegoś biskupa , jego zdanie nie jest autorytetem i pokazuje braki znajomosci PŚ . Ale Ok zacytuje ci te fragmenty i nie są to niby informacje .

Psalm 90:2,4 wers 

2 Zanim góry narodziły się w bólach ,nim ziemia i świat powstały, od wieków po wiek Ty jesteś Bogiem .

4 Bo tysiąc lat w Twoich oczach jest jak wczorajszy dzień ,który minął ,niby straż nocna .

Apostoł Piotr napisał takie słowa w 2 liście 3:8 wersecie 

8 Niech zaś dla was ,umiłowani ,nie będzie tajne to jedno , że jeden dzień u Pana jest jak tysiąc lat , a tysiąc lat jak jeden dzień .

Edytowane przez Bartik

Wiedziałem, że na potwierdzenie Biblii zacytujesz... Biblię. 🤣
Otóż mój drogi to są właśnie niby informacje.
Takie "w koło Macieju". Przecież wystarczy napisać, że jesteś fideistą i po prostu tylko WIERZYSZ w to co tam pisze. Nie musisz się napinać i próbować udowadniać nieudowadnialne. Inaczej pomyślę, że próbujesz tu odwalać jakąś ewangelizację. 😄

Achievement unlocked!

Istnienie Boga jest niczym innym, jak postulatem chrześcijaństwa.

Owszem, Boga chrześcijańskiego. W innych religiach jest także wielu Bogów.
Nie wyklucza to nadal istoty Stwórcy/Boga czy jakby to zwał.
19 minut temu, Tadeiro napisał:

Wiedziałem, że na potwierdzenie Biblii zacytujesz... Biblię. 🤣
Otóż mój drogi to są właśnie niby informacje.
Takie "w koło Macieju". Przecież wystarczy napisać, że jesteś fideistą i po prostu tylko WIERZYSZ w to co tam pisze. Nie musisz się napinać i próbować udowadniać nieudowadnialne. Inaczej pomyślę, że próbujesz tu odwalać jakąś ewangelizację. 😄

Przecież sam chciałeś dowodów. 
Jesli dla ciebie są dowodem słowa arcybiskupa i związany z tym błąd ,to dlaczego poddajesz w wątpliwość słowa apostoła Piotra ? 

7 minut temu, Bartik napisał:

Jesli dla ciebie są dowodem słowa arcybiskupa i związany z tym błąd ,to dlaczego poddajesz w wątpliwość słowa apostoła Piotra ? 

Gdzie napisałem, że słowa arcybiskupa, to dla mnie dowód? To właśnie usilne i nieudolne próby ludzi kościoła próbujących tak jak Ty na siłę udowadniać niestworzone rzeczy prowadzą donikąd. I dlaczego mam nie wątpić w słowa rzekomego kogoś, kto zaparł się znajomości z rzekomym Chrystusem?  😄

Achievement unlocked!

9 minut temu, Tadeiro napisał:

Gdzie napisałem, że słowa arcybiskupa, to dla mnie dowód? To właśnie usilne i nieudolne próby ludzi kościoła próbujących tak jak Ty na siłę udowadniać niestworzone rzeczy prowadzą donikąd. I dlaczego mam nie wątpić w słowa rzekomego kogoś, kto zaparł się znajomości z rzekomym Chrystusem?  😄

Jeśli chodzi o zaparcie się ap Piotra to wiedz że Pan Jezus wcześniej powiedział mu o tym że tak się stanie . Poczytaj co się stało po tym wydarzeniu , jak dalej potoczyły się jego losy .  Uważam ,że opisane błędy sług Bożych w PŚ i nie zatajanie ich świadczą o uczciwości i autentyczności tych wydarzeń . 
Zobacz jak spisywano dzieje faraonów , żadnego złego słowa na ich temat , urośli do rangi boga w swoich oczach i taki przekaz miał być podawany dalej . 
Na sile nic nie udowadniam ,inkwizycja to raczej robiła , 

Przekazuje jaki jest Boga pogląd w tematach tu poruszonych i tyle , jak ktoś chce to się zastanowi nad tym, a jak nie to dalej można szukać i szukać .

Edytowane przez Bartik
3 minuty temu, Bartik napisał:

Uważam ,że opisane błędy sług Bożych w PŚ i nie zatajanie ich świadczą o uczciwości i autentyczności tych wydarzeń . 

Możesz sobie uważać. Jak każdy fideista. Co do faraonów, to doczytaj, bo na przykład takiego Echnatona po śmierci chcieli wymazać z kart historii.

Achievement unlocked!

Teraz, Tadeiro napisał:

Możesz sobie uważać. Jak każdy fideista. Co do faraonów, to doczytaj, bo na przykład takiego Echnatona po śmierci chcieli wymazać z kart historii.

Mi chodziło bardziej o moment spisywania samego , czyli nie zakrywanie błędów .

To co po śmierci chcieli zrobić to inna sprawa .

Ale wiesz, że ten MOMENT spisywania, to około 40-60 lat od śmierci Chrystusa? 😄

Achievement unlocked!

47 minut temu, Bartik napisał:

Przecież sam chciałeś dowodów. 

cytat z biblii to nie dowód 😉 

22 minuty temu, Bartik napisał:

Jeśli chodzi o zaparcie się ap Piotra to wiedz że Pan Jezus wcześniej powiedział mu o tym że tak się stanie .

ja od dwudziestu lat mówię, że wojna wybuchnie 😉 

27 minut temu, Bartik napisał:

Jeśli chodzi o zaparcie się ap Piotra to wiedz że Pan Jezus wcześniej powiedział mu o tym że tak się stanie

To w takim razie albo Piotr był niezbyt rozgarnięty, że nie wyciągnął wniosków (czegóż się spodziewać po rybaku), albo wolna wola nie istnieje. Podobnież z Judaszem.

Achievement unlocked!

Godzinę temu, Tadeiro napisał:

[...]. Inaczej pomyślę, że próbujesz tu odwalać jakąś ewangelizację. 😄

I pomyślisz dobrze.

To jeden z wielu tutejszych religijnych komiwojażerów, tylko akurat wyjątkowo naiwny i nieudolny.

Gość

(Konto usunięte)

to nie jest naiwność tylko przystępne dla większości tłumaczenie ... choć czasem błędne ale to już szczegół

poddawanie aksjomatów i wyjaśnień teologicznych na poziomie uniwersyteckim nie spotkałoby się z zainteresowaniem a na pewno nie byłoby zrozumiałe dla użytkowników

Kolega Bartik nie jest mi bliski ideowo i charyzmatycznie ale wiele wysiłku włożył w poznanie Pisma Świętego

12 minut temu, Tadeiro napisał:

To w takim razie albo Piotr był niezbyt rozgarnięty, że nie wyciągnął wniosków (czegóż się spodziewać po rybaku), albo wolna wola nie istnieje. Podobnież z Judaszem.

Nie bierzesz pod uwagę tego że Pan Jezus mógł wiedzieć co przyniesie przyszłość , co nie oznacza ze ją zaplanował . Bóg ma takie możliwości wglądu czy w to wierzysz czy nie .

Kazn  9:11 tak czytamy :

11 Coś jeszcze zobaczyłem pod słońcem: Nie zawsze szybcy zwyciężają w wyścigu, a mocarze — w bitwie+. Nie zawsze mądrzy mają co jeść, nie zawsze inteligentni zdobywają bogactwo+ i nie zawsze posiadający wiedzę odnoszą sukces+. Bo ich wszystkich dosięga czas i przypadek*.

Więc jak widzisz czas i przypadek ,a nie planowanie nam naszego życia i pozbawianie nas wolnej woli ma tu miejsce . 

8 minut temu, slawek.xm napisał:

poddawanie aksjomatów i wyjaśnień teologicznych na poziomie uniwersyteckim nie spotkałoby się z zainteresowaniem a na pewno nie byłoby zrozumiałe dla użytkowników

jaki jest sens analizowania mitów na poziomie uniwersyteckim?

8 minut temu, Bartik napisał:

Bóg ma takie możliwości wglądu czy w to wierzysz czy nie

no nie wierzę...

3 minuty temu, kostropaty napisał:

jaki jest sens analizowania mitów na poziomie uniwersyteckim?

no nie wierzę...

Możesz nie wierzyć . Podam ci pewien przykład oczywiście z Biblii .

2000 lat temu PŚ podaje po czym będzie można rozpoznać że zbliżamy się do ingerencji Boga . Otóż między innymi , podana jest informacja iż ludzie będą niszczyć ziemie i że dzieci będą nieposłuszna rodzicom . Myślisz że można było w tamtych czasach coś takie wymyślić   lub spodziewać się tego ? Rozumiesz chyba że pisarz nie wiedział nawet jak można  niszczyć ziemie , o dzieciach nie wspomnę .

3 minuty temu, MSki napisał:

Tu nie chodzi o ilość, ale o to czy jest, czy go nie ma(?). Jakiekolwiek inne dywagacje, a już na pewno te podpierane biblią, są pozbawione sensu.

Wszystko inne jest dowodem do rozważania ,tylko nie Biblia , nie dziwi cię to . 
Mnie nie dziwi takie stanowisko niektórych , gdyż wiem dlaczego tak się dzieje .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.