Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, jar1 napisał:

A dlaczego jest tak sporo uzależnionych nawet wśród księży, już nie mówiąc o wierzących? 

inny mechanizm...tu używki atakują już wierzącego 😉 

cały bajer w trzeźwieniu polega na dodatkowym "odkryciu" siły sprawczej, zawierzeniu się czemuś wyższemu 😉 

2 minuty temu, Tal napisał:

Bóg nigdy nie zawodzi w przeciwieństwie do ludzi.

ale wiara może osłabnąć 😉 

Teraz, kostropaty napisał:

inny mechanizm...tu używki atakują już wierzącego 😉 

cały bajer w trzeźwieniu polega na dodatkowym "odkryciu" siły sprawczej, zawierzeniu się czemuś wyższemu 😉 

Guzik prawda... Jezus w jednej chwili mnie uwolnił od używek, przeklinania i toksycznego środowiska.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

6 minut temu, Tal napisał:

Przekład Nowego Świata od początku był wyznaniowym tłumaczeniem organizacji Świadków Jehowy na który powołuje się kolega @Bartik i @23031970. Miał na celu nagiąć przesłanie Pisma Świętego do doktryn tej religii. Szczególnie rażąco to wypada w zakresie wypaczania prawdy o Boskości Chrystusa oraz umiejscowieniu w Pismach Nowego Przymierza Imienia Jehowa pomimo braku jakiegokolwiek uzasadnienia w rękopisach greckich, a w niektórych przypadkach w kontekście odnoszącym się do Pana Jezusa. 

Inne cechy ich przekładu to zapis terminu „duch święty” z małych liter; „pal męki” zamiast „krzyża”; „w jedności z Chrystusem” zamiast „w Chrystusie” (tak, jakby chrześcijanin był obok Zbawiciela, a nie w Nim); dostosowanie wielu wersetów do nauk Towarzystwa Strażnica (jak np. “Ojciec naszego życia duchowego” w Hebrajczyków 12:9 [powinno być: “Ojciec duchów”]; “duchowe życie prawych, którzy zostali doprowadzeni do doskonałości” w Hebrajczyków 12:23 [powinno być: “duchy sprawiedliwych, które osiągnęły doskonałość”]). 

Nie można traktować Przekładu Nowego Świata jako normalnego, standardowego tłumaczenia Biblii, z którego można by bezpiecznie korzystać, mimo że pewne neutralne doktrynalnie miejsca zostały w nim oddane zupełnie poprawnie. Niech jako końcowa opinia posłuży fragment listu do Towarzystwa Strażnica, który napisał w dniu 11 lipca 1974 r. uczony grecysta, doktor Julius R. Mantey:

"Stwierdziliście w liście, że święty tekst sam w sobie powinien być przewodnikiem, a “nie tylko czyjąś księgą regułek”. Zgadzamy się z Wami. Ale nasze badania dowodzą, że Świadkowie Jehowy postępują odwrotnie, ilekroć “święty tekst” różni się od ich heretyckich przekonań."

Zatem “księga regułek” Świadków Jehowy, Przekład Nowego Świata to produkt biblio-podobny, ale nie jest to w pełni Słowo Boże.

Sugeruje pan , że poniższy cytat nie pochodzi z Pisma Świętego , lecz z lektury ŚJ ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Piotr

3 minuty temu, kostropaty napisał:

ale wiara może osłabnąć 😉 

Bo wiarę Bóg oczyszcza niczym złoto w tyglu 🙂 

"Aby doświadczenie waszej wiary, o wiele cenniejszej od zniszczalnego złota, które jednak próbuje się w ogniu, okazało się ku chwale, czci i sławie przy objawieniu Jezusa Chrystusa;" (1 P 1:7).

8 minut temu, 23031970 napisał:

Sugeruje pan , że poniższy cytat nie pochodzi z Pisma Świętego , lecz z lektury ŚJ ?

Sugeruję że jak członek organizacji Rusellitów posługujesz się nierzetelnym przekładem Biblii która jest produktem biblio-podobnym i raczej "księgą regułek".

Zajrzyj do rzetelnych przekładów Słowa Bożego i poczytaj bez narzuconych z góry doktrynalnych uprzedzeń.

Edytowane przez Tal

11 minut temu, jar1 napisał:

Ale ty Bogiem nie jesteś. 😉

I tu jest problem.

W przeciwieństwie do TomekL3 nie przypominam sobie abym gdzieś to sugerował.

4 minuty temu, Tal napisał:

Sugeruję że jak członek organizacji Rusellitów posługujesz się nierzetelnym przekładem Biblii która jest produktem biblio-podobnym i raczej "księgą regułek".

Zajrzyj do rzetelnych przekładów Słowa Bożego i poczytaj bez narzuconych z góry doktrynalnych uprzedzeń.

W takim razie proszę przytoczyć rzetelny Przekład Pisma Świętego,  konkretnie werset z Ewangelii Jana 14: 28 😉

Piotr

2 minuty temu, 23031970 napisał:

W takim razie proszę przytoczyć rzetelny Przekład Pisma Świętego,  konkretnie werset z Ewangelii Jana 14: 28 😉

Nie mam zamiaru wdawać się w przerzucanie wersetami z świadkiem jehowy... to do niczego nie prowadzi... możesz zrobić reaserch na własną rękę i porównać konkretne wersety w różnych przekładach Biblii.

29 minut temu, kostropaty napisał:

zstąpił? 

Okazał łaskę.

2 minuty temu, Tal napisał:

Nie mam zamiaru wdawać się w przerzucanie wersetami z świadkiem jehowy... to do niczego nie prowadzi... możesz zrobić reaserch na własną rękę i porównać konkretne wersety w różnych przekładach Biblii.

Już dawno porównałem rzeczony werset , i w każdym Przekładzie Pisma Świętego  Jezus Chrystus twierdzi , że "   Ojciec większy jest niż ja. "

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

3 minuty temu, 23031970 napisał:

Już dawno porównałem rzeczony werset , i w każdym Przekładzie Pisma Świętego  Jezus Chrystus twierdzi , że "   Ojciec większy jest niż ja. "

Ukryta Zawartość

To teraz sobie porównaj np. (1 J 5:20), (Ew. J 1:1), (Kol 1:16), (Kol 2:9)

2 minuty temu, kostropaty napisał:

a Ty zawierzyłeś i zadziałało...czyli zgodnie z mechanizmem

Powiedz to tym wszystkim bezdomnym, uzależnionym, chorym, złamanym i opuszczonym... 

co za bzdury...

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Tal napisał:

Powiedz to tym wszystkim bezdomnym, uzależnionym, chorym, złamanym i opuszczonym... 

co za bzdury...

przecież sam byłeś chory, uzależniony, załamany i opuszczony...gdzie tu bzdury?

to znaczy jesteś dalej chory i uzależniony...z alkoholizmu się nie wychodzi...

34 minuty temu, Tal napisał:

Czyli jesteś na etapie, że moja wiara jest mojsza. 😉

Ale przecież Bóg jest jeden?

Czy może też mój Bóg jest lepszy niż twój? 

Edytowane przez jar1
2 godziny temu, Tal napisał:

Na wszystko masz odpowiedź co... i piszesz tak jakbyś był na moim miejscu z moimi problemami i objawił mi moje potrzeby dowartościowania się wierząc w jakąś siłę wyższą...

nie na wszystko mam odpowiedź...na przykład nie wiem, czy bóg istnieje, nie wiem, co będzie, kiedy umrę...nie wiem miliona innych rzeczy :) 

natomiast Twój "zestaw" problemów i sposób, w jaki sobie z nim poradziłeś jest dość częsty i miałem dane poznać wiele takich przypadków...i rzeczywiście, wiara potrafi pomóc, to fakt :) 

1 godzinę temu, 23031970 napisał:

Ukryta Zawartość

Postanowiłem odpowiedzieć na Twoje insynuacje i w związku z powyższym tekstem zachodzi pytanie: Czy fakt, że Ojciec jest lub był w jakimś sensie większy od Jezusa musi oznaczać, że natura Chrystusa jest gorsza, nie w pełni Boska? Greckie słowo tłumaczone na "większy" to meidzon, wyższy stopień przymiotnika megas, "wielki". Słowa meidzon użyto również w 1 Liście do Koryntian 14:5, gdzie czytamy m.in., że "większy jest ten kto prorokuje, niż ten, kto mówi językami" (BW). Zapewne mowa jest tu o dwóch chrześcijanach: jeden posiadał dar prorokowania, a drugi miał dar mówienia językami. Fakt, że prorokujący został nazwany większym od mówiącego językami nie dotyczy natury obu tych osób, są bowiem tak samo ludźmi. Chodzi tu raczej o pewną właściwość, którą posiadł człowiek mający dar prorokowania, a która wyposażała go lepiej do usługiwania kościołowi niż człowieka posiadającego dar glosolalii. Zatem większy to niekoniecznie ktoś wyższej natury.

Skoro o Chrystusie czytamy, że "w Jego ciele mieszka cała Pełnia Bóstwa" (Kolosan 2:9, BP), to na czym mogła polegać przewaga, którą miał nad Nim Ojciec? Zadowalające wyjaśnienie zamieszczono w Zondervan NIV Bible Commentary, tom 2, strony 349-350: "Zdanie » Ojciec większy jest niż Ja « odnosi się raczej do pozycji niż do natury; Jezus mówił to z pozycji swego człowieczeństwa (por. 5:19). Wiele zdań w tej Ewangelii mówiących o tym, że Ojciec posłał Go potwierdza, że Jezus działał pod władzą (Ojca) i był zobowiązany wypełnić przykazania Ojca".

Powyższa interpretacja świetnie pasuje do prawdy, że Jezus "istniejąc w naturze Bożej, nie skorzystał ze sposobności, aby na równi być z Bogiem, lecz sam siebie poniżył, przyjąwszy naturę sługi. Stał się podobny do ludzi i w zewnętrznej postaci uznany za człowieka. Uniżył samego siebie, stał się posłuszny aż do śmierci i to śmierci krzyżowej" (Filipian 2:6-8, BP).

Podobną myśl zawiera List do Hebrajczyków 2:9, gdzie m.in.napisano, że Chrystus "na krótko uczyniony został mniejszym od aniołów" (BW). Wobec tego Syn Boży, aby wypełnić wolę swego Ojca, któremu nie ustępował Boską naturą, uniżył się, stając się jako człowiek nie tylko mniejszym od Ojca, lecz nawet od aniołów. Wymagała tego misja zbawienia ludzkości. "Skoro zaś dzieci mają udział we krwi i w ciele [w człowieczeństwie - przypis], więc i On [Chrystus - przypis] również miał w nich udział [również stał się człowiekiem - przypis]" (Hebrajczyków 2:14, BW). "Dlatego musiał we wszystkim upodobnić się do braci" (Hebrajczyków 2:17, BW). "Jak bowiem przez nieposłuszeństwo jednego człowieka [Adama - przypis] wielu stało się grzesznikami, tak dzięki posłuszeństwu Jednego [Chrystusa, Ostatniego Adama - przypis] wielu stało się sprawiedliwymi" (Rzymian 5:19, BP). Cytowane wersety wskazują, że Syn Boży, aby nas wybawić stał się w całej pełni człowiekiem, "z wyjątkiem grzechu" (Hebrajczyków 4:15). Było to dla Niego wielkim aktem pokory, przyszedł bowiem z wielkiej swej Boskiej chwały na ziemię i "w zewnętrznej postaci uznany (został) za Człowieka" (Filipian 2:7, BP); gdyż nie wyzbył się Boskiej natury, która kryła się za Jego człowieczeństwem.

Nasze rozmyślania na Ewangelią według Jana 14:28 świetnie sumuje przypis z Biblii Poznańskiej: "Ojciec jest większy od Jezusa, dlatego, że Syn stał się człowiekiem, lub dlatego, że rodząc Syna daje wszystko, nie otrzymując sam nic od nikogo. Syn zaś, współuczestnik tej samej i jedynej natury Boskiej Ojca, otrzymuje wszystko od Niego. Kontekst zaleca porównanie Jezusa z Ojcem jako Słowa Wcielonego, jako Boga-Człowieka".

W książce "Najtrudniejsze stronice Biblii" Zenon Ziółkowski zwraca uwagę na inny, ważny fakt, mianowicie, że niższość Jezusa "była tylko czasowa, aż do momentu zmartwychwstania i wniebowstąpienia, kiedy to nastąpił powrót do chwały, jaką miał Syn Boży » pierwej, nim świat powstał « (J 17:5). Dzięki podporządkowaniu się woli Ojca i przyjęciu ludzkiej natury - związanej nierozerwalnie z naturą boską w osobie Syna - Chrystus jako Bóg-Człowiek został przez Niego wywyższony ponad wszystko i obdarowany imieniem ponad wszelkie imię, » aby - jak pisze św. Paweł - na imię Jezusa zgięło się każde kolano istot niebieskich i ziemskich, i podziemnych. I aby wszelki język wyznał, że Jezus Chrystus jest PANEM - ku chwale Boga Ojca « (Flp 2:10-11)".

Godzinę temu, kostropaty napisał:

przecież sam byłeś chory, uzależniony, załamany i opuszczony...gdzie tu bzdury?

to znaczy jesteś dalej chory i uzależniony...z alkoholizmu się nie wychodzi...

Napisałem "co za bzdury..." na Twoje szufladkowanie moich doświadczeń i przemienionego życia jako mechanizmu... 

Potrafisz odwracać kota ogonem...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

2 godziny temu, TomekL3 napisał:

Nie wiedział, że jest?
Z drugiej strony mówił - ja i Ojciec jedno jesteśmy.

Chodziło mu o jednomyślność . Wystarczy zapoznać się z Ewangeliami 

Jak zwykle są różne punkty widzenia. Tu ciekawy artykuł o uzależnieniu wiarą.

Ukryta Zawartość

"

Nie, wiara działa bardziej przewrotnie. Po alkohol człowiek sięga, bo na przykład żona go rzuciła. Dyskomfort przyszedł z zewnątrz, wódka pomaga go złagodzić. Natomiast wiara najpierw sama tworzy problem, wzbudza w tobie poczucie winy, zagrożenia i natychmiast daje ukojenie: pójdź do spowiedzi, Pan Bóg ci wybaczy, pomódl się, Pan Bóg będzie cię kochał, znajdziesz drogę do raju.

Na tym polega geniusz tego uzależnienia, że ono nie potrzebuje zewnętrznego bodźca, jest w stanie zgnoić życie szczęśliwemu człowiekowi. Jednocześnie ludzie nie widzą, że robią sobie krzywdę. Infekcja wiary przynosi konkretne skutki. Alkohol niszczy wątrobę, a wiara niszczy na przykład seksualność, tak ważny element naszej natury.

Niszczy także relacje między ludźmi. Normalnie, jeśli ktoś okazuje nam sympatię, życzliwość, chce dla nas dobrze, to kochamy takiego człowieka. A jeśli ktoś nas zawiódł, zranił, oszukał, to kogoś takiego unikamy. Tymczasem wiara przekręca to w drugą stronę. Nigdzie w Ewangelii nie ma o tym, że należy kochać przyjaciół. Natomiast jest o tym, że należy kochać nieprzyjaciół. Trzeba nadstawić drugi policzek. Zgodnie z tym przykazaniem na przykład dziecko zgwałcone przez księdza powinno mu jeszcze zrobić loda z własnej inicjatywy."

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, Bartik napisał:

Jak dużo mam przytoczyć słów Pana Jezusa ,który twierdził że przyszedł spełniać wolę Bożą a nie swoją ?

Wypaczanie tekstów PŚ czy kuriozalne interpretacje jak np ostatnio Tomka są problemem

ale jeśli dla kogoś Jezus nie jest Bogiem zmienia to całkowicie każdy aspekt wiary i nie jest to ju chrześcijaństwo

Ja nie zamierzam nawracać nikogo wiesz sobie w co chcesz

vaya con Dios

29 minut temu, Tal napisał:

Postanowiłem odpowiedzieć na Twoje insynuacje i w związku z powyższym tekstem zachodzi pytanie: Czy fakt, że Ojciec jest lub był w jakimś sensie większy od Jezusa musi oznaczać, że natura Chrystusa jest gorsza, nie w pełni Boska? Greckie słowo tłumaczone na "większy" to meidzon, wyższy stopień przymiotnika megas, "wielki". Słowa meidzon użyto również w 1 Liście do Koryntian 14:5, gdzie czytamy m.in., że "większy jest ten kto prorokuje, niż ten, kto mówi językami" (BW). Zapewne mowa jest tu o dwóch chrześcijanach: jeden posiadał dar prorokowania, a drugi miał dar mówienia językami. Fakt, że prorokujący został nazwany większym od mówiącego językami nie dotyczy natury obu tych osób, są bowiem tak samo ludźmi. Chodzi tu raczej o pewną właściwość, którą posiadł człowiek mający dar prorokowania, a która wyposażała go lepiej do usługiwania kościołowi niż człowieka posiadającego dar glosolalii. Zatem większy to niekoniecznie ktoś wyższej natury.

Skoro o Chrystusie czytamy, że "w Jego ciele mieszka cała Pełnia Bóstwa" (Kolosan 2:9, BP), to na czym mogła polegać przewaga, którą miał nad Nim Ojciec? Zadowalające wyjaśnienie zamieszczono w Zondervan NIV Bible Commentary, tom 2, strony 349-350: "Zdanie » Ojciec większy jest niż Ja « odnosi się raczej do pozycji niż do natury; Jezus mówił to z pozycji swego człowieczeństwa (por. 5:19). Wiele zdań w tej Ewangelii mówiących o tym, że Ojciec posłał Go potwierdza, że Jezus działał pod władzą (Ojca) i był zobowiązany wypełnić przykazania Ojca".

Powyższa interpretacja świetnie pasuje do prawdy, że Jezus "istniejąc w naturze Bożej, nie skorzystał ze sposobności, aby na równi być z Bogiem, lecz sam siebie poniżył, przyjąwszy naturę sługi. Stał się podobny do ludzi i w zewnętrznej postaci uznany za człowieka. Uniżył samego siebie, stał się posłuszny aż do śmierci i to śmierci krzyżowej" (Filipian 2:6-8, BP).

Podobną myśl zawiera List do Hebrajczyków 2:9, gdzie m.in.napisano, że Chrystus "na krótko uczyniony został mniejszym od aniołów" (BW). Wobec tego Syn Boży, aby wypełnić wolę swego Ojca, któremu nie ustępował Boską naturą, uniżył się, stając się jako człowiek nie tylko mniejszym od Ojca, lecz nawet od aniołów. Wymagała tego misja zbawienia ludzkości. "Skoro zaś dzieci mają udział we krwi i w ciele [w człowieczeństwie - przypis], więc i On [Chrystus - przypis] również miał w nich udział [również stał się człowiekiem - przypis]" (Hebrajczyków 2:14, BW). "Dlatego musiał we wszystkim upodobnić się do braci" (Hebrajczyków 2:17, BW). "Jak bowiem przez nieposłuszeństwo jednego człowieka [Adama - przypis] wielu stało się grzesznikami, tak dzięki posłuszeństwu Jednego [Chrystusa, Ostatniego Adama - przypis] wielu stało się sprawiedliwymi" (Rzymian 5:19, BP). Cytowane wersety wskazują, że Syn Boży, aby nas wybawić stał się w całej pełni człowiekiem, "z wyjątkiem grzechu" (Hebrajczyków 4:15). Było to dla Niego wielkim aktem pokory, przyszedł bowiem z wielkiej swej Boskiej chwały na ziemię i "w zewnętrznej postaci uznany (został) za Człowieka" (Filipian 2:7, BP); gdyż nie wyzbył się Boskiej natury, która kryła się za Jego człowieczeństwem.

Nasze rozmyślania na Ewangelią według Jana 14:28 świetnie sumuje przypis z Biblii Poznańskiej: "Ojciec jest większy od Jezusa, dlatego, że Syn stał się człowiekiem, lub dlatego, że rodząc Syna daje wszystko, nie otrzymując sam nic od nikogo. Syn zaś, współuczestnik tej samej i jedynej natury Boskiej Ojca, otrzymuje wszystko od Niego. Kontekst zaleca porównanie Jezusa z Ojcem jako Słowa Wcielonego, jako Boga-Człowieka".

W książce "Najtrudniejsze stronice Biblii" Zenon Ziółkowski zwraca uwagę na inny, ważny fakt, mianowicie, że niższość Jezusa "była tylko czasowa, aż do momentu zmartwychwstania i wniebowstąpienia, kiedy to nastąpił powrót do chwały, jaką miał Syn Boży » pierwej, nim świat powstał « (J 17:5). Dzięki podporządkowaniu się woli Ojca i przyjęciu ludzkiej natury - związanej nierozerwalnie z naturą boską w osobie Syna - Chrystus jako Bóg-Człowiek został przez Niego wywyższony ponad wszystko i obdarowany imieniem ponad wszelkie imię, » aby - jak pisze św. Paweł - na imię Jezusa zgięło się każde kolano istot niebieskich i ziemskich, i podziemnych. I aby wszelki język wyznał, że Jezus Chrystus jest PANEM - ku chwale Boga Ojca « (Flp 2:10-11)".

Napisałem "co za bzdury..." na Twoje szufladkowanie moich doświadczeń i przemienionego życia jako mechanizmu... 

Potrafisz odwracać kota ogonem...

1 Kor 15:26-28 

Wszystko bowiem rzucił pod stopy Jego. Kiedy się mówi, że wszystko jest poddane, znaczy to, że z wyjątkiem Tego, który mu wszystko poddał.

15:28

A gdy już wszystko zostanie Mu poddane, wtedy i sam Syn zostanie poddany Temu, który Synowi poddał wszystko, aby Bóg był wszystkim we wszystkich

29 minut temu, Tal napisał:

...i takie to przerzucanie się z świadkami jehowy na wersety... i to jeszcze biblio-podobnej "księgi regułek".

To po co przytaczasz fragmenty z PŚ ? Tobie wolno a innym już nie ? 

Godzinę temu, Tal napisał:
2 godziny temu, 23031970 napisał:

Postanowiłem odpowiedzieć na Twoje insynuacje i w związku z powyższym tekstem zachodzi pytanie: Czy fakt, że Ojciec jest lub był w jakimś sensie większy od Jezusa musi oznaczać, że natura Chrystusa jest gorsza, nie w pełni Boska? Greckie

Mógłbyś wskazać,  gdzie sugeruję jakoby " natura Chrystusa była gorsza , i nie w pełni Boska " ?

I do  przemyślenia, czy mężczyzna będący obrazem  chwały Boga jest Bogiem ?

Piotr

11 minut temu, Bartik napisał:

To po co przytaczasz fragmenty z PŚ ? Tobie wolno a innym już nie ? 

Z tą różnicą że ja przywołane wersety omawiam i precyzuje komentarzem...

Chodziło mu o jednomyślność . Wystarczy zapoznać się z Ewangeliami 

Może być jednomyślność i jedność jednocześnie.
Wypaczanie tekstów PŚ czy kuriozalne interpretacje jak np ostatnio Tomka są problemem
ale jeśli dla kogoś Jezus nie jest Bogiem zmienia to całkowicie każdy aspekt wiary i nie jest to ju chrześcijaństwo
vaya con Dios

Czy przeraża Cię możliwość bycia Bogiem?
52 minuty temu, slawek.xm napisał:

vaya con Dios

Jezus nazywany jest również Królem. Czy to oznacza,  że jeżeli nazwiemy np.: Dawida królem , to Dawid jest równy Jezusowi?

Otóż król,  królowi nie jest równy. 🙂

Piotr

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, TomekL3 napisał:

Czy przeraża Cię możliwość bycia Bogiem?

no coś Ty ?

Ja to mam obiecane od razu po biologicznej śmierci za maks 10-15 lat ...soon 🙂

odwiedzę skraj wszechświata i poznam "tak jak zostałem poznany"

teraz tylko ciało mnie ogranicza

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.